Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Meni je tek druga godina bavljenja poljoprivredom i jos uvek dosta gresim, tako da za ostalo ne mogu da garantujem. Manjkao sam s vodom tako da su mi plodovi svih sorti bili relativno sitni. Belo uvo jos nisam probao, a cini mi se da je kvalitet semena svih domacih sorti prilicno nestabilan. Pre par godina sam na TV-u gledao nekog lika koji hvali Dukat, isti lik ga ove godine pljuje. Kaze, sva sreca da je ostavio svoje seme za jedan deo njive, inace bi mislio da je on sam negde pogresio. O prepakivanju starog semena da ne govorimo.
Merak je imao odlicnu klijavost i nije ga mucilo ovo sa slika, tako da je dosta pre ostalih stigao (slagacu kad tacno). Krajem Septembra i u Oktobru, Kaptur se, ipak, pokazao kao dosta jaci.
Ok, hvala puno. Ja sam ove god kupio Belo uvo na jednoj pise klijavost 86 na drugoj 92 potpuno isto pakovanje. Najverovatije cu za 2016 ici pola Merak pola Belo uvo. Po nekih 60 ari. Vidim da si ti radio na foliju, ja to ne koristim nemam problema sa korovima samo jednom se okopava, frezira i nagrta.

Sent from my XPERIA M2 using Tapatalk

Znam neke ljude koji proizvode seme za institut.Sve sto se proizvede institut otkupi, a poroizvede se svasta.Ima tu i dobre i kvalitetne paprike(koja obicno zavrsi na pijaci) a iz svega ostalog se vadi seme.
Zato i ne cudi sto se ljudi zale na kvalitet.

Postavlja se pitanje isplativosti zbog cene hibridne paprike.U startu je ulaganje ogromno, a proizvodnja nosi veliki rizik.hiljadu stvari moze poci naopako, uz sve to neka i cena bude losa i dzabe rad i toliko ulaganje.Mozda u drugim krajevima ali kod nas nije bas isplativo.Ja cu raditi ajvarusu ove godine ali nisam bas srecan zbog toga.

Evo nesto samo da dodam :) " domace seme" ajvaruse teze podnosi bolesti kao sto su bakterioza. Slabiji korenov sistem, pada, imate ozegitine. Ja nisam za hibrid kao sto je kaptur. Jer je prvo veleko ulaganje za seme a i sve ostalo znate i sami. Kolko imam informaciju paprika Merak ce biti 100g 25€.

Kao belo uvo, nema na netu poslacu ti veceras sliku iz prospekta conus gloria.

Evo nesto samo da dodam :) " domace seme" ajvaruse teze podnosi bolesti kao sto su bakterioza. Slabiji korenov sistem, pada, imate ozegitine. Ja nisam za hibrid kao sto je kaptur. Jer je prvo veleko ulaganje za seme a i sve ostalo znate i sami. Kolko imam informaciju paprika Merak ce biti 100g 25€.

Slabije podnosi bolesti kao sto su bakterioza...svakojakih odvala ovde moze da se procita,svasta.

Ja samo pisem sta sam video licno.

Sta si video,to je druga stvar,ja ti kazem da nisi u pravu,cena hibridne paprike za jedan ha,uzmimo da je sklop 60000 biljaka,je negde oko 2000 evra a cena semena iz sopstvene selekcije je 2000 dinara,hocu reci sledece,hibridna babura,da,jer je velika razlika u prinosu i kvalitetu u odnosu na sortno seme,hibridna ajvarka ,ne,jer rod i ako je veci,nikada ne moze biti veci po ha u odnosu na sortno seme onoliko koliko je hibridno seme ajvarke skuplje,potpisujem.Sve ostalo su sarene lazi kompanija koje prodaju hibridno seme ajvarke,za ''ovce za sisanje''.

Sta si video,to je druga stvar,ja ti kazem da nisi u pravu,cena hibridne paprike za jedan ha,uzmimo da je sklop 60000 biljaka,je negde oko 2000 evra a cena semena iz sopstvene selekcije je 2000 dinara,hocu reci sledece,hibridna babura,da,jer je velika razlika u prinosu i kvalitetu u odnosu na sortno seme,hibridna ajvarka ,ne,jer rod i ako je veci,nikada ne moze biti veci po ha u odnosu na sortno seme onoliko koliko je hibridno seme ajvarke skuplje,potpisujem.Sve ostalo su sarene lazi kompanija koje prodaju hibridno seme ajvarke,za ''ovce za sisanje''.
Ja nikad ne bi sadio hibrid to si u pravu, ali npr belo uvo, dukat? Mogu da se kladim da ima vecu prinos od domace a seme nije previse skupo. Da ne pricam sto imas mogucnost da je prodajes kao zelenu u jesen.
Kazi jel znas kolki ti je prinos po hektaru od tog semena?

Ja nikad ne bi sadio hibrid to si u pravu, ali npr belo uvo, dukat? Mogu da se kladim da ima vecu prinos od domace a seme nije previse skupo. Da ne pricam sto imas mogucnost da je prodajes kao zelenu u jesen.
Kazi jel znas kolki ti je prinos po hektaru od tog semena?
Kojeg semena tacno?

40-50 T po ha,u zavisnosti od godine,prve klase paprike,za tu hibridnu pise da radja 80 t po ha,sto je moguce,i to mozda samo u uslovima zasticenog prostora...

@Pedja-Z
Kaptur u plasteniku PRVA berba kilogram po struku,70% prva klasa ostalo druga.Ovo znam pouzdano.
Kod mene sa semenom crvene paprike koje sami ostavljamo, ja licno bih bio zadovoljan sa 40t/ha.

Ja sam u ovakvoj godini imao 12-13 tona na 25 ari sa lokalnim semenom, znaci oko 50 t/ha. Da je godina bila malo bolja bilo bi i puno vise jer je dosta propalo od ozegotina. Trenurno mi ne pada na pamet da radim hibridno seme. Za kaptur sam cuo da dobro rodi, ali isto tako sam cuo da bez oslonca hoce da polegne. Gledao sam jesenas neku hibridnu papriku na jednom sajmu. Jako lepo je izgledala (a vec je bio kraj sezone), krupni, pravilni plodovi, milina za videti. Kazu da je rasad proizveden onako u zemlji, kako i mi ovde radimo. Zaboravio sam kako se zove, ali imam negde katalog firme...

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Nazad
Vrh