Ursus

Ima takvih magistara čitav buljuk... A bogami i doktora koji samo prepisuju i prodaju knjigu za tričavih 2000+ dinara, a u kojima možeš pročitati brdo pametnih stvari kao: "najefektivniji filteri za prečišćavanje vazduha su oni sa uljnim kupatilom". Mislim, stvarno... Da je to napisano 1956. godine pa da razumem. Ali u knjizi iz 2008. do kada je već razvijena čitava nauka o filtriranju... Strašno.
Na ovom forumu je zacrtano da se u stručnim temama mora izjašnjavati stručno, a kada neko lupi nešto i to se mora ispraviti. Zna se šta je pritisak i zna se šta je kompresija. Po Vašoj prethodnoj logici o nastanku reči i ja bih mogao da kažem da su reči PEČENJE i RERNA potpuno ista stvar jer se u rerni odvija pečenje. Na to biste se i Vi smejali, je li tako? Pa prema tome, te i takve greške ne smeju biti tolerisane. Ako učiš čoveka, uči ga sasvim pravilno a ne četvrt- i polupravilno.

GMT i DMT kao termini NE POSTOJE. Izbačeni su iz terminologije još pre nego što je Mojsije izveo Jevreje iz Egipta - ako ne i ranije. Zašto? Zato što dovode do nesporazuma.

Jedno pitanje a Atilu dali kroz suvi filter recimo od torpeda75 vaduh lakse prolazi nego kroz uljni filtar , naravno uz konstantno odrzavanje / iduvavanje , menjanje?

Gospodine Telnett,

Filter sa uljanim kupatilom propušta veću količinu vazduha iz prostog razloga što ima više prostora između žičanih vlakana te vazduh može lakše da cirkuliše kroz taj medij. Međutim, to je tačno samo u početku, dok su sve žičane mreže nove jer iz iskustva znamo da 99% ljudi ne čisti gornji žičani filter već samo onaj donji koji se nalazi u kadi. Zbog toga gornji filter ostaje zaprljan naslagama ulja i prašine, te se zbog toga javlja povećan otpor protoku vazduha.
Ako pod suvim filterom podrazumevate famozni filter od morske trave, on pravi veći otpor protoku vazduha ako ga uporedimo sa žičanim filterom istih gabarita iz prostog razloga što su vlakna kod tog filtera sabijenija i postoji manji prostor između njih.

Faktor koji je po Vama istaknut u ovom pitanju (koji filter propušta više vazduha) nije najrelevantniji. Da jeste, niko ne bi ni stavljao filter za vazduh jer zašto “bespotrebno” unositi otpor kretanju vazduha kroz sistem, je li tako?
Prilikom odabira filtera, restrikcija protoku vazduha se kompenzuje odabirom većeg filtera. O tome na koji način se bira filter za vazduh sam već pisao ranije u referatu koji možete naći u temi o filterima za vazduh i ulje. Koga interesuje, neka pročita.

Žičani filteri i filteri od morske trave ne valjaju zato što skupljaju prašinu u dubinu, dok savremeni filteri od nano-vlakana sakupljaju prašinu na svojoj površini. Zašto je to bitno, videće se nakon što objasnim zašto je važno da prostor između vlakana u filterskom mediju bude što manji.
Napomenuli smo već da žičani filter ima najveći prostor između vlakana. Morska trava ima manji, a nano-vlakna najmanji. Žičani filter će prema tome propustiti čestice prašine veličine 20-40 mikrona. Morska trava će te čestice zadržati negde u svojoj dubini a nano vlakna će ga zadržati na površini.
Ilustrujmo sada česticu prašine kao tenisku lopticu, dok ćemo žičane- i filtere od morske trave prikazati kao žičanu ogradu. Filter od nano vlakana neka bude mreža za komarnik.
Zamislimo da se po jedna teniska loptica zaglavila u žičanoj ogradi u svakom njenom okcu. Lako možemo zamisliti da se vazduh kroz tako začepljena okca više ne može kretati. Sada isti taj broj loptica zalepimo za mrežu od komarnika. Možemo zamisliti kako jedna teniska loptica začepljuje samo mali broj okaca sa svojim delom koji se oslanja na mrežu, a vazduh slobodno opstrujava oko loptice i prolazi kroz ostala slobodna okca na komarniku. Takođe možemo zamisliti da nam treba ogroman broj teniskih loptica, nabacanih jednih na druge da bi se u potpunosti sprečilo strujanje vazduha oko njih i kroz okca komarnika.

