Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
to sa francuzima je odlicna ideja,ali kako realizovati to(vecina nas ima do 50 jagnajdi to je sve sitno morali bi bas napravit veliko udruzenje)
ako hocemo zaklane da izvezemo tesko da bi mogli napravit klanicu a ako nam neko to radi usluzno npr matijevic garantujem da bi nas zezao i zavrtao
2 eura za jagnje od 45 kg je skroz pristojna cena,al jagnje te tezine se tesko prodaje kod nas

Jako tesko izvedivo ali "predracun"nek se napravi i uvijek avans ako bi to pilo vodu.Ja sam isto bauljao,ludirao dok nisam naletio na gostionicara koji od jednom pece 8 komada pa je pao razgovor itd.Kazem mu da cu mu isporuciti od pocetka desetog mijeseca do pocetka dvanaestog 150 jagnjadi samo se smijao i rekao mi u oci daj pusti bajke nisam raspolozen.Ja kazem ok dovezem ti posto ima 100km u jedenom pravcu 12 komada u auto prikolici pa se za dalje dogovorimo kaze ok ja dovezem vagnemo covijek za novcanik i pare na sunce.Pitam ga kako cu znati da ce tako biti svaki put kaze kad ti narucim za taj i taj datum dovezi:eek:rili-gorilo,padalo,svadba bila taj dan moram biti gore tad i tad u pola sata i nema frke janjce na vagu pare u ruke.Ja sam prezadovoljan.Pitam ga a ostali dio godine kaze NE uletio si sto me je covijek zeznuo i necu sa cifutima da radim zezni me i ti zbogom.Do 29kg po 25kn 1eura=7.3 kn preko 29 kg nebitno jel 30 ili 45kg 100eura janje.E sads budi pametan.Najradje ako janje ima 33-35kg uzima vec preko se mrsti i kaze daj ga malo na dijetu to je preveliko ali uzme.Sad proizvedi janjce od 33-35kg u tom kratkom periodu.
Post je spojen: [time]1267869612[/time]

moze se reci da imate fer dogovor od koga oba imate korist,ti lepu cenu i siguran plasman a on kvalitetno pramensko jagnje
100 eura za jagnje preko 35 kg je vise nego lepa cifra
ja licno bih bio presrecan da dobijem 100 eura za jagnje od 45kg u periodu maj-septembar bez peripetija da imam plasman siguran

nekako u danasnje vreme je lakse odhraniti jaghje nego ga prodati sto je i problem sviju nas.Ali opet treba traziti prave isigurne kupcs.

Ovaj je priglupi da kazem parajlija jer sam to zakljucio po njegovu ponasanju nema on pojma sta je sta samo da janje nedrzi usi nizbrdo i da nema jako povijen nos.Meni je par puta prigovorio jer sam nastojao u svaku turu jedno sa "povijenim nosem i usima ravno mu proturiti,mrstio se ali proslo je ja ga pitam kakva je razlika usi gore-dolje a on (nemoj mi pricati nista jer ja kupujem janjce ili ti).Precutio sam jer sam morao i nisam smio vise komentara dati.Sta sad daj uredi sve kako treba da je dobro da nema povijen nos da nema usi dolje da nije teze od 35kg da je mlado i debelo.Nije bas lako.
Post je spojen: [time]1267872736[/time]
Opet zaboravi da dodam kaze to su ove slavonse sto ih rane kao svinje a ne sta pasu travu(ove sa povijenim nosem i usima prema dolje)eto koliko zna ali sta ces cutim i gotovo a u sebi mu nanu naninu nepismenu kardasim.

