Uzgoj paprike -opšta tema

  • Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja

Amater06

Član
Učlanjen(a)
21 Maj 2016
Poruka
296
Lokacija
Nis
Zasto je ovakvo lisce? Zato sto je mlado, nedostatak necega ili neka bolest?
 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Miladine, kada se preračuna količina aktivne tvari u Fonganilu 70 i Metalaksilu M, i količinu preparata koju si ti primijenio u svojim plastenicima i ja u svojim , ispada da si sa primjenom doze od pola litre na 4500m/2 plastenika dao 232 ml čistog metalaksila na 4500m/2, ili oko 5 ml na 100m/2 .

Fonganil 70 koji sam ja imala je imao 675 ml metalaksila kao aktivne tvari - dakle 675 ml čistog metalaksila u litri preparata.
U 1 dcl preparata je imao 67,5 ml metalaksila, koji je apliciran na 700m/2 plastenika, ili 9,6 ml na svakih 100m/2 plastenika.

Ti si išao sa dozom od 5 ml na 100 kvadrata, a ja sa dozom od 9,6 - dakle duplo većom dozom od tvoje i još plus Quadris.
I da, sada mi je palo na pamet da sam Fonfanilom tretirala sredni plastenik koji je kraći id prvog i nema 700 M/2 nego 640. Mala razlika od 60 m/2, ali i dosta bitna jer još malo povećava količinu aktivne tvari i jačinu njezinog učinka po jedinici površine.

Ako sam dobro rezimirala - a ti provjeri, uzmi kalkulator u ruke i preračunaj još jednom, provjeri me - zaključak je da si primijenio preslabu dozu funficida i učinak nije zadovoljavjući. Kao kada si ti gladan, ali tanjur ti je samo napola pun, i kada pojedeš sve što je u njemu želudac ti još krulji.
Patogeni su dobili preslabu dozu koja ih nije uspjela ubiti nego samo ošamutiti - slikovito rečeno.

Zadnjih se godina u kemijskoj industriji događaju manipulacije na štetu potrošača - smanjuju se količine aktivne tvari u preparatima ili se smanjuju preporučene doze po jedinici površine a dižu cijene preparata ili ostaju iste. Pojeftinjenja najčešće nema.
Pojašnjenje koje kemijska industrija daje je ekološka osviještenost i zaštita krajnjeg potrošača poljoprivrednih proizvoda, u cilju zdravije hrane.
No najčešće se zapravo samo radi o dodatnoj zaradi proizvođača pesticida kao čistog dobitka, ili smanjenjem troškova proizvodnje veća konkurentnost pred konkurenrskim proizvođačima pesticida.
Kada pogledaš npr doze nekih skupih biostimulatora i preporučenih doza primjene i držiš ih se, primjećuješ da si zapravo bilku poškropio "svetom vodicom", no ako poduplaš dozu, biljka pokazuje vidljive rezultate.
No, dupla doza su i tebi dupli troškovi, u konačnici neisplativi u odnosu na povećanje uroda koji primjenom možeš ostvariti.
Caka je u sitnim detaljima veoma često.

Kada sam tražila Fonganil kada sam imala problem zemljišne fitoftore izlistala sam si ponudu na austrijskom tržištu i ostala iznenađena - tamo je u to vrijeme Fonganil 70 imao cijenu oko 500 eura, onaj koji je imao 675 ml metalaksila po litri preparata.
Na hr tržište je stigao sa cijenom od 2800 kn, da bi cijena potom pala na 2220 kn, ali ne Fonganil 70 nego Fonganil Gold ( ja na ht tržištu nisam vidjela nikada Fonfanil 70) sa nekih 460 ml metalaksila po litri preparata.To je bilo tamo negdje 2012.

Ispitivanje djelovanja metalaksila na patogen zemljišne fitoftore u Hrvatskoj se vršio sa izvornim Fonganilom 70, dakle sa 675 ml po litri preparata - u okolici Virovitice i u Podravini, tada je to bio veoma jako izražen problem u tim krajevima, a bio je i u mome plasteniku, i sjećam se veoma dobro plastične flaše i etikete na njoj - naime, gospodin Damir, tadašnji hrvatski predstavnik Syngente koja ga proizvodi mi je dao besplatno oko 2,d dcl Fonganila, polupraznu flašu, i uputu koju dozu primjeniti.