U ovome leži suština suvih filtera sa nano-vlaknima: prostor između vlakana treba da bude što manji da bi se mogle uhvatiti što manje čestice. Prašina se mora taložiti na površini filtera a ne u dubini, da bi se filter mogao lakše i temeljnije produvati prilikom čišćenja (vi koliko god čistili žičane i filtere od morske trave, ne možete u potpunosti odstraniti one čestice koje su se nataložile u dubini). Filteri sa nano-vlaknima mogu da zadrže znatno veću količinu prašine pre nego što ta količina počne da utiče na kretanje vazduha, povećavši joj otpor.

Našim paorima treba objasniti da svoje mašine NE MOGU zaštititi kvalitetnim gorivom jer toga u Srbiji NEMA. Ako žele da produže radni vek motora, to mogu da urade samo na dva načina: 1) investiranjem u nove sisteme filtriranja vazduha, da bi vazduh koji dospeva u komoru za sagorevanje bio što čistiji i time sprečili abraziju zidova stublina kao i smanjili potrošnju goriva i 2) investiranjem u kvalitetna ulja sa što većom vrednosti TBN (totalnog baznog broja) da bi kroz ulje neutralisali štetne uticaje sumpora kojim obiluje ovo đubre od goriva što nam za velike pare prodaju.

Kako misliš pukla pretkomora? C360 nema u glavi nikakvu pretkomoru ako ja dobro znam....

E pa vidi kolega danas mi se desilo da gura vodu pored trece dizne,bas pored dizne skinuo sam glavu i video da u kanalu dizne ima nesto cudno,ali sam posumljao na dihtung traktor nije pregrejan uopste radio je u transportu,zamenuo sam tihtung ali ista pesma,malo sam se konsultovao i kazu da ima kao predkomora odnosno kao neka kosuljica u glavi u koju ulazi dizna ,e sad dali je to tacno ili ne ne znam!ja cak mislim da je pukla glava u tom delu gde dolazi dizna,kakva su tvoja iskustva sao ovakvim problemom ako si ga uopste imao?

Hvala na detaljnom objasnjenju
Palo mi je na pamet da bi mozda bilo bolje sa suvim no ... Onaj prvi filtar koji kazes da skidaju ljudi se na mecki ne moze skinuti, i ja ga izduvam nakon nekog vremena . Na kombajnu je isto uljani i moram ga nakon dana rada cistiti jer nakon dan rada je vec zastopao pola povrsine iznad ulja a ima na usisu gore i dzak i mrezu za komarce .

Grunt zameni tu glavu najcistiji posao jer do dizne nema kud da dodje voda osim kroz pukotinu . Verovatno ima kosuljica no pitanje je kako je ugurana unutra ne pada mi na pamet nista osim prese . Mislim da bi bio prevelik posao vadit pa dihtovat kosuljicu a ishod neizvestan .

@Telnett

Od tog džaka na vrhu usisa se treba što pre odvići. Pojedini kombajni koji imaju turbokompresore, često imaju filter spojen sa auspuhom uz pomoć Venturijeve cevi. Postavio bih i sliku, ali su mi sve slike zarobljene na hard disku kompjutera koji je nedavno riknuo za slobodu... No da se vratim početnoj misli: nemojte stavljati džak jer će Vas ova navika skupo koštati kada budete imali noviji tip kombajna (daće Bog). Izduvni gasovi iz auspuha povlače sa sobom deo nečistoća iz predfiltera, jer svojim kretanjem stvaraju vakuum u cevi koja spaja auspuh sa predfilterom. Taj famozni džak koji Vam služi kao predfiltar - a nije namenje za tu svrhu - se može toliko napuniti prašinom da neće dozvoliti usis vazduha! E, tu dolazi do problema. Turbokompresor prima vazduh na "hladni kraj". Nakon što se dovod svežeg vazduha začepi, turbokompresor će povući vrele izduvne gasove iz auspuha na taj svoj hladni kraj, što neminovno dovodi do njegovog pucanja.
Ja bih Vam preporučio neki od standradnih predfiltera kao što je ovaj: http://i304.photobucket.com/albums/nn174/ToledoFJ/cruiserconnection_2049_2561420.jpg jedini problem je što posudu morate manuelno da praznite.
No, firme Donaldson i Cummins prave i samočisteće predfiltere. Ovako izgleda samočisteći predfiltar firme Donaldson: http://cfnewsads.thomasnet.com/images/medium/480/480514.jpg.

