Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
ulio si mi nadu,svakako ne zelim da malog pustam prerano u priplod.videcu kakav ce se pokazati veliki kad ga vratim medju ovce.

tako treba Savo i ja sam svo odvajao to sam i tebi preporucio i cim ih ponovo pustis u ovce ko ludi navaljuju samo ovaj stari sto ima dug rep mozda nije skroz cist pa zato ima dugi rep
a za jagnjad nema potrebe da dajes granule dodaj im 50% kukuruza i 50% zobi oli jecma sta imas :ppozdrav:

Savo dovoljno je ovna da sa ovcama ne puštaš u pašu nego preko dana dobro nahraniš i odmoriš posle će da radi celu noć i to na malom prostoru. A već ako ga dobro pripremiš i njega i ovce uspeh je zagarantovan.

cim vidis da ovan oda za jednom ovcom cijeli dan ili 2 3 znaj da je veloka mogucnost da ce se pariti to je znak da je ovan spreman a i ovca kad bude ona ce sama da stani i parice se nemoj imat brigu:ppozdrav:

neka njega sa ovcama ne pomeraj ga od njih... ona kad bude trazila on nju mora da nanjusi tu nema boga... i to kad se bude mrkala jedna mrkace se i ostale ubrzo posle nje... :ppozdrav:

za potomstvo nije garantovano,covek kod koga sam ga kupio garantuje da ima potomstvo,ali nisam siguran da mu mogu verovati.ipak mislim da je bolja varijanta odvojiti ga da ovce ne mogu da ga vide,cuju ili nanjuse,tako ce i one kad budu mesec dana odvojene od ovna pre uci u parenje.tako bar literatura kaze.

To nisi u pravu trebas ga odvojiti na jedno 3-4 dana cisot da bi postao malo aktivan,a literatura kaze da ovnovi uvek podsticu ovce na parenje,na nekim farmama se cak medju ovce pustaju mladi ovnovi ko su skopirani(ne mogu da oplode ovcu) i oni podsticu ovce na parenje,onda ubace starijeg ovna koji i nije tolko zainteresovan i sve ih pari.

to sto literatura kaze sve uredu ali praksa je ipak druga stvar
ja sam svoja dva ovna odvojio od ovaca na 7 dana jedan mladi ovnic i stariji ovan
jer ako se ovdoji na mjesec dana ovan se moze dobro da udeblja i posle postane lijenji nego obicno a i velika je mogucnost da u tih mjesec dana ovce udju u estrus i da ih estrus prodje i kad ubacis ovna nece se odmah da pare ovnu je bitno da samo dobije malo vise hrane i sakupi energije i zelje za parenjem ako tvoj ovan nije provjeren idi do covjeka i pitaj ga da li ima stvarno svojih potomaka i da li je vidjeao da mrce ovce:ppozdrav:

hvala na savetima,ali iskreno ipak mislim da je najbolje odvojiti ovna na bar 3 ned.on je non stop bio sa ovcama.dve ovce su se jagnjile prvi put u martu,a dve su stare god i po dana i nisu se jagnjile,verovatno je moguce da ni one ne ulaze lako u estrus kad je ovan non stop sa nima,jer se one ove godine nisu parile.
kniga dr.Blagoja Stancica kaze da kada se ubaci ovan u stado ovaca koje je minimum mesec dana bilo skroz odvojeno od ovna tu se ubrzava pocetak sezone parenja ovaca.to meni treba jer videli ste da su mi ovce u dobroj kondiciji,a jos se nisu parile.

druze nemoj da se zacudis ako slucajno neka pusti vime u skorije vreme .. jer ako imaju godinu ipo dana a bile su konstantno sa ovnom.. one su sjagnjene 80po100 veruj mi... :)

jedino Savo ubaci ovog malog ovnica sa ovcama kao probaca ako budu stajale znaci nisu sjagnjene parice se i odma malog odvoj a ako pocnu da bjeze ili da ga guraju znaci da su vjerovatno sjegnjene
jer velika je mogucnost i cesto se desava kad kupis novog ovna dqa pocne da navaljuje na njih i da se pare :ppozdrav:

pozdrav drustvo, evo da se i ja ukljucim u vasu diskusiju. ako sam dobro shvatio ovan je pario ovce i dve su se ojagnjile, znaci plodan je, dve se nisu jagnjile a stare su godinu i po, bolje po njih jer ce se razviti. e sada mislim da bih bila velika greska odvojiti ovna na mesec dana u ovom vremenskom periodu jer je pocelo ili pocinje parnje ovaca zbog kraceg dana, fotoperioda itd. sada pocinje parenje ovaca rasa koje se jagnje jednom godisnje, pa tako i W koje nisu sjagnjne. da je prolece odvajanje ovna bih bilo ok, ovako ja bih ga ostavio sa njima, sto je sigurno, sigurno. kod mene je ovan 24 casa dnevno sa ovcama 365 dana u godini i ne razmisljam

bato87 pogresno si shvatio ovj ovan nije pario one dvije sto su se ojagnjila Savo ti moze nesto vise reci
parenje pocinje tako da je bolje da ovan bude uz ovce:ppozdrav:

@Bato 87,kazi mi kad ti je ovan non-stop sa ovcama,da li imas uspesno 3 jagnjenja u toku dve godine?mene cudi jedna moja ovca.prvi put je ojagnjila dvojke i u extra je kondiciji,a ipak se nije parila cak ni tri meseca posle odbijanja jaganjaca sigurno,a mozda cak i duze.da li mi moze neko reci zasto je to tako?

sve zavisi ishrana gdje budu
mada neke ovce lako ulaze u estrus tako da se mogu pariti jeko brzo ali to kod tebe mozda nije do ovce mozda je do ovna mozda je ona i bila u estrusu samo sto on nije htio da se pari:ppozdrav:

Savo imam trece jagnjenje u toku dve godine i to bez problema, obicno mi se mrcu treci mesec po jagnjenju, verovatno se tada prestaju trositi na jagnjad jer ona vec uveliko jedu i ovce ulaze u estrus, jagnjad obicno prodajem sa 3,5-4 meseca starosti tako da ovce bez problema daju trece jagnjenje i ne trose se nesto preterano. evo sada sam gledao 6 ovaca sto su mi se jagnjile krajem januara i pocetkom februara vec mi pocinju da zacinju tj da odpustaju vime, a ako mi verujes uopste ih nisam nesto forsirao na ishrani i od nekih nisam odlucivao jagnjad jer sam ih ostavio za priplod. Savo jel ti se jagnjila posle toga, ja nisam imao takvih slucajeva, hvala BOgu kod mene za sad sve ok.

Nazad
Vrh