Višnja

E narode, ja posadih ovih dana 2 ha oblacinske i 1 ha dunje. Sta mislite da li da oprskam bakrom ili plavim uljem posto sam sekao grancice zbog montiranja zastitne mrezice. Jel' rano za prekracivanje na 80 cm ili da ostavim za pred vegetaciju?Unapred hvala na savetima.

Da su korisne, svaka cast! Ja planiram slicno do godine... Za skracivanje neki kazu da, neki ne, ja kada budem sadio skracivacu pre pocetka vegetacije a prskanje pod obavezno...

• Like
Reagovanja: amg
E narode, ja posadih ovih dana 2 ha oblacinske i 1 ha dunje. Sta mislite da li da oprskam bakrom ili plavim uljem posto sam sekao grancice zbog montiranja zastitne mrezice. Jel' rano za prekracivanje na 80 cm ili da ostavim za pred vegetaciju?Unapred hvala na savetima.

Komso nek su ti korisne :ppozdrav:
Rano ti je za prekracivanje ko zna kakva ce zima da bude, prekrati ih u martu tad ti je sigurnije. Plavim uljem obavezno...

• Like
Dobro je da odrediš gde ćeš ih kratiti na proleće, pa ih onda sad prekrati jedno 10 cm iznad tog mesta. Tih 10 cm ostavi za eventualno izmrzavanje vrhova i sl, a ovo ostalo teba skratiti da ne bude suvišna težina sadnica u toku zime, jer sadnice nisu baš stabilne dok se same ne užile, pa od jačih vetrova može da se desi da se nakrive, takođe mi se dešavalo da se na njih nahvata inje od jutarnjeg mraza ili od mekog snega pa ih obori ili nakrivi. To ti je posao za par sati, pređi ih i to je to, s tim da kod prekraćivanja moraš da obratiš pažnju na pupoljke. Naime mesto gde ćeš ih prekratiti u proleće samo okvirno možeš da odrediš unapred, ali sama sadnica će ti reći gde to MORAŠ da uradiš, jer ispod seka moraš da imaš minimum 4 do 5 aktivna pupoljka iz kojih će ti voćka pustiti grane, ako već nema prevremene. A što se tiče plavog ulja ja nikad nisam prskao zimsko plavo prve jeseni kad ih zasadim, sigurno neće da škodi ali mislim da nije neophodno, a ako ipak odlučiš da prskaš, ne moraš da se trošiš za Plavo ulje, uzmi samo neki Bakar u apoteci.

• Like
Jer to znaci da ne treba rezati visnje stare 2-3 godine pre proleca, tj pre nove godine??? Jer postoji mogucnost izmrzavanja??? ili je to rizicno samo za sadnice u prvoj godini?

Poslednja izmena:
Pozdrav forumasi, nov sam ovde :osmeh: Planiram da zasadim oko 3 hektara visnje, iscitao sam sve teme na forumu, ali bih voleo kad da bi mi neko sa iskustvom i voljom odgovorio na sledeca pitanja. Koliko je ulaganje po hektaru? Koja sadnja i sorta se pokazala najbolje? Prosecna zarada po hektaru? Rod? Koliko znaci navodnjavanje? Koliko je skupo uraditi ga? Imam kanal pored njive. I ako neko zna koliko bi kostalo ogradnjivanje ta 3 hektara. Hvala unapred, svaka pomoc ce mi znaciti. Podrav :ppozdrav:

Zahvalio sam se na postu koje je oslikao moje razmisljanje. Kolega koje me je isprozivao - sta da Vam kazem, dozivljavate sve jako ozbiljno. Nemam nameru da racunam ni prihode ni troskove kad je visnja 20-30din. Tu nema matematike i tacka.

Cenjeni novi kolega koji se raspituje, je postavljao pitanja kao potpuni amater. Ocekivati da ti neko napise zaradu po hektaru je u poljoprivredi nemoguce. Prinos je cinjenica koja zavisi od 101 razloga, prodajna cena varira 300% i ko tu moze izracunati dobit? Jedina dobra godina je bila kad je visnja bila 1e/kj (i malko jace), ostalo je plakanje.

A sto se tice svih postavljenih pitanja, prezvakana su 100 puta. Sve ima u temi, samo treba citati.

Pozdrav forumasi, nov sam ovde :osmeh: Planiram da zasadim oko 3 hektara visnje, iscitao sam sve teme na forumu, ali bih voleo kad da bi mi neko sa iskustvom i voljom odgovorio na sledeca pitanja. Koliko je ulaganje po hektaru? Koja sadnja i sorta se pokazala najbolje? Prosecna zarada po hektaru? Rod? Koliko znaci navodnjavanje? Koliko je skupo uraditi ga? Imam kanal pored njive. I ako neko zna koliko bi kostalo ogradnjivanje ta 3 hektara. Hvala unapred, svaka pomoc ce mi znaciti. Podrav :ppozdrav:

Ulaganje zavisi sta hoces, sadnica je 50-100din u hektar staje oko 1000kom.

Sorta Oblacinka. Ima i drugih sorti ali to su minimalne kolicine, oblacinka se gaji u 99% zasada pod visnjom.

Prosecna zarada ne moze da se izracuna zato sto prinosi variraju zajedno sa cenom.

Dobro odrzavan zasad u dobroj kondiciji i dobroj godini moze da rodi i 20t po hektaru.

