Višnja

Bravo, tačno idealan razmak za višnju je 4x2,5m, mada sam bio u voćnjaku (osma godina) gdje je rađen zasad 4x2,2m i nimalo ne izgleda loše. Ali to su samo nijanse i te male korekcije treba prilagoditi prema vlastitom iskustvu odnosno prema način rezidbe, mehanizaciji i sl. Jer na kraju se samo broje gajbe i uložena sredstva na jedinici površine.

evo kako je rodila visnja kod mene,berbu pocinjem za par dana...

Slike umanjene, sledite uputstvo za postavljanje umanjenih prikaza.

Poslednja izmena od urednika:
Bravo, tačno idealan razmak za višnju je 4x2,5m, mada sam bio u voćnjaku (osma godina) gdje je rađen zasad 4x2,2m i nimalo ne izgleda loše. Ali to su samo nijanse i te male korekcije treba prilagoditi prema vlastitom iskustvu odnosno prema način rezidbe, mehanizaciji i sl. Jer na kraju se samo broje gajbe i uložena sredstva na jedinici površine.

Molio bi objašnjenje zašto je to idealan razmak? Koliki su prinosi po jedinici površine u višnjicima sa takvim sklopom? Na koji način vlasnici tih višnjika odrađuju berbu?

Slike nemam , ali su mi visnje bile dobre, ja nemam puno, ali je u planu novi zasad, od 1,5h, volje ima, povrsine ima, masina ima, sad samo sadnja i od boga zdravlja i drzave otkup, ali bez kradje i maltretiranja.

Bećarina pusta to treba doći vidjeti (kad je rezidba i berba) i popričati na licu mjesta da bi se moglo razumjeti zašto taj razmak. Ovako to nije to.

Zanima me prosječni prinos višnje (kad višnje dođe u punu rodnost) po stablu i po hektaru u tom gušćem sklopu? Jel berba strojna ili ručna? U prethodnom postu me zaintrigirala riječ "idealan". Zato sam postavio prethodna, i ova pitanja, da dobijem odgovor zašto je taj sklop okarakteriziran kao idealan. To se (valjda) može znati i bez posjete voćnjaku. :)

Hehe Becarino bas ti ime odgovara :)
Naravno da ne postoji idealan razmak, tj da postoji mnogo idealnih (idealan za odredjene uslove je najgori moguci za neke druge) Ali to je vocarstvo i to treba znati. Onaj ko bilo sta proglasava za idealno jasno o svom znanju svedoci.
Ja imam zasad visnje tacno na tom "idealnom" razmaku 4X2,5 ali se nikako ne bih usudio da bilo kome to preporucim bez koliko toliko ozbiljnog razgovora pre toga ili makar bez skretanja paznje na neke uslove za njega.

Zanima me prosječni prinos višnje

Prinos se kretao 0d 13 - 18t po hektaru, govorim za razmak 4x2,2. Berba je ručna.

Postoji idalan razmak kad se primjene odgovarajuće mjere, kao što rekoh 4x2,5 je idalan za mene.

Tako isto i za
Po meni razmak od 3,5 x 2,2 je idealan,ali po meni!
on najbolje zna zašto i to cijenim. Narvno volio bih vidjeti (kad bi imao prilike, lično) taj zasad. Nego kad smo već kod razmaka da te pitam zašto 3,5 između redova? Predpostavljam da ti je manji i uži traktor, što onda ima smisla ili je u pitanju malo drugačija rezidba što opet sve opravdava.

Koliko nedostatak padavina može da utiče na smanjenje broja cvetnih pupoljaka za narednu godinu i da li bi zbog toga trebalo izvršiti polivanje višnje?

Ako imas mogucnost zalivanja sigurno je dobro da to ucinis.
Sto se tice formiranja rodnih pupoljaka za narednu godinu ta fenofaza dolazi malo kasnije (jul, avgust mesec, tada se dogadja tzv diferencijacija pupoljaka) za sada se ne mogu razlikovati jedni od drugih.
Inace, kad vec pricamo o visnji i sta bi trebalo uraditi, zastita od blumeriele je trenutno aktuelna, i naravno ono tekuce, korov i izdanci.

Ja sam poprskao nekim "Migurom" to su imali u poljoapoteci, za visnju posle branja, stiti od monilije i kako rece, blumeriele. Oko 250 din je bocica od 50 ml i na njoj pise da je za 100 l vode ali onaj rece stavljaj 8 ml na 10 l vode. Visnje su mi za sad lepe, vesele osim jedne malecke koju sam zasadio prosle godine jer su mi tri kom uvele skroz i sad opet jedna. Prsnuo sam usput i sljive iako nemam ni jedne na stablima. A na tresnji mi sa dve grane do zemlje skroz opao list i suse se te dve grane a i na vrhu mi nesto usitnila i zakovrdzala list. Ona mi je u dvoristu bas udaljena od visanja i sljiva. Kako li nastaje ta monilija ili sta je vec, dal se siri i vazdusnim putem sa stabla na stablo?

Monilija je oduvala svoje za ovu godinu, ali je moguce da ti je ona osusila te visnje. Visnja je vrlo osteljiva na nju.
To sto ti je opao list na tresnji je sasvim moguce da je ta blumeriela. Bolest se zove razlicito u raznim krajevima ospicavost lista, pegavost, kozicavost, kokomices...a izazivac je gljiva blumeriela japi pa je meni najprimereniji taj izraz jer ne zbunjuje, zna se na sta se misli.
Prenosi se kao i kod vecina gljiva tako sto spore prenese vetar ako ih vec nema u vocnjaku a najcesce ih ima .
Ima karakteristicne simptome i lako ju je prepoznati, ukucaj u gugl blumeriela japi i nacices dosta slika.
Ni malo naivna gljiva, najbolje juje gadjati preparatima na bazi dodina (agrodin npr)
Ne znam koja je aktivna materija tog tvog preparata ali ako nemas zutih listova na visnji dobro je. Prati ipak i dalje, zna da se pojavi iznenada i brzo da napravi veliku stetu, spadne list dok si rek'o visnja :)

Poslednja izmena:
Dobre su višnje samo jedna malecka od te tri što su prošle godine dodate da zamene prethodne suve. Suva skroz kao da se nije ni primala a da uopšte nisam primetio kad se osušila. A na trešnji da odsečem one dve grane? Sumnjam da mogu da se povrate i olistaju dogodine?

Dobro sam pročitao ovo, prskao sam skoro trešnje merpanom a pre toga mankogalom a ipak mi se pojavljuju crne tačke, onda ceo list popegavi i požuti...verovatno je to kokomices, dešava se svake godine u ovo vreme, moraću brzo da reagujem...

Nazad
Vrh