Višnja

Preterivanja je uvek bilo i bice ga. Jedni naginju ka jednoj drugi ka drugoj strani. Jedni minimiziraju ulaganja i maksimiziraju dobit drugi rade obrnuto. Istina je negde na sredini. Da li neke racunice nemaju veza sa zivotom zavisi od percepcije. Za nekoga je visnja divlja vocka, lako se razmnozava, lako se prima, malo se obradjuje, malo se ulaze, velika je dobit. Rajska vocka. Ali ta tema je vec prezvakana pa nema smisla vracati se. Do sada smo utvrdili da je prinos 25t/ha (a pricalo se i o teoretskom prinosu), da niko ne kupuju sadnice... Jos da utvrdimo da svi sami beru (kakvi beraci kakvi bakraci), da se djubre i hemikalije proizvode kod kuce, da naftu nije neophodno kupiti ako imas busotinu u dvoristu i da traktor nije bas pod must have i bice da teoretski sadnja i desetogodisnje odrzavanje kosta cca 2000e.

U sustini bilo bi dobro da:
-imas parce zemlje i kompletnu mehanizaciju;
-posadis visnju, odrzavas i opstanes prvih par godina jer tada nema prihoda;
-izbegavas placanje radne snage sto je vise moguce;
-odvojis nesto manje od 1000e/ha svake godine da bi imao cemu da se nadas;
-imas prosecan prinos 15t/ha.

Mozda najbitnije je da se tvoj dobar prinos pogodi bas kada je cena maximalna ali to nije do tebe tako da ostaje ti da se nadas da ce sreca da te pogleda.

Nezahvalno je gadjati se ciframa ali sve preko 4000e/ha godisnje je iz moje perspektive ok. Nekad bude 3000 nekad 8000 ali pitanje je da li vaditi aritmeticku sredinu ili medijanu...

Ae pozdrav za iskrene :ppozdrav:

Stvarno mi je zao sto me ne smatrate iskrenim. Hteo sam da dam ljudima koji hoce da posade vetar u ledja posto ste ih fino naplasili. Hvala gorskom caru na objasnjenju za rezidbu da ne objasnjavam ja i to da me ne biste opet ismevali.. Bojceticu ja sam samo izneo svoje troskove, da meni rezaci traze 1200e po hektaru a ne na 2ha ja bih morao da im platim jer ja to ne znam da radim. Mozda je za jabuku drugacije, skuplje, otkud znam, ali vidis da nisam jedini koji toliko placa. Kad smo vec kod rezidbe, da li neko zna tj. ima iskustva sa tarupom ili melterom nisam siguran tacno kako se zove.. Jedan covek odavde ga ima i kaze posle rezidbe prodje sa njim kroz visnjar, samelje izrezane grane na sitno kao pelet i posle samo zaore. Nema iznosenja i maltretiranja. Da li je to moguce? Jel radi neko tako? Posto vidim da nije skup, oko 350e

Stvarno mi je zao sto me ne smatrate iskrenim. Hteo sam da dam ljudima koji hoce da posade vetar u ledja posto ste ih fino naplasili.

Druze :ppozdrav: prelistaj malo temu da vidis kakvih sve podataka ima. Ko ozbiljno planira da sadi visnju njega nece pokolebadi podatak koji je izneo neko na forumu. Ne mislis valjda da ljudi preko foruma ubijaju konkurenciju :osmeh: Niko ovde tebe nije etiketirao kao lazova ili kako vec...

Hejteri hejtuju, kukavice kukaju, oni sto cute cute, mi smo iz druge price :haha:

Kad smo vec kod rezidbe, da li neko zna tj. ima iskustva sa tarupom ili melterom nisam siguran tacno kako se zove.. Jedan covek odavde ga ima i kaze posle rezidbe prodje sa njim kroz visnjar, samelje izrezane grane na sitno kao pelet i posle samo zaore. Nema iznosenja i maltretiranja. Da li je to moguce? Jel radi neko tako? Posto vidim da nije skup, oko 350e
Ne treba da se osecas ugrozenim uopste, forum je bas mesto gde treba izneti sva svoja iskustva. Kao sto bi rekli "ako svi misle isto znaci da niko ne misli dovoljno"
Sto se tice malcera imas temu o odrzavanju zatravljenih povrsina u vocnjaku i u njoj do detalja objasnjeno o kakvim kosilicama je rec i kako se prave, pa slobodno citaj i pitaj. :ppozdrav:
Kao sto rekose onaj ko je resio da sadi visnju nece ga odvratiti niko sa ovog foruma sigurno, a ni ohrabriti isto tako. Kad krene da vadi pare iz dzepa onda ce videti koliko sve to kosta. Jedni se opredele za vece ulaganje i ne zele da gube vreme a neki na ulaganja samo sto moraju da plate i ne racunaju koliko vremena izgube u svemu tome a o kvalitetu da ne pricamo. Stvar izbora, nista vise.

