Vesti-novosti-obavestenja

Pa objasni mi zasto su onda otisli kada su iskupovali najbolji celik od vojske i zastave?Zasto sada ne rade kada treba da uvoze sirovine nego se pokupili i otisli? Propali smo zato sto ne znamo da cenimo ono sto smo imali i sto sada prodajemo zemlju i prirodna bogatstva budi zasta.Cementare,mineralne vode itd.

@Krlemrle
Kažem ti da znam preko 30 ljudi koji su otišli, ne samo iz Kikinde. Niti jedan od njih nema dugove da ja znam, jer nisu kupovali stanove, kuće i sl, to je tamo ogromna stavka.
Većina živi normalnim životom, većina je fakultetski obrazovana i otišla je u USA na postdoc. Ima ih i koji rade fizike poslove ili manje kvalifikovane (prodavac, kafana i sl), ima ih koji rade u svojoj struci (doktori, inženjeri, bankari), razne su priče...
Činjenica je da svi imaju više novca nego što su imali ovde, a da li su srećniji to treba svakog pojedinačno pitati, sreća je relativna stvar...

Pa objasni mi zasto su onda otisli kada su iskupovali najbolji celik od vojske i zastave?Zasto sada ne rade kada treba da uvoze sirovine nego se pokupili i otisli? Propali smo zato sto ne znamo da cenimo ono sto smo imali i sto sada prodajemo zemlju i prirodna bogatstva budi zasta.Cementare,mineralne vode itd.

Sigurno nisu otisli zato sto nema sirovine, i sam znas da su otpadi puni svega i svacega.
I sam kazes da tvoja firma u slovackoj daje radnicima platu 800 evra a ti imas 180, ta slovacka je evropa koju ti neces, kazes da ne valja.
Svi su za nas propali, samo ne gledamo sebe, sta mislite da nemamo ni otvorene granice, kako bi ljudi koji nemaju posla zaradili koju paru na crno po evropi koja je kako kazete propala. Da nema tih para iz inostranstva mi bi propali odavno, svaka druga-treca kuca ima nekog u inostranstvu koji ovde salje pare, koje se ovde potrose. Kazete ne valja evropa. Jok valja nam Severna Koreja...

Poslednja izmena:
Da li si ti video nekad neke izvestaje koliko su Rusi donirali,a koliko eu i zapad?
Од свега тога донираног, мање од 20% је била стварна буџетска подршка. Остатак су били консултанти, услуге, и савети који никоме нису требали. Да не говоримо о погубном утицају тих програма приватизације по Источној Европи, а био је услов да се прихвати, као и много тога.

Мене искрено чуди да се Мађарска, која је реално у истој ситуацији као Србија (гледано кроз историју), оволико дуго самоуништава захваљујући тој глупој теорији о корисном савезу са немцима. Па ти исти немци су Мађарску искористили у свом настајању. И на крају им нису ни дозволили да имају свог владара поново. Та иста Мађарска је имала иста негативна искуства са комшијама као Србија, али је за разлику од Србије следила немачку сулуду политику. Мађарска је земља са озбиљном историјом, за разлику од неких новоулизичких држава, да би и даље исто радила. Нормално, не треба ни подсећати да су некад давно Србија и Мађарска имале одличне односе, зато што су и онда као и данас биле у истој ситуацији, и препознавале су одлично заједничке интересе.

Bugarska i Rumunija su dobar primer,posle ulaska u eu prosto su procvatali,oslobodili se dugova,standard porastao,poljoprivreda dostigla vrh...
sigurno tim stopama će ići i Hrvatska...
za Srbiju nadam se da neće biti mesta,nešto nisam navikao na luksuz....

Па Мађари су имали сарадњу са Русима, после одређених дешавања (има и земаља из околине које имају и веће проблеме са Русима, као што има и оних који су са русима у невиђеној љубави, али преко неких других канала, и крију љубав ко да је инцест). Са немцима је Мађарска имала далеко дужу заблуду.

