Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Iz pogona novosadskog "Jugoalata", po prvi put otkad ova fabrika postoji, izlaziće poljoprivredne mašine. Poslovodstvo ove fabrike, kako je za "Novosti" potvrdio vlasnik i direktor "Jugoalata" Spasoje Jakovljević, u dogovoru sa vlasnikom patenta i inovatorom Stankom Mandićem počelo je izradu posebne serije poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuje u jednom prolazu i donose uštedu od 100 EUR po hektaru.
Nekada je "Jugoalat" bio poznato ime u svetu, pre svega u proizvodnji preciznih i specijalnih alata, a u problemima se našao sa uvođenjem sankcija, dok je epilog bio stečaj koji je pokrenut 2010. godine.
Plan reorganizacije preduzeća usvojen je krajem avgusta 2013, a početkom decembra iste godine podnet je zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se Plan reorganizacije nije sprovodio. Privredni sud je u aprilu 2014. pokrenuo prethodni stečajni postupak, a do tada je u "Jugoalatu" u nekoliko navrata pokušavano pokretanje proizvodnje.
Ovog puta, kako kaže Jakovljević, realno je da u "Jugoalatu", pri ovom novom početku, posao nađe oko 180 radnika.
- Već sada angažujemo tridesetak radnika, a na proizvodnji poljoprivrednih mašina, za koje su interesovanje već pokazali poslovni partneri iz Rusije, Bugarske, Belorusije, pa i iz zemalja zapadne Afrike, angažovaćemo još 30 radnika, koje već tražimo preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz to, tu je i program delova za hidrante, posao u koji smo ušli u saradnji sa kompanijom MKE iz Hajedenrajhštajna u Austriji i već smo proizveli prve serije. Na ovoj liniji trebalo bi da radi oko 120 radnika, pošto ovu firmu generalno zastupamo u Srbiji, BiH i Makedoniji - kaže Jakovljević.
Pre nekih 10-ak godina sam razgovarao sa jednim trgovcem nove mehanizacije razgledali traktore i dosli do teme o Zmaj fabrici,imao je drugara u Zmaj-u i rekao mi je da su imali sve planove i projekte za novije tipove kombajna ali drzava nije imala sluha za njih...A ko nam brani da ga pravimo. Problem je što neće sam da se napravi. Mora neko da pokrene inicijativu, uloži novac, rad, znanje ...
Sent from my Ei Niš 4345 G
Kada bi Srbija novcana sretstva koristila umesto u privlacenje stranih investicija ulagala u domacu privredu imali bi mi i kombajne i traktore. Nadam se da razumes sta hocu da kazem. Da bi u Srbiju dosao strani investitor, recimo iz Nemacke, on mora da ima bolje uslove za poslovanje nego sto ima u Nemackoj. E, sad Kada bi drzava imala malo vise sluha za Zmaj, IMT, IMR, ali nema jer treba uvoziti traktore, kombajne iz Nemacke i tako upusljavati Nemacku privredu a ne domacu.Kakve veze ima država sa kombajnima? Trebaju investitori, novac za realizaciju projekta ... država je tu da pomogne u početku kroz neke olakšice. Ni jedna država na svetu nema novca za ulaganje u svaki dobar projekat koji se pojavi.
Sent from my Ei Niš 4345 G