Vesti i obaveštenja

Rabadzijo jacanje svog naroda van granica raznim direktnim davanjima je ono sto se radi, daleko od cuvanja nacionalnog identiteta to ti npr. rade Rusi u Srbiji prave dan Maslinice,predstave i priredbe za decu ili npr. Slovaci koji imaju velik kulturni centar, pa prave priredbe, kobasicijade i slicno...
Ne smeta mi sto daju i ja bih davao da mogu svom narodu pomoc, ali se radi o zameni teza kako si napisao "trudi se da ocuva nacionalni identitet " .

Kao kad jedan piocusti covek kaze da nema bolje opcije od davanja zemlje bradatima sa maramom preko glave, da se ocekuju 3X veci prinosi, obrada spejs satlovima i slicno, a na kraju bude da drzava ne dobije ni arendu 3-4 godine. Samo nas spinuju i rade zamenu teza.

Nemojte da se zavaravate sa nacionalizmima i ostalim sličnim stvarima.... taj poklon našim komšijama Mađarima je samo usluga mađarskih tajkuna srpskim tajkunima. Ili da se bolje izrazim usluga robovlasnika robovlasnicima.... Neće se komšije Mađari obogatiti od tog traktora ili prikolice... i dalje će da se muče i da stenju i da škrguću zubima kada u bescenje prodaju svoj proizvod... Doduše komšije Srbi će više da se muče i jače da škrguću zubima .....
Najveći deo oba naroda će ipak želeti da dostignu standard robova na zapadu.... da dostignu pristojnu zaradu i letovanje i zimovanje od po sedam dana.... da ne moraju da misle o stanarini, hrani i školovanju dece....

Srbi se očigledno ne bune i dobro im je.... to je zaključak. Mađari u Srbiji bi mogli da se pobune ali ovako imaju traktore i prikolice i kombajne pa i ako ne zarade više bar će lakše da rmbače....

Nazovi elita Mađarske je samo pomogla nazovi eliti u Srbiji... to je poenta priče...
Zašto Srbija ne pomaže svom narodu u rasejanju.... zato što je srpska nazovi elita nesposobna da zaradi toliko da može i da pretekne drugima ili su toliko nezajažljivi da neće da dele....

Ali zaboravite sve te priče i odite danas, iako se nigde ne ide, do komšije, prijatelja, rođaka poželite mu sve najbolje i čestitajte praznik. Još bolje ako vam je komšija Slovak, Rusin, Mađar, Rom, Hrvat... iza svih tih naziva je samo čovek koji samo ako on to poželi može da bude ili dobar ili loš....

(P.S. Htedoh da napišem i da se s komšijom potucate jajima ali ne bi lepo zvučalo....)

Poslednja izmena:
=.... taj poklon našim komšijama Mađarima je samo usluga mađarskih tajkuna srpskim tajkunima. Ili da se bolje izrazim usluga robovlasnika robovlasnicima....

Neće se komšije Mađari obogatiti od tog traktora ili prikolice... i dalje će da se muče i da stenju i da škrguću zubima kada u bescenje prodaju svoj proizvod... Doduše komšije Srbi će više da se muče i jače da škrguću zubima .....

Najveći deo oba naroda će ipak želeti da dostignu standard robova na zapadu.... da dostignu pristojnu zaradu i letovanje i zimovanje od po sedam dana.... da ne moraju da misle o stanarini, hrani i školovanju dece....

Nazovi elita Mađarske je samo pomogla nazovi eliti u Srbiji... to je poenta priče...

Ta usluga nikako nije besplatna, ako je uopšte usluga, Smederevo drago !

Da sam zlobnik pomislio bih: evo ih smederevci oće da Ugari opet uzmu Beograd i druge "nekada izgubljene teritorije", Osmanlije su svoje već uzele, to je gotova stvar, ALI ĆE ZATO Smederevo, bajo moj, da bude Prestonica Srbije !

*

Elita Mađarske je, kao na ruskim tenkovima iz starih magacina, ukrkala u prostor Eliti Srbije. Ali ono pravo, pravo ukrkala bajo...

