Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Časopis Fortune je 2015. nazvao godinom uspona dronova u poljoprivredi. Ovo stoga što su izmene u jednom aktu američke administracije za vazduhoplovstvo omogućile legalno letenje dronova u komercijalne svrhe, otvorivši poljoprivrednicima mogućnost korišćenja letelica na gazdinstvima, a firmama priliku da testiraju biznis modele za pružanje usluga dronom.
Iako su dronovi u srpski mejnstrim ove godine ušli na velika vrata obojeni političkim skandalima, nešto mnogo vrednije pažnje dešava se u garaži jednog inženjera iz Beograda. Ivan Petruševski, preduzetnik, polaznik naše Startap Akademije 4 i student na poslednjoj godini doktorskih studija na ETFu razvija svoje dronove za analizu i tretiranje poljoprivrednih polja u Srbiji i šire.Poslednje tri godine sakupljao sam hrabrost da napustim posao na kom sam bio devet godina i da se posvetim ovom projektu.
Pokušavao sam da razrađujem ideju dok sam bio zaposlen, ali nije išlo po planu, jer zahteva puno vremena. Kada je moje opšte stanje nezadovoljstva prevagnulo, rešio sam da dam otkaz i potpuno se posvetim razvoju ideje primene drona, koji je rezultat doktorskih studija na ETFu.
Dron u poljoprivredi je čvorište IoT platforme, a uređaj kroz remote sensing, merenje atmosferskih uslova, prikupljanja podataka sa mernih stanica omogućava poljoprivrednicima da dobiju podatke o stanju useva u realnom vremenu i mnogo pre nego što se oboljenje biljke proširi na veću površinu ili pretrpe posledice usled nepovoljnih uslova.
...
Iako saznajemo da postoji nekoliko firmi koje se u Srbiji bave pružanjem usluga dronovima, ovde se radi o domaćem rešenju, koje će i sa hardverske strane moći da se takmiči sa stranim proizvodima. Konkurencija postoji i u Evropi i u Americi, a Ivan ukazuje na primarnu razliku upotrebe dronova u poljoprivredi.
...
U poslednjih deset godina, iz srpskog zadružnog sektora oteto je 401.000 hektara zemlje
svaki deveti hektar obradivog zemljišta neiskorišćen.