Vesti-novosti-obavestenja

Sreća pa će 60 stepeni biti samo na asfaltu, što je za ljude koji rade zemlju dobra vest, pošto će na delovima gde nema asfalta verovatno biti svežije. :osmeh:

Kad se vidi koje napisao tekst, jasno je koliko je ozbiljan.

Matic Da nije žalosno bilo bi smešno jer je ovo najobičnije "spinovanje"Žalosno je što su ljudi prinuđeni da za malu nadnicu idu da rade i po najvećim vrućinama ,a kako se hrane i koliko im je organizam sposoban da istrpi taj" teror " to je posebna priča.Ovo su namerno plasirane vesti a sve sa ciljem da se još više snizi odkupna cena da bi nezasiti mešetari imali veću zaradu,ali kakva nam je država ne treba se uopšte čuditi jer uskoro se može očekivati da će se pojaviti još neka davno zaboravljena bolest ili virus a sve sa ciljem da se poljoprivrenik još više osiromaši i da bude prinuđen da radi za "velike gazde" da bude sluga na svom imanju.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede narednih dana ce utvrditi da li su u Novoj Crvenki kod Kule zbog trovanja preminula dvojica beraca visanja, a jos dvojica zavrsila u bolnici, najavilo je juce to ministarstvo. Inspekcija je upoznata sa ovim slucajem i u postupku je kontrola kojom ce se narednih dana utvrditi koji preparati su korisceni u postupku proizvodnje i zastite zasada i da li je ispostovna "radna karenca" navedeno je u saopstenju.
Direktor srpsko-francuske firme "Interprom" iz Beograda Aleksandar Antonic izjavio je Tanjugu da je analiza visnje u laboratoriji u Beceju pokazala da je ispravna visnja u vocnjaku u Novoj Crvenki i da je prisustvo insekticida i do 10 puta manje od dozvoljenog. Jos je dodao da kod njih dnevno dolazi i do 1000 beraca da zaradi neki dinar i da firma ne moze da zna zdravstveno stanje svakog od njih. Dodao je jos da su tih dana bile velike vrucine i da su ljudi padali i na ulicama Beograda.
Da se sve zavrsilo na jednom tragicnom slucaju nista ne bi bilo neobicno ali onda je dosao 22.06 i jos jedan radnik se pozalio da se ne oseca dobro i da mora da se odmori rekao je dr. Sevin lekar hitne u Kuli. Taj radnik je ubrzo izgubio svest i poceo da drhti, i konstatovano je suzenje zenica i pojacano lucenje pljuvacke sto ga je navelo da posumnja na trovanje. Radnik je ubrzo zatim umro u bolnici u Vrbasu. Jos dvojici radnika je pozlilo 24.06 i 27.06 ali nisu imali ozbiljnije simptome. Radnicima hospitalizovanim u bolnici u Vrbasu je uzeta krv na toksikoloske analize ali rezultati jos nisu pioznati. Dr. Sevin je rekao da jedino toksikoloska analiza moze potvrditi trovanje.

Беру се вишње по целој Србији, а само ту људи преминули и завршили у болници. Ствар је проста и ту треба тражити узроке и локализовати.

Ma da.
Vest o smrti berača je tako saopštena da laik odmah pomisli na neko trovanje pesticidima, odmah se povežu te smrti i višnje.
Ali to je praktično nemoguće.

Kolika bi trebala da bude koncentracija otrova da bi se od nje umrlo ako se uđe u vočnjak, ili ako se pojede nekoliko višanja?
Kako bi se tako opasan otrov aplicirao? Šta bi se dogodilo sa radnikom koji je prskao tim otrovom?

Na stranu to što nema razloga da se prska insekticidima pred berbu, ne postoji insekt koji napada višnju u to vreme. Fungicidima ok, ali da se baš umre pa i da nije poštovana karenca, to teško.

Evo sta se desi kada rastinje kod pruznog prelaza nije poseceno pa zaklanja vidik:

http://novinenovosadske.rs/jedna-osoba-poginula-na-pruznom-prelazu-u-veterniku/
Ma jbli ih pruzni prelazi ja danas zamalo da izbacim voz iz sina kod mene u ulici ka sam prelazio prugu.Prelaz nije obelezen a lik sto mu je kuca uz prugu posadio orahe i sada su toliko izrasli da se nevidi pruga i voz kada nailazi.Ja u traktoru taman sam u toj visini krosnje pa skoro moras na prugu stati da bi video desnu stranu dali dolazi voz kad je legao na sirenu ja sam se prestravi pa kad sam zakocio iz sve snage dobro volan nisam otkinuo koliko sam ga stegao i upro u papuce kocnica!

Duško i onaj pruzni prelaz kod Tupanjca što vodi na plantu je isto ne pregledan. Mada čini mi se da tamo i ne idu često vozovi, šinobusi...

Pa to je pruga Novi sad-Sombor i ima obezbedjen pruzni prelaz sem kad se ovaj u stanici ne zapije i ne dodje da spusti rampu.:osmeh: Jednom je taj prelaz bio vec u "Novosadskoj hronici" kako pici sinobus a rampa podignuta. Neko snimio mobilnim i poslao snimak. Nema puno saobracaja ali na toj istoj pruzi se juce dogodilo ono posle podne u Veterniku. Ljudi znaju da su vozovi retki pa pice preko pruge da ne gledaju.
Danas prelazim prugu u Gajdobri prema Silbasu i stoji neki radnik na zeleznici i zaustavlja saobracaj sa crvenom maramom. Stanem ja prvi i ostali iza mene, vidim neki majstori popravljaju rampu a taj sto nas je zaustavio stalno nesto izgleda na prugu i jednom ce: Aj vozi ko ga j..e.":osmeh: Nesto se razmisljam i krenem polako al mal nisam gurnuo glavu kroz soferku. Dalje u stanici je dizelka nesto manevrisala.:osmeh:

Nazad
Vrh