Hvala ti na predstavljanju preparata koje ne poznajem i svrsi i načinu njihove upotrebe, korisno je uvijek nešto novo znati, a ja u zadnje vrijeme jako slabo pratim nova postignuća kemmijske industrije.
Ignoriram ih sve dok mi ne iskrsne neki problem, a onda, ako iskrsne, rješavam.
Zato ne znam koji učinak imaju i koliko ti mogu pomoći u rješavanju problema koji imaš.

Imam novu caku od prošle godine.
Postoji granulirano organsko gnojivo na bazi izmeta šišmiša "Guano", vreća od 25 kg košta 160 kn.
Otprilike kilu i pol bacim u kantu od dvadeset pet litara ili kolko već je - od velikog Jupola - nalijem vode, i čekam nekih tjedan dana. Kada se to razgradi i razviju mikroorganizmi - znaš po tome što se dižu mjehuriči, smrdi ko da je krepala krava, voda najprije posmeđi a onda i počne crnjeti - odlijem vodu do taloga i tu vodu pred kraj zalijevanja puštam kroz sistem kpk. Svaki drugi dan odlijem jednu kantu, nekada ne kada sam u strci, nekada dan za danom.....nekada po sedam dana ništa......
Imam tri takve kante u svkom plasteniku.
Na talog dolime opet vode, pričekam pet - šest dana, pa opet odlijem i pustim kroz kpk, pa opet, pa opet.....kada se više ne fižu mjehurići, ubacim dvije - tri šake sviježih granulica, pomaže i dodati malu šakicu ureje, pomaže dodati i kockicu rastopljenog kvasca u kantu povremeno.....uglavnom, jedna vreća od 160 kn mi je dosta za 2000m/2 za cijelu sezonu proizvodnje i proizvedem si mikroorganizama ko da sam kupila cijelu kemijsku tvornicu.
Da, toplina je bitna, na toplini u plasteniku se brže razvijaju.
Pomažu biljci bolje iskoristiti gnojivo, jačaju joj imunitet, ravijaju se i neki vitamini...... i šta ti ja zna šta sve ne, a dodajem kroz kpk i ureju i Jarinu rastopljenu petnaesticu i 7/20/28, a jako malo vodotopivih gnojiva koristim - uzmem samo kalij - nitrat kada puštam petnaesticu (veoma je lako vodotopiva, a i kutinska je sada veoma dobra) da podignem količinu kalija u vrijeme zriobe plodova.


Tvrdoglavi, ovo o Guanu sam ispričala tvojoj cijenjenoj gospođi još prošle godine, ne znam je li ti prenjela.

O Gospode Bože, gladam sada koliko imam tipfelera u pismu, ne da mi se ispravljati.....sory.
 

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
Povrčarka računica ti je ispravna, kod mene je trebala biti doza oko 950ml preparata na 4500m2 da bi aktivne materije bilo isto kao kod tebe. Prošle godine nisam preduzimao ništa pa su možda zato biljke uginule (oko 20%) a ove godine biljke su ni žive ni mrtve, neznam možda je zato što sam ipak nešto metalaksila dao, e sad je kasno davati bilo šta mislim da više nema pomoći. Jedino sam uzeo zabilježio 10 biljaka i zalio sa ovim preparatom Fito Mix l 90 da vidim dali će doći do kakvog poboljšanja. Mislim da je to dobro raditi sa Guanom ali tog peleta nema kod nas, mi imamo samo živinski pelet Italpolina.
 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Dobavljač Guana je isti kao i Italopoline, talijanski, samo je pitanje da li distributer za vaše tržište naručuje i Guano - to je plava vreća.
Ne znam koliki bi učinak imalo organsko gnojivo drugačijeg porijekla, ali vjerujem da bi konjsko ili ovčje, kozje, zečje, izvrsno zamijenilo šišmišje.

