Višnja

Koliko puta godisnje radis totalom i koju koncentraciju radis. Jesi li freziranje pipalicom izbacio nacisto ili ne. Unapred hvala, izvini sto te gnjavim ali nisi skoro bio sa nama pa da isjoristim...

Total koristim 2 puta godišnje i to samo do kraja 5. ili naj kasnije do početka 6. mjeseca. Nakon toga idem sa Bastom. Koncentracija (i Baste) je 1% uz dodatak okvašivača. Što je manji korov, a i izboji to ćeš ih lakše rješit. Kod nas ratara ima jedna dobra uzrečica: Mali korov, mala briga. ;) Kad korov preraste onda treba ić sa više škoripiva po jedinici površine tj. ili manja brzina kretanja ili veći radni pritisak. Kod radnog pritiska treba biti oprezan jer veći pritisak stvara i sitnije kapljice koje su podložnije zanošenju vjetrom tj. odnošenjem škorpiva na lisnu masu voćke što rezultira oštećenima na voćki. Ja imam Lechler dizne IDK (low drift dizne) 120-03 i radim do 2-2,5 bara maksimalno. Sad planiram ubacit IDKT 120-03 ili čak 120-04 pa sa tom 4-kom ići 1,5 do plafon 2 bara. Kod uporabe običnih dizni, ako je teren podložan vjetru ja bih koristio 4-ke dizne, dal obične 110-04 ili nek od low drift dizni u toj veličini. Frezu sa ticalom nisam imao, već gruber sa podrezujućim nožem (i dva para radnih organa od rotodrljače iznad noža) i ticalom. Nakon treće godine sam takav vid obrade izbacio isključivo zbog erozije tla vodom (nagib me muči). Nema problema, samo pitaj što znam napisat ću.

Total koristim 2 puta godišnje i to samo do kraja 5. ili naj kasnije do početka 6. mjeseca. Nakon toga idem sa Bastom. Koncentracija (i Baste) je 1% uz dodatak okvašivača. Što je manji korov, a i izboji to ćeš ih lakše rješit. Kod nas ratara ima jedna dobra uzrečica: Mali korov, mala briga. ;) Kad korov preraste onda treba ić sa više škoripiva po jedinici površine tj. ili manja brzina kretanja ili veći radni pritisak. Kod radnog pritiska treba biti oprezan jer veći pritisak stvara i sitnije kapljice koje su podložnije zanošenju vjetrom tj. odnošenjem škorpiva na lisnu masu voćke što rezultira oštećenima na voćki. Ja imam Lechler dizne IDK (low drift dizne) 120-03 i radim do 2-2,5 bara maksimalno. Sad planiram ubacit IDKT 120-03 ili čak 120-04 pa sa tom 4-kom ići 1,5 do plafon 2 bara. Kod uporabe običnih dizni, ako je teren podložan vjetru ja bih koristio 4-ke dizne, dal obične 110-04 ili nek od low drift dizni u toj veličini. Frezu sa ticalom nisam imao, već gruber sa podrezujućim nožem (i dva para radnih organa od rotodrljače iznad noža) i ticalom. Nakon treće godine sam takav vid obrade izbacio isključivo zbog erozije tla vodom (nagib me muči). Nema problema, samo pitaj što znam napisat ću.

Ja sam postavljao pitanje upotrebe totala protiv korova i Gramoksona protiv izbojaka u zasadu Oblacinske visnje,ali mi je odgovoreno da se ne igram hemijom pre nego se ne konsultujem sa nekim strucnjakom?Mojim sadnicama je treca godina i dakle sta se sme koristiti?

Ja bih ti preporucio da sacekas cetvrtu godinu da budes siguran da im nece skoditi, a kolega becarina ti je napisao sta da koristis..