Овде је потпуно промашена расправа са аспекта дал руси ил немци, из простог разлога јер су немци овде свима на граници, а руси су ипак мало даље. Русија је Србији била задња опција, тек кад су све могуће опције са Французима и оним цининицима испуцане. На страну што су и два рата Руси повели због нас, а једном нас и вадили. Колико читам, немци су у задњих 200 година ексклузивни противник Србије ( јбт, више противник него што постоје). Ко је блесав да се ослања на неку тамо далеки земљу ако не мора. Ал, када ти шваба сваког дана годинама цупка на граници, поставља услове, уводи санкције, и немаш баш неки избор. Развој српске и привреде и пољопривреде од пре преко 100 година је кренуо баш кад су схватили да се са немцима и Аустријанцима, мада многи мисле погрешно аустроугарима (пошто ови други баш и нису пуно питани), нема више преговора и перспективе. Онда су се разлетели и покушали да тргују и са осталима. Иначе је услов пре тога био да трговина мора преко Беча, па то бре ни код турака није било.

Po vama svi su propali jedino mi nismo, a imamo 2 miliona nezaposlenih sa tendencijom rasta. Ne branim amerikance samo sam od svih vas koji prljujete po njima najblizi Smederevu znam kolike su plate tamo bile i koliko ljudi je radilo, i koliko je manjih firmi poslovalo pored te zelezare. Sada tuga.

Mi smo prdli u čabar jer smo uvek bili na pogrešnoj strani. Kad je Sultan Murat krenuo u osvajački pohod mi smo se isprsili umesto da probamo prvo sa mudrom diplomatijom. Koliko sam ja upoznao Turke i Tursku, oni prosto uživaju da se cenjkaju i pogađaju. Tu verujem da su popovi imali poslednju reč što smo se latili koplja umesto diplomatije.
Znalo se nakon Balkanskih Ratova da Austrougarska neće tolerisati "nestabilnost" u svom dvorištu, tj. da neće dozvoliti da na njenim obodima niču male pobunjeničke državice, tj. znalo se da ima teritorijalne pretenzije ka Istoku, čuveni Nemački san "Drang nach Osten". Samo su čekali povod za to i mi smo požurili sarajevskim atentatom da im ga damo uvukavši celu Evropu i pola Sveta u Prvi Svetski Rat.
Kada je Hitlerov Rajh bio u punom zamahu pregazivši Poljsku i Francusku, onolike zemlje, mi smo se isprsili umesto da kao većina malih evropskih naroda sačekamo da furija protutnji pa dignemo ustanak kao sav normalan Svet kad velike sile preokrenu situaciju.
Kada je nakon drugog svetskog rata trebalo držati se izabrane(ili bolje reći nametnute dogovorom Čerčila i Staljina) strane mi smo rekli drugu Staljinu Njet! Time smo rizikovali da budemo pregaženi od strane dojučerašnjih oslobodilaca i nije nas svirepi diktator Džugašvili(Gruzin) poštedeo iz samilosti već zato što se plašio pobune većinskih etničkih Rusa u Sovjetskoj armiji.
Kad smo već zasrali, da smo bar pohrlili ka Zapadu koji je tada bio dalko perspektivniji mi smo formirali onu smejuriju od nesvrstanih sve nadajući se potajno da ćemo kao vođe Trećeg Sveta postati kolonijalna sila.
Kad je trebalo, a imali smo i šansu i započeli pregovore da pristupimo Evropskoj Zajednici mi smo se upustili u građanski rat. Sada kad Zapadna civilizacija puca po šavovima sa svojom piramidalnom ekonomijom, a Kina i Rusija svakim danom sve više ekonomski jačaju, mi smo se sad setili da hrlimo u zagrljaj Zapadu.
Uvek ćemo pišati uz vetar jer kapiramo situaciju tek sa zakašnjenjem od četvrt veka.