Navodnjavanje ne znaci nista zato sto se visnja bere pre pocetka velikih vrucina i susnog perioda, visnja ne voli vodu.

Ogradjivanje zavisi!

Za pocetak procitaj par knjiga, prelistaj ovu temu mnoge stvari ce ti biti jasnije...

Sve kolege koje kažu da je računicu nemoguće izvesti su u pravu, ali evo da damo makar smernice za okvirnu finansisku konstrukciju.
Zemljište moraš da pripremiš za sadnju, znači jedno duboko oranje ( ne mora rigolovanje), koliko će te koštati zavisi da li ćeš orati sam ili ćeš plaćati. Ako plaćaš računaj za 3 hektara oko 1000 eura. Zatim zemljište moraš da usitniš tj. potanjiraš ili zadrljaš da dobiješ ravnu parcelu kao za sejanje žita, recimo da će te to koštati oko 300 eura za 3 hektara.
Sama sadnja moze da se radi u brazdu ili u rupe, moje mišljenje je da je zgodnije u rupe ali nikako nemoj da bušiš rupe manjeg prečnika od 40cm, i manje dubine od 40 cm. Imaš da kupiš bušač za te rupe u oglasima ( polovni automobili) i košta oko 500 do 700 eura sa burgijom. trebaće ti nekih 5 dana da izbušiš rupe ( oko 3000 do 3500 rupa) i cena zavisi od toga da li imaš tvoj traktor ili ćeš nekom platiti 5 dana da dođe da radi sa njegovim traktorom a to bi izašlo 400-500 eura, znači sa burgijom oko 1000 do 1200 eura. Ako plaćaš nekom da ti uslužno izbuši rupe, raspitaj se ali to košta oko 30 dinara po rupi pa naviše u mom kraju, samo nikako ne pristaj na manji prečnik i manju dubinu rupe.
Sama sadnja košta: 1 radnik u proseku u spremljene rupe za jedan dan posadi oko 150 komada, za neku dnevnicu od oko 2000 dinara znači oko 15 dinara, zatim moraš da baciš u tu rupu neko đubrivo (možda i stajsko) što ti izađe, recimo 100g npk 3x15 to je oko 5 dinara po sadnici, a to nije puno, i uračunaj trošak oko 200 eura za ručni alat i sl. kao i par dnavnica za ljude koji će obrađivati sadnice pre sadnje.
Same sadnice, zavisno od sorte i podloge (preporuka je Šumadinka, Erdi ili Oblačinska po mogućstvu na magrivi) će koštati od 80 do 150 dinara po komadu a trebaće ti 3000 do 3500 komada po hektaru. Ovo ti je ugrubo šta treba da uradiš da bi zasadio tu tvoju površinu. Da ne davim sa kilometraskim postom o održavanju voćnjaka na godišnjem nivou možemo potanko ali računaj da ti treba 1 traktor, 1 nošeni atomizer i 1 podrivač sa S oprugama, plus nešto od oruđa za održavanje zemlje u samom redu (mislim da će morati neka freza). trošak za održavanje voćnjaka na godišnjem nivou po 1 hektaru u normalnim uslovima se kreće od 500 eura u startu do 2000 eura kad budu u punom rodu. Prinos višnje je u proseku oko 10 tona po hektaru (kreće se do 20 t ali tu cifru nemoj da stavljaš u nikakvu računicu) i ako imaš takav prosečan prinos dobro je. Cena višnje je diskutabilna ali za proračun ja ne bih smeo da idem sa većom prosečnom cenom od 40 centi za kilogram, osim za Šumadinku gde bih išao sa recimo 60 centi. Branje je oko 15 dinara po kilogramu a za šumadinku oko 20 dinara. Navodnjavanje će sigurno pomoći ali manje nego od jabuke, kruške i sl. Ograda ti košta oko 4 eura po dužnom metru sve postavljeno ( pocinkovana pletena žica, metalni stub ubetoniran ili betonski, sve sa postavljanjem).
Kao što vidiš iz ove računice sledi zaključak: U VOĆARSTVU NEMA VELIKE ZARADE, A IMA JAKO PUNO POSLA I JAKO PUNO ULAGANJA, ali svi živimo i radimo nadajući se boljem i za poneku godinu kad bude dobra cena, mad aje takvih godina jako malo.
Izvinite na opširnom postu, svi znaju da se ovo ne može smestiti u jedan post, ali eto da ne budemo bezobrazni pa nećemo novom kolegi da pružimo neke osnovne informacije.

Ovih dana bavim se rezidbom Oblacinske Visnje ima da se reze sve do proleci, ekipa nas 8 i za 8 radnih sati orezemo u proseku oko 1000 komada/1ha dnevno. Za sad imamo pogodjenih oko 70ha oblacinske visnje koja je vecim delom razmnozena izdancima.
Oko nas ljudi svakodnevno vade izdanke da bi sadili visnju, saditi kvalitetan izdanak sa dobrim korenom nije nikakakav promasaj...

Evo jednog veceg zasada podignutog izdancima slike ovih dana iz rezidbe, evo i jedne slike medjuredne obrade...
photo0073.jpg

photo0074.jpg

photo0079.jpg

Za sad rezemo visnju imamo pogodjenih sljiva za prolece. Kome trebaju izdanci za sadnju drugar prodaje 40din komad na 1000 komada daje popust ako nekom treba neka se javi porukom da mu dam broj telefona.

Nazad
Vrh