jak zapad,nasi forumasi kupuju zemlju ili uzimaju u bescenje u arendu po toj Rumuniji;1390193 je napisao(la):Rumunija je sada zapad za Srbiju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
jak zapad,nasi forumasi kupuju zemlju ili uzimaju u bescenje u arendu po toj Rumuniji;1390193 je napisao(la):Rumunija je sada zapad za Srbiju.
Da uzimaju zemlju, ali kakvu zemlju?onu najlosiju koju nece niko da plati pa idu ovi nasi tamo.Sto ne uzimaju tamo kod Arada gde je najbolja zemlja?jak zapad,nasi forumasi kupuju zemlju ili uzimaju u bescenje u arendu po toj Rumuniji
E ova ti je dobra kad smo im mi glavni tajkuni u selu jebes ti njihovu EU i njihov zapad!jak zapad,nasi forumasi kupuju zemlju ili uzimaju u bescenje u arendu po toj Rumuniji
Ja se bas i ne slazem. Prosle godine sam proveo 4 dana u Bukurestu i ok je, ali ipak mislim da je bg bolji, barem po geografskom polozaju i centru grada, ako ne po infrasktukturi.Svidelo se vama ili ne,ali Bukurest prored naseg Beograda je televizor u boji,toliko samo da kazem.
Priznajem da neznam baš sve detalje ovog aranžmana , ali opet : " zahteve koji su ekonomski stetni po zemlju.Pre svega,to je prodaja Komercijalne banke " , i " jer je svaka ekonomija - politicka ekonomija" , Koji su dokazi ovakvih tvrdnji ?
Ajde ovako najlakse receno. MMF cine njegovi vlasnici. To su drzave koje ostvaruju velik suficit trgovinski i mogu da imaju viska sredstava koje predaju MMF-u (ili direktno nekome kome treba primer: Rusija -> Srbija pre 3-4 godine). Te drzave imaju moc u odlucivanju kome ce novac biti pozajmljen i pod kojim uslovima. Ovo je sad lepa prica, koja deluje sasvim normalno. Ono sto nije normalno je sto MMF centralnu banku porobljene zemlje (Srbija, Hrvatska itd) dozvoljava joj samo da bude menjacnica a ne i centralna banka koja moze da vrsi emisiju sredstava bez pokrica. U praksi oni tebi pozajme 1miliardu i ti mozes sada tu milijardu da prebacis u dinare i te dinare stavis u opticaj. Dinari ne mogu bez pokrica da se stampaju, ali mogu dolari (pa i evri). MMF je svestan da Srbija to nikada ne moze da vrati, vec kada dodje rata na naplatu mi cemo dici nov kredit da bi refinansirali stari i dodatno se zaduziti za tekucu potrosnju. Dugorocno zakopacemo se kao Grcka, Italija na 250-300% BDP-a i sta ce onda biti ne znam. Klasicno porobljavanje bez ispaljenog metka. Nama su vezane ruke. Da mozemo da stampamo dinare, inflacije bi bilo, ali bi istovremno i nas izvoz bolje isao (nasi proizvodi prevedeni iz dinara u stranu valutu postaju jeftiniji) a roba koja se uvozi postaje skuplja. Da se razumemo nisam za inflaciju iz 90ih vec za 3-5% godisnje je dobro sa stanovista privrede.
Na zalost mi sa ovakvom dijagnozom smo u manjini jer vecina iz ko zna kakvih razloga i ne izlazi na izbore, pa eto ti i tebi slicni treba da kroje zivot nasoj deci na putu ka istoku i propasti.Кажем ја теби,дијагноза и готово.Као што каже Димитрије Бањац,ако ме не разумеш окрени нулу.