drago mi je da je ovaj zajednicki problem malo dublje izdiskutovan. Iz ovih postova se vidi da mnogi od vas imaju razlicita iskustva i da nacin prodaje ide u nekom boljem smeru. Mi nasu jagnjad koja nisu za priplod takodje prodajemo fiksnim kupcima. Kad su neki praznici kao vaskras koji dolazi, onda sve sto imamo prodamo u selu ali to je par praznika. Ideja sa izvozom je u sustini dobra ali ne za nase strukture odnosno male proizvodjace. Sto je put do potrosaca kraci utoliko odgajivac moze vise da zaradi. Idealno bi bilo prodati ispeceno meso ili na naki drugi nacin pripremljeno ali ne moze sve jedan covek da uradi, to je vec svastarenje.
Kolega @urban je gore pomenuo da je kvalitet ovnova relativno los i sumnjiv i da se obicno nestrucno prilazi poslu. Sta vi mislite o aukcijskoj prodaji mladih ovnova tipa od 6-10 meseci u Srbiji, gde bi bilo ponudjeno 20-30 ovnica ili vise razlicitih rasa, koji bi mogli da se uporede i da naravo imaju neke podatke o svom prirastu, podatke o majci, ocu , odnosno njihova tezina na dan prodaje....
Da li bi to imalo smisla u Srbiji i sta bi ljudi mogli da plate za dobar kvalitet?
Kod nas NS sajam cesto sluzi za neku prodaju sto je po meni pogresno mesto za tako nesto. Naravno da je za aukciju potrebna i neka organizacija i da to ima neku cenu ali bi tada svi zainteresoani mogli da na jednom mestu traze ono sto ih zanima. Recite vi vasa misljenja :ppozdrav:

@miljko ovo ti je dobra ideja sto si spomenuo to srbija nema de se moze na jednom mestu videti ovnovi i ovnici za prodaju ima mnogo malih odgaivaca sto se nezna za njih a imaju dobar kvalitet a prodaju posto zasto ovnice i jagnjice...na primer ja prvi neznam de ima dobri ile de franc odgaivaca
lako je kupiti dobro kad znas ko ima.

@miljko samo napred i puno uspeha u dalje radu ::vino::

Ideja o aukciji je dobra ali zbog srpske lukavosti najbolje bi bilo da se izlazu ovnovi od god do 2 dana (2 zuba) manja je mogucnost prodaje muda za bubrege jer papir trpi sve
ne bi islo glatko u pocetku al svakoi pocetak je tezak
odgajivaci W najlakse bi to odradili(brojnost i ozbiljnost)

Naravno to je dobra ideja samo bi je trebalo realizovati sam miljko može tu količinu da ponudi a i dobar kvalitet pa onda još neki odgajivači pa kad je sve to na "gomili" onda se upravo tako kao što je miljkko rekao može uporedjivati i birati pa ovo grlo košta toliko a ovo drugo toliko i toliko zbog toga i toga pa bi se kvalitet mogao prepoznati i adekvatno platiti

Ljudi ideja koju je izneo Miljko aposlutno je dobra,samo se postavlja pitanje koliko je trnovit put do tog cilja.Naime svi mi znamo da iza jedne takve organizacije mora da stane mnogo uticajnih faktora,pa tek na kraju dolazi predmet aukcije odnosno ovnovi.Nemojte da pogresno shvatite da sam ja sad neki pesimista nego imam iskustva sa organizaciom izlozbi rasnih pasa,obzirom da se time bavim 27 godina.Vidite u Srbiji je jako saren rasni sastav ovaca i mislim da je i to jedan od problema,ako govorimo o dve tri rase onda bi to mozda bilo lakse organizovati.ali sada tu dolazi onaj po meni najveci problem a to je dovesti eminentne strucnjake (SUDIJE)koji bi toj manifestaciji dali pravi kredibilitet.Ovo se naravno odnosi na sorte koje poticu iz drugih drzava,jer se logicno namece da te sorte mogu NAJKOMPETENTNIJE da ocene strucnjaci iz njihovih maticnih drzava jer oni i najbolje poznaju STANDARD(skup anatomskih,tj.eksterijernih odlika)rase.Cak i ako bi sve to stavili na svoje mesto onda dolazi najveci problem,a to je edukacija ljudi odgaivaca kako da svoju zivotinju dovedu do te "aukciske kondicije" i shodno tome da je u sto boljem svetlu predstavi na istoj ,naravno pre svega toga postavlja se pitanje koliko ljudi u ovom trenutku u Srbiji moze na osnovu svog poznavanja materije i na osnovu onoga sto ima u stali da odabere ta grla koja su za AUKCIJU.

