Ursus

E, veliko Vam hvala ovako nešto do sada nisam čuo_Ovo je epohalno otkriće za mene.
Do sada ni na jednom motoru nije postavljan uredjaj za erenje kompresije. Prostor iznad klipa motora SUS, kada je klip u SMT (spoljnoj mrtvoj tački) se naziva kompresiona zapremina.Pritisak koji se stvara obrtanjem kolenastog vratila (radilice) se naziva kompresija.Znači ovo ne može biti odlika komresora nego motora SUS.Prema tome to o čemu vi pričate je pritisak i nema veze sa kompresijom.
Ne znam da li ste do sada imali prilike da vidite uredjaj za merenje kompresije pa ga zato postavljam sliku na forum pa Vi vidite da li ste ovakav uredjaj sretali po traktorima ili bilo kom vozilu.
mm6230011101.jpg

Poslednja izmena:
Stvarno bre ljudi, kompresija i vazdusni pritisak nemaju veze. Moze traktor da ima manometar koji pokazuje pritisak vazduha u sistemu vazdusnih kocnica, pa vidis kad je " nadrukao" vazduh u sistem... Vidjao sam to ne nekolicini traktora....

Ma uopste ne puni boce. A to sto pricate za pritisak i kompresiju jeste razlicito. Ali kompresor je ustvari mali motor, on ima klip i karike pa se tako moze pricati o nekoj njegovoj kompresiji. Otkinuta mi cevcica koja pokazuje pritisak na satu, prvo cu morati to da sredim pa onda ostalo.
Pokusacu da prikljucim crevo na drugi traktor da vidim kako se ponasa, mozda je neispravan uredjaj na prikolici, ali ja ipak mislim da je kompresor :osmeh:

Kompresija motora nema nikakve veze sa kompresorom za vazduh,a @bata87 zna sta je kompresor,a na kompresoru je mozda problem samo u karikama,i ne moze da stvori pritisak vazduha u bocama,i nece da reducira.Mozes da probas ako imas neki manometar za vazduh,pa da ga prikacis na izlaz iz boce i pustis kompresor da radi,i izmeris koji pritisak vazduha sabija u boce,i zavisi na koliko je nastelovano da reducira,mozda prerano reducira i ne puni dovoljno boce.A ni kod mene nece da propusti vazduh u boce,sve dok ne skinem oprugu,i ja mislim da je tu problem u kompresoru,i da nema dovoljno snage da otvori onaj mali klipcic i propusti vazduh u bocu.

Aaaaaaaaa ste paljevine ,napisali ste bibliju o tome koja je razlika između kompresije i pritiska ,evo izvinjavam se na izletu o kompresiji , sutra u 6 ranom zorom idem na streljanje zbog toga,ja sam čoveku hteo da pomognem stručno o njegovom problemu i nadam se da jesam kao što je i napisao on je mene razumeo a vi što niste šta da radim,napisali ste deset postova koji mu nisu pomogli a ma baš ništa.

Ljudi, prepoznajeli iko od cega su ovi mostovi, ima razlicitih varijanti pa pogledajte.
Kad li ce neko od nas clanova smoci hrabrosti i pokusati, mislim samo da jedan od nas proba , poslije bi to islo:osmeh:

@panonstib
Prostor koji se nalazi izmedju GMT ( gornje mrtve tacke) i glave cilindra se zove kompresioni prostor.Ogranicen je celom klipa (sa donje strane),zidovima cilindra (sa bocnih strana) i glavom cilindra (sa gornje strane) .U njemu se meri pritisak koji celo klipa ostvaruje na glavu cilindra,i koji se,narodski,naziva kompresija.
Ako vec drzimo predavanje o mehanici,nek bar bude kvalitetno. :ppozdrav:
I jeste ga bas ukakili,kompresija je nastala od reci "compression" i moze biti prevedena i kao pritisak.Covek uopste nije pogresio sto se tako izrazio,jer pritisak u boci predstavlja pritisak kompresovanog vazduha u boci.Smanjite malo dozivljaj i pomozite coveku ako hocete.

Kontaktirao sam jednog Poljaka koji je na yt postavio snimak Usrusa 360 4X4,rekao je da je diferencijal od Robura 4X4 i da je placen 7000 zlota ili 1590 eura.

