Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
miljko slike su za uzivanje,mogu misliti kako je to bilo uzivo...,zelim da se Deki sto pre vrati na forum,jer je jedan od najkvalitetnijih clanova,ako nama koji svaki dan provedemo sat i vise na forumu nesmeta njegovo pisanje,kome smeta to bre
Post je spojen: [time]1267805439[/time]

meni je takodje zao zbog Dejana, nadam se da ce to uskoro biti reseno.
Sto se aukcije tice, razgovarali smo sa mnogim ljudima, ako Bog da i sve bude u redu sa sertifitatima i ostalom procedurom ,mozda se nesto i moze desiti. Sto se cene ovnova tice jeste velika ali i vrede. Samo nadprosecno dobrim ovnovima se rasa bitnije moze poboljsati. Odgajivaci proizvedu u proseku oko 6-7 ovakvih ovnova na 100 ovaca, zato je i cena takva.

Pricao sam sa odgajivacima kako kod njih ide prodaja i koje su cene.
Ziva jagnjad sa oko 40ak kg kostaju 1,9 evra po kg. Jagnjad se na zbirnim mestima kupuju u sezoni i do tri puta nedeljno po jedan kamion. Mnogi imaju i svoje mini klanice i prodaju zaklanu jagnjad.
Ja sam vec vise puta pricao i ne bih da mnogo pametujem ali vreme prodavanja stoke po pijacama kako to kod nas izgleda ce uskoro biti proslost. I u Srbiji ima mnogo vecih odgajivaca svinja i junadi koji direktno prodaju klanicama i takvi odgajivaci dobijaju dobre cene a svi sitni moraju da cekaju milost nakupaca koji nemaju milosti.
Sto se pre bude zainteresovao veci broj ljudi za neki vid udruzenja koje bi fukcionisalo a ne samo postojalo na papiru, utoliko ce im biti bolje. Ne treba se mnogo raspravljati o tome da li je kod ovna glava ovakva ili onakva, krace ili duze usi ili sta ja znam vec. To jeste bitno odgajivacima priplodnog materijala koji o tome trebaju da vode racuna, ipak je svima prioritet dobra prodaja jagnjadi za klanje i tome se treba posvetiti vise vremena i diskusija.
Malo sam i preterao sa pisanjem, oprstite :ppozdrav:

miljko da li pricas da je cena jagnjadi za klanje u Nemackoj 1,9eura,pa to uopste nije ok cena po meni...slazem se sa tobom u vezi udruzivanja to je neophodno ::svaka cast::

Po Miljkovoj priči, a autenmtična je 100%, to znači da je ova naša cena, za živu vagu, skoro identična sa nemačkom, pa onda i ne treba mnogo da se bunimo, mada "mnogo je samo kada biju"!

Vidis Vlado to sto ti pises o cenama jagnjadi i dinamici otkupa,ako pitas tvojeg dedu on ce ti reci da je to u nasem okruzenju pre TRIDESET GODINA bila sasvim normalna stvar (doduse za vreme tita),pa nije ni cudo sto stariji ljudi sa dosta nostalgije zale za tim vremenima.Naime, svakog utorka i cetvrtka otkupljivala se sttoka po selima po poznatoj ceni,a ako je neko imao sansu da proda skuplje mogao je.Danas je situacija sasvim drugacija :manja je kupovna moc gradana,manje se koristi meso u ishrani i generalno je katastrofalno stanje u narodu.Celog veka se seljak busa oko cena mleka,mesa psenice i naravno na to niko ne obraca paznju zato sto se populacija ljudi seljaka smatra za NEOBRAZOVANU.A u isto vreme siroke mase gradanstva koje su kao nadasve "OBRAZOVANE" kupuju iste te proizvode na neki nacin PRERADENE po cenama koje su od 3 do 5 puta vece od otkupnih a naravno od svega toga ima koristi samo DRZAVA obzirom da ona to i kontrolise.Nastavicemo kasnije .........