Да сад улазим у детаље мрзи ме,сконтао сам какав имаш ментални склоп и шга год речено свестан сам да је џаба,само ми је жао што ти не рокнуше једну "крмачу" бомбу у дворише ти твоји европејци ал да не експлодира,недај Боже него да се препаднеш,да се поносиш својим европејством,ал да пошто су рокали и уранијум,наудисао си се већ довољно тог пријатељества за свог века,као и сви ми и наша покољења.А то да те боли она ствар за Русе,примети се,сваки други пост их спомињеш,а не питаш се дал има народа Руске нације на овом форуму,па дал не вређаш комплетно све те људе сваки пут?А тебе кад би вређали као румуна дрекао би на сав глас..Јадно да јадније не може бити.
Na zalost mi sa ovakvom dijagnozom smo u manjini jer vecina iz ko zna kakvih razloga i ne izlazi na izbore, pa eto ti i tebi slicni treba da kroje zivot nasoj deci na putu ka istoku i propasti.
Svabe su se odrekle Hitlera i nacista i dogurali za 30 god. u vrhu Evrope, uz pomoc onih koji su ih sravnili stigli su tamo gde su sad, dok vi i dalje ne vidite da nam je Sloba sjebo zivot nacisto i dozvolio odnosno skoro nacisto molio i isprovocirao bombardovanje.
Da je bio normalan i na strani naroda to ne bi uradio, ni najveci neprijatelj ne bi ucinio to sto je on uradio.
A ti i dalje si corav i ne vidis da smo jedino mi Srbi u celoj Evropi u corsokaku i na pogresnom putu zbog tvrdoglavosti ili mozda i glupog mentalita.
O tebi licno imam misljenje da trebas cesce kod psihijatra, zdrav sigurno nisi, ako ne moze da te izleci bar da ti skrene misli da nije u redu ciniti nekome zlo ili pozeleti da mu bomba pada u dvoriste. Zato i zelis ziveti u takvim okolnostima i preorijentisan ka istoku jer ne odgovaras za bilo sta sto govoris. Dok bi na zapadu vodio racuna sta sve kenjas jer u suprotnom bi odgovarao debelo za to. Ostao bi ili na ulici ili u zatvoru.
@Bojcetic
U mom prethodnom komentaru,dao sam grubu skicu monetarnog mehanizma zaduzivanja,bez osvrta na pitanja kursa,privrednog rasta,inflacije,itd.
I da,NBS u datom monetarnom ambijentu vrsi ulogu menjacnice.
Ono sto drzave poput Srbije mogu da urade u ovoj situaciji,a da ne dodje do ozbiljnih finansijskih i privrednih poremecaja je u kratkim crtama opisivao N. Katic:
Država nikada nije sasvim nemoćna, i čekanje ne mora biti jedina opcija. Neke mere bi se mogle preduzeti odmah, bez čekanja.
Prva mera bi morala biti ukidanje svih oblika gotovinskog kreditiranja građana (keš krediti, kreditiranje preko kartica i minusnih salda na tekućem računu). Ovo bi smanjilo pritisak na cene, oslobodilo sredstva za privredu, a možda dovelo i do blagog pada kamata. Istovremeno, smanjio bi se i broj dužnika-očajnika.
Druga moguća mera spada u domen rizičnog eksperimenta i radikalno odstupa od klasičnih dogmi MMF-a. Država bi mogla započeti ciklus kreditiranja investicione izgradnje izdavanjem sopstvenih menica kojima bi plaćala izvođače radova i domaće dobavljače. U ovom konceptu nisu potrebna ni inostrana sredstava, niti zaduživanje kod domaćeg bankarskog sektora.
Mehanizam je prvi put uspešno primenjen u Nemačkoj 1932. godine pod kancelarom Schleicherom. Nemačka je bila u recesiji, odsečena od finansijskih tržišta i suočena sa armijom nezaposlenih. U nešto modifikovanom obliku, model je nastavio uspešno da funkcioniše i pod Hitlerom. Koristeći ovakvu finansijsku tehniku, Nemačka je započela veliku obnovu infrastrukture, kao i program naoružavanja. (2)
Pomenuti nemački model bi se mogao preslikati i na Srbiju danas.