Poslednja izmena:
Prava istorija je slobodarska istorija. Kako kaže Njegoš u Gorskom vijencu: "Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može". U kontekstu borbe protiv tiranina, tadašnje otomanske imperije, da mali narod može da pobedi ako je istrajan u borbi. Za slobodu. Propalo je i tursko carstvo, i nemački Rajh...Ničija nije gorela do zore, kaže narod. Bili smo i u mnogo gorim periodima u istoriji, ali je postojala ta vera,iskra, nada u bolju budućnost. Danas je sve potpuno nakaradno, ne postoji ništa. Nema budućnosti. Ja sam protiv te sitne trgovačke logike (bolje da smo onda tako, sa ovima ovako....) Evo vidimo gde nas taj slugerajski odnos vodi zadnjih godina. U propast.
Pošto vidim na tvom avataru lik Severnoameričkog Indijanca (starosedelaca), koji su žrtve najvećeg genocida u istoriji čovečanstva, postavlja se pitanje gde su njih doveli pregovori i pogađanja sa belcima? Njih su najviše uništili nesloga i međusobna trvenja. Mi kao i ostali "mali" narodi doživljavamo istu sudbinu. Nažalost. Zato moramo da se borimo za opstanak integrisani, zajedno, i sa svim drugim narodima na ovim prostorima i širom sveta koji su u istoj poziciji.
Pozdrav
-Milan

Milane,malo je ljudi koji ovako razmisljaju,ovi neradnici sto hrle u evropu bice nam veliki problem.Nisu mi jasni kako mogu da se nadaju da ce im ulaskom u EU neko nesto dati.Nigde nema za dzabe pa cak ni kod babe stara je poslovica

Prava istorija je slobodarska istorija. Kako kaže Njegoš u Gorskom vijencu: "Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može". U kontekstu borbe protiv tiranina, tadašnje otomanske imperije, da mali narod može da pobedi ako je istrajan u borbi. Za slobodu. Propalo je i tursko carstvo, i nemački Rajh...Ničija nije gorela do zore, kaže narod. Bili smo i u mnogo gorim periodima u istoriji, ali je postojala ta vera,iskra, nada u bolju budućnost. Danas je sve potpuno nakaradno, ne postoji ništa. Nema budućnosti. Ja sam protiv te sitne trgovačke logike (bolje da smo onda tako, sa ovima ovako....) Evo vidimo gde nas taj slugerajski odnos vodi zadnjih godina. U propast.
Pošto vidim na tvom avataru lik Severnoameričkog Indijanca (starosedelaca), koji su žrtve najvećeg genocida u istoriji čovečanstva, postavlja se pitanje gde su njih doveli pregovori i pogađanja sa belcima? Njih su najviše uništili nesloga i međusobna trvenja. Mi kao i ostali "mali" narodi doživljavamo istu sudbinu. Nažalost. Zato moramo da se borimo za opstanak integrisani, zajedno, i sa svim drugim narodima na ovim prostorima i širom sveta koji su u istoj poziciji.
Pozdrav
-Milan

Nije poenta služenje ili pružanje otpora, nego samo odabir prave strane. Samo hoću da kažem da smo mi uvek birali pogrešnu stranu. Bilo je i u Americi starosedelačkih zajednica koje su se cenjkale, a bilo je i onih koje su pružale otpor. Poraženi su svi jer nisu imali saveznika, a mi ih imamo na izboru ali uvek odaberemo pogrešne. Kad je trebalo da težimo ka Evropi mi smo se distancirali, a sad kad bi i punopravne članice(Slovenija, Slovačka, Velika Britanija...) najradije zbrisale kad bi to tako lako moglo, mi smo se tek sad setili da se pridružujemo kad je već prošla baba koja deli kolače.

- - - - - - - - - -

@Krlemrle
Kažem ti da znam preko 30 ljudi koji su otišli, ne samo iz Kikinde. Niti jedan od njih nema dugove da ja znam, jer nisu kupovali stanove, kuće i sl, to je tamo ogromna stavka.

Pa di ondak sedu? Jel u vigvamu? :haha:

Poslednja izmena:
Milane,malo je ljudi koji ovako razmisljaju,ovi neradnici sto hrle u evropu bice nam veliki problem.Nisu mi jasni kako mogu da se nadaju da ce im ulaskom u EU neko nesto dati.Nigde nema za dzabe pa cak ni kod babe stara je poslovica

Po cemu to neradnici hrle u evropu? Ja milsim obratno!

