Ursus

Na mom traktoru je stavljena kabina jos u prodajnom centru,ja sam mu drugi vlasnik,prvi vlasnik tako rekao da ga je uzeo sa ovom kabinom.Nosaci su prilagodjeni srafljenju za trup Ursusa,a da li su slicni kao na Rakovici ili na 542 na koji je se ista kabina ugradjivala verovatno nisu.Kabine su potpuno iste,razlika moze biti u kacenju stakla,u bravama,eventualno nekom sitnijem detalju.Konstrukcija je ista.
Ova sa slike koju si stavio je slicna mojoj kabini,neki detalji na vratima,i oblik same kabine su cak identicni,jedino krov nije isti,ovde je visoki krov,a ja sam vidjao Oraške kabine sa niskim krovom.
A da nije tvoj C-360 bio prosle ili preprosle godine na prodaju?Gledao sam jedan dobar na oglasima,Sabac ili okolina za oko 4000e,pa mi se sad ucini kao taj tvoj.

Jel stavljao ko kabinu od rakovice na 355, ja imam to u planu da mu stavim kabinu sa onim visokim blatobranima

evo ovako otprilike...

- - - - - - - - - -

2hogxep.jpg

214qasz.jpg

2llmv4i.jpg

ig91nd.jpg

Mogi li se skinuti ovi podupira;i nayad ako bude intervencije na ko;nicama.Vidim da si zavario za one poklopce.

Mogao si pozadi staviti one okrigle nosače kabine, pa kada nešto radiš oko traktora samo odviješ prednja 2 šafa i iskipaš kabinu pozadi radi lakšeg prilaza, ali dobro i ovako je dobro.

Evo opet mene sa jednim pitanjem,pitanjem u vezi ursuza C 360.Traktor pre nekog vremena dok sam nesto orado dobio nenormalan gas.Garantovano oko 3-4000 obrtaja.I na rucicu nije hteo da ugasi i uopste nije reagovao na rucicu niti na ona=u osovinicu na samoj pumpi.Medjutim burazer se seti da zatvori dovod goriva pa ga tako ugasismo.Nije radio pod tim gasom vise od minut.
Zbog toga odnesem pumpu kod bosiste.Racunam da se nesto zeznulo.Medjutim o nije nasao nista.Kaze da radi sve dobro.Samo je malo prestelovao elemente,a kasnije sam zamenio i uloske dizni jer su ovi bili lozi.Posto,kao sto sam pomenuo ranije,imam problem da nadjem nekog majstora tu blizu mene ili barem u nekoj blizoj okolini,a da valja,ja opet to sve namestao sam.I namestim.Ali kada sma ga upalio neradi normalno i priumecuje se kao da nesto sisti kod prve dizne.Kao da na njoj gubi kompresiju.A traktor sam nekako radi cudno,pogotovo cim se upali.Ne radi ravnomerno,vec smanjuje gas pa poveca,e kasnije kao da se to mal stabilizuje,al opet neradi ravnomerno.Sad neznam dal su one dizne trebale nekim redosledom da se stave ili to nije bitno?
Takodje pri namestanju sam primetio da kada ih spustim u leziste kao da previse lako ulaze u njega,mada ne sve,al barem dve tako ulaze.Pa kad legnu,kao da udare u neko rame.Takodje da napomenem da prilicno lako pali.
Neznam zasto tako radi,mislim tako neravnomerno?I zasto to kao sisti?
Pumpu bi trebalo da sam uzubcio kako treba.Vodio sam racuna da ono presirenje na jednom zubu udje na muski deo na samom motoru.Malo mi se samo pumpa klimala kad sam namestao jer sam sam radio,niko mi nije drzao,al mislim da nije mogla da izadje iz lezista.Mada mislim da nemoze ni da se stavi tamo ,ako neudje taj zub na zub.A leglo je sve na mesto do kraja.
Dal ko moze da predpostavi razlog ovih pomenutih problema.Unapred hvala.
Pozdrav svima i sretna nova godina.
Zlatko

Za dizne se nesekiraj što se tiče redosleda. Zašto šišti??'',možda nisi dovoljno dotegao diznu ili očistio.Nemoj da te sekira što ona ulazi lagano jer si verovatno očistio tela dizni od prljavštine. Jedino mesto gde dizna dihtuje je čelo dizne .Tu traži problem.

