Drage kolege Virtembergasi,ponesen onim sto sam danas video kod jednog mog drugara,moram da napisem par smernica na temu "kako odabrati potencijalno dobro musko priplodno jagnje rase Virtemberg",koje su bazirane na mom skromnom iskustvu.Da ne bi kolege pocetnici bili nasamareni i razocarani,kao sto sam ja na pocetku ove ovcarske balade bio,a sigurno i vecina malih odgajivaca ove rase,moraju "dobro da otvore oci",da ne bi bilo "svaka se skola placa",a ta cena je cesto previsoka i dovede do totalnog razocaranja i odustajanja od ovog posla.Kao prvo se mora znati,da dobro musko jagnje znaci da ce MOZDA izrasti u dobrog ovna ako mu se pruzi adekvatna hrana i nega,a da lose jagnje nikada ne moze izrasti u lepog ovna.Kada idete kod nekoga da kupite jagnje,pogledajte malom oko sebe,kakav je odjekat i higijena,kakvo je stado u celini,da li ima obolelih zivotinja koje su na oko uocljive,od koje su bolesti obolele,sve sto taj neko prica uzmite sa dozom rezerve,jer ne mozete nikada verovati nekom koga prvi put vidite u zivotu,narocito ako jos tu pricu na prati odgovarajuci prikaz pred vasim ocima.Dodro pogledajte jagnjad u celini,skarta uvek mora biti iz raznih razloga,ali ne mnogo,2%,da li su jagnjad zdrava i vesela na oko,da li su bolesna,sepava.....Nemojte da vam pokazuju ovna koji je mozda ogroman i lep a da vam pricaju da ce i taj vas potencijalni ovnic biti takav kad poraste,ako se to vama jagnje u startu ne dopadne,tj da nije lepo odnegovano,jer cesto se desava da pokazana jagnjad i nisu od ovna kojeg vam pokazu,ali to se nikad ne zna,zato se uzdajte u vase oko,jer vam je to jedini instrument koji mozete koristiti prilikom odabira na ovim nasim prostorima.....pedigrei,pohvalnice,pehari,razna priznanja,sve je to dobdro doslo,ali i to uzmite sa rezervom,jer "papir trpi sve"kako rece jedan clan ovde,a i nagrade su cesto po znakom pitanja.Kod pravih odgajivaga jagnjad za priplod su uvek ista ili bolja od svojih roditelja na izgled,nikako losija,tj.losijeg formata.Od svih ojagnjenih jagnjadi retko kod koga ima vise od 20% muskih koji zadovoljavaju kriterijume da idu dalje kao potencijalni priplodni materijal.Kod mene na primer od 30ojagnjenih,samo 5 muskih zmogu da se ostave,od toga 1 exrta i 4 priplodni prosek,ostali su isto dobri ali za priplod se biraju najbolji od dobrih.Sto se tice izgleda samog jagnjeta obratite paznju na:visinu,duzinu trupa,ledjnu liniju(da je prava,a ne uleknuta,ili da je grbav.tzv.saranska ledja)Dubinu grudnog kosa,rebra obavezno da su zaobjena,lopatice da su razmaknute ,a ne da su skupljene pri vrhu-krovast izgled,zatim razvijenost butova(da su zaobljeni,kod gledate jagnje odpozadi guza treba da mu bude kao kao polovina lopte)sirina butova i grudi da bude ista,kad ga gledate iz pticije perspektive da ima oblik pravougaonika,a ne kupe,tj.siri u jednom kraju,da nije preterano "burav"tj.da ne izgleda kao da je progutao balon,jer ako ima takav burag sa 2.5-3 meseca,mozete samo zamisliti kako ce izgledati sa 1gog kad bude jeo vecinom kabastu hranu,noge prednje da nisu X ili O,stim sto se moze tolerisati mali x ukoliko je jagnje ogromno i brzo raste,da nema "klecavo koleno"tj da mu prednje noge ne izgledaju kao polomljene u kolenu,kod zadnjih nogu gledate stav,da nije "medvedji"-podvicenda ne gazi papcima ka unutra ili spolja,obavezno pipnete testise,da vidite da li su u skrotumu:Sve to kad zadovolji onda predjete na tezinu,musko jagnje koje sa 75 dana nema min-minimuma 40kg,ne zavisno dal je jedinac ili blizanac,nije za priplod.Dobro negovana i hranjena jagnad moraju da imaju nprirast oko 500gr/dan i takva idu u priplod.Često problem predstavlja odredjivanje starosti jagnjeta,ukoliko nemate poverenja u prodavca,ko ima dovoljno iskustva moze priblizno da odredi na osnovu duzine pramena runa i izgleda glave.najsigurnije je kad vidite da jagnje jos sisa,jer retko ko odbija posle 75dana,jer ovce se mnogo iscrpljuju.I ako ste i tu zadovoljni dolazite do cene,Cena se krece od 2.5eu/kg kod anonimusa do 5eu/kg kod poznatih i priznatih odgajivaca.Poznati i priznati odgajivaci uvek imaju jacu cenu za 1-1,5eu/kg od anonimusa za priblizno isti kvalitet,jer njihovo ulaganje u uvoz novih grla,predstavljanje na izlozbama i sajmovima.mora da se isplati,jer to nije ni malo lako i jeftino,plus to je i peripetija.Od te vecine koje vidite po tim manifestacijama,mali je procenat pravih odgajivaca ali ih ima,na svu srecu,tako da kad resite da kupujete,obidjete vise njih,sednete,doooobro razmislite i odlucite se za najbolje po vasem misljenju.Posto sam ja prodao vec ova 3 sto cu ovde prikazati,da ne bude da se reklamiran,bicu slobodan da dam moju procenu kvaliteta i cena,sto ce nekom mozda posluziti kao reper u buducoj kupovini,ali to je samo moja LICNA procena,sa kojom se neko moze sloziti ali i ne.
Post je spojen: [time]недеља, 07. фебруар 2010. 07:39:54 MST[/time]
Neko ko ceni svoje grlo 4-5eu/kg,mora da ima ovakvo grlo ako ne i bolje.74dana ima preko 50 kg,naravno da ja tu cenu nisam dobio jer sam anonimus ali sam uvek spreman to da platim drugima,jer to vredi toliko.Inace ga je kaparisao moj kolega kao i sledeca 2.
Cena od 2.5-3.5Eu/kg je rezervisana za priplodni prosek,pakako se ko dogovoria to je ovo 63dana-39 i 36,5kg,to su blizanci
Ovakva su ledja pozeljna gledana iz pticije perspektive.
Nadam se da sam bar malo prokrcio trnovit put do pravog grla nekom pocetniku.Veliki pozdrav