Višnja

Kaptan i dodin su bolji ali i skuplji.

Pa po slikama sto sam stavio sta mi preporucujete da prskam I dali da odradim sad ovih dana taj tretman posto ovde kod mene padala kisa dobrih dva dana

E sad jedno pitanje ehh kad covek nezna sad ove specije kaptan+diodin I ove isto sto je naveo oktopod oni su za supljikavost lista ili za pegavost lista hvala u naperd

Sad posle kise pod obavezno , idealni su uslovi za dalje sirenje zaraze, nisam upoznat sa zastitiom visnje , ali neki kontaktni fungicid + sistematicni fungicid .
Kolege su spomenule kaptan , uzmi Metod 480 , to je kontaktni fungicid i dodaj mu nesto na bazi dodina , Agrodidin koji su isto spomenuili i prskaj , sledeci tretman tamo posle sledecih najavljenih kisa iskoristi opet mankogal kao kontaktni fungicid i dodaj neki sistematicni ...
Zastita voca ne bi trebalo da bude komplikovana , ako se preventivno i na vreme radi , to je bar neko moje misljenje i skromno iskustvo. Kod mene je bio haos u pocetku , ali vidim da to polako dolazi na svoje mesto.
Preparati ako te bune moras sesti i malo izguglati aktvine materije , nazive , vreme primene.
PSSS posavetuj se sa njima, cuj njihovo misljenje, ali se raspitaj jos kod nekoga , najbolje ovde , pa uporedi preporuke, ali veruj mi da ovde ko te posavetuje , radi to iz iskustva iz vocnjaka , koje je najbitnije u vocarstvu

Da skratim , sad sam malo pogledao i ja ovako neiskusan sa visnjom bi ti preporucio da uradis tretman sa Metod 480 + Agrododin , oba preparata su registrovana za visnju , pokrivaju supljikavost i pegavost lista visnje, a javice nadam se da ce ti se javiti i neko od iskusnijih kolega

Evo danas sam bio do vocnjaka I naiso ma novu bolest ispod lista ima crno dali su to grinje ili vasi pa ko da oce da savija list dali mogu da uzmem na primer sa tim kotaktnim fugincidima dali mogu da dodam na primer tonus ili dimetogal ili perfektion

Evo danas sam bio do vocnjaka I naiso ma novu bolest ispod lista ima crno dali su to grinje ili vasi pa ko da oce da savija list dali mogu da uzmem na primer sa tim kotaktnim fugincidima dali mogu da dodam na primer tonus ili dimetogal ili perfektion

Slicno sam imao na sljivi. Na nalicju lista bela paucina i vide se po neka crna buva ili sta vec...listovi se skvrcili. isprskao sam decisom, ali nije resio problem. U poljo apoteci koju drzi zastitar, hteo sam da uzmel perfektion i pitam coveka za savet i preporucio mi je Apache (cena 50 din za 10 litara vode). Kaze da je za tako nesto bolje koristiti Apache ili Volley. Uzeo sam apache i sasvim je lepo resio te buve/vasi sta god bilo...

Prvo, insekticid sistemicni pa posle dva do tri dana, fungicid , isto sistemicni. Kasnije kad resis probleme nastavi sa Agrodinom njega ne mesaj nisacim jer se dosta tesko mesa sa bilo cim, do posle berbe toliko. Posle berbe opalis jedan sistemik koji je proveren i do zime nista vise. :ppozdrav:

Zasto preporucujete coveku dva preventivna preparata kao Metod i Agrodin? Kaptan je preventivni, isto kao i dodin. Ako vec ima problem treba da tuce sa sistemik+preventivni.

A to sto ima ispod lista crno su vasi. Imam ih i ja na svim skoro vockama. Acetamiprid (Tonus, Vizard) zarvsava posao odlicno za njih.

Zasto preporucujete coveku dva preventivna preparata kao Metod i Agrodin? Kaptan je preventivni, isto kao i dodin. Ako vec ima problem treba da tuce sa sistemik+preventivni.

A to sto ima ispod lista crno su vasi. Imam ih i ja na svim skoro vockama. Acetamiprid (Tonus, Vizard) zarvsava posao odlicno za njih.
Kaptan samo jednom u precvetavanju i to je to za ovu godinu barem po spisku za ruse

Hvala na brzim odgovrima danas sam kupio kaptan I afinex idem sutra da prskam pa za koji dan idem folijarnu prehranu

Pozdrav, pišem iz slavonije, ove godine sam primjetio da je oplodnja cvijeta na višnjama dosta lošija nego prošle godine, ne znam jel to zbog mraza ili možda lošijeg vremena uvrijeme cvijeta. Kako je kod vas stanje što se tiče oplodnje?

Pozdrav Bogi..meni su višnje u 3 godini, pa nisam relevantan za odgovor. Kod nas u BL nije bila neka kiša pa ne znam da li bi prskao. Trebao bih scorom i mankozebom..da li je potrebno prskati ako je slaba kiša padala?

Pozdrav, pišem iz slavonije, ove godine sam primjetio da je oplodnja cvijeta na višnjama dosta lošija nego prošle godine, ne znam jel to zbog mraza ili možda lošijeg vremena uvrijeme cvijeta. Kako je kod vas stanje što se tiče oplodnje?

U mom kraju se prica da je oplodnja bila odlicna jer je u tom periodu bilo dosta vetra

Kod mene je oplodanja dosta dobra, ali u mom kraju imamo neki problem sa sušenjem ove godine. Ja sam primetio kod par starijih šljiva (5-7 godina starosti), da nemaju list a cvet se posušio i opao tj. izronio. Imam istu situaciju i kod Višnje koju sam sadio jesenas ( šumadinka i Oblačinka na magrivi). Nekih 10% sadnica je bez lista, tj. sad nešto razvija, a koja je imala po neki cvet isušuje se polako ceo i opada. Prekosutra imam nameru da ih skratim na 90 visine, sada imaju ostavljene prevremene grane, pa da vidim da li se neće osušiti cele. Inače ima šljivika u mom kraju koji uopšte nemaju lista, a u nekima je sav cvet opao tj. izronio se u vreme cvetanja a list ne kreće ili tek ima neke sitne pupoljke. Trešnja je takođe loše prošla, dosta stabala se osušilo ovog proleća. Slikaću pa stavljam slike, ali ne znam koji bi razlog mogao biti masovnog sušenja. Inače mlade šljive takođe jesenas sađene nemaju sličnih simptoma, prijem je dobar ( mada sam u njima imao izmrzavanje oko 10% zimus pa sam i to morao presaditi). Nekako mi se čini da još trpimo posledice prošlogodišnje katastrofe od godine ili mi se samo čini.

Mnogo ljudi se žali na sušenje stabala raznog voća koje je olistalo, cvetalo, pa se naglo osušilo. Kod mene tako 2 kajsije i jedna kruška koja stoji već mesec dana u fazi poluotvorenih cvetova, smešno i žalosno.

Cenim da je jedan od razloga prošla godina i kiše kada se dosta toga posušilo, neke biljke su pregurale godinu ali je krenula trulež korena koja se sada kada treba naglo da guraju u stvari i ispoljila.

Nazad
Vrh