I to po onoj balkanskoj: čije ovce tog i planina, čije ovce tog i livada. A kako Elita Mađarske kuburi sa razmnožavanjem roblja njižnjeg daleko više negoli Elita Srbije, to je doktrina "veliki posedi roblja njižnjeg" na delu.

A zašto u svim tim afirmativnim tekstovima o programu Prosperitate, ili kako se već tačno zove, ne kaže i o subvencionisanju kupovine Tla ?

Kako to, nekako uvek, prećute baš zemljište ?!!

*

"Srce Srbije".

Puno je medijskih sadržaja o tradicionalnoj poljoprivredi, o organskoj hrani, o bla, bla, bla... Link koji ovde kačim je dokumentarac nekog francuza o "Srcu Srbije". Delom je na francuskom, a delom na srpskom jeziku. I nije o tradicionalnoj poljoprivrede, već o patnji i stradanju. Iz tog razloga ton nije potreban. Gledajte slike.

Slike govore sve jezike sveta.

Pogledajte vanvremenskog "srpskog seljaka" u obliku: popa, nadničara, domaćina, vodeničara, govedara koji noćiva uz stado da bi ga štitio, rakidžiju i vinara bez inoxa, mlekara bez duplikatora...

ма мене интересује да ли је аренда у вашим крајевима отишла горе јер сам чуо нисам причао са човекомда је јовићу нуђено од стране сељака мађарске националности за 200 јутара по 350 евраако је тако мени се исплати дати у аренду него радити онда то преставља велики проблем за немађарске млађе сељаке

Ista prica kao i sa Kosovom 90god.proslog veke "neko"je naucio siptare da pocnu da otkupljuju Kosovske njive,sume i kuce za basnoslovni novac i masovno su Srbi prodavali kuce,njive i sume bogatili se i selili u centralnu Srbiju ili Beograd ali ih onda ameri nagovorise na rat i da su nastavili sa otkupljivanjem do sada bi mirnim putem i bez kapi krvi prolivene Kosovo bili 1/1 njihov.Tako evo i sada isti slucaj sa Vojvodinom polako ali sigurno oni dobijaju pare od svoje matice i kupuju njive sire se i jednog dana slobodno mogu da pobodu zastavu na Petrovaradinsku tvrdjavu i kazu ovo je sada nase.Jedino od svega toga meni smeta da ovaj nas izdajnik to uradi i da pocne da finansijski podrzava Srbe u Madjarskoj Orban bi pored zicane poceo da dize i betonski zid,a zaboravljaju onomad kada su Rusi bili krenuli da smo ih mi Srbi spasili otvaranjem sirom granicnih prelaza da mogu da spasu glave prebegom na nasu teritoriju!

...............a zaboravljaju onomad kada su Rusi bili krenuli da smo ih mi Srbi spasili otvaranjem sirom granicnih prelaza da mogu da spasu glave prebegom na nasu teritoriju!
Jeste tako bilo pre 60-tak godina.....a da ti malo osvezim pamcenje ako si zaboravio, sta je bilo 99' godine za vreme bombardovanja???
Koliko je nasih bilo samo u Madjarskoj sklonivsi se od agresije.......
Ako ne znas ili si bio dalje od granice pa nisi video ali bilo je nasih i to nasih novosadjana,belogradjana koliko hoces..........:bravo:
A sto se tice zice, da smo mi malo posteniji i prema samim sebi onda bi i mi na nasim granicama zabranili navalu hordi radno sposobnih i vojnicki osposobljenih mladih ljudi, ne nego smo mi posteni bili i te kako ukljuceni u sverc i trafiking ljudi....e to smo mi........nazalost.

U mojoj bateriji je bilo 30% Mađara 99-e a isto tako i 91-e.A Velike Srbende su pobegle u oba slučaja zajedno sa pripadnicima drugih nacionalnosti i naravno svi su rehabilitovani

Upravo sam baš hteo napisati isto,svima onima koji se bune,zašto se niste bunili kada su madjare regrutovali i nosili na ratište(namerno nisam napisao na čiji sam post mislio):osmeh:

A da se malo piše o vestima i obaveštenjima, ovim ne osporavam nikome da je stručnjak za politička pitanja. Samo onako da se držimo teme.