Još jedan veliki problem kod filtera sa uljanim kupatilom je taj što ne možete direktno kontrolisati zaprljanost ulja. Dok se kontrola zaprljanosti kod suvih filtera vrlo lako može rešiti postavljanjem vizuelnog pokazivača koji radi po principu stvaranja vakuuma na izlazu iz filtera ka motoru. Što je filter zaprljaniji, stvara se veći vakuum koji povlači čepić sa gradacijom unutar pokazivača nadole: http://www.donaldsontoolbox.com.au/image_uploads/767116430750_10TT002_The Informer.jpg
Mada postoji i opcija za stavljanje senzora koji zatim prosleđuje svetlosni ili zvučni signal u kabinu.

P.S. Ako ikada budete rešili da menjate filter, prvo morate da izračunate koliko kubnih metara vazduha Vaš motor potrebuje u minuti. Formula za izračunavanje se nalazi u referatu koji sam već pominjao. Na osnovu tog podatka se zatim bira veličina filtera.

Poslednja izmena:
Tačno tako, kako kaže član lisnik, rešenje je nova glava, jer koliko je meni poznato, sedište brizgaljke na tom tipu glave ne postoji kao rezervni deo, tj on je sastavni deo glave cilindra. Ako voda izlazi odatle onda treba menjati glavu, i tu drugog rešenja nema, samo uveri se da je u pitanju voda...... Ursus ima vrtložne komore u klipu a ne u glavi cilindra, i ako se dobro sećam predavanja iz srednje škole, to se zove motor sa direktnim ubrizgavanjem...

Ima takvih magistara čitav buljuk... A bogami i doktora koji samo prepisuju i prodaju knjigu za tričavih 2000+ dinara, a u kojima možeš pročitati brdo pametnih stvari kao: "najefektivniji filteri za prečišćavanje vazduha su oni sa uljnim kupatilom". Mislim, stvarno... Da je to napisano 1956. godine pa da razumem. Ali u knjizi iz 2008. do kada je već razvijena čitava nauka o filtriranju... Strašno.
Na ovom forumu je zacrtano da se u stručnim temama mora izjašnjavati stručno, a kada neko lupi nešto i to se mora ispraviti. Zna se šta je pritisak i zna se šta je kompresija. Po Vašoj prethodnoj logici o nastanku reči i ja bih mogao da kažem da su reči PEČENJE i RERNA potpuno ista stvar jer se u rerni odvija pečenje. Na to biste se i Vi smejali, je li tako? Pa prema tome, te i takve greške ne smeju biti tolerisane. Ako učiš čoveka, uči ga sasvim pravilno a ne četvrt- i polupravilno.

GMT i DMT kao termini NE POSTOJE. Izbačeni su iz terminologije još pre nego što je Mojsije izveo Jevreje iz Egipta - ako ne i ranije. Zašto? Zato što dovode do nesporazuma.

a kak se onda preko termina definira (određuje) kut pred ubrizgavanja..... ili su zamjenjeni sa VMT i UMT?

Gospodine Žiki. Imam osećaj da se Vi samo sprdate ali svejedno ću dati kratak odgovor.

Ugao pretpaljenja/predubrizgavanja je karakteristika motora koja se određuje eksperimentalno i šteluje tako da se *maksimalni pritisak ciklusa* dobije nakon SMT (a sam ugao pretpaljenja se nalazi ispred SMT - čisto da ne bude zabune). U slučaju povećanja obrtaja motora treba povećati ugao pretpaljenja a smanjiti ga kada se broj obrtaja motora smanji. Međutim, kada se radi o opterećenju motora, onda ide kontra: sa povećanim opterećenjem se smanjuje ugao pretpaljenja, a pri smanjenju opterećenja se mora povećati.

Gospodine Žiki. Imam osećaj da se Vi samo sprdate ali svejedno ću dati kratak odgovor.

Ugao pretpaljenja/predubrizgavanja je karakteristika motora koja se određuje eksperimentalno i šteluje tako da se *maksimalni pritisak ciklusa* dobije nakon SMT (a sam ugao pretpaljenja se nalazi ispred SMT - čisto da ne bude zabune). U slučaju povećanja obrtaja motora treba povećati ugao pretpaljenja a smanjiti ga kada se broj obrtaja motora smanji. Međutim, kada se radi o opterećenju motora, onda ide kontra: sa povećanim opterećenjem se smanjuje ugao pretpaljenja, a pri smanjenju opterećenja se mora povećati.

ja se sprdam...aha.......pitam jasno kak se onda definira kut pretpaljenja, a Vi tu nešto eksperimentalno...sve mi je to jasno (svejedno mi ne bi vjerovali koliko kad bi malo "ušli" u problematiku)...proizvođač ne kaze da je kut pretpaljenja njegovog motora kolko staviš od oka tj eksperimentalno....znači proizvođač kaže da je kut pretpaljenja npr. 28 stupnjeva....ali obično još piše prije VMT odnosno SMT i onda kazes da ti termini ne postoje?? I još iza toga stavi tablični prikaz kuta pretpaljenja u ovisnosti o broju okretaja motora, (vrijeme kašnjenja paljenja smjese je konstantno, a motor(radilica) se pri različitim brojevima okretaja različit kut zakrene pa zato kut ovisi o broju okretaja, a ovo o opterećenju je povezano o kinematici klipnog mehanizma)

nemojte mislit da ako sam iz HR da mi je na ovom (vašem odnosno našem (jer i ja sam srbin) forumu cilj sprdanje ismijavanje i sl.. dapače.... tako da ako mislite da sam nacionalista, zaebite radnju...

