Ursus

Jel ima neko ideju koja bi ovo prednja vuča mogla biti? Motor od 7211 je zaista odlična zamjena za original. C360 je dosta masivan traktor, originalni motor je zaista po mom mišljenju slab za onakvu mašinu. Mogu misliti kako ovaj traktor tek radi sa prednjom vučom!! Zanimljivo je da komšija koji ima C360 nikad nije imao problema sa mjenjačem, dok se svi ostali koji imaju C355 (ima ih dosta u selu, a samo jedan 360) žale na iskakanje.

Slicna je situacija sa Ursusom 902-904 za njihov menjac i masu traktora trebalo bi barem za 10 KS jaci motor.

Cudi me zasto je na zetorov motor isao prednji poklopac od ursusa, gdje su mu onda natakarili hidraulicnu pumpu za volan? Dali ima jos koi snimak bas me ovo zaintrigiralo pogotovo, ovaj prvi most.

E to ja sila od traktora sa tim motorom ima dosta vise snage i moze da goni mvece prikljucke nego sa original m,otorom kao sto su silokombajn berac freza!!! A pogodan bi bio i za Arana!!

A zaboravio sam da napisem kada pocne da iskace Ursus samo morate da zamjenite one kuglice ispod sarafa koji se nalaze na polčopcu mjenjaca (oni sarafi sto su ispred rucica kardana i brzih i sporih)!!

Kod iskakanja iz brzina na Ursusu,mozete probati da stavite za nijansu jace oprugice koje se nalaze u onim srafovima ispred rucica za ukljucivanje kardana i brze spore,ili kuglice kao je rekao kolega @mitar 88.Sto se tice ugradnje motora od Zetora 7211,extra izgleda,a i verovatno se oseti na snazi,koja mu dosta znaci.Veliki pozdrav za sve kolege koji voze Ursusa 355,360 itd,po meni je mnogo mocan traktor,nije zato sto ga ja imam,ali svakom bi preporucio da kupi Ursusa,velike su razlike izmedju Ursusa i nekuh traktora koji su u njegovoj klasi.:ppozdrav:

Jel ima neko ideju koja bi ovo prednja vuča mogla biti? Motor od 7211 je zaista odlična zamjena za original. C360 je dosta masivan traktor, originalni motor je zaista po mom mišljenju slab za onakvu mašinu. Mogu misliti kako ovaj traktor tek radi sa prednjom vučom!! Zanimljivo je da komšija koji ima C360 nikad nije imao problema sa mjenjačem, dok se svi ostali koji imaju C355 (ima ih dosta u selu, a samo jedan 360) žale na iskakanje.
Ja imam Ursusa C-355 i kod mene nema iskakanja iz brzina,spustao sam sa njim sa raznih brda po 6-7 metara drva,i do sada mi se nijednom nije desilo da iskoci iz brzine,ni iz brzih, ni iz sporih.

Poslednja izmena od urednika:

Simpaticna stvar, moji zemljaci se mnogo vise pate sa menjacem na 360 nego na 355... Nego, da pitam nesto... Gubi mi ulje za kocnice, dolazi do glavnog kocionog i gubi izmedju njega i gurtne. Ne curi nigde, jel moguce da je klip za gurtne los, pa ispusta ulje u bocni reduktor? to je neka moja dijagnoza....

Rastavi, zameni kočione cilindre, operi benzinom kočione obloge i doboše, i kad sastaviš i izluftiraš ima da koči ko blesavo!

Ma jok... ja ti kažem, opereš ih u benzinu, pa ih ispereš vodom pod visokim pritiskom, i ima da koče bolje nego nove.... Naravno ako nisu jako potrošene... kvalitet fabričkih delova kod Zetora i Ursusa iz 80-tih godina je neuporedivo bolji od ovih današnjih, koje pravi ko zna ko i ko zna od čega...

Pre desetak godina promenio sam oba cilindra, a desni u startu nije kocio kako treba, i gubio ulje. Moguce da je fabricka greska u startu... Sreca da su kod ursusa rucna i nozna odvojene, u suprotnom, mogao bih da se slikam....

@Mityoo, to su u pravu 1000%. Komšija ima Zetora 5711 iz 1973. godine koji mu sad služi samo da vozi cisternu sa osokom (Creina od 3000l). Na njemu je do prošle godine bila originalna lamela dok je jedna budala (radnik) nije spalila vozeći prikolicu sa stotinjak bala. Vlasnik je zamijenio lamelu i od tad samo on ili njegov sin voze tog zekonju (imaju jo 4 traktora) i vozi samo osoku, ništa više. Lamela je jedva izdržala eto nešto više od godinu dana. Drugi komšija je na Ursus 355 zamijenio kočnice, nikad se te originalne fabričke u istoriji nisu čule da škripe, a ove nove što je stavio em škripe da se čuje kilometrima okolo, em smrde užasno. Što ti kažeš, ne zna se ni ko to pravi, ni OD ČEGA se sve to pravi. Žalosna je činjenica da, kada skineš stari istrošeni dio i staviš novi, traktor uglavnom postaje neispravniji.

Ma znam, al u nekoj normalnoj mjeri (kad baš nagaziš), al ovo pišti i škripi i zavija, strašno, kao da kredom zaškripiš na tabli (najgori mogući zvuk) i tako staaaalno, čim komšija pipne kočnicu odmah taj odvratni zvuk i smradm (slično kao kad se lamela počne "paliti" samo još gore, baš grize kad se udahne). Kaže kupio gotove pakne neke, bez ikakvih oznaka na pakovanju ili samim paknama. Ja sam tako htio staviti pakne na 539, ali me majstor odvratio i rekao da mi urade po mjeru u jednoj radnji u Bijeljini (Nives). Ljudi su više nego odlično odradili posao, traktor koči savršeno, pa sam nagovorio i komšiju da ove svoje skine i da mu urade u Bijeljini, samo on nikako da se nakani da to uradi, kaže da je veliki posao zamijeniti to na Ursusu (nisam nikad gledao tui operaciju pa ne znam).

Jeste, prilično je velik posao, jer treba skidati bočne reduktore... Ja sam to radio bez "roda" dizalice, i samo što nisam dobio kilu......

Ja kad sam radio kočnice na svom znači menjanje svega živog, spoljni cilindri unutrašnji cilindri opruge obloge pakni i cevi ,sve komplet stavio novo kad sam sve odradio probao desna strana neće da radi uopšte ustanovim da spoljni desni klip nešalje ulje neka fabrička greška umesto njega vratim stari ,i šljaka bez problema do dana današnjeg a to je rađeno pre 12 godina.

Jeste malo veci posao,ali mnogo znaci,a relativno brzo se odradi,bar za mene je relativno brzo,a mora da se koristi dizalica za reduktore.Ja sam drugaru na ursusu ugradio one unutrasnje cilindre od male zastavice(kamiona) i cim pipnes pedalu hvata kao blesav.

Nazad
Vrh