Od pocetka sledece nedelje pa na dalje bice neradnika na milione jednostavno ljudi nece imati gde da rade. Ti mislis da ces kao seljak da prosperiras i da se obogatis ako onaj u gradu nema para, neces da zaradis ni ti jer neces imati kome da prodas robu.
Dok je u Smederevskoj Palanci cvetala industrija cvetala je i poljoprivreda, sve sto odneses na pijac odmah prodas, sada kada narod u gradu nema para mozes na pijac da odeses med i mleko jednostavno narod slabo kupuje nema odakle.

Da bi ljudi iz grada imali posao i pare treba pokrenuti industriju, za pokretanje industrije neophodne su velike strane investicije. Kako do njih doci kad si izolovan?

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/srbija-zivot-sa-240-dinara-dnevno

Poslednja izmena:
Mi smo prdli u čabar jer smo uvek bili na pogrešnoj strani. Kad je Sultan Murat krenuo u osvajački pohod mi smo se isprsili .....
То тако изгледа из данашње перспективе. А онда, Србија је подељена ("Великаши проклете им душе"), сви падају пред Турцима па се види и како пролазе, обећавају се савези и сл. Нису ни Турци били баш у толико добром стању кад су до нас стигли. Сви заборављамо када је била Маричка битка, кад Косовска, па друга Косовска, па још неке ситне, па тек на крају пад Смедерева и Београда. Имали смо ми ту неке шансе, и није све под Турцима била тотална катастрофа. Катастрофа креће тек када се у наше прилике меша Аустрија. Тада смо и добили сеобу под Арсенијем, данашњи проблем Косова. Да није било тих раскусуравања између великих, ми би мирније прошли. А опет од малих ко се није умешао у своју судбину, тек није имао шта да очекује.

Што се тиче Хитлеровог рајха, тј нашег договора са њим, па онда 27. марта и наше пропасти, то можемо захвалити оним циницима. Отворише они архиве и признаше колико их је то и коштало, тако да ту нема неке тајне. Тако да за нас и није била опција **greška у страну. Више можемо да се жалимо на погубан стаљинистички утицај, и њихову сумануту политику интернационале и шта је то донело после тога.

Најновија дешавања код нас треба пратити кроз више утицаја. Али главни закључак је да је грешка инсталирана изнутра, и да су они који су схватили државу као транзицију, нормално по директивама својих газда, једини били у праву. Али сам данашњи преглед ситације јасно говори да ти који су имали газде и план, имали су у стввари газдин план а не свој. Јендоставно неће, мораш сам. По многима, грешка је направљена после Првог, а поражени из два су морали чекати 100 година да се врати на ту позицију. Па није ни чудо онда оваква мржња са обзиром на то колико смо им времена узели.

Јендоставно, сад ћемо ми да се измакнемо није опција. Морамо се борити за себе, јер ови нису намерни баш нешто пуно да нам дају.

Po cemu to neradnici hrle u evropu? Ja milsim obratno!

Sudeći po mom burazeru koga sam spominjao prethodno, moglo bi se zaključiti da najveće badavadžije sanjaju o Evropi. Nešto ne vidim da je otišao, a sprema se već petnaest godina. Ako uspe ikada da izmuva taj mađarski pasoš verovatno će izmisliti neki nov razlog da ostane ovde i živi od penzije svojih roditelja i kuka kako ne može napolje.

Sudeći po mom burazeru koga sam spominjao prethodno, moglo bi se zaključiti da najveće badavadžije sanjaju o Evropi. Nešto ne vidim da je otišao, a sprema se već petnaest godina. Ako uspe ikada da izmuva taj mađarski pasoš verovatno će izmisliti neki nov razlog da ostane ovde i živi od penzije svojih roditelja i kuka kako ne može napolje.

Brat da je hteo da radi otisao bi sa srpskim pasosem. Ja ne pisem o problemu pojedinca vec o problemu celog drustva.

Krlemrle koji je tvoj predlog da krenemo napred?

