Naravno da ne mora, ali Bajkor sa Mankozebom daje odlične rezultate i ja mješam samo tada, a ineče idem ili jednim ili drugim, zavisno od toga koje je doba, karence, pa na kraju i koliko ta zaštita košta.
Ko redovno vrši zaštitu ima mnogo manje šanse da dođe do oboljenja, ali i tu svi mi grijšimo. Ima mnogo faktora, od doba dana za prskanje, kvaliteta dizna i atomizera, doze i koncentracije sredstva za zaštitu. Ponekad i kad se uzmu "najbolja" sredstva a uradi se ostalo kakone treba opet može da izostane željeni učinak.
Ovdje ima mnogo ljudi koji ovu materiju znaju mnogo bolje od mene, ali ja mislim da je najbitniji period za zaštitu višnje od kokomicesa faza posle cvjetanja i ako se tada bolest ne uvali voćnjak ostaje zdrav, nakon berbe se oprska i nema zime. Zato ja uvjek radim prije berbe 2 zaštite za kokomices i to prva je u fazi precvjetavanja zajedno sa sredstvom za moniliju (ove godine samo presingom jer rješava i moniliju i kokomicces), a druga je 15-20 dana posle i to mi se pokazalo kao dobro.
Ove godine još nisam završio berbu maraske i planiram da to završim u ponedeljak i utorak i onda ako Bog da ide Bajkor + ditan, iza toga neki akaricid i folijarna prihrana, pa kultiviranje i prskanje herbicidom, pa šta mu Bog da, a nadam se da će biti mnogo bolje nego ove godine.