Višnja

riciboy

imas OVDE nesto oko cena

20oaqr.gif

Prethodni postovi premešteni u navedenu temu.

Mislim da se radi o trešnjinoj muhi i lošoj zaštiti insekticidima, to što se tiče ploda, a na listu je klasični kokomices, a možda je na listu bilo i gubara..
Po meni preskočeno, ili loše urađeno prskanje sa fungicidom (za kokomices) i insekticidom za trešnjinu muhu.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!

@bećarina - da nije neko ranije palio vatru u blizini?
Kao da su listovi oprljeni od toplote!

pozzz joe!

Pitanje je postavljeno za zadnje dvije slike. Na prvoj slici sam htio pokazat kako izgledaju simptomi kozičavosti lista na višnji. Bilo je propusta u zaštiti, što je i očito. A plodovi na toj slici su stradali od leda, ne od trešnjnine muhe.

Na zadnje dvije slike su štete na listu od jakog vjetra koji je dosta dugo i vrlo jako "gurao" grane u krošnju, maltio jednu od drugu oštećujući i kidajući lišće. Na tom lokalitetu je velik problem sa vjetrom koji pravi takve štete na strani krošnje sa koje piri. Slabije i manje voćke zna izvrtat, izvaljivat...

A vetar!
Pogodio bih - nikad.
Cak sam i na koze pomisljao ali na vetar nisam :)

Narode, jedna mala molba, ima li ko visnju sumadinku u nekim vecim kolicina,a. ozbiljno sam zainteresovan za otkup te sorte, malo sam kratak sa vremenom da bi procitao celu temu unazad.

Ako neko ima informacije o nekim plantazama ili manjim zasadima bio bih mu mnogo zahvalan ako bi mi pustio na poruku:ppozdrav:

Hoće li otkupljivači možda pokušati praviti probleme zbog tih sitnim oštećenja i smeta li to nešto.:osmeh:

Neki oće, neki neće. Nemaju svi istu preradu tj. proizvod.

---------- Poruka napisana 09-06-12 u 23:25 ---------- Prethodna poruka je 08-06-12 at 21:00 ----------

Desna višnja je zimus orezana dok lijeva nije uopće dirana. Plodovi na orezanoj su krupniji nego na neorezanoj. Razlika u kilaži između njih dvije nevjerujem da je velika, no to ćemo tek saznat.

Jak napad kozičavosti lista i lisnih uši. Rezultat defolijacija u značajnoj mjeri.

Cigančica čija stabla su visine oko 4,5 do 5 m.

Žute ploče na kojima su između ostalih uhvaćene i trešnjine muhe. Neke od njih su zaokružene. Imaju karakteristične šare na krilima, žutu točku na leđima...

Desna višnja je zimus orezana dok lijeva nije uopće dirana. Plodovi na orezanoj su krupniji nego na neorezanoj. Razlika u kilaži između njih dvije nevjerujem da je velika, no to ćemo tek saznat.

Bećarino, ovo me jako zanima. Vjerujem da ćeš si dati truda i pripratiti koja je razlika i podijeliti iskustvo s nama.

Izvinjavam se sto upadam ovako temu a nisam je prvo procitao celu.Imao bih neka pitnaja u vezi visnje.
Naime planiram da sadim 20-tak ari oblacinke.Odlucio sam se na guscu sadnju 4X1.5m ili 3,5x1.5m.Videcu koja od ta dva.Ali planiram da kalemim oblacinku na divlju tresnju.Razlog je jer mislim da bi manje metilja,izbojaka(neznam kako da ih nazovem)izbijalo iz zemlje.
Pa sta vi mislite o tome,da li sam za metilj u pravu i za gustinu?Gustina mi je donekle bitna jer mi se cini,recimo kod komsije,da zbog veceg razmaka i jace rezidbe ima puno slobodnog prostora izmedju drveta pa samim tim i manjeg roda.Bar kako se meni cini.To bi gusca sadnja resila.
Pozdrav

Ne znam kako kad se nakalemi višnja, ali trešnja na divlju trešnju kad se kalemi je najbujnija od svih varijanti i preporučuje se čak i do 8 puta 7 metara razmak. Ne znam kako je kad se na divlju trešnju nakalemi višnja, ali mislim da će to biti bujno :)

Oblacinska visnja zadrzava sva svojstva roditelja! Ne razumem uzaludan trud kalemljenja. Ti tvoji izbojci ce rasti i pre i posle. Malo truda i nece ih biti! Ako si se bas uzeleo kalemljenja, nakalemi sumadinku, po svim parametrima je bolja sorta od oblacinske!

Pozdrav svima.

Pre nekoliko dana sam konstruisao tresač za berbu višanja i zasad višanja sam tretirao sa etrelom. Može li neko da mi objasni kave će promene izazvati ovaj preparat na plodovima višanja u narednih 10 dana,

Unapred zahvalan

Može objašnjenje ovoga s naglaskom na prvu riječ.
Postoi objasnjenje.Ako ima tri visnje onda nema problema sa izbojcima.
Nisam siguran sto posto,ali mislimda iz korenja tresnje slabije izbijaju izbojci.Dovoljno je da duplo slabije izbijaju.Ali kao sto rekoh nisam siguran zbog jace rezidbe.Mozda bi se zbog nje oni ponovo jace podstakli.
A sto se tice tresnje kao bujne podloge,mislim da ne bi to trebalo da bude problem,samo treba malo vise da se pazo oko rezidbe i to je to.A ona bi trebalo jace i da hrani visnju?Sama gustina ce da sapne malo podlogu pa i zbog nje ne bi trebalo ona da divlja mnogo.Nisam siguran u ovo,ali bih voleo da cujem neko strucnije misljenje.
Pozdrav

Nazad
Vrh