Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
ŠTA JE PISAC HTEO DA KAŽE?
Ostaće poznato samo piscu!!
12 meseci je puno, ja moje pripuštam već u 9. dobra i kvalitetna ishrana mi omogućava da to radim jer to radim 10ak godina.
Što se nemaca tiče nisu ni oni glupi, znaju i oni da prevare, nisu oni baš cvećke tolike.
pogledajte samo slike na ovom linku,tu su galerije elitnih grla Landšaf rase pa izvolte komentarišite. Ja sam viđao i bolja grla kod nas. ALPINETGHEEP.COM

Posto sam ja verovatno taj pisac,hteo sam reci da je najsigurnije ko ima mogucnosti da sam sebi odgaji ovna iz svog zapata,ali to je u praksi kod malih odgajivaca tesko izvodljivo.A koja je rasa u pitanju?Landshaf?Ja sam pripustio 3 sa 10mes i nije se dobro pokazalo kod mene,ostale su male,iako sam hranio dobro,svako ima svoje sablone na osnovu kojih misli da ce doci do zeljenog kvaliteta,pa nekom upali a nekom ne. :ppozdrav:

Merinolandschaf iliti internacionalno Virtemberg, Landšaf.
Zanimljivo ja stvar da su Nemci ukrštali radi oplemenjivanja i dobijanja boljih proizvodnih spospbnosti, Virtemberga sa Bergšaf rasom i sa Merinofleischaf rasom. Ova potonja je izuzetno mesnata rasa, nepravedno zapostavljena. Uočićete svi na sajmu kod nas i u Austriji i Nemačkoj, one tzv. SUZE na njušci ovnova, pogotovo starijih, koje su bile samo odlika Bergama (tj. bergšafa).
Dakle nekim praćenjem tokom godina njihovog rada, oni su prvo, u začetku rase poboljšali sve pomalo ali najviše kvalitet i gustinu vune, te onda i mesnatost, da bi finalizirali sa bergamom i dobili veoma krupne životinje, ne samo u pogledu težine već i visine i dužine tela ovaca.
Poslednjih par godine shvataju da takvo nešto je bila loša odluka, da tolike noge nisu dobre.Kao i sam skelet koji je ogroman i kojeg treba da nosi masa dugačkih i tankih mišića, pa stoga možemo videti na slikama na linku u mom prethodnom postu manje krupne ovnove. Ali i dalje mali radmani mesa, iako imaju značajan i visok prirast konverzija hrane ide na te krupne i PREdebele i PREvelike kosti.

Ne znam da li se zadnji post odnosi na ovu rasu ovaca :sta:

wk3gbn.jpg

k13t4x.jpg

druze, imamo tri u stali koji mozda nisu bas ovakvi ali ne mnogo losiji a ako Bog da, do kraja godine stizu dva ovakva u nas ovcarnik. Ovo kao sto vidis nisu jagnjad vec dobro odgojeni mladi ovnovi koji kostaju malo vise od 200evra i samo tako se kupuju kvalitetni geni.

nazalost malo ljudi u srbiji moze priustiti sebi ovakve primerke(zato se i dovija ko kako zna,kupuju stare ovnove za male pare,mladu perspektivnu jagnjad,isto kao i u sportu ako nemas novac juris talente i pravis igrace a posle ih prodajes velikim klubovima) ,ako uspete dobiti ovakva grla to je deff veliki plus za W genetiku kod nas
znam da neka udruzenja za neke rase ne dozvoljavaju tako lako izvoz najboljih grla,stite svoj monopol .nadam se da s nemcima nije tako

To sto kolega EatMeatOrDie ovde pise nije slucajno,vec i ja mislim da je to istina,ali meni to ne smeta ni malo,neka imaju krvi i zirafe ali neka su kao ovi na Miljkovim slikama,nek' misli ko sta hoce ipak je Virtemberg najlepsa ovca ikad stvorena,mnogo sam subjektivan,ali sta da radim.Ovaj gore ne da vredi 2000eu,nego 4000 nije mnogo,e sad sto kod nas ja takvog video nisam,to je vec druga prica.Ko o cemu,ja o buragu,pogledajte kao da ga nemaju a imaju 150-200kg.Dobro pa nemam neku nekretninu na svoje ime,inace kakav sam zaludjenik odmah bih to prodao i nesto kao ovaj gore parkirao u moj objekat.Miladinovicu obrisi one slike nasih ovnova sa sajma,izgledaju mi zalosno kad sam ovo video.:)

na www.alpinetgheep.com zadnja cifra predstavlja cenu po kojoj je prodat ovan?pored nje pise eu.
nijedan sa ovih aukcija nije kao ovi sto je miljko okacio,a nekima je cena 6000eu
ako je to cena skroz prosecna grla imaju cene od 2000eu,tj grla kakva se i kod nas pojavljuju na sajmu
ovo je moja subjektivna ocena na osnovu slike da se ogradim
:ppozdrav:

uzivo sve malo drugacije izgleda, treba se jedna takva aukcija doziveti i onda mnoge stvari budu jasnije. Ovo su ovnovi najstariji 2,5 godine a ima dosta njih sa godinu dana a kilaze govore o kakvim kalibrima se radi. Sigurno da ima i onih koji nisu idelni ali takvi tamo zavrsavaju u komercijalnim stadima a ti koji imaju tako visoke cene idu kod odgajivaca priplodnog materijala pa zato i imaju tako visoke cene.