Bogami, baš se sprdate. Jasno sam rekao da se termini GORNJA i DONJA mrtva tačka NE KORISTE jer dovode do zabune. Stručno se kaže SPOLJNA i UNUTRAŠNJA mrtva tačka. Čitajte malo šta se piše!
Tačno! Proizvođač kaže tačan broj stepeni, ali kako je on došao do tog broja? Pa EKSPERIMENTALNO.
I niko nije rekao da ste nacionalista. Obratite malo više pažnje na ono što je zaista napisano u postovima.

Atila termini GMT i DMT se i dalje koriste.A ako mislis da ono dovode do zbunjivanja,SMT ispade da je negde "spolja" na cilindru,a UMT "unutra na cilindru.Pre bih rekao da na faksu koristite literaturu skorijeg datuma,i od nekog vaseg profesora,koji je izmislio toplu vodu i ove termine tako prekrstio.Nekazem da neznas,vec da su te pogresno ucili.A ako mislis da je Jugoslav Kodzopeljic laik,onda zavrsavam diskusiju.

Bogami, baš se sprdate. Jasno sam rekao da se termini GORNJA i DONJA mrtva tačka NE KORISTE jer dovode do zabune. Stručno se kaže SPOLJNA i UNUTRAŠNJA mrtva tačka. Čitajte malo šta se piše!
Tačno! Proizvođač kaže tačan broj stepeni, ali kako je on došao do tog broja? Pa EKSPERIMENTALNO.
I niko nije rekao da ste nacionalista. Obratite malo više pažnje na ono što je zaista napisano u postovima.

VMT odnosno SMT i UMT su uvedene zbog bokser motora gdje je cilindar vodoravno a ne gotovo okomito kao kod rednih i v motora jer gdje bi kod boksera bila GMT ili DMT.
Što se tiče kuta pretpaljenja, za njegovo određivanje postoji čitav račun kojim se određuje, a pretpostavka računa je naravno da se postigne maksimalni tlak u cilindru kod većine motora 10 stupnjeva nakon SMT (imas vrijeme kašnjenja paljenja i kutnu brzinu radilice) (ali može bit i drugačije što ovisi o izvedbi motora). Ovih 10 stupnjeva je određeno kroz kinematiku klipnog mehanizma (klip, klipnjača,rame radilice), jer je tad postiže optimalna snaga motora u odnosu na naprezanja u pojedinim elementima motora kao što su ležaji i sl.., ali ne tvrdim da neki proizvođači to ne rade eksperimentalno...

Gospodine Nikola KV,
Ja bih Vam svakako savetovao da prekinete diskusiju iz prostog razloga što niste u pravu. Niko nije izmišljao toplu već su ovo termini koji se koriste u stručnoj literaturi od vajkada. A to što te Vaše termine koriste majstori još uvek nije nikakav argument u prilog tome da bi se ljudi na ovom forumu nastavili učiti pogrešno od strane onih koji su se ipak dosta namučili da zarade desetku iz Osnova Motora SUS. Tako da što se mene lično tiče forsiraću da se na ovom forumu koriste standardni, stručni srpski izrazi. Prvo iz poštovanja prema struci, drugo iz poštovanja prema doktoru Toroviću kod kojeg sam imao tu čast da polažem ispit, treće iz poštovanja prema svom uloženom trudu i napokon iz poštovanja prema gospodinu Panonstibu koji se za vreme svog moderatorstva trudio da stručne teme zaista budu stručne.

Gospodine Žiki,
I šta ste sada Vi rekli a da se nije moglo naći u mom kratkom odgovoru? Jedino što ja nisam hteo da se vezujem za tih 10-12 stepeni kolenastog vratila nakon SMT jer je on promenljiv od proizvođača do proizvođača. I napokon, informišite se kada su nastali prvi bokser motori pa ćete videti da ovi termini nisu nastali prekjuče. I kada već znate ponešto o temi, zašto onda forsirate da se ljudi uče pogrešnim terminima?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh