Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
od 24kn do 34kn za kg. kuna=euro 7.3 od uskrsa do bozica 19kn do 27kn cca i obratno.Ali na more netrebas janje preko 24kg goniti i nesmije imati klempave usi,kratak rep,kriv nos itd.To ovi sto idu znaju kao Nikolay.Napominjem ni negledaju kao u "kugu"samo zaobilaze kao sta sam vec rekao u prijasnjim postovima.

znaci u proseku 3.5 euro kila,to kod nas 350din, vi dobijate za jagnjad od 25kg toliko koliko mi za 45kg. te dalmatince nemogu da shvatim,jedva ima i mesa na to od 25kg, mi to nemozemo ni zaklati jer nam drustvo to bi pojeo za 2min. jer uglavnom ide na razanj pa :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Cijene u unutrašnjosti,znači Slavonija,Podravina,Bilogora itd... se krecu od 18-24 kune,znači u najboljem slučaju oko 3 evra.
Neznam, CAR je sigurno mislio na Dalmaciju kad je reko 34 kune,jer recimo kod mene sada ide jedva po 20 kuna a tako je u većini krajeva,možda je u Lici nešto skuplje. Inače ovi pretržci(šverceri) prodaju Dalmatincima po 40 kuna,a o Vaskrsu i Božiću i nešto više.
Priča mi jedan švercer da ga Dalmatinac(mesar) traži da čak mora imati nešto pramenke među ovim rasnim jagnjićima,jer kad mu tamo dođe mušterija i treba mu jagnjad za svadbu ili neko slavlje, oće samo pramenku,kao ovi rasni su umjetni(vještački) kao nema teka,a Bosanska pramenka kao ima mesa,a one su najzastupljenije ođe, ima nešto Travničke pramenke koja je krupnija,recimo kao Sjenička,možda malo sitnija. A najbolja mi je priča o Paškoj jagnjetini,tamo da naraste do 20 kg treba 8 mjeseci,šta će tamo da pase-niđe ništa sam kamen,al tih par stada služi za reklamu,a u Liku i Slavoniju po jagnjad,pa kao to je to,ha ha ha...
Kada prodajem jagnjad ovdje domaćim ljudima oni oće što teže i deblje,al opet maksimalno 35 kg,al tada je cijena isto niža,max 20 kn i u tu cijeno moram da ga zakoljem i očistim,još će da traže i da ga pečem...
Ja kad koljem za sebe gledam da je mlado jagnje i što teže,bar 40 kg,inače muškoj jagnjadi stavljam gumice na testise,pa i ovi veći i stariji nemaju neugodan miris...

Danas sam ovog momka izvodio u setnju malo,posto mu je 100-ti dan zivota.Ne mogu da ubacim slike preko tog novog programa,pa moram na stari nacin.
s1jbk0.jpg
jkc2gh.jpg

Malo iz pticije perspektive...
j8cks0.jpg

Molim kolege da prokomentarisu kako im se svidja ova forma tela kad je jagnje malo krace u trupu a kada ima dobru dubinu i sirinu trupa-grudi-sapi,jer meni se vise svidjaju takvi primerci. :ppozdrav:

Bice sutra fotograf.
Post je spojen: [time]недеља, 21. март 2010. 01:52:30 MST[/time]

Slobodno pisite sve eksterijerne mane koje zapazite,ja nisam sujetan,svestan sam ja da ovaj nije idelan....Lepo je da se edukujemo na ovim primerima sa slika,i da ih bude sto vise,da bi znali sta trebamo da gledamo. :ppozdrav:

Dobro grlo,ai ovcica pored njega je istog kova,kraca a sira
:ppozdrav:
Post je spojen: [time]1269277701[/time]
Momci svadje je manje vise isto sranje ja doneklen imam srece sa prodajom ali opet nije sjajno.Na moru su najbolje cijene ali to opet iziskuje raznorazne kombinacije i mudrovanja takodjer unistavanje janjaca.Usrani dalmatinac nece janje preko 25kg zive vage.Cim je vece odmah vice glupan da je to ovca i jest ali za njihove "jade"koje jedu goli kamen i ovce imaju do 35kg a janje ima za 8 mijeseci 22kg.Malo smijesno ali je tako tko nije vidio nevijeruje.Tako da nigdje cvijece ne cvijeta.

Nisu jedini.