@Maestro
upravo tako, sve zavisi od cene proizvodnje tih jagnjadi odnosno kolika je razlika ulaza i izlaza i broja prodatih jagnjadi. Oni imaju par nedelja u godini cenu od 2,20 evra za kg zive vage i tada su prezadovoljni. Na cenu na trzistu mozemo donekle da uticemo ali na cenu proizvodnje i te kako mozemo.
Kod nas je malo problematican nacin konzumiranja jagnjetine. U Srbiji se jagnjetina skoro iskljucivo jedekao pecenje, na zapadu se jagnjetina cesto sprema u kuhinjama kako restorana tako i privatno pa su tada pozeljna veca jagnjad jer su vredni komadi kao but, kare, plecka veca i moze vise toga da se napravi. Za pecenjare je potrebno sitnije jagnje. Oni tamo na mnogim manifestacijama dele brosure o raznim vrstama jela od ovcijeg i jagnjeceg mesa, da bi ljudima dali ideju sta moze da se uradi sa tako kvalitetnim proizvodom kakav je jagnjetina
Post je spojen: [time]петак, 05. март 2010. 10:52:44 MST[/time]
dejane, slazem se ja sa tobom i pricao je meni deda o tome zato i kazem ako smo dovoljno pametni da proizvedemo to jagnje a svi znamo koliko je to muke, zasto da se ne udruzimo i osnujemo organizovan otkup, pronadjemo klanicu koju bi kontrolisali odgajivaci. Meso se treba lepo upakovati i kao takvo ponuditi trzistu. Pre dve nedelje sam bio na farmi u Nemackoj koja ima oko 800 W i 50ak IDF i svu jagnjad oko 1300 godisnje kolju sami. Sve to rade dva covena u mini klnaici od oko 100-ak kvadratnih metara. Klanica je nedavno dobila EU sertifikat i jagnjad plasira restoranima i hotelima po celoj Nemackoj. Mislim da je samo BG dovoljn da proguta par hiljada jagnjadi godisnje a da ne pricam o ostatku Srbije.Juce pricaju da metar kvadratni stana u BG ne moze ni u siroj okolini da se nadje ispod 1200 evra a to neko kupuje, takvi ljudi ce kupiti i kvalitetnu jagnjetinu koja im nece biti mnogo skupa a odgajivacima bi bilo dobro. Znam i sam da sve ovo zvuci idealno ali je realno da bar polovina moze da se ostvari, normalno je da je potrebna organizacija i sposobni ljudi koji poznaju ekonomiju poslovanja.

1,9 eura ali za jagnje od 40 kg a kod nas nam daju toliko za jagnje do 30 kg
zanima me imaju li subvencije za ovce i kolike su?
potpuno se saglasavam sa vama da samo ujedinjeni nesto mozemo,i posebno za to da se cena kostanja hranidbenog dana mora spustati
juce me zove covek i kaze obezbedi mi tokom cele god min 30 jagnjadi oko 30 kg sjenickih debelih nedeljno
pa mucao sam 3 min dok mu nisam odgovorio da je to malo teze i da bi morali da se dogovorimo sta i kako i slicno,broj je veliki a tokom cele sezone to je tesko ispuniti
inace covek je pecenjar iz bga i tek pocinje sa 4 komada dnevno,kad razvije posao smatra da ce mu trebati 20 kom na dan
sad se nadam da cemo uspeti da se dogovorimo da makar pitanje plasmana za svoje selo resim
nazalost nema otkupa jer su zadruge mrtve a realno jagnjadi imamo viska i izvoz bi bio resenje al to je vec dr tema
:ppozdrav:

bez obzira na obzir,..haha :haha: :haha: spremam se da uzmem jos dve zenkice i ovnica pa makar propao u crnu zemlju

evo jedne mogucnosti i kad znas da imas siguran plasman, onda mozes i sa ljudima iz sela nesto da se dogovoris. Na tako veliki broj ne mozes sam da odgovoris ali ce vas desetak mozda uspeti. Sad samo trebas razmisljati o broju i jeftinoj hrani da bi razlika bila sto veca. Tu kilazu W jagnje dostigne za 2-2,5 meseci a samim tim t je proizvodnja takvog jagnjeta jeftina jer ga manje vise prodajes sa sise sa vrlo malo ulozene skupe hrane a ovce mozes hraniti jeftinom hranom. :D ::novac::