Jedni se opredele za vece ulaganje i ne zele da gube vreme a neki na ulaganja samo sto moraju da plate i ne racunaju koliko vremena izgube u svemu tome a o kvalitetu da ne pricamo. Stvar izbora, nista vise.

Ako mozes to malo da pojasnis tj. sta se dobije tim vecim ulaganjima i koja su konkretno to ta veca ulaganja?
Jasni mi je da malcer kosi travu a pitao sam konkretno u temi visnje da li stvarno hoce da samelje grane tako sitno i da li to moze da se zaore bez posledica?

Molio bih da se rasprava nastavi u temi o ceni visnje ili zasnivanje novih zasada, kao jos bolja tema.. Mesamo babe i zabe. sve je lepo ovako za tastaturom ali kad sipas u rezervoar i ores hektar ja nikad nisam uspeo da poorem pacelu sa 40l nafte.

Zavisi tintoreti sa cime ores ja sa vladimircom jesam

Moze da se zaore bez posledica ako su grane manje debele (ako se radi o pravljemom malceru od "350e")
A o troskovima smo vec pisali u predhodnim stranama vec i previse tako da je i to sazvakana tema.

- - - - - - - - - -

Zavisi tintoreti sa cime ores ja sa vladimircom jesam
Mislio sam pacelu koju spremas za sadnju vocnjaka koju sigurno neces orati vladimircem:osmeh:

Ako mozes to malo da pojasnis tj. sta se dobije tim vecim ulaganjima i koja su konkretno to ta veca ulaganja?
Jasni mi je da malcer kosi travu a pitao sam konkretno u temi visnje da li stvarno hoce da samelje grane tako sitno i da li to moze da se zaore bez posledica?

Zaboravio sam da navedem stajnjak kao ulaganje, ako neko hoce da stavlja stajnjak 3000din je prikolica ima i da mu pretekne.

Po pitanju sadnje, jedan radnik u proseku posadi oko 70komada za 8 radnih sati, dnevnica 1500din ima radne snage koliko hoces!

Sto se tice rezidbe za 2ha od 1200evra. za manje para dovodim 20 ljudi plus inzenjera da nadgleda kontrolise posao i da bude gotovo za dan!

@Gorski Car
Ovo su ljudi provereni koji rade godinama. Razni su bili i rezali i rezultat za moje shvatanje nije bio zadovoljavajuci. Mozemo se dogovoriti za recimo 20% povrsine da uradite, pa ako budem zadovoljan dogodine cemo povecati na 100% povrsine.:ppozdrav:

Moze da se zaore bez posledica ako su grane manje debele (ako se radi o pravljemom malceru od "350e")
A o troskovima smo vec pisali u predhodnim stranama vec i previse tako da je i to sazvakana tema.

- - - - - - - - - -

Mislio sam pacelu koju spremas za sadnju vocnjaka koju sigurno neces orati vladimircem:osmeh:

Da,da da ja sam mislio na redovnu njivu

@Gorski Car
Ovo su ljudi provereni koji rade godinama. Razni su bili i rezali i rezultat za moje shvatanje nije bio zadovoljavajuci. Mozemo se dogovoriti za recimo 20% povrsine da uradite, pa ako budem zadovoljan dogodine cemo povecati na 100% povrsine.:ppozdrav:

Druze moj upis se odnosio na rezidbu visnje :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Da,da da ja sam mislio na redovnu njivu

Vladimirac sa jednobraznim plugom, ne vidim razlog zasto ne bi mogao da zavrsi posao :sta:

