Višnja

Ja idem Baycorom 1kg ha i to dva puta u razmaku 14 dana. Dodinima sam išao ranije.

A na trešnji da odsečem one dve grane? Sumnjam da mogu da se povrate i olistaju dogodine?
Pa nije nemoguce da olistaju ako je ova gljiva izazvala opadanje listova ( sto je prilicno verovatno) Desava se cak da kod jaceg napada ako spadne vecina lisne mase biljke olistaju jos jednom u toku iste vegetacije ( a onda nezrele udju u zimu-pa mraz-pa katastrofa)
Ako ti te grane lepo stoje, ako su ti potrebne u krosnji ostavi ih ipak ali ako nisu nesto znacajne skini ih.
Ova gljiva malo manje prodire u tkivo grana nego recimo monilija. List joj je prvenstvena meta, mada ni plod ni tanje grancice nisu bezbedni.

Batad,
Baycor je nesto skluplji preparat ali je i sigurniji ali
Ja sam prosle godine radio sa nekim preparatom (ne secam se tacno koji je) ali je ipak probila blumerilela. Onda sam tako vec inficirano voce istretirao agrodinom i zasutavio je odmah. Ove godine sam radio sa njim i ponovicu jos jednom. Cena mu je 0ko 2 evra (250 dinara) pakovanje za 100 litara rastvora, jeftino jbg.
Jbg to je moje iskustvo, naravno da nikom nista ne garantujem.

Nakon berbe idem sa Baycor-om + neki od kontaktnih fungicida protiv kozičavosti (blumeriela). Tretman ponavljam 12-15 dana nakon prvog prskanja. Obavezni pregleda voćnjaka na prisustvo grinja je pod mus, a zaštita ide sukladno rezultatu pregleda. Uz to sve je obavezna folijarna prihrana višnjika sa nekim od folijarnih NPK gnojiva (konkretno Kristalon Specijal, Fertina V...) +neko od folijarnih gnojiva na bazi bora (npr. Bortrac, Fertina B...).

Ove godine je dosta višnjika inficirano sa kozičavošću, a postotak se kreće od 20 do čak 50-60 % i više. Nešto manja, al ne zanemariva, je prisutna pojava grinja u višnjicima. Puno veći "pritisak" grinja se očekuje u ovom periodu kada se očekuje suho i jako toplo vrijeme. Kod zaštite voćnjaka od grinja poželjno je koristiti dosta škropiva uz obaveznu upotrebu nekih od okvašivača.

Jel ovo kokomices ili šta li već? Prskao sam posle berbe mankogalom, zatim pre dve nedelje merpan sa insekticidom ali džaba...insekata nema na tim listovima, počinju da se pojavljuju na mladim grančicama i listovima koji su krenuli kad sam prekratio grane, planiram sutra veče agrodin i apache insekticid. Na staroj trešnji imam drugačiju pojavu, listovi žute a u sredini lista po dužini i po ivicama lista je crvena boja, jel to slično nešto?

Sortirao sam listove od početne ka krajnjom fazi oboljenja.

Nije ono na onim suvim listovima kokomices. Bar nisu klasicni simptomi.
Kod kokomicesa list pozuti (doduse ima tackice) i tako zut opadne, ne susi se na grani.
Meni ovo lici na neki problem da fiziologijom biljke, neso oko vode, hrane, temperature ili slicno, mada daleko od toga da sam siguran.
Koliko takvih listova ima, jel to neka masovna pojava ili tek sporadicno?