Ministarstvo za infrastrukturu npr. bi moglo formirati preduzeće za finansiranje i koordiniranje radova na infrastrukturi. Ovo preduzeće bi izdavalo menice za izvedene radove, a menice bi avalirala Razvojna banka. Menice bi nosile dobru kamatu, mogle bi da se prenose i koriste kao sredstvo plaćanja. Kamata bi bila stimulans da menice što duže ostane u cirkulaciji. S druge strane, menice bi se mogle u svakom trenutku i bezuslovno diskontovati kod Razvojne banke, čime bi poverenje u mehanizam bilo dodatno pojačano.
Dospele i diskontovane menice Razvojna banka bi isplaćivala novcem koji bi uzimala od NBS kao krajnjeg kreditora. Jednostavnije rečeno – da, NBS bi štampala novac. Ministarstvo finansija bi bilo dužno da po utvrđenim rokovima na kraju otkupljuje emitovane menice i tako vraća uzete kredite od NBS. Ovo bi omogućilo i da NBS planira svoje bilanse i monetarnu politiku.
Logika ovog pristupa je da investicioni ciklus kreira novu zaposlenost i privredni rast. Broj ljudi koji plaćaju poreze i doprinose se povećava, a povećava se i opšta potrošnja koja preko PDV-a popunjava budžet. Zahvaljujući rastu budžetskih prihoda Ministarstvo finansija dobija sredstva iz kojih može vratiti uzeti kredit od NBS. Kamate koje država plaća na menice ostaju domaćim preduzećima koje su u radovima učestvovali, a ne bankama i njihovih stranim vlasnicima.
Ovakvo kreiranje novca ne bi trebalo da ima inflatorne efekte budući da je tražnja u recesiji mala i kapaciteti su neuposleni. Pri tome, novac ne ide u potrošnju već u investicije i stvaranje novih dobara. Konačno i najvažnije, svaka izdata menica je pokrivena izvedenim radovima ili kupljenom robom.
Sam mehanizam kreiranja novca na ovakav način, kao i posledice po monetarni sistem nisu bitno različite od onih koje proističu inozaduživanjem. Razlika je samo u tome što država više nije u rukama stranih kreditora i kontrolora, i ne zavisi samo od njihove volje.
Жао ми је,ал и даље остајем при ранијем ставу.Могу само рећи да на такву бандеру још у животу нисам наишао..Све најбоље.Na zalost mi sa ovakvom dijagnozom smo u manjini jer vecina iz ko zna kakvih razloga i ne izlazi na izbore, pa eto ti i tebi slicni treba da kroje zivot nasoj deci na putu ka istoku i propasti.
Svabe su se odrekle Hitlera i nacista i dogurali za 30 god. u vrhu Evrope, uz pomoc onih koji su ih sravnili stigli su tamo gde su sad, dok vi i dalje ne vidite da nam je Sloba sjebo zivot nacisto i dozvolio odnosno skoro nacisto molio i isprovocirao bombardovanje.
Da je bio normalan i na strani naroda to ne bi uradio, ni najveci neprijatelj ne bi ucinio to sto je on uradio.
A ti i dalje si corav i ne vidis da smo jedino mi Srbi u celoj Evropi u corsokaku i na pogresnom putu zbog tvrdoglavosti ili mozda i glupog mentalita.
O tebi licno imam misljenje da trebas cesce kod psihijatra, zdrav sigurno nisi, ako ne moze da te izleci bar da ti skrene misli da nije u redu ciniti nekome zlo ili pozeleti da mu bomba pada u dvoriste. Zato i zelis ziveti u takvim okolnostima i preorijentisan ka istoku jer ne odgovaras za bilo sta sto govoris. Dok bi na zapadu vodio racuna sta sve kenjas jer u suprotnom bi odgovarao debelo za to. Ostao bi ili na ulici ili u zatvoru.