@Krlemrle
Nista time neces resiti , gljivica aspergilus napada sve vrste zitarica a ne retko se moze naci u podzemnim plodovoma tipa krompir , kikiriki...
U kisnoj 2010 je bio veliki nalaz afla tox. na psenici samo sto tada niko nije dizao ovoliku buku.
Postićićeš jer ječam, tritikale i ovas možeš da oprskaš u cvetanju određenim preparatima protiv buđi i gljivica - Zamir, Bumper... To je kod mene neizostavna agrotehnička mera.
Inače, mikotoksina ima u principu svuda gde ima buđi. Postoje buđi koje se smeju jesti i one koje ne bi trebalo. Da bismo ih razlikovali treba čitavu jednu nauku da izučimo. Slično je i sa jestivim, nejestivim, otrovnim i smrtonosno otrovnim pečurkama. Ja sam upravo iz tih razloga prestao da proizvodim i jedem domaći zreli, plesnavi sir, jer čak i kada bih detaljno proučio nekoliko knjiga o toj tematici ne bih se upuštao u rizik jer nisam stručan.
- - - - - - - - - -
Ovo sto sada rade sa mlekom ova zuta bagra sve nas poljoprivrednike mnogo ce kostati.Sta nam radi ovaj Djilas sa njegovim pajtosima?Ko je ovaj jesic,ciji je on,koje je mleko on do juce pio pa mu ova pamet curi iz njegovog pametnog mozga?Ne vredi im nista razbi ih ovaj Vucic sa njegovim seikom.Dali nije ovo sa mlekom u vezi ove nove afere sa polj.zemljistem oko N Sada.Dragi moji poloprivridnici ne verujmo nikom dok se sve ne okonca,ovo je po mom misljenju cista politikai to dnevna.Najveci gubitnici ce biti proizvodjaci mleka.
To je teranje inata oko svakog mogućeg pitanja i problema koji bi se pojavio. Taj sukob je najočigledniji u odnosima
Vlada R. Srbije protiv Vlade AP Vojvodine(taj Ješić - kako se zove) i takođe u odnosima
Vlada R. Srbije protiv Grada Beograda(Đilas), a sve na štetu naroda - medijski nemoćnog seljaka(proizvođača) i zbunjenog radnika(potrošača).
Najsličnija analogija sa datom situacijom je
kad se dva čobana potuku motkama preko magarčevih leđa. Koji god čoban da izgubi u tuči, magarac je taj koji će dobiti batina više od obojice zajedno.
I nemojte da ste smešni, vi drage kolege, da stajete na neku od strana i pravite ovde pometnju i neslogu. Mogao bih da razumem(ne i da opravdam) samo ako ste članovi neke neke političke stranke i od toga izvlačite debeeelu korist. Svi ti političari(sa obe sukobljene strane) bi vas pustili niz vodu bez trunke savesti!
Ovu priču o čobanima i magarcu ispričao mi je moj, sada već pokojni, nastavnik istorije u osnovnoj školi. Isti taj mudri čovek me je naučio i da kod svakog istorijskog događaja razlikujem
uzrok i
povod. U ovom slučaju prisustvo aflatoksina u namirnicama je samo povod za nešto drugo što se valja iza brega.
Još jednu veliku mudrost sam naučio od jednog takođe pokojnog sveštenog lica: "
Poluistina je opasnije oružje đavolovo od čiste laži".