Jos bi dodao da bakarne podloske ispod dizni treba izvaditi, zagrejati i odmah oladiti ,na taj nacin postanu mekane i potom ravnomerno dotegnuti dizne.Ako se motor ne umiri pokusati na slicovanim rupama malo okrenuti pumpu u neku stranu.Ako jos uvek dodaje i smanjuje gas , vrati pumpu majstoru da nasteluje regulator .

Zlatko da nije mozda kad si skinuo dizne ostala ta prva podloska na njoj pa ti kad si odneo diznu kod bosiste podloska ostala kod njega a ti vratio ejdnu diznu bez podloske???? :sta:

Najbolje kako kazu kolege da te podloske lepo usijas let lambom i naglo spustis u vodu... Tako postanu meke kao nove... Probaj oko tih podloska sigurno tu gubi kompresiju... :ppozdrav:

To gde ti dizna sisti proveri sto su ti kolege vec rekle vidi jeli cisto leziste i uzmi obavezno nove podloske i okali ih,a pumpa ako radi neravnomerno sama menja obrtaje moguce je da nemas ulja u njoj pa dospi i odma ce se smiriti.Osim ako pumpa nije sa centralnim podmazivanjem onda je skini i vrati majstoru da proveri regulator gasa!

Za dizne se nesekiraj što se tiče redosleda. Zašto šišti??'',možda nisi dovoljno dotegao diznu ili očistio.Nemoj da te sekira što ona ulazi lagano jer si verovatno očistio tela dizni od prljavštine. Jedino mesto gde dizna dihtuje je čelo dizne .Tu traži problem.
Izvini,ali nisam siguran gde je to celo dizni?Namece mi se da je to onaj konusni deo do ulazne cevcice (zadnji deo sto ulazi u rupu koja se vidi kada se skine dizna),ili sam vrh dizne odmah iza uloska?Nekako mi je logicno da je jedan od ta dva.

Jedino ovu diznu zaokruzenu crvenom bojom sam nasao da je najpribliznija dizni na ursuzu.Na koji deo mislis od ovih sto sam obelezio ili je pak neki treci?
E sad da malo detaljnije objasnim sta sam uradio sa traktorom.Kod bosiste sam odneo pumpu za gorivo_On je nju sredio i nastelovao.Zatim sam mu odneo dizne i uloske dizni posto su oni bili propali.On je njih zamenio i,takodje zamenio i te podloske sto pominjete.Mislim,dizne je on sredio skroz.Nastelovao pritisak prema pumpi i sve to lepo stegao.Ja sam to uzeo natrag i vratio na traktor.Medjutim,kazem da prva sisti,i traktor uopste neradi kako treba.Da napomenem da su mi na dve dizne oni drzaci sto sluze za stezanje dzini sa dva srafa,e na te dve je oplaznuo po jedan sraf.Ja sam dodao jos jedan,dakle dupli sraf pa stegao.Mozda se desi da i to nije steglo dobro,nisam siguran,al jedino mi preostaje da te sipcise sa lozom narucim ,sa srafovima pa stegnem.I takodje onu prvu malo bolje stegnem.
@ kristal Nije mi sasvim jasno ovo oko malog obrtanja pumpe.Mislis da popustim ona tri srafa,pa malo mrdnem na jednu stranu?To nesto znaci,odnosno ima neku svrhu?Mislim ,nemoj se uvrediti moim tonom,al mi nije to bas jasno sasvim.Mislim ,nije problem da uvrnem,al mozes li mi reci zasto se to radi, i dal postoi neka mere,koliko da uvrnem i na koju stranu?

Dakle samo da ponovim da je bosista menjao uloske dizni i sve to lepo sastavio i ustelovao prema pumpi.Dale ja nisam imao tu sta zaboraviti.A cinimi se ni on.Sve je kako treba.Sem zvuka upaljenog traktora posle.:osmeh:
@ Tomo VS Sipao sam novo ulje.Mislim da ima dovoljno.Malo je iznad crte na kojoj pise minimum.Al provericu ponovo.

To u vezi zaokretanja pumpe na slicovanim rupama se steluje predpaljenje ,moze se i prema zvuku i radu motora stelovati ali najbolje neka ti nasteluje neko ko zna na pravilan nacin.Citajuci naknadna pisanja siguran sam da motor neradi ravnomerno posto ti prva dizna pusta kompresiju.Sredi problem oko tog srafa i ravnomerno stegni brizgaljku i bice OK

Sve meni ovde mirise da ti nisi to lepo stegao,jos si sad pomenuo da ti jedan sraf ublaznuo... Ja bi od toga krenuo,zameni onu sipku sa lozom,odsrafi je sa dve matice i zameni je sa drugom dobrom...