Al ste se razmahali,ne stizem da procitam! ::svaka cast::
Da kazem nesto o sebi...
U mojoj familiji su se uvek gajile ovce,a pre 20ak god poceo je moj cale ,a sa njim i ja da se bavimo malo intenzivnije. Poceli smo sa nekoliko lokalnih pramenki i desetak "pirotskih oplemenjenih" i od tada vise nismo kupili ni jednu ovcu,eventualno trampim sa nekim prijateljem,zbog meraka,sto se kaze. Ubacivao sam ovnove iz pirotskog zavoda za poljoprivredu,i rezultati su bili odlicni sto se tice plodnosti i prirasta.A onda su proizvodi od mleka postali interesantni,pa sam ubacio "svrljiske" ovnove,sto se negativno odrazilo na prirast,ali zato mlecnost...
U to vreme,pocetkom 2000te sam imao oko 200 komada,ali vremenom je postao problem plasman sira,i onda sam ponovo poceo da ubacujem virtemberga.Sada imam oko 100 bravi,sve melezi...
Godinama smo placali pastira,ali je to preskupo,pa smo napravili pregone,oko 15ak hektara. Posto cuvamo junad na resetkastom podu,cim ispasu jedan,poprskamo ga osokom i posle kise opet buja trava. Na pasi su ovce dok ne padne sneg,na jaslima dobijaju seno,od koncentrovanih psenicu,ovas i kukuruz... jagnjici seno i koncentrat za tov junadi,i nemam primedbi! :cool:
To je kao u najkracem da se predstavim... :ppozdrav:

Pa malo teze bi bilo da se sve rase izloze. Mislio sam pre svega na neke masovnije mase. Ovo sto Miladinovic rece to jeste dobra varijanta ali koliko treba da kosta takav ovan? Ovo sto je Dejan predlozio je takodje dobro ali je i tu pitanje ko ce snostiti troskove tih stranih eksperata koji ce raditi ocenjivanje. Ja ipak mislim da je to neki preveliki korak, jer mi u toj oblasti nemamo nikavu tradiciju niti iskustvo. U kinologiji je to iskustvo neuporedivo vece. Po meni je dovoljno da se tako nesto pokrene i jednom organizuje pa da to kroz par godina uzme nekog ozbiljnijeg maha, da se ljudi naviknu na takav nacin prodaje odnosno kupovine. Ja kao veterinar mislim takodje i na zdravstveno stanje a to znaci pregled ponudjenih zivotinja na bitnije bolesti, odnosno zdravstveno stanje stada.Mislim da bi kod takve prodaje odgajivaci imali veceg stimulansa da odgaje nesto kako treba i da ne bi smeli da ponude bilo sta jer bi se obrukali ako je konkurencija bolja pa bi na taj nacina nastala neka ZDRAVA konkurencija. Kupci bi shodno svojim potrebama ponudili manje ili vise novca za odredjeni kvalitet. Meni je jasno da cene ne mogu biti ni blizu onima u Nemackoj ali sam nacin prodaje odnosno kupovine bi bio jednostavniji i kvalitetniji.
Molim za vasa misljenja :cao:
Post je spojen: [time]1267963234[/time]
e da zaboravio sam ovo sto je Deajn spomenuo oko edukacije. Mozda bi bilo dobro da se pre aukcije organizuje predavanje nekog od nasih poznavalaca ovcarstva da nesto o tome kaze koliko je sta bitno, na sta se treba odratiti paznja. Sto se edukacije u ovcarstvu tice tu vlada generalno veliki nedostatak. Zdravstvena zastita, ishrana, zootehnicke mere, selekcija.... sve su to teme gde je potrebno dosta edukacije svima nama.

bitno je da se stvar pokrene sa mrtve tacke
garantujem da bi se u ovom trenu sigurno 20 odgajivaca pojavilo bez mnogo pitanja
cena po zakonu ponude i traznje nema druge ipak
moglo bi se trazit nesto novca od ministarstva a i da se placa izlaganje grla nekom razumnom sumom kao i ucesce u kupovini(kupci)

