Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
specifikacije ti sutra saljem dok procitam, a i nije mi kuci nego na placu gde su ovce, uzeo sam najslabiji od tog nekog proizvodjaca(pisem sutra kog) jer nije bio jaci. dosta dobro me sluzi, prvi dan su probile zicu 2,3 puta jer nisu shvatale sta se dessava, znaci kada je pecne struja ona umesto da se vrati jos vise pocne da navaljuje da izadje i tako dva tri puta prvi dan i onda su shvatile da kada pridju da ih pecne tako da vise i ne prilaze zici. Na placu ima jedan deo gde sam skinuo staru ogradu i razvukao zicu od cobanice u 3 reda i uopste ne prikljucujem cobanicu jer su navikle da ne prilaze, tako i na pasnjaku ponekad je stavim kada je vec pasnjak pri kraju pase tj. kada su ga vec opasle kao sada cisto radi preventive. grla su takva kakva su bolje moze,a i morace,samo da se popravi situacija, nesto grla sam prodao, jos cu nesto tako da ce mi ostati mlade, bolje da drzim manje a dobar kvalitet nego vise a osrednji kvalitet. pozdrav

entuzijasta i bato 87 jako lijepa i krupna grla bice valjda bolje
bato 87 jel se ovo na pasnjaku trava pocela susit vidim da je pozutjela:ppozdrav:

oho,poceli ste malo,...mislim da pisete,vidim da me je bato i spomenuo sto mi je jako drago,...,za sada zelim puno da vas pozdravim,kod mene nema nista novo,sem da sam zaklao dva jagnjeta,tu su bila od 35 do 40 kg,hteo sam da pravim zatop od iznutrica i loja,ali nista od toga,loja uopste nije bilo,...,od dva jagnjeta loj nije velicine ni moje pesnice,strasno cudno,suvlji su od jarica,mada su mi svi govorili da su jagnjad masnija od jarica,cim budem nesto slikao poslacu,za sada citam i gledam vase postove,kao sto kaze deki najaci smo pozz

Pozdravio bih drugare koji postuju u ovoj temi i izneo bih kako sam moje ovce naučio na el.pastira. Prvih dana dok se nisu upoznale sa strujom ogradio sam manji prostor a žicu sam stavio 2mm debljine jer sam takvu imao na raspolaganju, i em što je kroz nju išla struja ona je sama svojom čvrstinom zaustavljala i fizički ovce da nemogu da izađu iz ograde tako da su se vrlo brzo naučile na el.pastira. Žica je bilo 3 kao i kod bate.

15db95j.jpg
2mfn03m.jpg
1zqzx5j.jpg
nepuna 4 meseca 46 kg, ishrana pasa u poslednje vreme male kolicine zobi :osmeh: pozdrav :cao:

evo i par slika sa moje farmice.malo da obogatimo temu,a voleo bih da cujem komentare.
prvo ovce:
2hyxzih.jpg

fuqrkw.jpg

2u6ziap.jpg

do1gty.jpg

sad podmladak
2s7baqo.jpg

302nzp4.jpg

s15aiq.jpg

a,ovo je moja uzdanica.ovnic star 5 meseci
2195ohl.jpg

6px3rm.jpg

nadam se da nisam preterao sa slikama.ocekujem vase komentare.

ma ok su Savo, znas kako kaze jedan moj drugar sa faxa i clan foruma, W je kao mercedes, samo sipaj u njega gorivo i vozi, nema kvarova, tako i w samo hrani i rezultati ne izostaju. nego fin ti ovaj ovnic, sigurno si ga uzeo za priplod :ppozdrav:

hvala druze,a slazem se sa tim clanom koji je to rekao,pa sam se sad dao u pripremanje hrane za zimu.da,ovnic je nabavljen za priplod sa jedne farme,ispala je neka sema da za njega dam moje jagnje za klanje i 50 eura.mislim da je to dosta povoljno,sad videcemo kako ce se pokazati.uzeo sam ga za remont jer ovaj veliki ovan nije ni za sta.pisao sam vec o tome.slozicu se sa kolegom dejan 26 da kada birate bilo koje grlo za priplod,bilo jagnje ili odraslo grlo,obavezno dobro pogledajte situaciju u celom dvoristu.kada je to uredjena farma sa razdvojenim starosnim kategorijana,kad su sva grla priblizne velicine,tu brige nema,velika je verovatnoca da cete izabrati grlo sa dobrim potencijalom.a,kad odete i vidite ovce u blatu,jaganjci skart do skarta,dzaba sto je grlo koje nameravate da kupite izgleda solidno,bezite odatle.neko moje iskustvo.pozdrav:ppozdrav:

Savo grla su ti odlična, dobra ostavljaj a koja se nisu pokazala dobra odbacuj što budeš strožiji imaćeš bolje stado.
Zna li neko pošto vidim da i kod Save neke ovce imaju a neke nemaju rep dali može rep da se seče gumicom kod starijih ovaca?

Ne moze da se sece msm moze ali nije preporucljivo i potrebno je MNOGO vremena da zaraste rana(ja to nikad neradim,jednom sam pogresio na starijem jagnjetu).
Savo lepo je to ali onaj ovan odrasli ima ogromnu repinu vecu do sada nisam video. :)
Inace ovaj mali je pravi samo napred. :ppozdrav:

druze,izgleda samo to i ima:haha:
ma,mrcina,nece da skace na ovce,pa to ti je.sad cu ga odvojiti,davati im zobi,i njemu i ovcama,pa cu ga vratiti kroz mesec dana i staviti mu pojas sa bojom koji sam sam pravio,slikacu ga,pa da vidim sta ce biti.
ja sam ove dve ovce kupio sa repovima kao jagnjad od 35 kg i nisam hteo da rizikujem sa secenjem repa,zato sad svaku sledecu generaciju kupiram i to je jako korisna stvar,ako nista drugo jagnjenje je mnogo uocljivije.
jel ima neko predlog kako da hranim malog ovnica da mi ispadne pravi ovan od njega?

Hrani ga normalno nemoj mnog da ga tovis a nemoj ni bas premalo,ako bude debeo i njega ce mrzeti da skace na ovce i onda si propao.. :haha:
I moj savet nemoj da ga pustas medju ovce pre 12-16 meseci. :ppozdrav:

pre godinu dana nece sigurno u priplod.njih troje danas pojedu dve zidarske fangle mesavine 50%granule 50% kukuruz i dva odsecka bale lucerke.hoce valjati to?naravno uvek sveza voda i so na raspolaganju.

Ako idu za priplod nema potrebe da jedu granule,jel koliko vidim prilicno su stari,ja dok sam imao w ovce u ovoj fazi sam davao 300g po grlu dnevno zobi (50% kukuruz a u ostalih 50% idu jecam ovas i trice-mekinje)

ovnic je star 5 meseci,a ovcice 6.bio sam im izbacio granule ali kako su dosle ove vrucine samo su poceli da mrsave,pa sam im vratio na staro,onda ide ishrana zitaricama i kombinacija lucerke i sojine slame.

druze to sam i ja msilio za svog ovna da je mrcina ali veruj mi kad ovca stvarno zatrazi ovna vieces da gresis on mora da skace.. ja msm da nije postojao neaktivniji ovan od ovog mog trenutnoal kad su ovce stavrno zatrazile ovna nemozes ga prepoznati... tako da opusti se i nemoj da ga sklanjas dokle god taj mali ne bude skroz spreman... :ppozdrav:

Nazad
Vrh