Mogu ja nesto da kazem o tome, jer imam iskustva (doduse slucajnog). Posto je sadjena mala njiva mrzelo nas je da idemo negde dalje po sadnice, tad nije bilo ni interneta ni kurirskih sluzbi (bar kod mene pre jedno 8-9god). Kupimo mi na pijaci 160 sadnica oblacinske visnje, od kojih nam je covek uvalio 4 marele i 3 sljive. Za sljive sam video, ali marelu nisam uspeo da razlikujem. To sto na svakih 40 ide 1 marela nije doprinelo nicemu, po mom misljenju, nema razlike u prinosu u odnosu na ostale njive.. Nadam se da sam pomogao, nemojte bezveze da sadite marele u visnjaru. Treba mi svake godine po pola sata da objasnim beracima da ih ne beru, a ima ih samo 4.. Tako da sam ove godine dan pred berbu otisao i obrao ih, jer nisam mogao vise da trosim zivce oko toga. Naravno sto puta su mi rekli kako je neko brao-krao visnje, ali nema veze
I nemojte da plasite nove visnjare sa velikim ulaganjima molim Vas.. Pa visnja je korov, svuda ce da nikne.. Moracu i ja da odgovorim mladoj nadi moje vidjenje stvari(naravno slazem se sa bojceticem da su preduslov 539 i prateca mehanizacija):
Ovo pricam po jednom hektaru
Oranje 30L oko 4500din
Frezovanje isto, mada prosle godine sam samo zadrljao sto mu dodje oko 10L ili 1500din
Sadnice sam pre dve nedelje uzeo za presadjivanje mnogo dobre za 50din, na tvoju povrsinu bi cena sigurno bila 40din/kom znaci 40.000din/Ha
Sadnja 4x2,5m mislim da je to optimalno i ako se nekad odlucis za masinsku berbu tj. 1000sadnica po Ha
Posto neces moci sam to da posadis, treba ti oko 10 radnika po hektaru po 1500din(bar ovde kod mene) 15.000din
Kad sve saberes vidis da ti ne treba ni 500e da bi posadio hektar..
Nadam se da sam nekome dao vetar u ledja sto se sadnje tice.. Pozz
Ja bih se usudio i da dam neku racunicu po Ha ali otom potom