pa sa sigurnim plasmanom se moze kretati u ozbiljnija ulaganja(za nase uslove) sve dr je kocka
bit ce nesto od toga nadam se,da krene posao i njemu i nama da bude ok

miladinovic je napisao(la):
1,9 eura ali za jagnje od 40 kg a kod nas nam daju toliko za jagnje do 30 kg
zanima me imaju li subvencije za ovce i kolike su?
potpuno se saglasavam sa vama da samo ujedinjeni nesto mozemo,i posebno za to da se cena kostanja hranidbenog dana mora spustati
juce me zove covek i kaze obezbedi mi tokom cele god min 30 jagnjadi oko 30 kg sjenickih debelih nedeljno
pa mucao sam 3 min dok mu nisam odgovorio da je to malo teze i da bi morali da se dogovorimo sta i kako i slicno,broj je veliki a tokom cele sezone to je tesko ispuniti
inace covek je pecenjar iz bga i tek pocinje sa 4 komada dnevno,kad razvije posao smatra da ce mu trebati 20 kom na dan
sad se nadam da cemo uspeti da se dogovorimo da makar pitanje plasmana za svoje selo resim
nazalost nema otkupa jer su zadruge mrtve a realno jagnjadi imamo viska i izvoz bi bio resenje al to je vec dr tema
Lepo zvuči ali meni to liči na ono naše "avioni kamioni" taj sitem srećem skoro svakodnevno u mom poslu (nažalost) prvi bih voleo da to nije tako ali kod nas je tako obično, kakve garancije daju takvi ljudi da će oni ispuniti svoj deo dogovora jer ti obezbediš količinu jaganjaca (praveći raznoraznu gimnastiku) a on se ne pojavi pa mu mobilni nedostupan i td prva tri puta plati sve ok pa onda čekaš malo za pare pa plati pa onda naruči ogromnu količinu i natovari i više mu ni traga ni glasa,naravno nisu svi takvi ali kako prepoznati te časne izuzetke

druze, u pravu si ti, nas narod je dosta toga dozive i propatio pa je sumnja uvek tu. Mozda si trebao da pomenes i drugu stranu da neko na nasto racuna a prodavac mu podmete nesto ovalo ili onako.
Moza je to razlog sto ne postoji ni jedno ozbiljno udruzenje koje funkcionise. U katalogu za aukciju ovnova u Nemackoj stoji da niko od odgajivaca ili njegovih prijatelja ne sme da licitira iz namere da podigne cenu.Ko to uradi, njegove zivotinje se tri godine iskljucuju iz aukcijske prodaje. Nikom ne pada na pamet da tako nesto da pomisli a kamo li da uradi. Za svaki posao postoje jasna pravila i sankcije za prekrsaje. Srbin bi sigurno neku rupu trazio ali zato i gazimo u blatu dok ljudi lete autoputom. Mi bismo mozda neke stvari da preskocimo ali obicno se napravi veliki korak bez doskoka. Poslovi se moraju obavljati sigurnim koracima i postepeno. Mnogo stvari nama u ovcarstvu na zalost nedostaju, ne samo prodaja.

ma znam ja to sve al ostaje da se nekako nagodimo kao i svi na balkanu mora se sta ces
udruzenja rade tj ne rade zato sto nema profesionalnih zaposlenih koji bi radili posao.entuzijazam,narod tito partija itd su reci iz proslog veka nazalost
a bez para niko ne izgoni mi nista iz stale,opekao sam se par puta tako
srbin samo gleda kako nekog da zajebe al ne i kako da nesto unapredi cast izuzecima naravno

