Vesti i obaveštenja

[h=1]Српска свињетина лакше до Русије[/h]Престанак вакцинације и добијање статуса државе слободне од свињске куге није аутоматска улазница на европско тржиште. Корист је слободан и олакшан друмски транспорт кроз државе Уније до руског тржишта
Аутор: Ивана Албуновићуторак, 22.12.2015. у 22:05
svinje.jpg
(Фото А. Васиљевић)

Србија ће наредне године највероватније престати да вакцинише свиње против класичне куге, али и поред тог видног напретка у сузбијању и искорењивању те болести, минималне су шансе да ћемо само на основу те чињенице моћи да извозимо свињско месо и прерађевине у Европску унију, сматрају стручњаци.
Због коришћења вакцина за сузбијање ове заразне болести ЕУ је још пре десетак година забранила увоз, па чак и превоз камионима кроз земље чланице меса и прерађевина из Србије. Министарство пољопривреде недавно је објавило да последњих пет година није регистрован ниједан случај свињске куге што „отвара могућност стицања статуса земље слободне од ове болести па тако и несметаног извоза меса”.
– Добили смо шест милиона доза за вакцинацију свих грла у 2016. Надамо се да ћемо ускоро и обуставити вакцинацију – изјавили су недавно из овог министарства за „Политику”.
Незванично се помиње и потпуни преокрет у сузбијању те болести – оснивање такозваног Националног компензационог фонда који треба да представља гаранцију за надокнаду штете узгајивачима (за уништавање стоке) у случају да се болест поново појави, што се до сада сматрало скупљим и ризичнијим решењем.
Добијање статуса земље у којој нема свињске куге, подсећају стручњаци, није нити може бити аутоматска улазница за европско тржиште. За почетак биће добро да бар имамо слободан и олакшан друмски транспорт кроз државе Уније до руског тржишта.
Војислав Станковић, аграрни аналитичар, истиче да су количине свињског меса које се тренутно производе у нашој земљи око 280.000 тона годишње.
– Ми немамо шансе на тржишту ЕУ која задовољава своје потребе за свињским месом, а има и вишкове. Треба да се окренемо руском тржишту и чланицама ЦЕФТА – Македонији, Црној Гори и Републици Српској – каже Станковић.
Србија, с друге стране, постаје све већи увозник свињетине. Наше куповине те врсте меса расту из године у годину од десет до 15 одсто , јер је наша сточарска производња уситњена и подложна циклусима с великом и, одмах потом, ниском понудом. Великим трговинским ланцима и прерађивачима много је лакше и јевтиније да увозе дубоко замрзнуто месо. Парадоксална је чињеница да је Србија ове године увезла замрзнутог свињског меса за 31 милион долара, а да је са друге стране због великих домаћих вишкова и притисака фармера у два наврата организован интервентни откуп свиња преко Робних резерви.
– Да бисмо у годинама које долазе повећали извоз морамо да обавимо још много посла. Да подигнемо стандарде производње, радимо више на маркетингу, задржимо конвенционалну производњу. Имамо свега неколико великих фарми које имају све потребне сертификате за извоз – каже Станковић.
Међу агроекономистима нема много оптимизма у погледу већих изозних могућности у ЕУ, јер Европа ни сама не зна шта ће са својим вишковима свињетине због забране извоза на руско тржиште. Наши фармери не могу ни по ценама да парирају европској конкуренцији. Недавно је после састанка министара пољопривреде ЕУ у Бриселу најављено да ће почетком 2016. највероватније бити покренут нови програм помоћи за складиштење свињског меса. Према подацима Европске комисије, цена свињетине у септембру је била 152 евра (за 100 килограма) што је 15 до 20 евра мање од просека за период од 2010. до 2014.
Циљ је да се тржиште растерети тако што ће се повећати привремене залихе, а новим програмом ће бити обухваћено и складиштење сланине, преноси Еуроактив. Међутим, ЕК не очекује да ће доћи до битнијег опоравка извоза меса из ЕУ у Русију све и да се укине забрана увоза, због подстицања домаће производњу свињетине у Русији и економске ситуације. Како се наводи, готово све чланице ЕУ повећале су производњу свињетине а доминантно алтернативно тржиште ЕУ је Азија. Интересантно је да је у првој половини године заједничко европско тржиште забележило раст извоза од 15 одсто због раста тражње у Кини, Филипинима, Грузији па и балканским земљама.