Da bi ljudi iz grada imali posao i pare treba pokrenuti industriju, za pokretanje industrije neophodne su velike strane investicije. Kako do njih doci kad si izolovan?

pa pre koji dan je pisao clan kako se industrija gasila polako u srbiji (primer IMT-a je opisao)
10 god.su nas sukcesivno unistavali ovo ispravni i isti se brane da je to sve zbog slobe
zalosno je to sve

Brat da je hteo da radi otisao bi sa srpskim pasosem. Ja ne pisem o problemu pojedinca vec o problemu celog drustva.

Krlemrle koji je tvoj predlog da krenemo napred?
Uzdati se use i u svoje Ruse! :osmeh:
Po meni je bolje prihvatiti pruženu ruku onog koji nudi i ima nego vući za rukav onog koji više ni sam sebi ne može da pomogne.

Takvi kao taj moj burazer najviše i prizivaju Evropu. On bi u Evropu, al' da ona dođe po njega i to da mu prostre crven tepih jer on to zaslužuje samim postojanjem svoje cenjene individue. Bojim se da i kolektivna vizija evropskih integracija kod proevropski orjentisne sada već manjine u našem društvu lebdi u istim iluzijama.
Burazer je isto automehaničar po struci, al taj ruke još nije isprljao. Četrdeset godina samo što nije napunio nije se oženio niti negde ozbiljno radio, samo sanjari, a navikao je na gotovo.

Bugarska i Rumunija su dobar primer,posle ulaska u eu prosto su procvatali,oslobodili se dugova,standard porastao,poljoprivreda dostigla vrh...
sigurno tim stopama će ići i Hrvatska...
za Srbiju nadam se da neće biti mesta,nešto nisam navikao na luksuz....

Svi smo mi dobri sluge a loši gospodari...nije mi jasno kako netko može misliti da će nam biti bolje sa nečijim patronatom...stvarno ništa nismo naučili kroz povijest. Mi ne trebamo ni Evropi, ni Rusiji, njima treba tržište, naši prirodni resursi koje će dobiti pod dug...Hrvatska ulazi u Uniju sa najgorim podacima u povijesti što se tiče nezaposlenosti, izvoza, duga...propala poljoprivreda...Montoya, sasvim si u pravu, i Hrvatsku od 01.07. čeka blagostanje kao i gore navedene države...

Uzdati se use i u svoje Ruse! :osmeh:
Po meni je bolje prihvatiti pruženu ruku onog koji nudi i ima nego vući za rukav onog koji više ni sam sebi ne može da pomogne.

Takvi kao taj moj burazer najviše i prizivaju Evropu. On bi u Evropu, al' da ona dođe po njega i to da mu prostre crven tepih jer on to zaslužuje samim postojanjem svoje cenjene individue. Bojim se da i kolektivna vizija evropskih integracija kod proevropski orjentisne sada već manjine u našem društvu lebdi u istim iluzijama.
Burazer je isto automehaničar po struci, al taj ruke još nije isprljao. Četrdeset godina samo što nije napunio nije se oženio niti negde ozbiljno radio, samo sanjari, a navikao je na gotovo.

Za razliku od tvog brata ja sam deset godina mladji, odavno ozenjen i porodican covek i ovo pisem iz najbolje namere. U njegovoj struci ja imam 10 godina radnog staza, od toga 5 kao privatnik svaki dan radim sa narodom i gledam kako narod ima sve manje i manje para, problem je masovno ostajanje bez posla mrtva industrija.
Ovu zemlju kao i sve ostale EX YU republike posle rata je podigla industrija a ne poljoprivreda.Bez pokretanja industrije mi cemo sve vise i vise da tonemo. Ne moze njiva da zaposli vise od 4 miliona ljudi koji zive u gradovima i soliterima, ti ljudi iz solitera su direktni potrosaci poljoprivrednih proizvoda ako oni nemaju para da kupuju proizvode od nas seljaka kome cemo da ih prodamo? Da bi taj u soliteru imao para potrebna je Industrija.

Nazad
Vrh