@ miljko
baš tako u našem ovčarstvu fali još mnogo toga prvo bi trebalo da svaki odgajivač ima jasne smernice i ciljeve šta hoće da postigne svojom proizvodnjom da li je to proizvodnja za konzum (što je po meni i najrazumnije) da li su to grla za priplod i td obično svi počinjemo u varijanti nekoliko ovčica da se nadje za kućnu upotrebu pa ako nešto pretekne lako ćemo prodati te se u smislu toga vitla broj glava nek je samo ovca i kad se to razmnoži onda kupujemo "čistog ovna" da on popravi situaciju preko noći. Ovna sam stavio u navodnike jer obično ta čistoća sa papirima je bože sačuvaj jer je u stvari jako malo pravih ovnova koji su vredni pažnje u smislu šta ostavljaju iza sebe a ne kako oni izgledaju. Zatim jedan od faktora koji još utiču na uspešnost proizvodnje su uslovi držanja, obično su to bivše šupe i svinjci i slični objekti bez odvojenih delova za porodjaj odgoj jaganjaca i dr
pa onda dolazi i hrana kao bitan činilac u celoj priči (no to je toliko kompleksna tema da to treba posebno razmatrati) koja mora biti što jeftinija a da zadovolji sve potrebe životinje obično se naspe šaka kukuruza i malo drugorazrednog sena i to je to
E posle svega a po meni najvažnije naše znanje (ili neznanje) o ovom poslu od čega direktno zavisi i uspeh u proizvodnji ima tu još mnogo toga da se kaže i ispravi ali sam već preopširan
pa nek me neko još dopuni

kosovo i bosna uzmu nesto al jos je to malo,trreba jos bar 1 ozbiljan kupac i onda bi se trziste stabilizovalo bar ja tako mislim

Drage kolege opet smo postali u ovoj temi jako aktivni i smatram da ce to svakako dati neki pozitivan rezultat.Ja u svoju "diskusiju"necu unositi pesimizam ali svima nam je dobro poznato da za njega gledano na opstu situaciju ima puno mesta.Naime,ja sam daleko i od nekog skolovanog a i od nekog pametnog coveka.Ali ako se uzme da sam 1991 godine poceo da sviram po kafanama ,klubovima i ostalim narodnim okupljanjima otuda proistice da mnogo toga sam naucio sto se ne uci ni na jednom fakultetu.Tako isto sam i drzao kasapnicu,kupovao stoku,klao i bavio se svim onim poslovima koji idu uz to dok nisam prosao kao sto je neko od vas pomenuo u predhodnim postovima,dodu "kupci"kupe 1000 kila plate,uzmu 2000 plate pa uzmu mnogo vise i ne plate nikad.Pa onda ide ono nije ga majka karala sto se kockao nego sto se vadio,to prode nauci se neka skola(naravno budala se uci na svojim greskama) onda osnujem mini farmu "PJETRENA" kad sam stigao na 13 krmaca vrhunskog kvaliteta i tri vepra razlicitih krvnih linija shvatim da ne mogu da izdrzim kako se to kaze TRZISNU UTAKMICU pa i tu puknem lepu gomilu parica e onda dodem do dobitne kombinacije OVCE.(ne predlazem pocetnicima da ovo citaju nista ne mogu pametno nauciti)I obzirom da sam ja perfekcionista odmah shvatim da pramenke ovakve ili onakve nisu za mene (probao sam)odem kod gospodina Spiljevica i pocnem da kupujem kad sam koliko imao para.Da ne zaboravim u meduvremenu procitam istorijat i zakonodavstvo ZADRUGARSTVA u Srbiji i shodno tome sa par istomisljenika osnujemo ZZ specijalizovanu ovcarsku zadrugu,koja je u meduvremenu ugasena iz prostog razloga sto bi ljudi hteli da imaju desetak ovaca (OBAVEZNO DA IM NEKO TO POKLONI)i odmah tu pocinju da postavljaju uslove,a naravno onaj ko hoce da radi i da to unapredi za njega se smatra kao oce covek da se obogati..........................................................................U ovom trenutku ja imam oko 150 ovaca u stadu,ovladao sam tehnologijom ostavljanja silaze od kukuruza i suncokreta imam silo kombajn "lifam",ostavljam senazu od uljane repice,stocnog graska,grahorice imam kombajn "class jaguar" u planu mi je da kupim balirku za ROLO bale imam JCB-a sa kojim cistim stalu i mogu da tovarim rolo bale,pored toga tokom letnjih meseci ovce mi pasu u planini na 600-700 metara nadmorske visine i uz sve to ja dolazim u situaciju da razmisljam da ovo nije ona situacija kroz koju sam vec prolazio u bavljenju svinjama.Naravno kada bih dosao do nekog ''povoljnog ''kredita kupio bih nesto zemlje tu kod mene u planini i eventualno spoijo ovcarstvo sa seoskim i lovnim turizmom,naravno podrzavam svaki vid udruzivanja sa ciljem postizanja zajednickih ciljeva ali LJUDI te ideje neko mora da PREZENTUJE u skupstini vidite da od toliko ljudi koji su na budzetu ove nesretne drzave koji nista ne proizvode,a primaju ogromne plate na ovom forumu samo je prisutan gospodin Radivoj Nadlacki ostali nemaju sluha za ono sto je realna slika u ovoj drzavi ulazu pare u neku "nauku"a ovde se sve zna samo treba dati ljudima malo podstreka da RADE.Odoh izvinite ,ako me neko zatvori zbog ovoga predhodno recenog donesite malo cigara u tvorza!!!!!!!!

