Uzgoj paprike -opšta tema

  • Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja

nyeuropean07

Član
Učlanjen(a)
6 Sep 2010
Poruka
208
Lokacija
leskovac
Drugari pomazie vas trips grinje


- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -


trips grinje ili vas.molim pomoc prijatelji
 

laca022

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2016
Poruka
60
Lokacija
RavnjeRasad Babure kontejnerski ostalo jos oko 8.000
Rasad paradajza kontejnerski Big bif, Matijas, Amati, Monroe, Dunavski Rubin ostalo jos oko 6.000
Jos malo pa nestalo
Za par dana bice dostupno 120.000 cupanog rasada Ajvaruse

- - - - - - - - - -

Au laco brate...dal ti ikad ista realno napises? Aj bas slikaj te plastenike sa tolkim rasadom, siguran sam da ovde ima mnostvo radoznalih... Ne osporavam ti kvalitet, ali su cifre sa kojima se frljas apsurdne, ispada stvarno da zivimo u razlicitim drzavama. Koja ti je prosecna cena paprike kad se samo taj rasad tolko placa?
Kontejnerski ajvaruse 12 dinara 209rupa
Kontejnerski babure 15dinara 209 rupa
Kontejnerski babure hibridi 30 dinara, 84 rupe
Kontejnerski babure hibridi 40 dinara 40rupa
Paradajz paprika, feferona, Somborka, Rostilj paprika itd 15 dinara 209 rupa
Paradajz sorte 30 dinara
Paradajz Hibridi 40 dinara
Rasad u casama 50 dinara Krastavci, Tikvice, Lubenice, Dinje itd
 

laca022

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2016
Poruka
60
Lokacija
Ravnje


Moj cupani rasad, extra izgleda u odlicnoj formi, krenula prodaja, jos malo pa nestalo, naruciti na vreme

Isporuka rasada Paradajza Big bif i Amati

Babura kontejnerski rasad juce isporuceno kupcu
 

Miloica

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2017
Poruka
569
Lokacija
Kraljevo
Pozdrav ekipi . . .

nabavio sam ( aliexpres ) semenke ljute papricice ( CAROLINA REAPER )

pa bih zamolio nekogada mi objasni postupak sadnje .

Neko mi rece da bi valjalo u jedno vreme da ih potopim u vodu , pomenuse i neki vlazan pesak ,

pa onda kako se ne zalivaju vec orosavaju (pumpicom ) i na taj nacin drzi vlazna zemlja dok ne niknu . . .

Svaka sugestija je dobro dosla ( imam neke pacijente koji stalno tvrde da im nije nista ljuto pada vidimo :osmeh: )

Inace planiram da ih gajimu stanu u saksiji ( koja velicina je potrebna )
 
Poslednja izmena:

Zoran023

Član
Učlanjen(a)
17 Mar 2012
Poruka
87
Lokacija
Zrenjanin
Hitno mi treba savet kako da se resim fazana? Svaki dan mi pocupa i unisti oko 40-50 rasada paprike, stavljao sam i trake i strasila, ne vredi nista. Prvo mi je za jedan dan unistio 200 rasada kupusa i onda je krenuo u papriku, mislim da nije zec jer ne vidim nikakve tragove.
 

milos bota

Član
Učlanjen(a)
1 Sep 2009
Poruka
2.306
Lokacija
Bač
Ako nekome treba rasada ajvarke za dosađivanje ili ako nije kasno za sadnju ima kod mene viška 50 kontejnera 209 rupa i oko 50 m2 čupanog rasada nije prerasto
 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Miladine, već smo govorili o tome, jel.....
Prvo trebaš duboko oranje - maksimum koliko se plug četrnaest cola može potopiti - 35 - 40 cm.
Ako imaš koga sa velikim plugom i traktorom koji ga može vući a može ući u plastenik, plati mu da ti preore.
100 ml Fonganila + 250 ml Quadrisa kada primjetiš prve simptome, i za tjedan dana ponoviš, na 1000m/2. Ja sam tu dozu prije sedam - osam godina stavila na 700m/2.
Nemam više problema sa zemljišnom fitoftorom osim sporadičnih slučajeva - biljka, dvije, godišnje.
Ne zalijevati niti ujutro niti kroz dan kada je toplo, pogotovo kada su vrućine, nego kasno navečer kada se zemlja malo rashladi. Time daješ mogućnost vodi da se do jutra kada se zemlja opet počne grijati razmjesti, i koncentrirana visoka vlaga ne pospješuje razvoj i širenje patogena vodom u okolinu. Primjećuješ da se širenje bolesti prenosi na susjednu biljku, jel......to je zato jer se u tlu infekcija širi vodom u toplom tlu - patogen voli za svoj razvoj toplo i vlažno.
Ne saditi plitko.
U dubini je zemlja hladnija.
Ja sadim plitko samo veoma ranu proizvodnju da iskoristim površinsku toplinu tla, kasniju sadnju potapam sadnice maksimalno koliko se može izbušiti duboka rupa.
 

