imenjace nisam ispratio koliko povrsina pod vocem obradjujes ali ako si poceo da se profesionalno bavis time mora ti biti jasno da moras imati i adekvatnu opremu za to.zato postoje vocarski traktori i masine koje si prilagodjene voću.velike rakovice, kabine, ova kockasta krila, auspuh gore, veliki tarupi to ne ide u voće bas tako lako.zato i imas problema sa obradom veruj mi.nemoj da mislis da ga sad nesto tupim.moji su se oduvek bavili i voćarstvom i ja sada odrzavam oko 2 ha pod voćem.oduvek smo imali i obradjivali dosta voća.ako si resio da se time bavis moras opremu prilagoditi.533 je traktor koji je idealan za voće ako se pravilno koristi.(nemam ga ali kazem) a ja komotno vozim i 558 kroz voće i ništa im ne fali i ne smeta.farovi ubaceni u haubu,obla hauba obla krila, aupuh dole,bez kabine i da vidis kako moze
i drugo još bitnije sto je kolega rekao to je rezidba.to ti je najbitnije za odrzavanje voća i za njegovo usmeravanje radi lakse obrade i berbe.moze se komotno raditi masinska berba na 3 pa mozda i na 2,5 ali ako je voće spremljeno i kvalitetno formirano za to.sa odgovarajućom visinom i oblikom krošnje.
ako već koristiš boćnu frezu i obradis pojas u redu ne vidim potrebu zasto bi radio popreko onda.i to ti odmah stvara mesto za gušću sadnju u redu i normalnu obradu.
i kad je voće pod rodom ne vidim potrebu da se mnogo ulazi i otresaju grane jer su one svejedno savijene do zemlje.a ti ako zelis da obradis ispod stabla krosnje ti svejedno moras da pridjes do nje i da zakacis grane traktorom bilo da su one na 5 ili na 3m.samo u prvom slucaju imas tri a u drugom dva prolaza medjuredno i nemas preklapanja prolaza-ušteda.
ako zelis staviću slike visnje koja stize u pun rod od pre par dana iz berbe na 4x3,5 da vidis koliko još mesta ima i da je to moglo još gušće.ja sad okrećem prikolicu imt 3t u sred višnjara
ja znam da sam mnogo skrenuo sa teme i da sam ja ovo tebi dzabe pisao jer vidim da ces terati po svom.ali vidim da nisam jedini koji tako misli a mozda ce i nekome pomoći
e da i za kolegu dubansr ovo u vezi kalcijuma da tako su ovde radili prskali su tim sredstvima na bazi kalcijuma za bolje opadanje jer koliko sam razumeo peteljka se sasusi plod se "zatvara" veza peteljka-plod pobeli i onda one opadaju bolje.ja moje nisam prskao ničim bile su bas zrele i krupne i opadale su super.problem su one koje su prerodile i ostale sitne na susi ostala samo koštica tu ni motka ne pomaze i rukom se jedva kidaju