Mirno spavaj nano sve je zakljucano....(zatvorska himna):):)
neces u tvorza ne brini,srecom ili nazalost niko ne slusa i ne uzima seljaka za ozbiljno
ovo je prica iz koje ce mladi dosta nauciti,19 godina lutanja dok se ne dodje do nekog resenja,nadam se da ce njima manje trebati
nasi ljuddi preko grane su uvek top radnici i naucnici,sto znaci da im ovde fali sansa da se iskazu,a tu sansu nemaju jer nas zaglupljuje gomila politickih pajaca

@dejan.jablanica
čitam tvoj post rano jutros i konstatujem da je velika stvar kada se čovek "otvori i počne da piše (priča) iz duše". S obzirom na godine, a još nisi "načeo" šestu deceniju - kada, ne mora da znači ali uglavnom počinju zdravstveni i ostali problemi, najveću stvar koju si uradio je to što si, iz zagušljive kafanske, svadbarske, svečarske, a u kasnijoj faza (trgovina, otkup) i veoma stresne sredine sredine, "pobegao" na 500-600 metara nadmorske visine.
Možda si tada imao više para, ali si bio 15-20 godina mladji, pa ti je život, iz te perspektive, bio mnogo "šareniji i lepši".
Čist, ne zagadjeni vazduh, verovatno ne preterani fizički rad, sigurno zdrava hrana i, mnogo manje stresa, garantuju ti zdravu, mirnu i lepu budućnost. Predhodno u kombinaciji sa novih, lepim, kvalitetnim i, zašto da ne, primenjivim idejama, teraju tvoje "moždane vijuge" na dalje razmišljanje i ostavljajute "u formi" za "dobijanje bitaka" koje slede!
Ali da ne preterujem sa "filozofiranjem", odosmo :off_topic: , ovde je ipak tema Wirtembeg ovce, u svakom slučaju čestitke za postignuto, puno sreće u biznisu i mnogo novih post-ova na forumu!

Jedan problem sve nas muči prodaja u letnjim mesecima,cena koja je gore spomenuta 2 evra nije mala ako neko od nas uzmu jagnje od 40-45kg,to je kilaža koju postižu sve tovne rase za 4 meseca na kvalitetnoj hrani.Francuzi su letos bili zainteresovani za uvoz jagnjadi živih ili zaklanih(bolja opcija zbog sertifikata,karantina itd),traže garant države .Moje mišljenje je da mi to možemo udruženi,e sad dali hoćemo?Svako od nas zna nekog?....

Nazad
Vrh