Gospodine @Nikola.KV
Šta ste vi ovim prvim pasusom napisali, a da nije sadržano u mom postu osim ove gluposti o GMT odnosno kako Vi kažete gornja mrtva tačka.Gde se ta tačka nalazi na zvezdastom motoru ili bokser motoru?Ispada da na "donjim" cilindrima ima obrnuti procdes rada po Vama? Da ste malo bolje proučili knjigu o motorima znali bi da postoji SMT i UMT.
I zapamtite da se na ovom forumu piše stručno o mehanici stim što neki pojedinci greše u izlaganju.
Što se tiče reči kompresija to je tačno što ste napisali ali se zna šta je kompresioni pritisak i nemojte mešati pojmove i ovde izigravati poznavaoca materije o kojoj znate vrlo malo!

Poslednja izmena:
Ja se izvinjujem, ali odkad se compression može prevesti kao pritisak? Studiram Engleski preko 9 godina i imam položen Euro Level B exam i koliko ja znam, compression se na Srpski može prevesti kao sabijanje ili sažimanje. A pressure je pritisak.
Nemojmo mešati babe i žabe.

pozdrav @nikola vidi se da je covek preprodavac a i duze vreme ga prodaje u startu se vidi da mu fale obe prednje a i zadnje gume mu nisu sjajne znaci oko 700-800 evra samo za njih,motor je opran do maksimuma pitanje je kakav je kad se upali ovako sa slike ne izgleda toliko lose ali nista dok se ne vidi uzivo za ovakvo stanje samo sa slike ne bih dao vise od 1700-1800 po pretpostavci da mu je motor "dobar" koliko toliko da ne moras odmah da ulazes u njega ,sto se tice limarije ona ti i nije od nekog znacaja

Citiram:
Gospodine @Nikola.KV...osim ove gluposti o GMT odnosno kako Vi kažete gornja mrtva tačka.Gde se ta tačka nalazi na zvezdastom motoru ili bokser motoru?Ispada da na "donjim" cilindrima ima obrnuti procdes rada po Vama? Da ste malo bolje proučili knjigu o motorima znali bi da postoji SMT i UMT./QUOTE]

Ja mislim da je Kodzopeljic dovoljno strucan (ipak je magistar),i ako ona kaze da na motoru SUS postoje GMT i DMT,ja to izlaganje smatram relevantnim.Kod svih motora (rednih,u V rasporedu,zvezdastih,box,) GMT je tacka gde klip u 2. i 4. taktu dostize svoj maximum kretanja,iliti kad se krece na gore.DMT je mesto gde klip u 1. i 3. taktu dostize nanizi nivo,iliti u kretanju na dole.Misli se na celo klipa,a ne na ceo klip.
Osim ako box i zvezdasti motori nisu motori SUS :sta:spavam:{{
Znamo i mi pomalo,verovatno dosta manje od vas mr@Panonstib,ali neza..bavamo nekog kad nesto pita na narodskom jeziku.

ovo sto poljaci stavljaju na njega prednj osovinu je ifa robur i madjarskoj je on bio barem 50% voznog (kamionskog) parka tako da bi ih se moglo naci tamo na otpadima vjerojatno jeftinije od ovog sto šošara napisao. U Sloveniji ima isto dosta takvih ursusa s prednjim pogonom a oni su stavljali most od vojnog (JNA) džemsa (GMC) kao sto je ovaj na slici http://www.pik.ba/artikal/1344383/kamion-gmc-djems-/ s time da su kombinirali s glavčinama od tama (dajca) 4500 ili 5000 zbog veceg "ajnšlaga". originalno na njega odgovara prednji pogon od zetora (stari tip).

Ponovo sam kontaktirao Poljaka i saznao da je vrsio suzavanje diferencijala,nije mi objasnio kako pa sam ga to naknadno pitao.Cekam odgovor.Sta mu je sve uslo u tih 1590 evra mozemo da pretpostvimo:dif,prepravka,felne,gume,prikljucak za kardan.
Ima Roburovih diferencijala po oglasima u Madjarskoj,ali nije napisana realna cena vec su stavili simbolicno 5-6 evra.Kontaktiracu oglasivaca pa da imamo realnu sliku vrednosti.
Jer sam pre par meseci video dif od land rovera cija cena je bila 250 evra.Prema tome ni ovaj ne bi trebao biti mnogo skuplji.

Nazad
Vrh