Žao mi je što imaš problema sa paprikom, veoma se dobro sjećam pod kakvim sam stresom ja bila u vrijeme mojih, a poznat mi je i taj polupatuljasti habitus bolesnih biljaka.
Za slijedeću se sezonu dobro pripremi, puši i na hladno.
Ja sam, kao što je savjetovao Tvrdoglavi, Trifender zafrezala, zalijevala biljke u kontejneru sa njime, namakala biljke prije sadnje, puštala dva puta kroz sistem kpk nakon sadnje u istoj sezoni, no problem je usprkos tome eskalirao i odlučila sam se za kemiju koja je riješila problem.
Zato znam da Trifender i inačice neće riješiti zaraženo tlo.
A čim prvi puta pustiš u tlo kemiju, Trifender je mrtav, tako da se od njega niti dalje ne može očekivati ništa.
Sretno sljedeće godine, a kada budeš vidio rezultat primjene Fito Maxa, voljela bih znati ishod pokusa.
 

Amater06

Član
Učlanjen(a)
21 Maj 2016
Poruka
296
Lokacija
Nis
Zasto je ovakvo lisce? Zato sto je mlado, nedostatak necega ili neka bolest?
Jel moguce da ovo nije taj trips, ne znam kako izgleda ni kako napada ali nista nisam nasao na listovima?
Pre 2 dana je bas pljusnula kisa pa da nije i to uticalo...

I cime prskati makar i radi preventive i da je tako za 5 do 10 litra jer ovo mi kod kuce u dvoristu... Voleo bih sto pre da to zastitim jer bas ima puno cvetova i malih papricica... :)
 

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
Povrčarka obavezno javljam za eksperiment kako god bude djelovalo loše ili dobro a i raspitaću se kod proizvođača dali je neko koristio i kakvi su rezultati, doduše radnica koja radi na kasi u p. apoteci kaže da je imala u svojoj bašti početak uvenuća paprike pa je probala ovaj preparat u dva navrata ali pola paprike je tretirala a pola nije pa tvrdi da je sad nevjerovatna razlika u izgledu tretirano i netretirano. Na tretiranom sad nema uveli biljaka i jako dobro izgleda a netretirano ima uvelih biljaka i jako loše izgleda. Ali pošto sam se naslušao jako puno tih priča ipak ja tomoram isprobati.

- - - - - - - - - -

Jel moguce da ovo nije taj trips, ne znam kako izgleda ni kako napada ali nista nisam nasao na listovima?
Pre 2 dana je bas pljusnula kisa pa da nije i to uticalo...

I cime prskati makar i radi preventive i da je tako za 5 do 10 litra jer ovo mi kod kuce u dvoristu... Voleo bih sto pre da to zastitim jer bas ima puno cvetova i malih papricica... :)
Nisam siguran za otvoreno polje ali u plasteniku je to trips, sa time se borim svake godine i posle dva tri prskanja u razmacima po 4 do 5 dana krenu novi ispravni listovi. Preparati su Dikarzol, Laser, Vertimec ima ih još ali su ovi možda po najbolji.
 

Amater06

Član
Učlanjen(a)
21 Maj 2016
Poruka
296
Lokacija
Nis
Hvala... Videcu sutra u p.apoteci da li ima neka mala kolicina tih sredstava ali plasim se samo da ne daju mi nesto sta im padne na pamet... A pre 2 dana bio bas jak pljusak voda lezala u paprici pa mi palo na pamet da nije neko naglo hladjenje izazvao neki stres kod biljke to sam procitao na netu da niske temperature mogu izazvati kovrdzavost, pre toga priznajem nisam bas zagledao da li bilo takvih listova...
 

laca022

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2016
Poruka
60
Lokacija
Ravnje
Miladine vec sam ti rekao koje je resenje za tvoj problem u jesen pre frezanja baci krec i ufrezaj ga, plastenik dezinfikuj sa bakrom. Na prolece par dana pre rasadjivanja kroz sistem pusti Privikur Energy ili Proplant
Kada rasadis posle desetak dana kroz sistem pusti Trifender ili TIFI od Italpoline sa tim sto i rasad treba da tretiras dva puta sa jednim od ova dva preparata. Ostala zastita ide standardno
Sto se Guana tice ja ga koristim vec godinama i to je jedna od tajni vrhunskog kvaliteta povrca
Italpolina ima Guanito nema cist Guano to je supstrat sa dodatkom Guana cak mislim da je taj dodatak pticiji a ne od slepog misa. Inace Guano je jako skupa stvar oko koje su se ratovi vodili u zemljama juzne Amerike
Cist Guano imate od Plagrona u pakovanju od kg i 5kg takodje Plagron ima BatMix to je isto kao Italpolina Guanito. Ja od Plagrona koristim
Poweroots, Algagrow i Terragrow
Evo Lacin dlan i moja domaca Babura u plasteniku


