Otac je odlučio da ove godine uzme još jedan traktor. Mi radimo oko 15-ak hektara (ima 2-3 hektara livadske zemlje, dok je ostatak manje-više "lakša" zemlja) i radili bismo uslužno onoliko kolika je potražnja (mislim na oranje i tanjiranje). Imamo IMT 549, '86. godište, ali bi on da uzme jači traktor (od 80 do 100 konja, po mogućstvu sa prednjom vučom), koji bi mogao da vuče trobrazdni plug i vučnu tanjiraču (549 bi ostao za transport i sitnije poslove). Usled toga, poslednjih par meseci sam pratio oglase i iščitavao teme o raznim proizvođačima traktora na ovom forumu.
Na osnovu svega što sam pročitao ovde, i na osnovu svega što je on čuo, skoro sigurno bismo uzeli Ursusa. Gledao sam mnoge oglase (902, 904, 912, 1014), ali do skoro nisam našao nijedan očuvaniji primerak. Znam da generalna za Ursusa nije skupa, ali voleo bih da uzmemo što očuvaniji primerak. I tako, pre nekog vremena "naletim" na oglas gde se prodaje Ursus 912:
http://www.polovniautomobili.com/oglas1692781/ursus_912/#2
Zvao sam i čovek kaže da traktor 10 godina nije radio i da ima 1600-1700 radnih sati. Nema turbinu i nema (kao što se vidi) prednju vuču. Verovatno bi spustio cenu na 9000, ali ne i ispod toga.
Imao bih nekoliko pitanja o ovom, 912, modelu (pokušao sam da pretražim forum pre ovih pitanja, ali nisam našao odgovore).
1. Iako u oglasu piše 90 KS, čini mi se da on treba da ima 82 KS. Može li neko da potvrdi ovaj podatak?
2. Ima li neko iskustva sa ovim konkretnim modelom? Da li bi mogao bez problema da vuče trobrazdni plug i vučnu tanjiraču, bez obzira što nema prednju vuču? Kolika mu je potrošnja?
3. Kakav je u odnosu na 902 i 904?
4. Koliko bi otprilike koštala ugradnja prednje vuče? Pretpostavljam da je moguće da se odradi, jer ovde piše da su se radili i sa prednjom vučom:
http://www.konedata.net/Traktorit/Ursus912.htm
5. Da li je moguće ugraditi turbinu i, ukoliko je moguće, koliko bi to koštalo?
6. Šta mislite o ceni? Da li je to realna cena (pod uslovom da je istina sve što mi je rekao)? Nemam nekog prevelikog iskustva sa cenama traktora (sem praćenja oglasa na internetu prethodnih par meseci), ali na osnovu onoga što ljudi traže za Ursuse, po mom skromnom mišljenju, realna cena bi mogla biti oko 8000-8500 (da je sa turbinom 9000-9500 bi bila ok cena).
Izvinjavam se zbog dužine poruke. Nadam se da ću uspeti da dobijem odgovor na ovih nekoliko pitanja.