Što se rezača tiče, u mom kraju nema ljudi koji će raditi rezidbu za običnu dnevnicu, mada mislim da je to zbog toga što i nema puno rezača koji znaju šta rade. Čak mislim da sam i zainteresovan za jednu grupu rezača, pa bismo mogli o tome na PP. Što se tiče ulaganja u godišnje održavanje voćnjaka, cifra od oko 1000 eura je dosta tačna kod višnje, uz naravno dosta lično uložene radne snage koja se nigde ne računa. A prilikom sadnje je cena sadnice od 40 dinara jako mala za moj pojam i za dobru sadnicu. Možda je neko naišao trenutno na tako nešto, ali mislim da to nije realna cena za sadnicu koja je školovana ili ne daj bože kalemljena, i od koje očekuješ neki ozbiljniji rod pre 5. godine, jer ono što sam ja video u mom selu a to su sađeni nakopani izdanci koji i posle dve godine nisu deblji od hemiske olovke, je uzaludno bacanje para i novca. Takođe ne treba zanemariti da za takve sadnice ne možete da oboijete nikakve papire i ne možete da očekujete niakakav povraćaj za njih.
Svi mi volimo da prođemo jeftinije naravno, ali na neke stvari pogotovu prilikom podizanja i formiranja zasada, jednostavno ne treba štedeti. A što se prosečnog prinosa tiče, on bi trebalo da bude računat za 5 godina unazad, cena takođe, inače cifre i tone ne znače puno ako su samo sporadični.
Što se mene tiče voćarstvo može da bude unosno, nikog ja ne mislim da plašim, ali da je jeftin sport to nije, prvo zbog toga što vam treba dosta namenske mehanizacije, drugo što podizanje i održavanje nije baš tako jeftino i treće i najbitnije, jer nemate nikakav ozbiljan rod pre 4. godine, a to je dakle 4 pune godine do prvih para. Obaška što može da vas pogodi grad, kao mene ove godine, pa da mora da presadi polovinu sadnica koje je posadio, ili da mogu da ga zadese lopovi, pa počupaju i odnesu sadnice, takođe moj slučaj. Sa druge strane dovoljna je jedna generalna na nekom starom traktoru koji se oristi pa da vam u toku godine trošak poraste na 100 000 dinara. Mnogo toga može da pođe naopako, ali voćar mora da bude strpljiv i veliki radnik i da VOLI voćarstvo inače će se pokajati vrlo brzo. Samo hrabro i srećno.

Evo ja samo kratko, posto sam skoro podizao jedan zasad visnje. Meni je priprema zemlje, sadnja i ogradjivanje izaslo nesto malo vise preko 4000 e. Moja mehanizacija sa burgijom i radnici 2000 din dnevnica. ako nekog interesuje mogu malo detaljnjiju kalkulaciju a o zaradi, zivi bili pa videli...

Druze moj upis se odnosio na rezidbu visnje :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Vladimirac sa jednobraznim plugom, ne vidim razlog zasto ne bi mogao da zavrsi posao :sta:

Mogao bi jaci je od 539 ali mislim da je tintoreti mislio na rigolovanje, i to verovatno sa nekom krtog- njivom od korenja onda je vec potreban jaci traktor.

- - - - - - - - - -

Evo ja samo kratko, posto sam skoro podizao jedan zasad visnje. Meni je priprema zemlje, sadnja i ogradjivanje izaslo nesto malo vise preko 4000 e. Moja mehanizacija sa burgijom i radnici 2000 din dnevnica. ako nekog interesuje mogu malo detaljnjiju kalkulaciju a o zaradi, zivi bili pa videli...

Koliko prostora pitam zato sto sam ja kupio ogradjen vec formiran vocnjak u punom rodu sa gradskom vodom od pola jutra za 3200eu

Cifra od 4000 e se odnosi na 1 ha visnje, imam i dunju koja je izasla nesto skuplje. Naravno da cenu diktira vise cinilaca ali samo za ljude koji tek planiraju sadnju sam napisao cisto okvirno da ne bi bilo moze i za 500 e ili 7-8000 e.

Komso, sa kupovinom njive i ogradom taman toliko izadje oko 4000.

Pisao sam o sadnji na svojoj njivi bez ograde, izadje oko 500 evra.

Dali smeta sad vsinji voda posto imam na negde gde mi stvoji voda pa me intresuje posto Oni sad spavaju sadnice dali I'm smeta ta voda posto ja mislim da joj u vegetaciji smeta kad stoji voda sad svaki savet dobro dosao

Nazad
Vrh