Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
E moj alfa9,drugar,sta ti mislis koliko kosta da se odgaji takvo jagnje,znas kakva ishrana ovce mora biti i jagnjeta da bi ono postiglo tu tezinu za 120dana,tu nema stednje......ja licno na njemu imam zarade oko 1000din kad je jedince,ali zato sto je prodano po toj ceni,jer se covek razume u ovce i hoce vrhunsko pecenje za goste,a da sam ga oterao sada na pijac,ako bi ub"o 200din/kg,to je ravno dobitku 7-ce na lotou..........ma ne znam zasto se stalno vrtimo oko tih cena,kad je svima sve jasno....losa su vremena nastupila,da je nama blago zivo i zdravo,pa da pokusamo da se provucemo do nekog boljeg vremena. :ppozdrav:

e dejane moj pa znas ti da tu kod nas jagnje od 60kila,to je vec OGROMNO jagnje,i nemozes dobiti vise od 150 dinara, znaci dobro si prosao!samo cutimo i trpimo jos god.-dve!! tako da :ppozdrav: nesto i samo napred

Nismo propali a nismo se ni pomakli ako jesmo sve je to puzevim korakom,nadajmo se boljem ja zivim u nadi.

dejan26 je napisao(la):
E moj alfa9,drugar,sta ti mislis koliko kosta da se odgaji takvo jagnje,znas kakva ishrana ovce mora biti i jagnjeta da bi ono postiglo tu tezinu za 120dana,tu nema stednje......ja licno na njemu imam zarade oko 1000din kad je jedince,ali zato sto je prodano po toj ceni,jer se covek razume u ovce i hoce vrhunsko pecenje za goste,a da sam ga oterao sada na pijac,ako bi ub"o 200din/kg,to je ravno dobitku 7-ce na lotou..........ma ne znam zasto se stalno vrtimo oko tih cena,kad je svima sve jasno....losa su vremena nastupila,da je nama blago zivo i zdravo,pa da pokusamo da se provucemo do nekog boljeg vremena. :ppozdrav:
Ајде Деки ако те не мрзи дај објасни мало калкулацију, некако ми мало делује само хиљаду динџи профита.

Deki kupuje skoro sve komponente za hranu a drzi ovce krupne ovce po svim propisima ,to se vidi po slikama
Ovca od 90 kg dnevno zimi pojede minimum 2,5 kg lucerke i 0,5 kg zitarica(prosek u koji je ukljucena laktacija),po ovim cenama to je za 6 meseci 180*(6+2,5*9)=5130din,pojede samo zimi,bez vitaminskih smesa i veterinarske zastite
2,8 kg koncentrata i lucerka za kg prirasta jagnjeta,ako koristis granule je oko 90 din
jagnje od 60 kg ako se rodilo sa 5 kg kosta te hranom 4950din(55*90),ovo se moze umanjiti jer ono raste i od mleka,ali se ne moze umanjiti za vise od 1000 din ako sisa 2 meseca
Deki mozda ima i neku zaradu,ja sa ovom cenom i nemogucnoscu da prodam jagnje teze od 40 kg ove godine pravim minus cist kao sunce
Al bit ce bolje
:ppozdrav:

ova prica mozda jeste tacna i verujem da je tako ali su stvari postavljene skroz naopako. Moze se i cvece u pustinji gajiti ali su ulaganja jako velika. Ako se sva hrana kupi ona je to neprofitabilna hobi proizvodnja. Kabasta hrana bar za ovce mora da se proizvede na sopstvenom posedu koja mora da bude jeftina dobit je veca ako se napravi i dobra lucerka za jagnje pa se na kraju kupi samo koncentrat za jagnjad. Onda razlika malo drugacije izgleda. Bar je u nasem slucaju tako.

Kabastu i ja proizvodim sam(sem kad je teska susa pa dokupljujem),ali problem je sto bih imao vecu zaradu da prodam tu kabastu hranu nego od jagnjadi,da ne pricamo o trudu,o tim paritetima pricamo.
pariteti nekad su bili takvi u stocarstvu da kupis svu hranu,radis kako treba i imas zaradu u skladu s ulozenim trudom,sto je osnovni postulat normalne ekonomije,sada vise to ne vazi