Aukcija u Srbiji? Super stvar! Ali za 15-20 god! Zasto? Zato sto to ne moze bez drzave,a u ministarstvu sedi gomila nesposobnih likova,koji ne umeju da primene ni ono sto drugi pisu,a kamo li da nesto osmisle! Drugo,tu ce se pojavi ministar i reci:"hocu svoj deo,necete me prevariti" 30%-ko i odakle? :nono:
Po meni,za pocetak je bolje organizovati nesto kao izlozbu,u nekom mestu do kog je lako doci i u kome postoji jako udruzenje odgajivaca! Zbog logistike i infrastrukture... Svi koji budu zainteresovani da izloze,prijave se i onda medju nama formiramo nekoliko komisija,od koje ce svaka obici odredjeni atar,da vidi stanje stvari,da se ne pojave oni koji cuvaju po 15 grla,a prodaju po 150 jagnjadi za priplod! :zli: Za pokrivanje tih troskova,mozemo svi da damo nesto simbolicno,poput neke clanarine,primer po 1000 din.
Mogle bi biti zastupljene sve rase koje nesto znace kod nas i za koje postoji interesovanje,a ima nekog da ih ponudi!
Starost grla od 6 meseci pa do 6 godina,svakom po nesto odgovara... Za pocetak niko ne mora da izvede ono najbolje,dok ne vidimo kako ce ici.
Moze da se organizuje i po nekoliko puta godisnje,u razlicitim regionima,ali je bitno da se to objavi u nekim emisijama o poljoprivredi i nekim dnevnim novinama,jer oni koji bi bili glavni kupci sigurno ne "bleje" na forumu.
Svako ko izlaze tj. nudi bio bi duzan da uzme potvrdu o zdravstvenom stanju svojih zivotinja.
Recite mi sta mislite o ovom nacinu prodaje,jer ovo moze lepo da se razradi,a ne trazi da neko to pokriva velikim sredstvima!

ps. Danas citam da ce na jesen ukinuti ministarstvo poljoprivrede U ZEMLJI SRBIJI?!!! Da smo Luxemburg ili crna gora pa da razumem...
Veliki pozdrav!!! :ppozdrav:

Pozdrav za babusnicu i to vase lepo PETLOVO BOJISTE.Predlog nije los i ja bi se slozio stobom.

Kod nas je članarina 1500din,pravimo treće izložbu ,prošle godine bilo je 22 izlagača -183 ovce u tri rase IDF,Wirtemberg i Šarole,ove godine izložba je zadnje nedelje u Aprilu,Obrovac kod Bačke Palanke.Ovce bi trebalo čipovati nema duplikata lako za proveru.Svi su pozvani da izlažu svoje ovce.!!!

zmaj972 je napisao(la):
Kod nas je članarina 1500din,pravimo treće izložbu ,prošle godine bilo je 22 izlagača -183 ovce u tri rase IDF,Wirtemberg i Šarole,ove godine izložba je zadnje nedelje u Aprilu,Obrovac kod Bačke Palanke.Ovce bi trebalo čipovati nema duplikata lako za proveru.Svi su pozvani da izlažu svoje ovce.!!!
Sta ste odlucili, osisane ili ne ?

pozdrav svima zivim u okolini banja luka zelim da prosirim farmu jel mozda neko ima informaciju gdje moze da se kupi nesto rasno na banjaluckoj regiji

zeljko_bl je napisao(la):
pozdrav svima zivim u okolini banja luka zelim da prosirim farmu jel mozda neko ima informaciju gdje moze da se kupi nesto rasno na banjaluckoj regiji

E gledo sam na polj.emisiji: SNOP,pred koju godinu jednog covjeka iz Srpske koji ima cistog Virtemberga negdje tamo iz Prijedora-Dubice,mozda Kostajnica,Novi Grad,nesto me tako podsjeca uglavnom je ta regija,raspitaj se ko je taj tip,mislim da je po struci veterinar ili nesto slicno,raspitaj se ako ih jos drzi,sjecam se da je imo pravu robu,iz uvoza.

Nazad
Vrh