 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Povrčarka obavezno javljam za eksperiment kako god bude djelovalo loše ili dobro a i raspitaću se kod proizvođača dali je neko koristio i kakvi su rezultati, doduše radnica koja radi na kasi u p. apoteci kaže da je imala u svojoj bašti početak uvenuća paprike pa je probala ovaj preparat u dva navrata ali pola paprike je tretirala a pola nije pa tvrdi da je sad nevjerovatna razlika u izgledu tretirano i netretirano. Na tretiranom sad nema uveli biljaka i jako dobro izgleda a netretirano ima uvelih biljaka i jako loše izgleda. Ali pošto sam se naslušao jako puno tih priča ipak ja tomoram isprobati.

- - - - - - - - - -


Nisam siguran za otvoreno polje ali u plasteniku je to trips, sa time se borim svake godine i posle dva tri prskanja u razmacima po 4 do 5 dana krenu novi ispravni listovi. Preparati su Dikarzol, Laser, Vertimec ima ih još ali su ovi možda po najbolji.
Vertimek ili njegov generik Kraft ima dodanu vrijednost jer osim tripsa vrlo dobro suzbija i pokretne stadije crvenog pauka.
 

Amater06

Član
Učlanjen(a)
21 Maj 2016
Poruka
296
Lokacija
Nis
U p. apoteci misle da je od stresa i dali mi za prskanje amos i sphinx i da dodam nesto za prehranjivanje ja polio prekjuce fitofertom za papriku 25gr na 10 litra... Valjda bude u redu a sutra cu da prskam i mozda dodam malo 3x20...
 

dejants

Član
Učlanjen(a)
8 Feb 2013
Poruka
321
Lokacija
trstenik
Kolege, paprika mi "na oko izgleda" super ali već 2-3 godine mučim muku sa nedostatkom kalcijuma (bar tako kažu u apoteci). Paprika mi je na otvorenom i u punom je cvetu. Na nekoliko mesta imaju već plodovi koji su 6-7 cm i već se pojavila "suva trulež". Danas puštam kroz sistem kalcijum, plus preko lista. Ako neko može da mi pomogne nekim savetom jer svake godine izgubim polovinu roda. Papriku imam za svoje potrebe. Jel imao neko istih problema.Hvala
 
Poslednja izmena:

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
Povrčarka meni se čini kao da ovo ovog puta nije Fitoftora nego možda zeleno uvenuće, korijenov vrat je činimise ispravan ali su sprovodni sudovi tamni.


 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Ne mogu si povećati slike, izbaci mi samo kvadratič pa ne vidim.

Ako sumnjaš na Verticilijum, razmisli kakvi su ti bili početni simptomi.
Kod Verticilijuma (venuće) biljke najčešće uvenu u veoma kratkom roku - preko noći takoreći - i nema jutarnjo - dnevno - večernjeg ciklusa uspona i pada habitusa. Jednostavno primjetiš biljku sa obješenim listovima i ona se više ne oporavlja. Primiš je, i sa dva - tri lijevo desno pomaka veoma lako isčupaš iz zemlje, a korijen je sav crn, vrat korijena i stabljika iznad njega je debeo i nije nimalo oglodano nigdje. Imam takvih biljaka dvije - tri godišnje, upravo sam neki dan isčupala jednu, a jednu prije dvadesetak dana, isto kao i fitoftičnih. Kod fitoftore korijena biljka ima duži period ritma jutarnje - dnevnih uspona i padova do konačne smrti.

Razmišljala sam nešto, obzirom da smo tek u niti pola sezone berbe, da možda pokušaš vratiti živost bilkjama. Veliš da više ne umiru ali su patuljaste i plodovi prije dostignute normalne veličine crvene - to je jedan od simptoma fitoftore korijena, posljedica nemogućnosti korijena zbog pretrpljenog oštećenja i gubitka normalne mase da transportira dovoljno hranjivih tvari u organizam - da ga pokušaš malo oporaviti.
Korijen za svoj razvoj treba puno fosfora pa bi možda bilo dobro da se fokusiraš na prihranu pojačanom količinom fosfora i dušika. Dušik je isto veoma bitan biljci, generator je volumena i katalizator nekih biokemijskih procesa. Dati će i korijenu i zelenoj masi pogon za razvoj.