http://www.politika.rs/scc/clanak/345811/Srpska-svinjetina-lakse-do-Rusije

Srpski AgroDrone razvija poljoprivredu budućnosti -- izvor startit.rs

Časopis Fortune je 2015. nazvao godinom uspona dronova u poljoprivredi. Ovo stoga što su izmene u jednom aktu američke administracije za vazduhoplovstvo omogućile legalno letenje dronova u komercijalne svrhe, otvorivši poljoprivrednicima mogućnost korišćenja letelica na gazdinstvima, a firmama priliku da testiraju biznis modele za pružanje usluga dronom.

Iako su dronovi u srpski mejnstrim ove godine ušli na velika vrata obojeni političkim skandalima, nešto mnogo vrednije pažnje dešava se u garaži jednog inženjera iz Beograda. Ivan Petruševski, preduzetnik, polaznik naše Startap Akademije 4 i student na poslednjoj godini doktorskih studija na ETFu razvija svoje dronove za analizu i tretiranje poljoprivrednih polja u Srbiji i šire.Poslednje tri godine sakupljao sam hrabrost da napustim posao na kom sam bio devet godina i da se posvetim ovom projektu.

Pokušavao sam da razrađujem ideju dok sam bio zaposlen, ali nije išlo po planu, jer zahteva puno vremena. Kada je moje opšte stanje nezadovoljstva prevagnulo, rešio sam da dam otkaz i potpuno se posvetim razvoju ideje primene drona, koji je rezultat doktorskih studija na ETFu.

Dron u poljoprivredi je čvorište IoT platforme, a uređaj kroz remote sensing, merenje atmosferskih uslova, prikupljanja podataka sa mernih stanica omogućava poljoprivrednicima da dobiju podatke o stanju useva u realnom vremenu i mnogo pre nego što se oboljenje biljke proširi na veću površinu ili pretrpe posledice usled nepovoljnih uslova.

...

Iako saznajemo da postoji nekoliko firmi koje se u Srbiji bave pružanjem usluga dronovima, ovde se radi o domaćem rešenju, koje će i sa hardverske strane moći da se takmiči sa stranim proizvodima. Konkurencija postoji i u Evropi i u Americi, a Ivan ukazuje na primarnu razliku upotrebe dronova u poljoprivredi.

...

Ma idi SAMA samo si me ubedačio, pročitao sam par članaka na tom sajtu i ako je samo pola istina onda je zaista crno.

Meni to sve deluje kao spam, dosta stvari napisano, ali ništa konkretno.

Prvo napišu
U poslednjih deset godina, iz srpskog zadružnog sektora oteto je 401.000 hektara zemlje

a posle malo niže

svaki deveti hektar obradivog zemljišta neiskorišćen.

Prema toj računici se ne koristi čak 44 555 hektara samo zadružne zemlje. Da je u pitanju 40 hektara pa to bi se negde videlo, mislim da se količina od 44 000 neiskorišćene zemlje lako može pokazati gde se nalazi - neiskorišćena. Ovako neka budala samo lupeta gluposti.

Skinuo sam sa fejsa neki tekst o krompiru i sad tek vidim datum iz marta 2015.Neka mnadlezni obrisu.

Ovo je ono kao nekoliko pristalica spremno za akciju, ono kao odvajamo se. Sve u svemu trla baba lan.

Obrati pažnju, rudnici rudarima, zemlja farmerima, šume šumarima, prevedeno na srpski: fabrike radnicima, zemlja seljcima.

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.

Da li postoji neka zemlja gde su svi zadovoljni 100%, jer izgleda da neki veruju da postoje takve zemlje.

Nađe se i tamo nekoliko nezadovoljnih, banke im previše podataka sad daju na uvid, a to ne odgovara baš svakome.

A možda je i Severna koreja prezadovoljna zato što neznaju za bolje...i vaspitani u tom njihovom duhu od malih nogu.:ppozdrav:

Nazad
Vrh