Pa delimično masovna, tačnije sve je više listova na kojima se pojavljuju sitne crne tačkice, koje postaju sve krupnije i tako dalje do žutog zatim uvelog lista. Na toj staroj trešnji na kojoj odmah žute i crvene je krenulo sa vrha krošnje i sve ih je više svakim danom...

citiram:eek:n najbolje zna zašto i to cijenim. Narvno volio bih vidjeti (kad bi imao prilike, lično) taj zasad. Nego kad smo već kod razmaka da te pitam zašto 3,5 između redova? Predpostavljam da ti je manji i uži traktor, što onda ima smisla ili je u pitanju malo drugačija rezidba što opet sve opravdava.[/QUOTE]

Druze 539 tu prolazi,barem je tako kod mog prijatelja,i ja cu saditi na 3,5m
Ljudi dali je potrebno prehraniti visnju folijarno nakon berbe sa obicnim folijarnim djubrivima ili je potrebno da se kupi i dodatna prehrana sa borom,tipa fitofert bor max,ili je najbolje da se borom isprska pre cvetanje i u vazi cveta?Hvala unapred

Onda ce biti da je ipak neki patogen posto je ta jedna posebno ugrozena?
A na granama ne primecujes nikavu promenu?
Razmisljam o bakteriji, ali samo nagadjam, nemoj uzimati zdravo za gotovo.
Posto je sad bas suvo vreme, mozda bi mogao nekim bakrom da istreturas za slucaj da se o bakteriji radi.
Ali molim te jos jednom imaj u vidu da nagadjam.

Sad više nisam pametan, na granama nisam primetio ništa specijalno, a ovo mi se dešava svake godine...jedino što vidim na granama je ponegde ona bela paučina kao koje ima pogotovo na lozi...znaš ono kao pamuk neki po granama, nije bukvalno paučina. Greota mi što sam već kupio taj Agrodin, 1130 kinti je za 500 litara a meni treba 200 litara, kao aj nek imam i za sledeću godinu, taze je proizveden...a ispade da mi možda ni ne treba :D

Na duni ti njega kad si ga vec kupio.
Ne skodi, a kad nesto ne skodi onda mora da koristi :)
To sa paucinom, ako sam dobro razumeo o kakvoj se paucini radi, (larve umotane u paucinu, kao onaj vuna-sladoled sto se kupuje na vasarima) su vocni moljci, tesko ih je unistiti jer sredstvo tesko probija u taj "sladoled". Ali to (pa iako nisam dobro razumeo) nije znak prisustva bakterije, ako je ona u pitanju na granama bi trebalo da se vide lako uocljive promene, kora puca i odvaja se tanak sloj koji se uvija u rolnicu, ima toga na tresnjama cesto, sigurno si video.

E pa viđao sam to na ovogodišnjim granama, da tako pukne uzdužno na nekom mestu, ali nije se ništa uvijalo u rolnicu kako mi se čini...možda i jesu ivice te pukotine sa otvorile tj uvile i nastala kao rupa...
A ta vuna je upravo to, toga sam viđao svuda po placu, čak čini mi se i na cveću i nekim korovima..

Ljudi dali je potrebno prehraniti visnju folijarno nakon berbe sa obicnim folijarnim djubrivima ili je potrebno da se kupi i dodatna prehrana sa borom

Zavisi od toga kako ti visnje izgledaju. Ako imaju normalan prirast, normalne lastare, list, onda je verovatno izbalansirana hrana pa mozes klasicnim djubrivima sa nesto manje azota, akoi mas neke simptome koji te zbunjuju trebalo bi se raspitati sta im je uzrok.

oktopod.
pogledaj na toj tresnji detaljnije da li ima tih simptoma na granama ako ih ima onda je to to.
A za "vunu" je najefikasnije seci grancice na kojoj je iznositi i paliti.

Ma ima te vune svud po placu, gde da sečem grane...nek nešto i poživi makar bila i gamad :D

Reci mi dal mogu onda Cuprozinom, njega imam, i dal mogu njega da mešam sa agrodinom?

Pfff, onda samo cuprozin može? Pa za par dana agrodin kad sam već kupio, pa za par dana insekticid jer se teško mešaju...bolje da se nisam ni upuštao u kolo, ne bi im ništa falilo, al kad je neko perfekcionista... :D

Ako nema insekata na listu ne moras njime ni da tretiras
Ali ako je neko perfekcionista..... :)

Pa počinju a sigurno će se pojaviti na ovim mladim granama koje izbijaju jer sam prekraćivao ove glavne, pa će sigurno da požure na mlado lišće ko baba na sladoled :)

Nazad
Vrh