Vesti-novosti-obavestenja

Za razliku od tvog brata ja sam deset godina mladji, odavno ozenjen i porodican covek i ovo pisem iz najbolje namere. U njegovoj struci ja imam 10 godina radnog staza, od toga 5 kao privatnik svaki dan radim sa narodom i gledam kako narod ima sve manje i manje para, problem je masovno ostajanje bez posla mrtva industrija.
Ovu zemlju kao i sve ostale EX YU republike posle rata je podigla industrija a ne poljoprivreda.Bez pokretanja industrije mi cemo sve vise i vise da tonemo. Ne moze njiva da zaposli vise od 4 miliona ljudi koji zive u gradovima i soliterima, ti ljudi iz solitera su direktni potrosaci poljoprivrednih proizvoda ako oni nemaju para da kupuju proizvode od nas seljaka kome cemo da ih prodamo? Da bi taj u soliteru imao para potrebna je Industrija.

Znam ja da si ti drugi tip. Zato sam i napisao: "On je isto automehaničar, ali taj u životu nije isprljao ruke.

Meni se nekako čini da smo imali življu industriju za vreme Miloševića nego sada. Ja sam 1999. godine, dakle za vreme bombardovanja radio u jednom od magacina Kikindske klanične industrije koja je radila tada punom parom i otkupljivala stoku od lokalnih proizvođača. Etikete na nekim proizvodima su bile na makedonskom jeziku.
Nakon dolaska demokratije ta klanica ne samo što prestaje da izvozi robu nego ne radi ni za domaće tržište, vrlo brzo odlazi u stečaj i konačno dobija katanac.
Industrija se svakim danom sve više srozavala što smo mi više stremili ka EU i trudili se da po svaku cenu ispunjavamo obaveze koje su odande nametane, pa smo između ostalog sprovodili privatizaciju na brzaka.
Svrha predatorskog kapitalizma je u tome da se nezaposlenost povećava jer će narod da radi vrednije, a za manje pare nego da je konkurencija na tržištu rada manja.
Ne želi EU da pokrene ovde proizvodnju u onom obimu u kom je nekada bila niti da oživljava naša preduzeća. Žele da uz najmanji mogući angažman naše radne snage isele najpre prljavu tehnologiju iz svoje avlije. Na sva zvona se laje o Fiatu(strana kompanija koju naša država subvencioniše) i par uspešnih privatizacija, a ćuti se o ogromnoj većini upropašćenih privrednih postrojenja koja su za vreme Tita, pa čak i Miloševića radila i zapošljavala narod.

Sigurno nisu otisli zato sto nema sirovine, i sam znas da su otpadi puni svega i svacega.
I sam kazes da tvoja firma u slovackoj daje radnicima platu 800 evra a ti imas 180, ta slovacka je evropa koju ti neces, kazes da ne valja.
Svi su za nas propali, samo ne gledamo sebe, sta mislite da nemamo ni otvorene granice, kako bi ljudi koji nemaju posla zaradili koju paru na crno po evropi koja je kako kazete propala. Da nema tih para iz inostranstva mi bi propali odavno, svaka druga-treca kuca ima nekog u inostranstvu koji ovde salje pare, koje se ovde potrose. Kazete ne valja evropa. Jok valja nam Severna Koreja...
Da ti ne ostanem duzan odgovor.
Kao prvo nas je unistila ta usrana Evropa, bombardovali su nas bez milosti '99 unistili fabrike gadjali mostove bolnice i mi sad hrlimo prema njoj kao musica bez glave.Kao drugo i kad udjemo za jedno trista godina kao sto je rekao onaj Britanac sta mi mozemo da ponudimo toj Evropi? Dal nece slucajno od nas da kupuju poljoprivredne proizvode pored Nemacke,Francuske itd. cija je poljoprivreda u dosta zavidnijem polozaju nego kod nas.Osamdestetih godina su Rumuni i Bugari dolazili da rade kod nas ali mi nismo znali to da cenimo sve nam je bilo drugo bolje, bolja nam je evropa, bolja nam je amerika, tako kako smo radili, tako smo i prosli.
Od tih ljudi sto su u inostranstu nemamo bas nikave koristi barem sam ja drzao privatnu firmu i saradjivao sa kojekavim ljudima i uvek je ispao posteniji nas covek koji zivi u Srbiji i radi ovde kao crnac nego neko koje dosao iz pm. da bi se ovde prsio nedelju dana preko leta.
I da, naravno S. Koreja ljudi imaju hrabrosti da se suprostave kapitalistickoj Americi.... Pozdrav

Што се тиче железаре, амери су и у Кошицама тражили и добили неке нове повољности. Исто су причали о затварању, а онда су ови попустили. Једноставно исзгубили смо ту битку и то је то.

