Višnja

Pozdrav svima.

Pre nekoliko dana sam konstruisao tresač za berbu višanja i zasad višanja sam tretirao sa etrelom. Može li neko da mi objasni kave će promene izazvati ovaj preparat na plodovima višanja u narednih 10 dana,

Unapred zahvalan

Ujednacavanje plodova zrenja i laksa berba,lakse se odvaja od peteljke,mada neki kazu da nije bas dobro koristiti taj preparat

Berba višanja pomoću tresača

Zovem se Boban i iz Vladicinog Hana sam.Interesuje me berbe visnje pomocu masine, Tresaca, Narocito me zanima sredstvo koje se koristi za labavljenje veza izmedju ploda i peteljke kod visnje.

---------- Poruka napisana 20-06-12 u 22:13 ---------- Prethodna poruka je 18-06-12 at 00:47 ----------

Zbog mašinske berbe višnje sam prskao preparatom etrel. Po mojoj slobodnoj proceni berba bi trebala da se obavi za 10 dana, jer u mom kraju vegetacija kasni pa berba višanja skoro svake godine počinje posle 28. juna. Interesuje me kako će se ponašati plodovi u narednim danima, jer za sada, kako stvari stoje, plodovi ne sazrevaju ravnomerno već na stablu je pravo šarenilo crvenih i zelenih boja

Poslednja izmena od urednika:
Iz divlje trešnje kao podloge izbijaju izdanci, ali se oni ne mogu porediti sa npr šljivom, ne znam kakvi su kod višnje...na divljoj trešnji su zeleni i mekani, rukom da ih isčupaš, dok vidim na šljivi to odmah bude grana jaka i bude ih dosta, najviše uz samo deblo a i stalno se pojavljuju, kod divlje trešnje tek poneki onako daleko od debla i tek povremeno...

@ Mirko 015 neznam koju sortu planiras da radis ali cini mi se da je za bilo koju višnju to preveliki razmak. imaćes manje stabala po jedinici povrsine, obrada manje vise ista ali prskanje je delotvornije i vise hemije padne na stablo u gušćem zasadu bolja je zastita a vise stabala znaci i veći prinos.racunaj 10 do 15 kg po stablu i 100-ak stabala po ha vise.
kod mene su visnjari sejani 4x3,5 ali komotno moze 4x3 da se lepo reze i formira nikakav problem.
ja planiram za jesen da probam da ih sadim u trougao recimo 4x4x4 ili 4x4x3,5.nisam računao koliko bi tako stalo po ha ali mislim da bi bilo dobro za obradu moze se raditi masinama u tri pravca.ipak taj jedan red vise moze da ti isplati berbu ili hemikalije.nije malo

a sto se tice mladara oblacinska visnja je katastrofa. u jesen sam bacio dosta npk vestaka i sad u prolece sam dva puta kosio mladare trimerom i onim nozem.katastrofa

kazu da se dobar efekat opadanja dobija kada se par dana pre berbe oprskaju nekom prihranom sa kalcijumom.ima onaj wuxal kalcijum tečno djubrivo a nije zabranjen a ni stetan

Posto svo voce obradjujem traktorom i bocnom frezom,bocnim i zadnjim tarupom,a ne biciklom i tanjiracom onda vocnjak treba da je minimum 4x4(za visnju)ili 5x5(za sljivu) da mogu unakrsno da idem kroz njega a da ne odvalim krila i auspuh traktora kao da se provlacim kroz sumu.Vidim da vecina njih ovde a i u praksi bi najradje sadili voce 2x2 pa tako da imaju 2000 sadnica na pola hektara i zarade 30000eura na toj povrsini za godinu dana.Kod mene se voce redovno frezira bocnom frezom i kosi rototarupom tako da je uvek kao u parku.Zemlje ima,a i bolje se razvijaju vocke na vecem rastojanju jedna od druge.
Inace sadim oblacinku.:ppozdrav:

poenta je u necemu drugom mirko, ima ljudi sa kojima vec dugo diskutujemo ovde na forumu kakva sadnja da se izabere i koje su prednosti i mane. nemoze to da se pojednostavi ili da se kaze ja imam zemlju i sadicu 6x6 ustvari mozes ti da sadis i 10 x10 ali nema logike mada nebi bio prvi koji radi nesto tek da bi radio. sad ispasce da mi koji sade voce u gustom sklopu to radimo zbog love a ti sadis jer ti lova ne treba i to radis samo da bi se zezao, iz predhodnih postova sam zakljucio nesto druga ali nebitno. za stone sorte neophodna je gusta sadnja za industriske ne mora a moze. stone sorte donose vise novca pa i treba vise truda da se ulozi da bi profitirao na industriskoj sljivi treba ba posadis bar trideset hektara, imas li trideset hektara na raspolaganju za sljivu ?ili neko drugo industrisko voce. i kod mene se voce frezira i odrzava i za to ne mora da bude 6x6. i to ne radimo biciklom

Kod mene je sljiva 5x4 i na 4 metra jedva prodjem,sad kad je rodila uopste nemogu jer su stabla vec toliko velika da jedino sve otresem sa sljive ili polomim grane ili auspuh na traktoru.Kako da prodjem na uzem od 4 metra??