samo radi uporedbe postavljam ovu staru sliku moj ovan (zaklan) imao je 168 kg a koliko imaju ovi na slici bog zna

Picture028.jpg

Miljko posto si ovo video uzivo,koliko ovaj gore ima kilograma?Jel su oni preko cele godine ovako zatvoreni u ovim boksovima,higijena je na najvisem nivou,kao da svaki dan ciste ispod njih?Kako ih hrane kad su ovakvi?Verovatno je koncentrat vecinski deo odroka?Jel' su to grla iz one poljoprivredne skole sto si spominjao?Nadam se da si i video i nekog njihovog potomka posto su verovatno isprobani u pripustu. :ppozdrav:

Deki, ovo su slike sa aukcije elite 2008.
Ovaj je star 22meseca i ima 172kg a vlasnih je gospodin Frasch, covek od koga smo nabavili maticno stado. Ovnovi se gaje u vecim grupama od po 30-50 ovnova pa se iz takvih grupa bira. Dobijaju seno, nesto senaze i oko 1,5kg koncentrovane hrane po danu, koje mesavine je znam.
Inace ovnovi dolaze sa 3-4 meseca dugom vunom i svi takvi dolaze a posle zadnjeg sisanja stoje uvek na cistoj slami jer je i optika bitna pri kupovini.
Ovaj ovan je polubrat od jednog koga smo mi uvezli a njihov otac je iz te poljoprivredne skole koju sam pomenuo (Triesdorf).One nase dviske su od te krvne linije kao i dobar deo druge jagnjadi. Onaj nas mladi ovan od 168kg je takodje od iste linije (poslao sam sliku u ovoj rubrici uz jagnjad).

Izgleda je ta linija fantastična,taj twoj sampion od 168 je odIican,wideo sam na sajtu,a i one dwiske su elita,kad od njih izabereš pet,teško da će neko imati bolje na sajmu.Ja ne znam kako ti spawas,kad se nagledaš te lepote u D,ja ne bih zaspao 10dana,kad bih takwe ownowe wideo uziwo!:)

Cudi me da dostizu tako visoke cene a nemaju ni 3 god sto znaci da vecina njih nikad nije pripustena znaci kakvo ce im bit potomstvo je kocka?ispravi me ako gresim Miljko
Aukcije su pametna stvar,kod nas bi bilo lepo bar da imamo 1veliku u jesen tipa novembar za ovnove iz najbrojnijih rasa bar.svi se skupe i vidi se sta ko ima i biras da ne obilazimo srbiju uzduz i popreko zbog ovnova
tako bi se pojavili ljudi koji bi radili samo ovnove za priplod i kupovali dobru genetiku na kojoj bi zaradjivali a ne cekali da im neko dodje kuci i preko oglasa
sto se tice onog tvog mladog ovna ako on ide ove god na sajam konkurencija ima dosta razloga za strah:):)

za svakod ovna se proracunava priplodni indeks a to znaci da se proizvodne karakteristike roditelja i dedova racunaju odnosno eksterijerne karakteristike ovna kao i njegov dnevni prirast i rezultati polubrace sa stanice za testiranje tako da takvi ovnovi mogu malo da podbace ali ne mnogo a mogu biti i bolji od proseka rase. Oni to rade vec desetinama godiana i nije se to lose pokazalo jer to pokazuju ove slike koje sam postavio.
Onaj nas mladi ovan nece moci ove godine da se ocenjuje jer nece imati tri godine a da li ce ici to cemo tek videti.
O aukciji ovnova u Srbiji ce jos biti reci
Post je spojen: [time]1266163533[/time]
Elita je bila zajednicka za celu Nemacku pa je mozda samo trecina ovnova iz Bavarske odnosno iz Bade-wirtemberga a ostalo je iz ostatka Nemacke pa je mozda kvalitet i nesto slabiji u proseku nego kad samo ove dve pokraine izlaze na aukciju.

Oki hvala za pojasnjenje nije mi bilo bas skroz jasno kako ga ocenjuju
nadamo se da ces doneti lepih fotki s te aukcije i neke okaciti ovde

miljko dali je istina da svakom ovnu koi se odvajaju za priplod uzimaju seme na analizu
i po tim se moze isto utvrditi kolko je ovan plodan?

pozdrav :ppozdrav:

ma ne, ne skace ovan na komandu on mora da se trenira za to a to je mnogo posla, nije to kao kod svinja i meni to nije poznato da to iko radi dok se ne pojave problemi.

Nazad
Vrh