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
Nije mi problem uzorati duboko, imam jednobrazac plug a traktor je duplak bez kabine, ali ja orem samo kad prebacujem plastenike, a ako ih ne prebacujem onda radim podrivačem na dubinu 40 do 50 cm a usitnim sa traktorskom frezom. Nemam zabarivanja u plastenicima. Interesantno je da mi se ovo uvenuće pojavilo naglo prije 4 g i to me prati dan danas a ove godine ponajviše. Ove godine sam pustao kroz sistem Metalaksil M 45% posle sadnje i još jednom kasnije ali ništa od toga. Da napomenem da se ovo dešava samo u ranoj paprici sadnja kraj marta a ove pojave nema u poznoj paprici sadnja kraj juna početak jula niti ima u rogi ajvaruši sadnja u junu. Što se tiče dubine sadnje tu ima promjena zadnji nekoliko godina, skratio sam bušač za oko 2 cm ako to ima šta negativno.
 

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
Neznam više ni sam šta da upotrijebim, neki kažu trifender, kod nas u apotekama hvale da se dobro pokazao preparat Fito Max l 90, pa vidim na internetu za dezinfekciju zemljišta da je navodno dobar preparat Dioxy Aktiv Supra Agro ali i posle njega opet izgleda treba Trifender. Iskreno nisam još sreo proizvođača koji je imao ovaj problem a da ga je riješio sa nekim od ovih preparata. Nije mi jasno zašto se to dešava u ranoj proizvodnji paprike a u poznoj ne. Kod mene je došlo do usijanja toliko da bi najradije napustio proizvodnju paprike ali od 7500m2 plastenika neznam šta bi drugo radio.
 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Nije mi problem uzorati duboko, imam jednobrazac plug a traktor je duplak bez kabine, ali ja orem samo kad prebacujem plastenike, a ako ih ne prebacujem onda radim podrivačem na dubinu 40 do 50 cm na a usitnim sa traktorskom frezom. Nemam zabarivanja u plastenicima. Interesantno je da mi se ovo uvenuće pojavilo naglo prije 4 g i to me prati dan danas a ove godine ponajviše. Ove godine sam pustao kroz sistem Metalaksil M 45% posle sadnje i još jednom kasnije ali ništa od toga. Da napomenem da se ovo dešava samo u ranoj paprici sadnja kraj marta a ove pojave nema u poznoj paprici sadnja kraj juna početak jula niti ima u rogi ajvaruši sadnja u junu. Što se tiče dubine sadnje tu ima promjena zadnji nekoliko godina, skratio sam bušač za oko 2 cm ako to ima šta negativno.
Podrivanje i oranje nije isto. Oranjem okrećeš zemlju iz dubine na površinu, a površinsku p
rebacuješ u dubinu.
Patogen za svoj razvoj treba određene uvjete razvoja, parazitska sposobnost patogena nije stalna, stabilna, niti nepromjenjiva, i mijenja se pod uvjetima raznih čimbenika - agrotehnoloških, bioloških, kemijskih....
Svaki patogen ima nekoliko faza razvoja i potrebne određene uvjete za razvoj pojedine faze - vlagu, toplinu, svjetlost.....ako samo jedan od potrebnih uvjeta izostane, razvoj je ili odgođen ili prekinut.
Najbolji primjer za ovo je fitoftora lista - simptomi bolesti na listu su vidljivi, no kada se snizi postotak zračne vlage i podigne temperatura zraka bolest se prestane širiti i stane u fazi trenutnog razvoja - u latentnoj je fazi. No, kada nastupe opet uvjeti za razvoj patogena, patogen nastavi sa zarazom ako izostane kemijska intervencija.
Dubina tla utječe na sposobnost klijanja spora patogena, a klijanje je uvjet da se gljiva razvije. Glavnina korijena kultivirane biljke je razmještena najčešće na do tridesetak cm dubine tla, a samo manji dio prodire dublje. Kada se manji dio korijena suoči sa malobrojnim patogenom, veća je mogućnost da biljka aktivira samoobranu i stekne imunitet ili otpornost na patogen, i drži ga pod kontrolom u organizmu. Kao čovjek koji je prehlađen, ali ne mora ići liječniku jer prehladu prehoda sa malo toplog čaja.

