Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
I to si u pravu za ledja, medjutim ja sam radiji za variantu nekog prirasta oko 400gr duzi vremenski period, da se misicna masa razvije a da ne nabace puno sala koje ih cini okruglim. Te neke obline trebaju dobiti sa nekih godinu dana. Mi uvek gledamo kako je kostur razvije i gde se koje tacke prominentnih kostiju nalaze, one pokazuju sirinu karlice ili dubinu grudi. Jagnjad se ne bi trebala forsirati ni zbog nogu, jer se moze desiti da pokrive zglobove ako previse brzo napreduju pogotovu ako je prostirka mekana i neravna. Selekcija i uzgoj priplodnih grla je mnogo kompikovanija nego sto mozda po neko misli. Dobro odgajna grla su rezultat iskustva dobre ishrane, nege, genetike i dobrog poznavanje rase i selekcije odgajivaca

Apsolutno tacno,u zemlji Srbiji tesko primenljivo!Mnogo je lakse Svabi koji ima znanja i iskustva da odgoji ovna od 15ak meseci lepog kao sliku,kad ga on ne prodaje na kg ili za 500eu,koliko on kosta do tada,vec 3put skuplje i jace,ima para na lageru,a mi jadnici,tj.vecina nas,daj da ga nagruvam sto pre i sto vise do Bozica,Uskrsa, Djurdjewdana ili nekog jaceg mesnog praznika jer ako tad ne uzmem neki dinar,mogu samo da blejim s'njima po liwadi.

evo nekoliko poslednjih postova od kolege Dejana i Miljka veoma poucnih i na temu koja je trenutno najznacajnija sto se tice unapredjenja W rase na nasim prostorima,
Oni su pametni momci koji vrlo brzo "kapiraju' i jos brze "kopiraju" i zato imaju vrhunske rezultate.
U Nemackoj je trend sve mesnatiji W a u Francuskoj sve duzi idf koji u tom segmentu vise ne zaostaje za W ( a i po pitanju kilaze se znacajno priblizio).

Ne znam da li da ovaj zadnji post shvatim kao kompliment ili na neki drugi nacin mada mislim da je ipak ovo prvo? Ja sam misljenja da se od naprednijih i iskusnijih treba uciti i ne izmisljati nesto mnogo ako je to vec provereno. Mislim da je i za to potrebno neko znanje i talenat da se prave stvari prepoznaju jer niko ne servira informacije na tacni da se samo prepise, ipak se mora pazljivo gledati i razmisljati

Ja sam shvatio kao kompliment post kolege Zemuna,mislim da se swi mi koji gajimo odredjenu rasu ovaca,trudimo da imamo sto verniju kopiju njihovih najboljih orginala,mada i da bi se do toga doslo kao sto rece Miljko treba dosta znanja,da 'sam izvalis neke cake' i naravno para,plus sreca kao nezaobilazni faktor svakog uspeha.

Ovnić sa obrenovačke izložbe, izašao u novinama:

dragana-i-gruja.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Gruja-i-Hana-najlepsi-na-stocnjaku.sr.html

Ne znam da li neko poznaje stado Zivkovica i da li neko zna odakle potice ovaj ovan. Ovan lepo izgleda i ima skroz drugacije eksterijerne karakteristike nego sto je to slucaj sa njegovim dosadasnjim stadom. Ne bih smeo da garantujem ali sam dosta siguran bar po izgledu glave i trupa da ovaj ovan ima poreklo on naseg ovna koji je u prvom uvezu dosao 1180/5/2 ili ga je Zika kupio od nekog ko ga je od nas kupio jer ga Zika nije direktno kupio od nas.
Ako to neko moze da proveri bilo bi mi zanimljivo

@Miljko ovako,malo inf koliko sam ja od njega cuo
tvrdi da je njegov ,kod njega rodjen pokazivao mi je i tetovir broj (naravno da to nisam proveravao ni zapamtio,mogu mu samo verovat na rec)
sto se tice eksterijera sve ovce i ovan iz valjeva su mu bile iste(siroke i malo nize,salili smo se da j eto moseran W i uporedjivali sa glomaznim grlima Spiljine skole)
ako su vasa jagnjad koju ste prodavali bila tetovirana lako se moze utvrdit u vasoj evidenciji ako nisu mogao je naknadno stavit sta je hteo

naravno da su sva nasa jagnjad u desnom uvu tetovirana. Od pre tri i po godine nose oznaku "M" pa tetovir broj a prvih pola godine je bio samo broj. I naravno sve ovo vazi pod uslovom da ovan nije stariji od 3,5 godine. U suprotnom moguce da je neke druge pasmine mada se mogu i prevariti ovako gledajuci na slici.
Pozdrav i hvala

ovan je mladji od 3,5 god sigurno a koliko se secam na tetoviru je bio samo broj bez slova ikakvih to bih lako zapazio

I ja sam mu dao 3godine na oko,i iznenadih se kad cuh da je 5,ali to je zato sto je perfektno pripremljen za izlozbu,ugojen i lepo osisan i cist beo kao sneg.

nisam mu gledao u zube iskreno ali po konstituciji i kilazi bi se reklo da je mlad,nema vise od 130 kg na toliko smo ga procenili i ja i gazda(opet podvlacim da sam mozda sa zikom pricao povrsno ne vise od 10 min sto sam cuo to sam i preneo),sa slika se vidi ostalo...

Ako nadjem katalog ili sretnem u gradu cika Ziku,raspitacu se detaljno o ovnu,pa cu javiti...ali da je ih je pripremio za izlozbu,jeste,svaka mu cast,kao da ih je kupao!

Nazad
Vrh