To da je u rumuniji zemlja na izvolte i nije bas. Jeste da je jeftinija ali ima i tu dosta peripetija. Otvaranje firme,nalazenje zemlje. Zemlja zapustena i neobradjivana. Ono sto je najbolje uzeli su nemci belgijanci i italijani pre nego sto su nasi otisli preko. Znam bar 4cu koji su vece gazde presli preko i rade zemlju. Jedan mi je cak donosio seme Pionira Le od preko iz Rumunije.

Nada poslednja umire.

Kako je diskusija i pored dobronamernog predloga da se držimo teme otišla u pravcu koji nije vezan ni sa temom ni sa tematikom foruma, deo poruka je obrisan.

Postoje i drugi forumu gde se može napadati Srbija ili se može braniti, pa se tamo može pisati na tu temu, a za one koji vole o tome da pišu pred većom publikom predlažem Facebook.

[h=1]Financial Times: Пољопривреда у Русији цвета упркос санкцијама[/h][FONT=&quot]
19. април 2017.
Руска реч

Русија доживљава пољопривредни бум који доказује да тржиште крије велики број могућности за инвеститоре, пише Financial Times.

Након што јер 2014. године Запад увео санкције против Москве, а она увеле контрамере, многи у Русији су у томе видели могућност за развој локалних компанија и перспективе за замену увозне робе домаћим производима, пише аутор чланка Нил Бакли.

Неки западни аналитичари и инвеститори нису веровали да ће то донети неке резултате. Међутим, барем што се тиче сфере пољопривреде, оптимизам је био оправдан, наводи се у тексту.

Прошле године Русије је постала највећи извозник житарица на свету. Укупна производња житарицу у Русији достигла је, према подацима листа, рекордних 119 милиона тона, од чега је 34 милиона тона извезено.

Руске компаније доживеле су успех и у другим сферама пољопривреде: домаћа производња свињетине и пилетине елиминисала је потребу за увозом ових производа. Осим тога, Русија је постала водећи извозник шећерне репе, а количина произведеног поврћа из пластеника прошле године је увећана за 30% у поређењу са 2015. годином.

Лист истиче да су пољопривредни производи постали друга главна извозна ставка у Русији после нафте и гаса.

Русија активно користи предности свог географског положаја. Плодна земља у централним и јужним регионима земље налази се близу црноморским извозних терминала, преко којих се пшеница извози у Турску и Египат.

Аграрни сектор ће вероватно наставити да се развија, јер повећани приход омогућава фармерима да улажу средства у технологије и да користе више ђубрива како би побољшали стање у слабије развијеним сферама производње, пише лист, преноси РИА Новости.

http://ruskarec.ru/news/2017/04/19/...vreda-u-rusiji-cveta-uprkos-sankcijama_745965

[/FONT]

Šargarepa postaje brend Begeča - U planu otvaranje otkupnog i preradnog centra --- izvor ekapija.com

Selo Begeč uskoro će dobiti svoj brend. Pošto je to najpoznatija sredina sa šargarepom, koja se proizvodi na način jedinstven u svetu, pa čak ima specifičan ukus i oblik, to povrće postaće ono što je kupus za Futog.

A bilo gde u Srbiji da kupite šargarepu, imate 60% šanse da je begečka, kažu meštani.

- Pošto nigde u svetu nije bilo mogućnosti da se kupi potrebna mehanizacija, poljoprivrednici Begeča pokazali su izuzetan dar za inovativnost - kaže predsednik Saveta mesne zajednice Begeč Đuro Tojagić.

Dodaje da su Marko Čarnić i Janko Medveđ konstruisali jedinstvene mašine za pranje šargarepe.

- Od Srbije, koja je bila uvoznik šargarepe, u roku od dve godine uspeli su da naprave izvoznika. Količinu koju jedna Hrvatska uspe da proizvede na godišnjem nivou, oni izvoze - dodaje Tojagić.

...link

Svaka vlast uvodi inovacije u nacin kradje. Sve destrukcija i unistenje. Da zele dobro svojem narodu nikada ovakve stvari ne bi radili.

Nazad
Vrh