Kolege da li neko zna da objasni u čemu je razlika između Ursusa 350 i 355 ako je ima osim u godištu?
Sve je to jedna loza...tj. varijacija na temu zetorovog motora Z-4001 (iz Zetora 4011 i 4511)....
C-350 je prepisan originalni češki dizajn po licenci od Zetora 4011 koju je Zetor ustupio Poljskoj početkom 1960-ih, na C-355 su Poljaci već počeli sami da "čeprkaju" mimo Zetora i dodaju neke detalje tipa:
- upravljački sistem traktora iz 2 dela zameljen jednodelnim.
- dupli filteri (fini i grubi) zamenjeni sa jednim centrifugalnim filterom...
- nova komandna tabla sa 2 kontrola sata...broj sati i kontrola pojedinih funkcija itd...
- Promenjen je odnos reduktora (Ursus C-350 je imao 55 zuba na reduktoru i 12 zuba na vratilu, Ursus C-355 je imao 56 odnosno 11 zuba), zahvaljujući čemu je postignut veći prenosni odnos na račun nešto manje maksimalne brzine.
- kod starijeg modela je kućište volana izliveno preko poklopca menjača a kod 355 je napravljeno drugačije tj. sa šrafovima da može da se skine....
- uvedene 2 pedale za kočnice, tj. za svaki točak posebno (povezane rezom, tako da mogu da koče zajedno ali i da se razdvoje po potrebi).
- promenjen položaj ručne kočnice (kao i njen oblik), koja je sa mesta ispod volana prešla na kućište pogonske osovine...
- ugao ubrizgavanja je promenjen sa 20° na 22°.
- drugačije PTO vratilo
- uklonjena poluga tj. ručica za brzinu reakcije hidraulika...
Treba li još nešto ili je ovo dosta?
P.S: Ako kupuješ tj. baš hoćeš Urkana moj ti je savet da ipak ideš na C-360.
Nisam nešto siguran koliko su "rentabilni" C-355 (a pogotovu C-350) u danšnje vreme....4 klipa, prilično tromi motor prastare konstrukcije, a isti posao može da ti uradi recimo neki Zetor sa 3 klipa tipa 4712/4911 itd ( i ne, nepričam napamet, imam višegodišnje iskustvo svog Zetora 4911 i Ursusa C-355 koga je brat od strica imao do pre neku godinu).Po tome šta mogu da urade su gotovu na istom nivou, a Ursus je veći potrošač, većih gabarita, manje oštar na gasu (da ne kažem nešto drugo da se neko ovde ne uvredi) itd....
C-360 je da tako kažem poljska varijacija na temu Zetora 5511/5711....pojačan na pumpi, prošireni usisni kanali itd itd....52 vs 45 KS (ako ništa drugo bar može "sam sebe da nosi").....