Da ovo je stari zasad na 4x3.5 nisam siguran ali izgleda da je 2000 godiste, nisko formiran za rucnu berbu. Uzgojni oblik divlji zbun:-D
Ja sam ga preuzeo pre par godina u katastrofalnom stanju sa svim i svakakvim bolestima. Polako sam dizao prinos pa sam od 2t stigao do 13500kg sa nepunih 600 stabala od kojih neka daju redovno oko 50kg

Dali sam dobro uradio na mojim jednogodisnjim visnjama bilo je cvetova pa sam ih ja poskido sad dali ce im nesto skoditi opet mislim da je ne crpi

Ne brini, nista im nece skoditi! Dobro si uradio! U tom dobu plodovi samo bespotrebno remete rast sadnice (opterecuju je) u tom periodu plodovi nisu prioritet, prioritet je da se mlada sadnica sto bolje razvije da bi sto pre stasala i stupila u neki ozbiljniji rod u narednim godinama. Ne ide da ih tako male opterecujemo zbog sake plodova od kojih nikakva korist...

U tom periodu je naj vaznije preventivno zastititi list od bolesti. Od stetocina stiti po potrebi i odrzavanje zemlje od korova. Mozes malo azota ako nisi bacio, eventualno neku folijarnu prihranu sa vise fosfora zbog sto boljeg ukorenjavanja, i to je to. :ppozdrav:

Sad mi je lakse sad sta Mislite Dali da ima potrebe da idem sa kubikom plus. Radi preventive ili nema potrebe ja kolko znam monilia ide na cvet ali ja Sam ga skino

a dobile su San po 100g po sadnici i Videcu do kraja meseca neku folijarnu prihranu da idem koji mi preporucujete

sta Mislite kad da idem zastitu za List i Sa cime ja Sam koristio u glavnom mankogal za kokmices a za Grinje i vasi dimentogal no ako ima nesto bolje govorite ljudi posto Sam prosle godine osto bez lista nebi da vidim opet taj prizior :sta:

Poslednja izmena:
Ja baš htedoh da kažem, meni ovo deluje kao skroz trulo. Probaj malo je stisni, deluje baš trulo. Da li se voda zadržava na parceli?

da bilo je dosta vlage, pogotovo prošle godine..to je kod drugovića na Prnjavorskom putu. Dolazili su mi zaštitari, mislili su da je ili zilogriz ili vlaga. Najvjerovatnije vlaga. Morat cu uraditi drenažu i nasipati zemljište. Ima odličnih sadnica ali ima i skroz loših zbog vlage

Vlaga je tu problem, Aco. Ima dosta gljivica, koje se nastane u samoj biljci, uvuče ih ona u provodne sudove, nakon što se razvije, zatvori ih, zato se biljka na tom jestu suši, ako ima previše, čak i cijela, a gljiva u jednom momementu razvoja kroz lenticele izađe van biljke i formira pečurke koje šire spore dalje...
Bilo je nekih pokušaja zalijevanja tih biljaka sa benzimidazolima, Galofungin, Kubik, pa da biljka i njih uvuče kroz korijen i riješi gljivice, ali je sve to na dugom štapu...

E imam jednu tragicnu ili komicnu sitaciju.Imam jednu parcelu na kojoj je mlada visnja,napredak fenomenalan za svojih 2 godine i sad bi trebala da rodi,malo nesto ali da ima plod.Pored te parcele su sve sami visnjari,svi su ucvatali,pa evo i precvatavaju a moja visnja jos nije ni pocela,beli baloni u pocetnoj fazi nikako da preguraju.Sadnice sam kupio iz Srema od jednog poznanika koji je to 90% negde munuo znajuci kakav je na ruci,malo mi je falilo i ja sam ubacio tih nekoliko komada iz svojeg starog visnjara i eno te sadnice se prepoznaju,ucvatale za medalju a ove sremacke stoje:osmeh:Sta je ovde problem,drugari mi kazu da je on to negde nabavio ispod ruke i da je to neko spremio za podlogu za kalemljenje,kazu da je divljaka visnja 100%,ako je tako ima da odrobijam:osmeh:
Sta mislite,a njiva je suncana strana sveta i tu visnja uvek prva ucvata(osim moje):haha:

pre 6dana sam opraskao mankogalom visnje u 2 god, planirao sam sad opet za koji dan i da mankogal pomesam sa armadom ? jel mogu? i znam da ne preporucujete ali bi ih isprskao i totalom izmedju naravno uz poovecanu paznju i sto dalje od stabala... ?

Danas Sam bio do vocnjaka i Video ove tacke Dali je To krenuo kokomices i Sa cime da ga prskam
attachment.php

- - - - - - - - - -

I ovde isto na List ima fleku
attachment.php

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh