Ursus

Ako Kole, ako. Ko ce koga nego svoj svoga. Da je samo ta vuca lako bi ja, ali uvek ima neko ali. Imam jos neke planove koji su mi preci. Ursula me verni i ovako dobro sluzi i zavrsava poslove. Razmisljam zadnjih mesec dana da ga zamenim za jednog duplaka, ali mi se ne daje jer znam sta imam.

zemoo salim se ja malo oprosti,ali mozda Borislav ima nesto povoljnije,neznam,no razumem ja para nikad dosta to je neminovno,a za zamenu sto kazes niti da ga menjas jer znas staje i kako je a niti da ga NE menjas pa nevalja nikako,i ja se slazem sa time,vidi sam sta tije najzgodnije i najpovoljnije.Ja bih trebao uskoro na nekog imt-ea da karabudjim neku vucu al cekam da se covek usaglasi sam sa sobom,izgledami da ni on nezna stace a i kako ce,te oce da ugradjuje te oce da kupi novijeg jacek i tu smo stali desmo,a para ima nije mu problem nego neodlucan itd..

Ma treba mnogima i mnogi ugradjuju. Mislim da je bas danas stigo kod ovog drugara jos jedan na ugradnju. To je opsta pomama za tim vucama.
I ja kazem Kole samo da je zdravlje da mogu da radim i bice.

KOLE,prije negdje sam radio hidrauliku na duplaku, stavio nov cilindar hidraulike i nove karike na klipu i sve gumice promjenio i zakačim tanjirače i preko noći opet spustio a nebi smio milimetra da spusti, šta misliš do čega je?

Bogu hvala Aco kad ima nesto da se cacka radi,i samo neka se radi,kod mene u mom kraju to slabo ide,nema se novca ili novci odu za precije stvari pa se opet nema,no,kada bude bice nek smo zdravo,kako se kaze,polako..

- - - - - - - - - -

pa Borislave,sledece su ti ventili,mislim malo je nemoguca prica kako ti opisujes,nebi smelo da pusti,tanjiraca moze biti teska od 300-500kg meni je traktorska freza 440-30kg drzi bre kao lud cinimi se ni gram ne popusta,mada nije pozeljno drzati dugo,ali ja klip i cilindar nisam menjao nikada,a karike jednom,gumice klipa jesam i to dosta.Ma mislim da nebi smeo da pusti,to sto si ti zamenio,to ga i drzi da nepopusta,pravo da ti kazem malo sam u cudu,????

KOLE, i ja mislim da je možda do ventila, a na ovom drugom Ursusu solcu hidraulika drži vitlo ili neki drugi teži priključak koliko hoćeš,jednom sam ostavio vitlo par dana da drži i nije spustio milimetra

- - - - - - - - - -

Ja sam morao mijenjati cilindar zato što je imao dosta riseva

jasno mi je zbog cega si menjao klip,mada to i mene ceka jednoga dana,mislim da samo ventil moze da te zeza u tom slucaju,e sda,nije ni to merodavno vitlo ili ajd da kazem tanjiraca,no,i moze da se proba,ali evo sta sam i kako sam ja mog isprobavao kada god nesto bitno menjam na toj hidraulici(da nenabrajam sada,razumeces)i to na insistiranje jednog starog majstora,meni blizak,a koji me je mnogo davno potstakao i dao ideju da je moguca ugradnja dv na nasim ursusima,kome sam ja mnogo zahvalan.Medjutim,njegov savet i predlog je bio,kada god budes radio hidrauliku i hoces da ga isprobas sa necim da vidis dali si dobro odradio,ti uzni jedan dobar lanac-sajlu vezi za jedan panj-drvo itd,pa za traktor na poluge,i zakoci traktor dobro,i kreni polako rucicom dizati poluge hidraulike,e sad,ako si dobro namestio hidraulika mora da uspravi prednji kraj traktora a ako nisi onda ces videti,nece da digne,a,ako podigne,procenis, dovoljno visoko od zemlje,onda ugasis traktor i pratis,ne pomeras ga,ako treba do ujutru,ako popusti-padne,onda nisi dobro namestio ili je dodatni kvar,zavisi staje u pitanju itd,odmah pomislih i sebi,ovaj rodjak nije u vinklu,medjutim u pravu je,ja koliko znam,ako ne gresim da je ursusova podizna moc 1500kg +-,znaci trebao bi da podigne samoga sebe ako je sve u redu i da ne spusti?! ja ti to Borislave isprobam vise puta i stvarno je tako,ali ga ljucki podignem i ugasim ga,i ostavim ga da tako prenoci do sutra,rezultat je extra,nije popustio,e sada, kako sam ugradio ovaj lom od vuce probao sam,taman poce da se odvaja od zemlje ali dosta poteze,zasmrde lamela,ja na kvacilo i batalim,pocnem da psujem i traktor i vucu i sve redom,posle prestelujem malo i vise nisam ni probao,tako da cu morati i lamelu menjati,eto Borislave to ti je jedna ziva prica,sad kako ko ovo razume i shvati,neznam...

Ako se ne varam podizna moc na krajevima poluga je 1200 kg. U principu ni toliko ne treba. Sta ce on da nosi teze od 500-600 kg u brdsko planinskim predelima. Meni licno popusta hidraulika vec nekoliko meseci, ali mi ne smeta pa ne diram nista.

pa dobro Aco ja stavih plus minus sad dalije 1200-1500,cinimi se nesto davno bese da sam procitao 1500,mada nije bitno,no,on-hidraulika bi trebala sama sebe podici-uspraviti traktor,a ovde kod Borislava bi trebalo i opet proveriti gumice na klipu najbolje staviti zetorove,-plave-plavkaste a ne crne i razlikuju se u usnama gumice(imaju duzi levak)ja sam njih stavio i za sada radi,videcemo dokle..

- - - - - - - - - -

to Aco zamenis za dva sata iz zezanja,samo gumice klipa i gumicu poklopca od-ispod,malu o-ring i samo gas...

Razumio sam,to podizanje traktora i jest pravo odmjeravanje hidraulike mada nisam to probavao, a ovo što kažeš da zasmrdi
lamela to je možda zato što je traktor sad teži pa odma zeza i lamelu

- - - - - - - - - -

KOLE, stavio sam i ja te obe plave manzete na klip, meni je važno da drži hidraulika zato što kad nosim vitlo da ne moram stalno uključivati kardan kad spusti

pa da tezak je sada,pa zakoci ga preko brzina i nece da pusti,ja kada nosim vrezu daleko a prespojena mi za kardan ja je nosim,kardan ne okrece i hidrau,ne pada..sad neznam kako si ti navikao ili kako radis sa vitlom itd..

Moze preko menjaca da se ukljuci pumpa i onda ne pada hidraulika, a kardan ne vrti. Ja nekad tako radim u zadnje vreme samo nije preporucljivo u 5- oj brzini da se tako tera zbog pumpe.

Znam za to preko menjača, ona ručica što uključuje kardan, ona se uključi u najviši stepen i ubaci se u brzinu i radi bez kardana(vretena)ali ja uvijek uključujem u prvi stepen

- - - - - - - - - -

Planiram ugraditi hidraulični volan, imam neku pumpu samo mi fali klip i vrijeme

- - - - - - - - - -

Pozdrav ljudi eto i mene posle duzeg vremena... Jel neko skoro kojim slucajem ugradjivao u skorije vreme sat temperature na Ursusa? A da pritom nije morao da pravi reducir koji ulazi u vodenu granu posto satovi koji se najcesce nadju, tzv univerzalni, ne mogu da se usrafe bez rucno radjenog reducira...

Nazad
Vrh