evo kompletno pismo: Поштовани господине Гламочићу,Ја Вам пишем из Јаше Томић, општина Сечањ. Моја петочлана породица и ја живимо искључиво од ратарства и других примања немамо.
Покушавамо да се са сваком долазећом годином прилагодимо новим условима и захтевима које нам поставља Мин. Пољопривреде, Пореска управа, Социјално….деси се да и задње динаре из куће дамо да платимо порез и ПИО. Верујте да је јако тешко преживети, а камо ли напредовати.
Долазе на наплату накнаде за одводњавање, а канала нема у близини ни на 500 м док доста њива лежи под водом. Па ето и то платимо да што се каже дуга нигде немамо. Предпрошле године покрали нас складиштари (Транспетрол Сечањ), прошле године мали род због суше и наравно мизерна цена због афлатоксина (чиста политика) и ето ове године нас уништише монополисти са ценом сунцокрета.
Субвенције од 6000 рсд/ха директних давања, ма колико мале и неконкурентне са субвенцијама у окружењу, опет су нам нешто значиле. Наравно стигле су касно али су бар покриле камате за које смо се задужили да би купили репроматеријал за пролеће у недостатку правовременог стизања субвенција. Онда онај други део где смо плаћали пуну цену нафте, па нам је враћано 50рсд/литри. Ретко ко је сво право на то искористио јер једноставно нисмо имали пара за куповину. Ми смо фактички финансирали сами себе плаћајући пуну цену и онда чекајући да нам држава врати буквално наше паре. Па сами знате да је акциза без пореза на 1литар нафте око 50рсд.
И ево опет по промени министра опет се најављују нове мере. Место да нам се субвенције повећавају и праве нас конкурентнијим пољопривредницима из ЕУ ми идемо све даље у дубиозу самог опстанка. Када Закон треба да се мења због нас то је немогуће, а када се мења зарад откидања од нас и крпљења рупа у буџету онда је измена могућа.
У најавама које чујемо из медијске „тишине“ горе него што је владала за време Милошевића не наслућује се ништа добро. Укидате повраћаје за нафту и покушаће те да субвенционишете семе и ђубриво. На тај начин ми нећемо ни осетити субвенције јер ће се слити у руке продаваца, дистрибутера тог репроматеријала. Цена репроматеријала ће истог момента бити повећана и та разлика ће бити ти наши повраћаји.
Следећа ствар је укидање 6000рсд/ха директних давања и преусмеравање у инвестиције. Па ја ево питам Вас у које инвестиције? Ко од оног просечног фармера са пописа пољопривреде, који је рађен, може и сме да уђе у инвестиције типа трактора, силоса, хангара…или нечег већег. Знате ли Ви да људи немају да баце вештачко ђубриво, а не да купују тракторе. Немојте гледати 5% пољопривредника који се већ могу назвати тајкунима него погледајте све нас остале. Немамо ми сви у дворишту нове Јохн Деер тракторе, бесне џипове, нове Цласс комбајне и новчана средства за терање цена државног закупа у небеса.
Нисам имао намеру да Вас увредим, критикујем или ишта злонамерно већ само да Вам, ако могу, укажем на реално стање Српског сељака. Та разна удружења која излазе у јавност нису ни мерило ни представници праве већине сељака. У тим удружењима су заступљени одређени лобији и поједине велике газде које се форсирају и пробијају кроз њих.
Поштовани господине министре Гламочићу ево ја Вас позивам да будете гост мога газдинства и у разговору са осталим сељацима можда увидите где смо ми сада.
Унапред хвала на разумевању,
Ђорђе Гуран izvor:
http://www.vaseljenska.com/misljenja/pismo-srbskog-poljoprivrednika-glamocicu-dacicu/