Višnja

Dodaj odmah uz mankogal (25 grama na 10 litara) i tonus insekticid (3-4 grama na 10 litara).

pre 6dana sam opraskao mankogalom visnje u 2 god, planirao sam sad opet za koji dan i da mankogal pomesam sa armadom ? jel mogu? i znam da ne preporucujete ali bi ih isprskao i totalom izmedju naravno uz poovecanu paznju i sto dalje od stabala... ?

Ja sam prskao totalom uz veću paznju sa graničnikom pre neki dan, pa ćemo videti. Inače tako i jagode između redova prskam godinama pa nevidim zašto ne bi mogle i visnje.

Sent from my iPad using Tapatalk

http://i.imgur.com/nigcGTS.jpg

bolest na višnji, ima ih nekih 20kom, suše se....:(

- - - - - - - - - -

http://i.imgur.com/8eYHZea.jpg

- - - - - - - - - -

http://i.imgur.com/VMPi08k.jpg

- - - - - - - - - -

http://i.imgur.com/EndBsuC.jpg

I ja to mislim, ali sada cu nasipati zemljom, radi se autoput pa cu to iskoristiti. Pa cu uraditi drenažu jer imam riječicu uz plac, da se odvodi voda u tu riječicu. Imam oko 1000kom baš dobrih..Kruška mi je na brdovitom kraju, nje imam 2700kom. Hvala ti na odgovoru

Pozdrav svim clanovima, imam jedno pitnje pa ako je neko u mogucnosti neka mi odgovori. Komsija je pored mog visnjara palio strnjiku na njegovoj njivi i tom prilikom mi je upalio 20 stabala oblacinske visnje u cetvrtoj godini,steta je 100% nema sanse da se to obnovi. Koliku nadoknadu bih ja trebao da mu trazim za pricinjenu stetu i na koji nacin se to obracunava ?

Nažalost, šteta se ponekad ne može u potpunosti nadoknaditi, pa čak ni ako je ona "apsolutna".
Prva opcija je uvek da zajedno pokušate što realnije proceniti štetu, kako trenutnu tako i posledičnu. Ako se dogovor napravi (obavezno uz prisustvo svedoka ili ugovorom), onda raditi na tome da se što pre realizuje, u ovom konkretnom slučaju naprimer priprema zemljišta, nabavka (kvalitetnih) sadnica, gnojiva, sađenje itd, kako bi se sprečilo dalje povećavanje štete odnosno nedobijanje koristi. (U prevodu, da ne bude ono "lako ćemo, nema problema itd").
Druga opcija je ako se dogovor ne ostvari, nadoknadu štete i neostvarivanje koristi možete potražiti sudskim putem, što nažalost neretko može potrajati godinama. Požar se mora prijaviti ako nije evidentiran, odnosno ako nije bilo intervencije Vatrogasne službe. Potom privatna tužba i angažovanje sudskog veštaka, ili više njih iz odgovarajuće struke. Po izlasku veštaka i napravljenog zapisnika, može se pristupiti radovima, pre toga nikako.
Lično bih iz iskustva preporučio ovu prvu varijantu ako je ikako moguća, jer druga može dosta koštati a epilog (u smislu visine nadoknade) biti neizvestan, mada je na svakom individualno da odluči kako dalje, jer mi iz naše perspektive ne možemo baš objektivno rasuđivati, ni vizuelno, ni emotivno.
Bilo kako bilo, u oba slučaja će vam biti potrebni i jaki živci i dobra volja. Srećno ...

Informacija iz prve ruke komsija... Meni je opstina uzela 30a visnjara zbog tamo necega i racunica je bila sledeca: Prosek cene poslednjih 3 godina x koliko je ostalo jos da radja stablo do svoje 25. godine x prinos po stablu od 15kg = cena po sadnici i jos puta broj sadnica koje se vade... Srecno

Pozdrav. Pojavio mi se problem u visnjama koje su u drugoj godini. Naime one koje su prosle godine najbolje krenule sada su u problemu. Listovi im uopste ne izlaze kako treba, i vrh ostavljenje vodjice je poceo da se susi. U principu mislim da se problem bolje vidi na slikama nego sto ja umem da objasnim.
jkugyw.jpg
[/IMG]
e5mrgn.jpg
[/IMG]
2a121l.jpg
[/IMG]

Verovatno je izmrzavanje verha. Nije strasno, formiraj nastavak provodnice od najvisljeg pupoljka koji se razvio... :ppozdrav:

@Vinar

Isto tako jedan deda je meni spalio vinograd od 1000 cokota. Deda je umro nisam imao koga da tuzim, steta nikad nadoknadjena...

Pre svega hvala na odgovoru. To je i meni prvo palo na pamet i skratio sam isuseni deo do nekog normalnog zdravog pupoljka, ali zasto mi listici ne idu kako treba? Jel i to moze da ide u sklopu mraza. Na prvoj slici se vidi da ovi gore jedva krecu, da u dnu (koje sam odmah posle slikanja skinuo) kreu i izgledaju sasvim normalno. Inace tog dana sam i isao Chorus 75wg+Mankogal+Perfektion.

Pretrazujem da li se sme prskati borom u cvetanju i ne mogu da nadjem? A negde nadjoh da se vrhovi vocki mogu susiti i usled nedostatka bora.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока

Hvala svima na odgovorima, postoji problem sto ljudi ne shvataju kakvu stetu ti naprave,ja imam na toj njivi 850 sadnica pa onda nije neka steta ako ti propadnu 20ak. bilo bi lepo kad bi mogao Milose TG po tvom modelu da naplatim stetu ali mislim da je to nerealno da mi on plati ! Cifra bi bila preko 300 000 kad se sve obracuna ! Predlozicu mu neko povoljnije resenje da bude zadovoljan i on i ja ,pa ako ne pristaje ni na to onda cu ipak morati sudskim postupkom da probam da naplatim stetu !

Probaj da nađeš neki "model"...Ako imaš neki primer iz okoline-komšiluka i sl. Ili neka ti ovaj kolega Miloš pošalje ako ima nešto napismeno ...o tome kako su mu obračunali...
Inače da mu ti sam obrazloziš...i da se pozoveš na forum...nema od toga ništa...
Po meni nije realno da ti plati ni deset puta manje...a treba da naplatiš, baš kao što si obračunao...

Nazad
Vrh