Poštovane kolege višnjari, molim Vas da pogledate ove slike i da, ukoliko možete, zaključite koji je uzrok opadanja lišća, koje su opasnosti ( da li će se odraziti na sledeću godinu) I šta činiti da ubuduće ne dolazi do ove pojave. Pupoljci su već formirani pa se nadam da se neće odraziti na sledeću godinu. Moja pretpostavka je da su u pitanju grinje. Takođe obratite pažnju na pojavu crnila na stablu ko je je karakteristično samo za jednu parcelu i bilo je prisutno i proše godine. Ja pretpostavljam da je u pitanju rak pa sam planirao da okrečim stabla koja su zahvaćena.
Sledi hronologija prskanja nakon berbe.
29.06.2013. Prskanje nakon berbe, Feniks SC-Chemical agrosava - fungicid, Dimilin 48 SC-Chemical Agrosava - insekticid (Feniks 1.5l/350l vode, Dimilin 48 SC 125g/350l vode)-Dimilin izabran zbog žilogriza.
Nakon prskanja list kao izgoren, odneto par listova u polj. apoteku I utvrđeno prisustvo grinja.
08.07.2013. Prskanje protiv grinja. Abastate Insekticid i akaricid, aktivna materija abamektin 18 g/l, Galenika fitofarmacija, Polyram DF, fungicid, aktivna materija metiram 700g/kg, BASF, (abastate 0.5 kg/350l vode + polyram 1kg/350l vode)
Nakon prskanja višnje su ok.
22.07.2013. Oprskano zemljište oko 50 tak višanja na plantaži del I isto toliko na plantaži palansko pored kojih su izvađenene zaražene žilogrizom. Prskanje vršeno hidroburg-om. Od sredstava korišćen
Pinto + ovlaživač SILWET.
U trenutku prskanja lišće je ok.
23.07.2013. Prskanje protiv žilogriza,
Dimilin 48 SC-Chemical Agrosava, aktivna materija diflubenzuron 480g/l
Fyfanon - (Fyfanon 0.5l/350l vode, Dimilin 48 SC 125g/350l vode)
08.08.2013. primećeno da lišće opada kao da se višnje suše, kao da nemaju dovoljno vlage pa pretpostavljeno da je to zbog visokih temperatura.
Plantaža del - sve višnje su takve osim prvog reda koji se ne vidi na slici koji je ceo ok I svih redova u zadnjih 30 tak metara koji su ok, ostalo sve izgleda kao na slici. Ovde je rađen zemljišni tretman protiv žilogriza u prvom delu plantaže.
Plantaža šuma - sve višnje su kao na slici . Nije rađen zemljišni tretman pintom protiv žilogriza jer nije bilo zahvaćenih višanja.
Plantaža palansko - ovde se na stablima javlja crnilo, nije slikano opalo lišće jer stabla izgledaju isto kao I na ove dve prethodne. Ovde je situacija takva da su višnje u prvih tridesetak metara na početku I kraju plantaže ok a usredini kao na slikama. Rađen je zemljišni tretman protiv žilogriza u središnjem I krajnjem delu plantaže.
Moram da napomenem da nedostatak vlage i visoke temperature po meni nisu uzrok opadanja lišća jer se plantaže del I šuma nadovezuju jedna na drugu dijagonalno a isto tako se nadovezuju I komšijine višnje tako da su moje I njegove parcele ukrštene u vidu slova x a kod njega je lišće baš kako treba, tamno zeleno, a moje je poluopalo I braonkasto svetlozeleno.
Najlepše Vam se zahvaljujem na pomoći.