Skrenuli ste sa teme, nije tema o sljivama niti podizanju novih zasada. Kod oblacinske visnje se ide gusca sadnja zbog prinosa i cinjenice da je samo oplodiva, koliko znam, zato valja poslusati iskusnije koji imaju visnjike godinama i isto je rade masinski.
Na tebi je da sadis na koliki hoces razmak ali je lakse imati traktor koji su za to, bez kabine i sa donjim suspuhom, nego saditi hektare voca sa vecim razmakom zbog toga sto je masina visoka i ne prilagodjena za obradu:sjasi:

Ipak cu da poslusam sam sebe jer i kad sam sadio stenlej svi su mi govorili da je u tome buducnost i da ima da se namlatim para.
I naravno i kod nas ima oko 5 tresaca za visnju proizvodnje elektronika sopot,15000eura,i ljudi jedva tresu na 4x3.

Meni je visnja sadnjena na 2.5x3, i normalno obradjujem traktorom 539, nije poenta u razmaku, nego je poenta u rezanju kako ces formirati krosnju, zbog gustine sadnje:ppozdrav:

Onda cu ja da posadim 2,5x1,5 i ima da ubacim 30000 sadnica na hektar.:haha:
Zanimljivi komentari kao da sam sisao vesla.

Izgleda da je čitava evropa sisala vesla i jedan dio ljudi na balkanu. A onaj drugi dio pokupio svu pamet svijeta. :)

Visnju imam preko 20 godina. Moje iskustvo govori da je najbolji razmak 4 x 2.5 m. Sad, svako ima svoje misljenje, tako i neka radi, naravno.

imenjace nisam ispratio koliko povrsina pod vocem obradjujes ali ako si poceo da se profesionalno bavis time mora ti biti jasno da moras imati i adekvatnu opremu za to.zato postoje vocarski traktori i masine koje si prilagodjene voću.velike rakovice, kabine, ova kockasta krila, auspuh gore, veliki tarupi to ne ide u voće bas tako lako.zato i imas problema sa obradom veruj mi.nemoj da mislis da ga sad nesto tupim.moji su se oduvek bavili i voćarstvom i ja sada odrzavam oko 2 ha pod voćem.oduvek smo imali i obradjivali dosta voća.ako si resio da se time bavis moras opremu prilagoditi.533 je traktor koji je idealan za voće ako se pravilno koristi.(nemam ga ali kazem) a ja komotno vozim i 558 kroz voće i ništa im ne fali i ne smeta.farovi ubaceni u haubu,obla hauba obla krila, aupuh dole,bez kabine i da vidis kako moze

i drugo još bitnije sto je kolega rekao to je rezidba.to ti je najbitnije za odrzavanje voća i za njegovo usmeravanje radi lakse obrade i berbe.moze se komotno raditi masinska berba na 3 pa mozda i na 2,5 ali ako je voće spremljeno i kvalitetno formirano za to.sa odgovarajućom visinom i oblikom krošnje.
ako već koristiš boćnu frezu i obradis pojas u redu ne vidim potrebu zasto bi radio popreko onda.i to ti odmah stvara mesto za gušću sadnju u redu i normalnu obradu.
i kad je voće pod rodom ne vidim potrebu da se mnogo ulazi i otresaju grane jer su one svejedno savijene do zemlje.a ti ako zelis da obradis ispod stabla krosnje ti svejedno moras da pridjes do nje i da zakacis grane traktorom bilo da su one na 5 ili na 3m.samo u prvom slucaju imas tri a u drugom dva prolaza medjuredno i nemas preklapanja prolaza-ušteda.
ako zelis staviću slike visnje koja stize u pun rod od pre par dana iz berbe na 4x3,5 da vidis koliko još mesta ima i da je to moglo još gušće.ja sad okrećem prikolicu imt 3t u sred višnjara

ja znam da sam mnogo skrenuo sa teme i da sam ja ovo tebi dzabe pisao jer vidim da ces terati po svom.ali vidim da nisam jedini koji tako misli a mozda ce i nekome pomoći:ppozdrav:
e da i za kolegu dubansr ovo u vezi kalcijuma da tako su ovde radili prskali su tim sredstvima na bazi kalcijuma za bolje opadanje jer koliko sam razumeo peteljka se sasusi plod se "zatvara" veza peteljka-plod pobeli i onda one opadaju bolje.ja moje nisam prskao ničim bile su bas zrele i krupne i opadale su super.problem su one koje su prerodile i ostale sitne na susi ostala samo koštica tu ni motka ne pomaze i rukom se jedva kidaju

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh