Višnja

Zavisi od toga kako ti visnje izgledaju. Ako imaju normalan prirast, normalne lastare, list, onda je verovatno izbalansirana hrana pa mozes klasicnim djubrivima sa nesto manje azota, akoi mas neke simptome koji te zbunjuju trebalo bi se raspitati sta im je uzrok.
Ma ja cu koristiti ili murtonic ili vuxal super a po potrebi fitifert bor max

Poslednja izmena od urednika:
Biće vidim ja ovo:

---------- Poruka napisana u 08:10 ---------- Prethodna poruka je at 00:22 ----------

Gledam po netu pa vidim da ovo liči na blumeriella jaapii, agrodin leči i nju, tako da ću večeras ipak prvo probati sa njim pa videti za par dana dal se širi. Jedino mi se ne sviđa što piše da deluje preventivno kao i da poseduje i kurativno delovanje na porast klicine cevi ako se primeni 48 sati od nastanka infekcije a kod mene prođoše već dani...

Evo moje i slike sa neta radi poređenja:

Prskaj sa agrodinom,mozes i sa mankogalom ali preventivno,ja cu za koji dan da isprskam moje visnje mlade sa mankogalom a posle toga sa agrodinom

Preklani sam za presadnice u oblačibnnskoj uzeo oblačinsku kalemljenu na magrivi, od jednog lokalnog rasadničara i mogu vam reći da sam pozitivno iznenađen i prirastom i kondicijom, a na rod još nije izašla tek će sada po neka.

Pročitah ovo pa mi pade jedna ideja. Šta mislite oblačinsku višnju koristiti kao podlogu za kalemljenje, npr za sorte Šumadinka, Hajmanova konzerva i dr plemenite sorte? Dali je to neko radio možda u hobi varijanti? Pošto se zna da višnja kalemljena na trešnji puno bujna, a opet na magrivi javljaju se drugi problemi, zemljište i dr. da ne navodim. Svako mišljenje i komentar dobro je došao.

Ja mislim da moze da se kalemi sumadinka ka oblacinsku,cak sam i cuo da su kalemili neki vocari i da se dobro pokazalo

Becarina po tebi ne bi morale da se prskaju visnje nakon berbe protiv pegavosti lista?

majku mu, šta je sad taj bitertonal, kaži mi ime nekog preparata? Sutra veče prskam, situacija nije alarmantna kao što sam mislio, a danas nisam mogao, duvao je vetar, pa sam iskoristio priliku da ih pošteno zalijem sa po bogami 30, 40 litara u prečniku krošnje...prskaću agrodin, pa za nedelju dana prihranu a ako u međuvremenu primetim vaške, opaliću i insekticid zasebno

He majku mu ja već kupio agrodin, ne znam dal da odem da zamenim...baš si lepu reč upotrebio, kožičavost, pojavljuju se na nekima mrke pege a na nekima mrke štrafte, kao koža...nisam više pametan...

Kolega Bećarina je u pravu. Bez Bajkora i kontaktog fungicida skupa, nema zaštite višnje od kokomicesa.
Ja konkretno idem sa Bajkorom + Ditan (mankozeb) i to na 1000l 1kg Bajkora i 3-4kg Ditana. Dobro odraditi posle berbe i nema brige.

Do ove godine nisam išao sa folijarnim đubrivima, ali ove godine sam planirao da to odradim pa vidićemo kakvi su efekti.

Ja mislim da moze da se kalemi sumadinka ka oblacinsku,cak sam i cuo da su kalemili neki vocari i da se dobro pokazalo

Znam da može da se kalemi. Interesuje me kakva je rodnost, ali ako kažeš da se kod nekih dobro pokazalo moraću bar par komada iskalemiti za probu. U svakom slučaju hvala na komentaru.

Sljivar nema na cemu,koliko kosta baycor ljudi?

Kod nas 1Kg košta oko 45-50 EUR zavisno gdje ga kupuješ.
Dođe to jedno od najskupljih prskanja, ali funkcioniše.