А Европа, посебно немци, ће куповати од нас тек кад им нешто треба. Свакако неће увозиту и куповати робу коју има неки њихов домаћи произвођач. Нама се годинама продаје цигла како је то све тржиште. Попили смо причу, ударили главом о бетон, па ваљда ћемо се и опаметити. По мени има доста самосвести, и да је то уочено, зато сада и имамо овако огољене притиске и ултиматуме као пре 100 година. Притискаће нас све док сами не схватимо да имамо моћ да нешто променимо, а најпре тако што ћемо променити нешто код себе. Путеви промена су многоструки, али најпре свако треба да крене од себе. Онда тек можемо да кренемо на остало. Политика ће у међувремену показати сву своју гадост и одвратност, и то морамо издржати. Ево видимо преко медија како нам се свашта сервира, од којих успут решено ниједно није државно и у служби друштва, већ су само створени да стварају конфузију, демотивацију и дезоријентацију. Старе медије су преузели, а нови су доминантни. Имају одличну подлогу у огромном броју анационално комуњарских кадрова, који су ту увек спремни да потрвде све што треба. Ту су експерти за тумачење тржишта, психолози за свакодневно констатовање очајног стања, дипломате за немогућност излаза осим потписа, и сл. Кад отресемо сав тај талог, нечему се можемо надати.

Кад отресемо сав тај талог, нечему се можемо надати.

Све претходно може да се потпише ал ово мора мало да се разради .. Никакво отресање .. Злочин постоји .. онда отресање није довољно .. ако ови не робијају следећи талог ће помислити да може без казне да ради исто .. Без Алексинца ништа :osmeh:

Tipicno Srpska posla. Dok je Ruska vojna masinerija bila rasporedjena u istocnoj evropi, na ovim prostorima je bila vladala nesvrstanost. Kad se ta ista ratna masinerija povukla iz istocne evrope i ceo taj region se okrenuo ka drugim vrednostima koji znace bolji zivot za gradjane, na ove prostore treba sad dovuci tu istu ratnu masineriju. Tu uopste nije vazno da se radi i ide napred, vazno je stalno zveckati oruzjem a posle se pitamo sto nas taj sav svet nece. U osamdesetim mi smo bili za istocnu evropu Amerika, kad su nam dosli u posetu, zavideli su nam do neba. A znate li gde su oni sad.

Ма где су, неко би очекивао да их је ЕУ дигла, а они ено их рачунају колико су по ком скетору изгубили радних места.
Што се тиче оружја и Русије, далеко смо ми. Кинези су лепо рекли нашима '' далеко је ваша башта од наше чесме''. Осим краја 19 века и Романових до почетка 1 светског , наши односи са Русијом у суштини никад нису били добри. Краљ није хтео да призна Совјетски Савез. Па онда Титов сукоб са Стаљином и наше вишедеценијско удаљавање од њих. После тога долазака Слободана и његова шизофрена политика и смењивање Јељцина му се тек осветила. На крају нова политика ДОС-а и Свилановића је тек удаљење. Нешто је пробао Коштуница да уради, али кратко.
Тако да то ми и Руси, је у ствари сећање на Романове од пре 100 и кусур година, са напоменом да је то и тада био интерес. Наклоност и блискост нико не спори, али даљина чини своје.

Тако да то ми и Руси, је у ствари сећање на Романове од пре 100 и кусур година, са напоменом да је то и тада био интерес. Наклоност и блискост нико не спори, али даљина чини своје.

Fizička udaljenost je rešiv problem i to veoma rešiv. Grčku i Kipar će neko morati da vadi iz govana što Evropskoj Uniji već posle onolikih pokušaja očigledno ne polazi za rukom. Za to je potrebna lova, a ne tupljenje i uvaljivanje u nove dugove, što je jedino što od Brisela mogu da očekuju. Bugarska će se lako vratiti u jato kome po prirodi stvari pripada. Čujem da su i tamo neki protesti, a Srbija je skoro već na tacni poslužena. U Crnoj gori Rusi već poseduju sve što je iole vredno, a Makedonija nije u prilici da se pita. Nije Rus tek tako slučajno trasirao Južni Tok baš kroz Bugarsku, Grčku i Srbiju. Ko zna kad su se oni još sa Amerima dogovorili šta je čije.

У Бугарској ситуација уопште није добра. Сада је и Влада пала, прикљештена између разних захтева којима се није могло свима удовољити. Стискају их због струје, због гаса, избацуј Русе са Беланама, убацуј Русе са нуклеаркама, итд. Бугарска је као и ми, стишњена између великих сила кроз историју, најпре између Русије и Турске. При томе су давно имали и јак Немачки утицај (ту су се зезнули, па нису слушали наше), па одатле наши проблеми са њима. Сада је Бугарска у ЕУ, дакле поново враћена под утицај Немачке, и одатле поново хаос. На основу тога може се гледати и положај Србије и Македоније, који би био другачији да нема Немачке. У томе је најбоље пролазила и пролази ни крива ни дужна Турска. Нормално, то баш и није у руском интересу, а није ни у немачком, али они калкулиши, па им више одговара. Турска је сад ојачала и опет пружа пипке, а ови наши бескичмени уместо то да откаче играју некакву глупу попустљиву игру, и генеришу полако нови проблем. Једном мора да се пресече, а не можеш као у затвору да грунеш на јачег. И опет дођосмо као монета за поткусуривање, и ми и Бугарска, а и Македонија.
Јужни ток је само ту и могао да прође када се зна каква је љубав између Русије и Румуније. А Бугарска је то лепо искористила, али не баш и претерано паметно, пошто је и њихово руководство као и наше. Можда ипак за нијансу горе, и са мањим кредибилитетом. Тако да цела ова петљанција више личи још увек на прављење хаоса, уместо на његово сређивање.

Nazad
Vrh