Višnja

Ma necu da castim pivo,mogu da castim vise piva a jedno necu da castim nikako :D

Pa bas danas sam pomislio da proverim kad sam poceo prosle, ali ne proverih.
Cini mi se da jeste ove godine malo ranije ali jos nije pocelo :)

Ja sam prošle godine oko 25, 26 VI brao a ove godine mi se čini da će ranije ali nisam siguran jer nemam toliko iskustva.

Ako ja krenem prvi pozvani ste na otvaranje berbe :osmeh: a biće nešto i kroz šupak i :ppozdrav:.

Trešnja je ove godine uranila više od nedelju dana bogami...tako da će možda i višnja, zavisi i od kraja i mikroklime.

Nego batad, nešto mi ove višnje deluju već oštećeno gradom ili osama nekim a? Imaju nešto po sebi...

Batad brzo u crkvu i upali svijeću da ju led opet neobrije. Oko Os. se stalno neki čudni oblaci vozaju i istresaju.

Dubansr Ironman ti je dobro rekao. Šupljikavost i to na kvadrat.

Neško takvi simptomi ukazuju na slijevanje sredstva na rub lista pa onda dođe do paleži. Razlog može biti prevelika koncentracija, nekompatibilnost pomješanih pesticida, loše-neispravne dizne...

Mnogo mi je lakse kad znam sta je u pitanju,ali to su visnje stare 10 i vise godina a samo je jednu zahvatilo,sreca!A u mladom visnjaru to necu dozvoliti,barem sad znam da treba da prskam bakrom u jesen i rano prolece sto cu i uciniti

Ja mislim da ti je za šupljikavost lista bitniji mankogal80 u precvetavanju.

Ali mankogalom (ili necim slicnim) visnju tretiras par dana ranije (pun cvet) protiv monilije, a neko preporucuje (pogresno) i bas u precvretavanju, tako da se taj tretman svakako izvodi.

Nemam pojma, tek ja na jesen zimu trešnje i kajsije nisam prskao nikad ničim, u proleće plavo ulje samo trešnje jer od kajsija nemam ćar, posle monilija i u precvetavanju mankogal i insekticid i nikad nisam imao crnilo ni šupljikavost lista trešnje niti kajsije, oće na kajsiji da krene valjda plamenjača, evo kreće pomalo ovih dana, trešnje su i dalje ko nove, njih ću još jednom mankogalom za dve tri nedelje, najviše ove mlade što imaju velike letoraste pa njima list da se zaštiti jer kad sam prskao mangokal njih još nije bilo :) ...višnja jeste drugo voće, ali jako slično trešnji, zato sam tako rekao.

Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?4309-Chat-u-voćarstvu

Poslednja izmena od urednika:
Juce jeo visanja malo,skoro pa zrele,bice ove godine visanja bar za sok i slatko,dali visnja voli vodeno podrucje?Pitam jer sam posadio 2 visnje do kanala koji je pun vode do sad bio non stop

Nevoli vodu koja se zadržava u zoni korjena. Ona je odlična "vaser vaga", odma ti pokaže di je pad i di ti voda leži.

Kozičavost lista višnje.

Oštećenja na lišću višnje.

Nagradno pitanje je: Od čega su ova oštećenja tj. što je uzrok tih oštećenja na višnji? Točan odogovor donosi odlazak u višnjik po izboru. :osmeh:

Neka mehanicka ostecenja.
Na prvoj slici imas i jedan vec osusen lastarcic koji je odlomljen jos kao vrlo mlad.
Grad?

Biće ranije, sad da li baš 7 dana videćeš, tako ti je to kad dođe pred berbu, sve misliš ma za dva dana berem a ono nikako da sazri :)

Nazad
Vrh