Veliš da su provodni kanali na isčupanoj biljci crni. No biljke nisu mrtve niti više pred umiranjem.
To ukazuje na nedovoljan transport vode i hrane u organizam. Za zaključiti je da vode ima taman za razvijeni habitus - ako biljka više ne pokazuje obješene listove tokom dana - ali ne i za povećanje mase - no nedovoljno hrane za normalnu produkciju plodova.
Isčupaj jednu patuljastu ali "zdravu" biljku koja nema jutarnjo - dnevni ritam visečih listova i pogledaj joj provodne kanale - razreži nožem po sredini vertikalno do vrata korijena. Ukoliko ima naznaka oštećenja a biljka živi, vjerojatno nema dovoljno široki put transpotra, ali dovoljan za životarenje.
Ako su provodni kanali zdravi ili su oštećenja kanala neznatna, korijen nema kapaciteta uzimanja vode i hranjivih tvari.
Vjerujem da je korijen svakako oštećen pa je svakako potreban fosfor da ga reanimira.

Probaj u barem jednom plasteniku - pretpostavljam da ti nije cijela površina od 4500 m/2 jedan objekat - sa prihranom korijena pa ćeš za desetak dana vidjeti što će se događati.
Ako kroz petnaestak dana započne intenzivniji vršni rast stabljika, biti će to znak da se korijen počeo oporavljati. Korijen se može oporaviti, uvidjela sam to na mjestu gdje mi je propadao zbog viška vode - utapao se i trunuo te gubio masu - kada sam riješila problem i ručno zalijala otopinom Ridomila (samo jednom jer mankozeb u većim količinama djeluje depresivno na razvoj korijena a Fonganil zbog pedesetak biljaka zbog skupoće nisam htjela kupovati) stanje biljaka se normaliziralo.

I da, sjetila sam se da sam negdje pokupila informaciju da i benelaksil ( u Hrvatskoj je ta aktivna tvar u preparatu Galben) zaustavlja razvoj zemljišne fitoftore i može se aplicirati preko kpk sistema. No nemam iskustva sa rezultatom primjene.

Ja bih na tvome mjestu pokušala sa oporavkom korijena, imamo pred sobom još tri intenzivna mjeseca proizvodnje - ja papriku berem do izmrzavanja u platenicima, ponekada i do sredine decembra.

PS:

Evo sam našla svekrvine naočale koje jako povećavaju i sada vidim i ove male neuvećane slikice.
Da, provodni kanali su oštećeni.
No, vjerujem da je ipak, prema simptomima koje si ranije opisao u pitanju fitoftora ili gangrena korijena - oboje je gljivično oboljenje dva soja gljivica.

Našla sam ti mail Milorada Šubića, našeg županijskog voditelja Savjetodavne službe, doktorirao je fitopatologiju već odavno, čovjeka koji već dvadestak godina osobno vrši pokuse sa svim fungicidima i insekticidima prisutnim na tržištu koji se koriste u biljnoj proizvodnji, i redovito iznosi rezultate javno:

milorad.subic@savjetodavna.hr

Pošalji mu upit odmah danas, iznesi detaljno problematiku i radnje koje si poduzeo, pošalji slike, čovjek je jedan od najistaknutijih i najboljih fitopatologa u Hrvatskoj sa veoma velikim praktičnim iskustvom, ljudina koja svoje zvanje osjeća kao životnu misiju.
Možeš mu slobodno spomenuti da ti ga je preporučila Sonja iz Belice.
Vjerujem da će ti već u ponedeljak odgovoriti i pomoći, ili barem detaljno objasniti mogućnosti koje imaš u daljnjoj proizvodnoj sezoni.
Veoma je zauzet, djeluje na terenu po cijelom Međimurju, voditelj je povrćarske, vinogradarske i voćarske fitopatološke zaštite, svi ga cijenimo i obraćamo mu se kada imamo za osobno iskustvo nerješiv problem.
 
Poslednja izmena:

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina


- - - - - - - - - -

Evo snašao sam se za krupniju sliku, hvala puno na trudu i pomoći, obavezno ću kontaktirati preporučenog stručnjaka.
 
Vrh