Moguce.Mada jedna sipcica je vec imala dupli sraf jer je onaj prvi oblaznu.Zato sam i stavio posle i na toj drugoj.Zamenicu,pa cu videti sta ce tada biti.Nego sad si me zamislio oko ovog stelovanja predpaljenja.Slazem se da treba naci nekog ko se razume u to,al mozes li mi ipak malo objasniti gde se to sve nalazi.Recimo primetio sam gde se nalaze oni srafovi koji sluze za nosenje pumpe da rupa na pumpi nije samo rupa,vec je maloproduzena.Produzena,kazem,jer nje joj povecan precnik,vec je kao dodata prosirena na jednu stranu bez povecanja precnika.Kada sma video to pomislio sam da je zbog lakseg zupcenja,jer nece ono prosirenje da bude jedno naspravm drugog uvek.Pa me sad asocira d anije to mozda u pitanju il je nesto drugo.Ako je to_Onda sam je ,koliko se secam pumu maksimalno uvrnuo u levu stranu.Cini mi se.Al opet mozda ovo sto pricam nema veze sa tim uopste.Al bi voleo da mi ipak kazes.
Nego niko nepomenu moguci razlog dobijanja onoilikog gasa i ne reagovanje one rucice uopste?

Ja mislim da to nikako nemoze da valja ako si pumpu okrenuo skroz u levu stranu... Otpusti je ti i vrati da bude u sredinu onih prosirenih rupa pa probaj onda.... Nevalja da ima ni previse rano paljenje!!

U vezi tog velikog gasa najverovatnije se otkacila zupcasta letva u pumpi .Predpaljenje se steluje zaokretanjem pumpe,olabavi ona tri srafa pa probaj malo i na jednu i na drugu stranu pa gde najbolje radi i gde dobije malo obrtaja tu je dobro .A za pravilno stelovanje potreban ti je majstor , bez uvrede jer je to za laika malo komplikovanije:ppozdrav:

Naravno da se necu uvrediti.E sad da ne ispadne da se sad pravim pametan,al mi ovo sto objasniste za zaokretanje i nedeluje bas toliko komplikovano.Najbolje je resenje da to majstor uradi,al to je poprilicno veliki problem.Ne samo sto majstora ima malo,vec i medju tim majstorima ima malo ljudi.Ali pored svega toga ima tu jos dosta problema,pretezno finansiski,pored tih "majstorskih".Ali to je kod vecine tako i bezpredmetno je o tome tupiti reci.
Ja cu ovo sve sto sam dobio od vas probati,pa da vidimo sta se desava.Danas me je to poprilicno deprimirlo,al nadam se kad to sve uradim tako da ce biti u redu.
Neko pomenu zupcastu letvu.Ja sam bosistu bas i pitao dal se sta otkacilo?Jer mi je bas i delovalo logicno da se nesto otkacilo.Medjutim on mi rece da nije nista i da ona radi sasvim u redu.Jedino je malo prestelovao elemente.Tako da i njemu nije jasno zasto je dobio toliku turazu i zasto nije mogao da se ugasi na rucicu.Pomenu mi da je moguce da se nesto zaglavilo.Meni rece da je mozda rucica.Al to nije,kako sam mu i odgvovorio,a i to ne objasnjava toliki gas.Sve u svemu to po njemu ostaje misterija.
Htedoh samo jos da kazem.Zar se paljenje,rad traktora,ler gas i slicni problemi valjda steluju na samoj pumpi?A to bi opet valjda trebao da bude posao bosiste?Ili ipak nije sasvim tako?
Na ovom traktoru,kada sam ga ja uzeo,a uzeo sam ga polovnog,posle kraceg koriscenja je pukla radilica.To je nesto sto se prakticno ne desava nikad,medjutim eto ja bio te srece da se kod mene desi.Nisam znao zobg cega.A takodje ni "majstor"koji je zamenio.Medjutim ,posle ovoga sto se meni sada desilo,posumnjao sam da je on i ranije dobijao ovoliki gas,lai da predhodni vlasnik nije umeo da ga ugasi,pa je moda tom prilikom radilica napukla.Mada i ova teorija je malo verovatna.
Mada to nije bitno.Bitno mi je ovo sad.A na meni je da uradim ovako kako sam dobio savete.Pa cu rezultat videti.Valjda ce biti dobro.

Nazad
Vrh