Normalno bi bilo i da se kupuje sva hrana,trebalo bi imati zaradu,manju nego kad sam proizvodi hranu,ali bi je trebalo BITI,jer covek tu radi i odredjeni broj sati provodi sa ovcama,to je posao kao i svaki drugi.Trenutno u ovcarstvu je finalni proizvod(jagnje za klanje),jeftinije od repromaterijala koji je ulozen u njega.To vam je isto kao kad bi npr.nov mercedes kostao manje nego sto kosta sva gvozdjurija i plastika na njemu....ja mislim da Mercedes sigurno nema svoj rudnik gde eksploatise rudu i proizvodi limove i ostale drangulije,vec normalno kupe sve,i to obrade i prodaju kao gotov proizvod i imaju veliku zaradu,jer su tu ulozili svoje znanje i svoj rad i imaju vrhunski proizvod...Proizvodnja stocne hrane isto kosta,trebaju masine i sva prateca oprema,i sad naravno da je u ovakvoj situaciji bolje prodati npr. lucerku,kukuruz nego je dati ovci da pojede.Zasto?Zato sto si vec jedan rizik izbegao ako si tu npr.lucerku uhvatio da valja,prodas i imas po bali nek bude npr.pola eura zarade,a kad to das ovci u danasnje vreme MOZDA NULU,a dupli rizik,jer ta ovca moze da ugine,moze jagnje da strada....i neka bude opet sve idealno,dolazi prodaja.....kome ga prodati,kad ljudi nemaju ni za jogurt,a budzovana koji imaju kes moze da podmiri 10 farmi Miljkove velicine.Posto su problemi povezani kao creva,pitanje sta ce biti sledece god i sa prodajom hrane,jer stocni fond je unakazen....i to vam je zacarani krug.
Post je spojen: [time]1268738851[/time]
Sad precizna kalkulacija za Velimira.Posto sam ja osoba koja kad nesto radi hoce da to bude uradjeno kako treba,ne vilim da se postidim za ono sto ponudim nekom,tako isto i jagnje,volim mi da kupac kaze:"svaka cast,ovo je roba",pa makar bio i u minusu.....da ne bih bio totalna budala,ja sam ovce moje prepolovio,tj.sa 30 na 15....sa tendencijom na 10 do zime.Fiksni troskovi po jednoj ovci od 90kg koja je u reprodukciji za god dana,koje 6mes pasu a 6 meseci su na jaslama.Ispasa za 6 mes=500din,60dana pred jagnjenje,2kg sena*7din=840di,0.5kg lucerke*10=300din,jedan dan po 0.5kg kukuruza*12=180din,drugi dan 0.5kg prvljenog koncentrata*20=300din,dojni period ide odmah traje 75dana,svaki da ide 2kg sena*7=1050din,1kg lucerke*10=750din,0.5kg kukur*12=450din,0.5kg pravljenog konc*20=750 din...oporavak od dojenja i vracanje u kondiciju traje 45 dana od zalucivanja,2kgsena*7=630din,0.5kg lucerke*10=180din,2dana po 0.5kg kuk*12=180din,a treci dan po 0.5kg konc*20=150din,prostirka 30 bala slame*50din=1500,antipazitska zastita i ostali lekovi,vadjenje krvi=500din,trosak ovna po ovci 500din,minerali za lizanje u toku ispase 250din..a sada trosak jagnjeta od 120 dana za koje ono postigne neka bude 60kg prosek,mada to je ako su muskarci 70 posto:50kg granula*26.5=1325din,25kg kukuruza*12=300din,15kg zobi*15=225din,70kg lucerke*10=700din...a troskove struje,vode,voznje po pijaci,vet.usluge to ne racunam kao i rad.Koga zanima neka sabere sve,ja sam se smorio kucajuci,pa necu da me jos dotuce konacna cifra,pa ce videti profitttttt. :ppozdrav:

nama je sve to u toliko jeftinije jer umesto ovog skupog sena i lucerke koje kostaju kao kukuruz ili jecam koristimo silazu i senazu koje kostaju oko 2 din za kg a takvom hranom se smanjuje i kolicina zitarica u svim proizvodnim dobima. Ako se sad sve to proracuna, onda je cena kostanja malo drugacija kod ovaca, jagnje mora isto da kosta. I mi se sigurno ne bismo uklopili sa cenom da hranimo sa hranom kao Dejan. Ovo poredjenje sa mercedesom nije adekvatno. Mozda bi bilo prikladnije da se svinjarstvo na zapadu sa time uporedi ali i to mozda. Na cenu jagnjadi se ne moze mnogo uticati, moze donekle kvalitetom ali se na cenu kostanja hraniva itekako moze uticati. Nemci i kod W imaju u 60% slucajeva jedno jagnjenje jer njima je ishrana tako mnogo jeftinija cak je veca isplativost da se jedno jagnjenje izgubi a da se u hranu nista ne ulozi ali oni sve tacno racunaju i nista se ne radi od prilike. Ako se nesto ne isplati, onda je to neki hobi od koga se ne zivi i nije ni bitno da li se nesto zaradi vec se uziva u tome. Ja sve vreme pokusavam da spojim ono sto volim da radim sa nekom zaradom.

zna li mi neko kazati gdje mogu kupiti stado do stotinak visokokvalitetnih ovaca kao sto je wirtemberg a mogu i druge rase(sjenicka oplemenjena sa w,ili il de france,texela,sufloka i slicne,za brdsko planinsko podrucje) unaprijed vam hvala