Ove godine sam išao sa Presingom (Župa Kruševac) jednom u periodu precvjetavanja a onda ponovo nekih 15 dana iza i mogu Vam reći da se kod mene odlično pokazao za kokomices. Kratka mu je karenca i za razliku od Bajkora može se ići sa njim i prije berbe, a koliko sam ja ovako kao laik vidio to je jedini Sistemični fungicid (sa preventivnim i kurativnim djelovanjem, koji uništava i spore) koji se preporučuje za kokomices.
Ja prenosim samo moje iskustvo, a ima mnogo ljudi koji ovu materiju bolje poznaju od mene pa neka oni daju svoje mišljenje.

Ja mislis da agrodin,dithane (mankozeb) mogu da sprece pegavost lista,bar su mi tako rekli ljudi iz sela,ali prskacu ja i sa preparatima koji mi vi preporucite pa da napravim razliku,kod nas koriste mankogal,vezali se za njega pa ga ne menjaju :D

Mankogal jeste za kokomices ali to je kontaktni fungicid i čini mi se da sam negdje pročito da ga skroz sapere 15l kiše po 1m kvadratnom kada padne. Ne kažem ja da ono nema svoju funkciju, mnogo zavisi i od godiner do godine, tako da ne znači da će i presing, koji se meni odlično pokazao, da da takve rezultate dogodine.
Kod nas još se koristi i Dodin, Delan, Mankozeb ali ja sam uvjek kad je to moguće da se radi sistemičnim preparatima, mada to nije uvjek moguće iz raznoraznih razloga.

Dali mora da se kombinuje sistemicni + kontaktni fungicid za lisnu pegavost tokom cele vegetacije ili samo nakon berbe,ili u toku vegetacije moze da se prska samo sa kontaktnim a samo posle berbe sistemicni+kontaktni fungicid?pitam zato sto sam juce isprskao mlad visnjar sa mankogalom,hvala unapred

Naravno da ne mora, ali Bajkor sa Mankozebom daje odlične rezultate i ja mješam samo tada, a ineče idem ili jednim ili drugim, zavisno od toga koje je doba, karence, pa na kraju i koliko ta zaštita košta.
Ko redovno vrši zaštitu ima mnogo manje šanse da dođe do oboljenja, ali i tu svi mi grijšimo. Ima mnogo faktora, od doba dana za prskanje, kvaliteta dizna i atomizera, doze i koncentracije sredstva za zaštitu. Ponekad i kad se uzmu "najbolja" sredstva a uradi se ostalo kakone treba opet može da izostane željeni učinak.

Ovdje ima mnogo ljudi koji ovu materiju znaju mnogo bolje od mene, ali ja mislim da je najbitniji period za zaštitu višnje od kokomicesa faza posle cvjetanja i ako se tada bolest ne uvali voćnjak ostaje zdrav, nakon berbe se oprska i nema zime. Zato ja uvjek radim prije berbe 2 zaštite za kokomices i to prva je u fazi precvjetavanja zajedno sa sredstvom za moniliju (ove godine samo presingom jer rješava i moniliju i kokomicces), a druga je 15-20 dana posle i to mi se pokazalo kao dobro.
Ove godine još nisam završio berbu maraske i planiram da to završim u ponedeljak i utorak i onda ako Bog da ide Bajkor + ditan, iza toga neki akaricid i folijarna prihrana, pa kultiviranje i prskanje herbicidom, pa šta mu Bog da, a nadam se da će biti mnogo bolje nego ove godine.

Druze akaricidom prskas posle berbe?ja sam cuo da protiv lisne pegavosti mpra se prska najmanje 4 puta kao,vidi druze ako imas vremena ubaci neku slike te maraske,pozdrav

Nemam trenutno, ali ima negdje ranije ili u temi slike voćnjaka ili u ovoj.
Da ti budem iskren kolega Bećarina mi je preporučio da tretiram sa akaricidom, mada još uvjek ne mogu da primjetim da se grinja pojavila a juče sam gledao i to sa lupom, pošto se jako slabo vidi golim okom.
Pa jesenje tretiranje bakrom, pa proljetno prskanje + ova 3 to je 5 tretiranja kojima djeluješ protiv kokomicesa.
Nadam se da će još neko da prokomentariše ali mislim da je bolje ići sa 3 sistemika (govorim u periodu vegetacije) nego sa 4 kontaktna.

Nazad
Vrh