Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Koje je vreme bolje za djubrenje sa vestakom posto nisam u mogucnosti da I u jesen Bacam pa I u prolece mogu samo jednom da bacam ja se nekako opredeljujem za prolece kad polako krece vegetacija ipak Svaki savet od iskusnijih I starjijih vocara dobro dosao hvala u napred
freziranje povrsinskog sloja se radi da bi se prekinuo kapilarni sloj i da nebi vlaga isparavala (zatvaranje zimske brazde). Svakakve gluposti oko "djona" nemaju veliki znacaj. Ako se dovoljna kolicina vlage nakupi tokom zime u donjim slojevima, freza je tu da to sacuva i nista vise , tacka. Letnje kise nemaju veliki znacaj u vocarstvu ako nisu ceste kao ove godine pa ih mozemo i nazvati "jesenje kise". Ako uzmemo prosek to je tako. Sad na vlasniku zasada je da odluci dali ce daditi taj pojas frezom ili ce mozda ceo vocnjak da izfrezira. Treba naci kompromis, da se sacuva vlaga ali da ne bude blato kad treba da se udje u vocnjak.
Duke;928791[B je napisao(la):]Đon je "nepropusni" sloj koji se razbija obradom[/B]. Freza je ubica voćnjaka u mom kraju i definitivni saranitelj traktora i jedan od ozbiljnijih kreatora đona. Navodnjavanje je osnovna agrotehnička mera i ne postoji ta freza koja će sačuvati zimsku vlagu do juna.
1. Đon je kao što rekosmo nepropusni sloj zemljišta. Za postizanje sigrnog prinosa zemljište mora da diše, da vlaga iz gornjih slojeva pređe preko korena i dalje u one slojeve koje biljka ne koristi. Ukoliko se vlaga zadrži u korenom sistemu dolazi do gušenja biljke od prevelike vlage i u ekstremnim slučajevima sušenja iste. Problem "ispranih" žila se može regulisati upotrebom mineralnih đubriva. Razbacivanje stajnjaka u zasade SVAKE godine veoma bitno kako bismo izbegli opasnost da biljka od prevelike vode ne ostane sa ispranim žilama.
2. U našim krajevima, freza je najgora alatka koju jedan voćar može da koristi. Parcele su u 90% slučajeva pod nekim nagibom. Kada obradimo frezom sa savijenim motičicama one naprave sloj sitnog zemljišta i sloj dvrdog zemljišta ispod motičica. Kod velikih i "plaovitih" kiša sitno zemljište sleti sa njive i ostaje nam tvrdi deo zemljišta. Mi smo imali prilike da to vidimo u svom vinogradu kada nam je voda odnela svu situ ispod zasada. Upotreba podrivača i tanjirače je jedini način da se ovo spreči.
3. Navodnjavanje preko cele godine je trećina posla u svakom voćnjaku. Druga bitna stvar je đubrenje a treća upotreba neophodnih hemijskih sredstava kako bi zasad neometano izgurao rod.
Postoji i treća solucija a to je Total. E sad ako je Total bolji u voćnjaku neka bude, ali ja sam oduvek smatrao da ako obradu u redu radim frezama radim bolju stvar od prskanja totalom. A o obradi motikama neću ni da komentarišem, to je moguće samo u hobi voćnjacima do 100 komada.