Ja sam uspevao da spojim hobi i zaradu(ikakvu )sve do ove godine,ove god katastrofa,tako da cemo morati da se prilagodjavamo,ovako kako je miljko objasnio,silaza,senaza itd
Post je spojen: [time]1268751624[/time]
zna li mi neko kazati gdje mogu kupiti stado do stotinak visokokvalitetnih ovaca kao sto je wirtemberg a mogu i druge rase(sjenicka oplemenjena sa w,ili il de france,texela,sufloka i slicne,za brdsko planinsko podrucje) unaprijed vam hvala
idi na novosti oglasi na internetu,a sto se visokokvalitetnih ovaca tice,za taj broj morat ces da ides kod vise ljudi i da prikupis taj broj ako hoces kvalitet,naravno morat ces i da ga platis malo bolje(isplatit ce se,makar ces se lepo osecati kad ih pustis,samo je to ostalo od zadovoljstva u ovom poslu)
neko ovde rece da se dobro stado pravi a ne kupuje,znas to i sam
pozdrav i srecno s kupovinom druze i cuvaj se bolesti kad kupujes
:ppozdrav:

hardvard je napisao(la):
zna li mi neko kazati ........,za brdsko planinsko podrucje)
unaprijed vam hvala

@hardvard
Vidim da ste novi na našem Forumu i očigledno niste se upoznali sa osnovnim pravilima. Ovo što ste vi uradili zove se flejmovanje i zbog toga su vam sve te poruke izbrisane. Procedura je da se prvo predstavite kao novi član: http://poljoinfo.com/caffe/za-nove-clanove-da-se-predstave/

Tek onda postavljate pitanja i učestvujete u radu foruma. Inače vaša potreba da kupite ovce treba da ide u posebno namenjenu temu za to (Oglasi), lai to možete da koristite tek kada budete imali 30 postova, tj. priloga na ovom Forumu.

:ppozdrav: Moderator

U pravu si Miladinovicu ja sam ove godine pukao sta se tice hrane vijerovali ili ne 3000 bala sam na ovce dosad potrosio ostalo mi je 100-tinjak i slame od tritikala 300 bala ako snjeg potraje mogu u 3 lijepe materine,a slamu od tritikala samo "glad jede"jer kazu glad nema ociju.

Свака част за прецизност Дејане, то ми се свиђа. Ја сабрао ове твоје трошкове и изађе око 90евра по овци и око 25евра по јагњету. Ако ти се овце јагње и вансезонски као што кажеш требао би имати бар два јагњета по овци на годишњем нивоу. Основни проблем је продати јагње у узрасту од три до четири месеца ма колике тежине било јер је до тад најбоља конверзија хране и најукусније месо. Ако би био просек 60 кг то ти је за два јагњета 120кг по рецимо 2евра изађе 240евра, и одузмеш 90е и два пута по 25е и ето ти зараде од 100 евра по овци иако све купујеш. Јесам ли у праву :sta:
Post je spojen: [time]среда, 17. март 2010. 15:25:34 MST[/time]

NISTE u pravu kolega Velimire!Zasto?Zbog tog vansezonskog jagnjejna,tj.,3puta u 2 god...jer za to jagnjenje isto treba dati obrok,predjagnjenje,dojenje,i oporavak,dok je kabasti deo pokriven troskovima za celu god...znaci umanjite sve to jos za 20-25 eu...i da mi nadjete SADA kupca koji ce da plati jagnjice za klanje od 60kg po 200din,kada oni od 30-35,jedva idu po toj ceni,ja bih mozda i poverovao u tu vasu racunicu.A,da upravu ste,jedina zarada je ta vuna i to djubre,za koje mi dusa ispadne dok ih izbacim iz ovcarnika,samo sto to nece niko da kupi,ali bitno da imam toga,mozda cu preci na kaliforniske gliste,pa da pravim humus i onda cu biti najaktivniji u temi za cvece. :ppozdrav:

Dejane, mi smo prosle godine imali oko 50tona stajnjaka od ovaca. Utovarivanje radimo traktorom i utrovarivacem i to traje sa kvarenjem jasala i grubim ciscenjem pred dezinfekciju 2-3 dana. To djubre nam ustedi oko 600-800 evra koje bismo morali da damo za vestacko a da ne pricam koliko je to dugorocno dobro za zemljiste. Od vune nema korsti jer ona taman pokrije troskove sisanja a nekad ni to, bolja je zamena za so, tad vise vredi. Kupac se ne treazi SAD vec se planira malo duze, pola godien ili do godinu unapred i brojem jagnjadi i kvalitetom drzi da ne ode kod drugog. Kao sto se prase ne goji na Bozic tako se ni kupac ne trazi na dan prodaje. Da ne bude da mnogo pametujem, prekidam diskusiju :ppozdrav:

Nazad
Vrh