Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje koje sam postavio i u temi "Sljiva" a radi se o sledecem:
Posedujem mladi zasad od oko 2200 stabala oblacinske visnje na sopstvenom izdanku posadjen u novembru prosle godine. Sadnice nisam prekracivao odmah jer sam imao dilemu oko visine pa se spremam to da odradim ovih dana. Obzirom da planiram masinsku berbu tresenjem planirao sam da sadnice prekratim na 90-ak cm. Voleo bi da cujem misljenje iskusnih vocara da li je to dovoljno visoko ili ne.
Takodje, imam dilemu sto se tice prskanja. Koje tretmane treba da odradim obzirom da je zasad tek zasnovan?
Hvala unapred svima...
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje koje sam postavio i u temi "Sljiva" a radi se o sledecem:
Posedujem mladi zasad od oko 2200 stabala oblacinske visnje na sopstvenom izdanku posadjen u novembru prosle godine. Sadnice nisam prekracivao odmah jer sam imao dilemu oko visine pa se spremam to da odradim ovih dana. Obzirom da planiram masinsku berbu tresenjem planirao sam da sadnice prekratim na 90-ak cm. Voleo bi da cujem misljenje iskusnih vocara da li je to dovoljno visoko ili ne.
Takodje, imam dilemu sto se tice prskanja. Koje tretmane treba da odradim obzirom da je zasad tek zasnovan?
Hvala unapred svima...
Dobro ti nama došao.
Ja mislim da radi vlažniosti neće biti ništa, samo pošto je to mlad zasad gledaj da to orežeš što kasnije radi izmrzavanja gornjih pupoljaka.
Možeš kupiti kalemarski vosak pa prstom namazati rez i da te glava ne boli.
Pa ovako.
Kad kažem "kasnije" mislim kada prođu jači mrezevi. Otprilike znaš da ti za to tvoje treba maksimalno 1 dan da orežeš, e pa ja mislim da ne moraš do 10 marta, pa posle kad hoćeš.
Što se tiče kiselosti zemljišta sa tim nemam iskustva i kad bi ti išta rekao bilo bi to čisto mlaćenje.
U principu KAN kao prihrana se ne zaorava znači baci se pred kišu i to je to, čak se otopi i ako baciš na mokru zemlju, ali ja bi ti savjetovao pred kišu ali tamo oko prvog aprila. Znači ovo za bacanje KAN-a kao prihrane a za PH vrijednost zemljišta ne znam.
Pa ovako.
Kad kažem "kasnije" mislim kada prođu jači mrezevi. Otprilike znaš da ti za to tvoje treba maksimalno 1 dan da orežeš, e pa ja mislim da ne moraš do 10 marta, pa posle kad hoćeš.
Što se tiče kiselosti zemljišta sa tim nemam iskustva i kad bi ti išta rekao bilo bi to čisto mlaćenje.
U principu KAN kao prihrana se ne zaorava znači baci se pred kišu i to je to, čak se otopi i ako baciš na mokru zemlju, ali ja bi ti savjetovao pred kišu ali tamo oko prvog aprila. Znači ovo za bacanje KAN-a kao prihrane a za PH vrijednost zemljišta ne znam.
Ja sam skroz okolo pustio 4m da mogu da prskam sa spoljne strane. Razmak mi je 4x2,5m u 30 ari stalo 252 sadnice, njiva nepravilnog oblika pa sam morao da napravim i jedan zavrstak(kraci red).
Imam da sadim jos 70 ari ali to cu na jesen. Jbg nisam hteo prosle jeseni da sadim kazu stari ne valja saditi voce kad je prestupna godina, samo ja u to vise ne verujem...
lepo sjajno
- - - - - - - - - -
a ja u jednoj parceli sadio pune 4 godine ili su pocupane ili ih susa dokrajci, izgleda da moraju biti uprporene jednu godinu da razvijubolje zile... a drugari jel znate mozda koliko kosta sadnica visnje ??
Kako to mislis "kalemljena na sopstvenom korenu" ? Mislio si na "prporenje"?....na jesen ti prodaju kao da je kalemljena na sopstvenom korenu...
Kako to mislis "kalemljena na sopstvenom korenu" ?
Covek pitao kolika je cena, ja mu rekao kolika je bila cena. Moze on i da kupi kilo visanja i da poseje sad sejance, nista nemam protiv, nit' prodajem, nit' kupujem