Prošle nedelje sam preko firme sa kojom sarađujem dobio ponudu za 5000 jaganjaca (očišćenih) sa masom 9-12 kg za Izrael. Austrijanci i Italijani tolerišu do 15 kg (12-15). Šta vam to govori. Za tu robu hoće da daju 6 EUR. Da li postoji ekonomska računica da se na ovim poslovima radi, jer idu samo mali jaganjci?
to je ok ponuda al se mora promeniti struktura ovaca(oni koji drze ovce preko 65 kg tu nemaju racuna na tako malu kilazu jagnjadi),oni koji hoce na to trziste,jagnje od 25 do 28 kg i manje daju pramenke i mesanci s romanovom(nije to sjajna rasa,gajim je odnedavno ali mala je malo trosi jako je plodna moze se jagnjiti kad vam odgovara pustite ovna i jagnjad ako se pusti neki dobar ovan na nju tipa sarole ili W dostizu te manje kilaze lako u optimalnom roku od 3 meseca)
jel radi neko taj izvoz jagnjadi uopste u srbiji zna li se(ne racuna se izvoz u zemlje s kojima se granicimo)?

Interesuje me ovi sto gaje Vinterberga jagnje po rogjenu do uzrast do 60 dana koju kilazu napravi i koliko hrane potrosi za tovreme

Hvala u napred

mogu ja da pokušam jagnje od 2 meseca može da bude i 35 kg sve zavisi da li je jedinac ili ne a hrane koliko potroši to stvarno mislim da niko pouzdano ne može reći

Hvala na odgovoru.

Dobar način razmišljanja vidim kod Miladinovića. Dodajem - sitne jaganjce daju mlečne rase u intezivnoj proizvodnji sira - Makedonsko iskustvo.
Ove godine ponudu su prihvatili Sjeničani, mada inopartneri tvrde da imaju u Mađarskoj jagnjad po 4EUR.

Radi se izvoz i iz Srbije, ali jako stihijski.

sto su onda prihvatili po 6 eura kad imaju gore po 4,sto nas vole :haha: :haha: ?
ma dajte molim vas zato sto je to neki teski skart po 4 eura
bitno je da se izveze bilo sta da se smanji balast ovde

6 и 4еура је цена за очишћено јагње? значи 50 и неки проценат од живе ваге у месу или око 3еура и мало више за живу вагу ако сам добро разумео? колико добијају произвођачи а колико се уграђује извозник?

pa ovako,seljaku na pesteri ce dati 1,8 eura za kilo zive mere,ako daju i toliko onim gorstacima(30 kg izadje 54 eura),kasapinu 5 eura po jagnjetu,prevoz je jeftin i blizu je nece bit vise od eura po jagnjetu a ostalo ce da se ogrebe izvoznik,logicno(cisto mu ostane 30 eura od 90,cerek 15 kg po 6 eura izadje 90 eura)
i ko nije nista zaradio?
seljak logicno

ja vas sad nesto ne razumem, sato onda gajive ovce a niste izvoznici, vidite da je tu novac a posto znate kako seljak tesko zaradjuje novac, moza ce neko smanjiti svoju marzu i platiti vise seljaku. To je prica koju mi okrecemo vec po ko zna koji put ali bez rezultata. Proizvodjaci se trebaju organizovati i umesto nakupca direktno pregovarati sa kupcem sa druge strane, sto manje ruku prodje jagnje od porizvodjaca do tanjira utoliko je veca zarada za proizvodjaca. :ppozdrav:

evo npr dogovorimo se i nadjemo kupca i potrosimo neki novac za to ,klanicari ce potkupit nekoga iz vlasti da nam ukoce to,nazalost Miljko druze ovo nije Evropa vec feudalna Azija
naviklo je to na lak novac i nece se odreci njega bez borbe

ovo je grupa koja je prosla prvu selekciju i izbegla je Vaskrs od nakupaca se nisu nikada ni plasili :haha:
314uzpy.jpg

25f658x.jpg

nap36.jpg

starost od 3-4 meseca
Post je spojen: [time]1269449336[/time]
kolega, ti si upravo nabrojao par stvari koje ti neki trgovci naplacuju a jedan od glavih zasto odgajivaci to ne mogu da urade je ovaj zadnji, neorganizovana proizvodnja samim tim i ponuda bez kontinuiteta, a trziste to trazi.

Nazad
Vrh