Izori plastenik na veliku dubinu, ne zajebavaj se Miladine i slušaj savjet proizašao iz osobnog iskustva.

Trifender and compani su pomagala kada problem još nije eskalirao.
Zaraženi korijen i vrat korijena, stabljiku i općenito biljku neće izliječiti, niti prekinuti daljnji tok razvoja bolesti u njoj. Zaražena biljka će umrjeti taman da je potopiš u Trifender ili bilo koju njegovu inačicu.
On služi da se zdrave biljke ne zaraze ako imaš već koju zaraženu u nasadu. Da eliminira patogenske gljive u tlu i stvori "oklop" oko zdravih biljaka.
Isto tako neće pomoći niti ako je stariji od šest mjeseci od dana proizvodnje, a niti ako je mlađi od šest mjeseci a nije imao adekvatne uvjete skladištenja.
Ispravnost - život - Trifendera i inačica ćeš provjeriti ako ga staviš u toplu (mlaku) vodu.
Ako je "živ" u vodi će se dizati tisuće mjehurića, nešto poput mineralne vode kada je uljevaš u čašu.
I to je osobno iskustvo.

Izori, nabavi Fonganil i Quadris, odradi tretmane, problem ti neće nestati sam od sebe.
I da, do većine ovih saznanja nisam došla sama, puno mi je kose ispalo i posjedjelo dok nisam našla čovjeka - ljude, koji su mi što - šta objasnili i pojasnili , a jedan od njih, agronom iz Koprivnice, gospodin Damir u službi Sigente spasio sezonu paprike u vrijeme kada Fonganila još nije bilo na hrvatskom tržištu, ali je bio na talijanskom i austrijskom.
Sljedeće godine sam ga upotrijebila preventivno - nekoliko biljaka je iskazalo simptome ali nije bilo naznaka da bi problem mogao eskalirati, ali iz opreza i mirnog sna sam se odlučila za dva tretmana - i evo, već sedmu godinu u istom plasteniku sedam puta uzastopce isti hibridi paprika ostaju zdravi tokom devetomjesečnog uzgojnog ciklusa. I da, da napomenem, apsolutno nikada papriku ne tretiram folijarno fungicidima.

Izori plastenik Miladine, kupi Fonganil i Quadris.
Nemoj se pouzdati u Ridomil - ima premalo metalaksila a previše mankozeba, a mankozeb djeluje depresivno na korijen.
Isprobala sam i to prije Fonganila - iz očaja tražiš informacije i hvataš se za slamku, i vidjela zašto mankozeb ne ide na korijen - godinu dana prije nego sam saznala za Fonganil.

Eto, više te neću zamarati svojim savjetima, na tebi je da se odlučiš što ćeš napraviti.
I da, Fonganil je skup ako ne možeš nabaviti manje pakiranje od litre - ja sam ga prije sedam godina platila oko 2500 kn litru, ne znam koja mu je cijena sada.
Ali vrijedi svaku lipu.

UPS!!!!!

Pročitala sam tvoj upis samo do pola i tek sada primjetila da veliš da si radio tretmane sa Metalaksilom 45 i da je rezultat izostao.

U vrijeme mojih tretmana taj se isti fungicid zvao Fonganil 70.
Razlika je dakle u postotku aktivne tvari - i to velika.
Sjećam se da je Fonganil, kada je došao na hr tržište, imao 50% metalaksila, a na slovenskom, austrijskom i talijanskom je imao 70%.
Izgleda da su za vaše tržište još smanjili postotak aktivne tvari, na 45%.
Vjerojatno je caka u neuspješnosti tvojih tretmana preniska doza aktivne tvari po jedinici površine.

Eto, ništa ti pametnije ne mogu reći, a ako se odlučiš za ponovni tretman Metalaksilom, povećaj dozu - 10 mililitara čistog metalaksila na svakih 100m/ plastenika + obavezno 25 ml Quadrisa. Dakle, oko 25 ml Metalaksila 45 na 100 m/ plastenika.

Ako si već koristio ove doze čistog metalaksila (aktivne tvari) ili veće - još ti manje mogu reći nešto pametnoga, ali napravi duboko oranje obavezno.
 
Poslednja izmena:

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
1.050
Lokacija
Bijeljina
@Povrčarka
Hvala na savjetima ovo je već četvrta godina kako pišemo o ovom problemu. Malo da pojasnim oko ovog Metalaksila M. To je fungicid Leutar [FONT=&quot]Kategorija: [/FONT][FONT=&quot]Fungicidi
[/FONT]

[FONT=&quot]Aktivna materija: [/FONT]
[FONT=&quot]Metalaksil – M 465 g/l
[/FONT]

[FONT=&quot]Formulacija: [/FONT]
[FONT=&quot]Koncentrovani rastvor (SL
[/FONT]

Ja sam ga dozirao kroz sistem KPK u dozi 500ml na 4500m2 nedjelju dana posle sadnje paprike i drugi put oko 3 nedjelje kasnije sa istom dozom. Ipak ima neke razlike u predhodne tri godine i ove godine. prije je biljka samo zavela pa je ubrzo uginula a ove godine je samo poneka biljka uginula a 20 do 30% biljaka jedva prežive dan a u toku noći i izjutra je oporavljena i tako je stanje još uvijek, samo te biljke nemogu da iznesu plod normalne krupnoće i naglo crvene. Kvadris nisam koristio možda je greška ali ću i to probati sledeće godine. Sledeće godine prebacujem plastenike na parcelu koja je sad pod kukuruzom a tu je paprika bila prije dvije godine i uzoraću na dubinu 35 do 40cm i mislim da ću prije oranja baciti i stajnjak koji nisam nikada koristio ako ne onda ću raditi sa peletiranim stajnjakom Italpolina. Kod nas odskora ima jedan preparat Fito Max l 90 koji je namijenjen za probleme korijena i sprovodni sudova, ja sam tek prije nekoliko dana saznao da ga ima u prodaji a agronom iz p. apoteke kaže da se jako dobro pokazao. Pokušaću da ubacim opis ovog preparata.

- - - - - - - - - -

[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot][h=2]Fito Max L-90[/h]
Pakovanje: 1 lit
[h=3]JEDINI NA BALKANU PROTIV„ZELENOG UVENUĆA“ (VERTICILLIUM) DOKAZANO EFIKASAN ZA SVE BOLESTI SPROVODNIH SISTEMA[/h]Namena:
• FitoMax L 90 je kompleks stabilnih molekularnih spojeva različitih metala u obliku galakturonata, monoglukonata i lignosulfonata koji se ugrađuju u aluminijumski kompleks i daju čvrstoću uzlaznim i silaznim sistemima biljke
• njegova primena je koncipirana na olakšanom ulasku ugljenih hidrata i raznih molekularnih spojeva metala , među njima aluminijum glukonata kao katalizatora biosinteze polifenola i fi toaleksina, čime se stvaraju uslovi za jačanje prirodnih odbrambenih mehanizama usled pojave negativnih bioklimatskih uticaja
• zbog ovakvog kompleksa utiče na sprečavanje razvoja mnogih uzročnika bolesti sprovodnih sistema (Eskarioze, Verticillium spp, Pseudomonas syringae pv. Syringae, Anthracnose, Phitophtora fragariae…)
• preporučujemo ga kao dezinfekcijsko sredstvo nakon rezidbe, kako otvorenih rana, tako i alata za rezidbu.
• pre sadnje potapati sadnice u rastvor FitoMax L 90: 0,5l/50 l vode kao prevenciju zemljišnim
patogenima.
DOZE PRIMENE:
Voće folijarno 2-3 l /ha (fertirigacijom 4-6 l/ha),
vinova loza 2,5-3 l/ha (fertirigacijom nakon berbe i rezidbe 4-6 l/ha)
povrće 2-3 l/ha (fertirigacijom 2-4 l/ha)
Sadržaj:
Ukupni azot (N) 5 % m/m
Azot amidni 5 % m/m
Bakar (Cu) 1,8 % m/m
Mangan (Mn) 0,8 % m/m
Cink (Zn) 0,5 % m/m
Ekstrakt morskih algi 3% m/m

PAKOVANJE:
200ml, 1l
NEMA KARENCU
ROK UPOTREBE:

neograničen kod pravilnog skladištenja
Proizvođač:
Servalesa, Španija
Zastupnik za Srbiju, BiH, Makedoniju, CrnuGoru, Albaniju:
TMB DIAMOND, Pančevo, Srbija

[/FONT]
 
Vrh