Ursus

Sve ovo radi sa dvosmernim klipom na utovarivacu,ima 4 polozaja rucice dize, spusta, plivajuci i zakljucan.....ali me zanima 2 jednosmerna klipa da li mogu bez dodatnog razvodnika da rade na beracu,u hodu da radi klip hedera a kod kipovanja samo klip bunkera.
U uputstvu pise sledece:
"Jednosmerni klip se ukljucuje u brzospojni prikljucak koji je oznacen brojem 1 na slici 18.U tom slucaju poluga spoljnog kruga ima 3 polozaja(sl. 21):
-dizanje;poluga je u krajnjem zadnjem polozaju,ona mora biti zadrzavana ili zakocena navrtkom za ogranicavanje hoda,
-nezavisni;poluga je u srednjem polozaju:U tom polozaju poluga se zadrzava automatski,
-spustanje;poluga je u krajnjem prednjem polozaju.U tom polozaju poluga se zadrzava automatski i nema potrebe za zadrzavanjem i kocenjem.
U slucaju istovremenog upravljanja sa 2 jednosmerna klipa,drugi klip koji je prikljucen na prikljucak oznacen brojem 2 na sl. 18 bice spusten nakon postavljanja poluge na dizanje a podignut nakon postavljanja poluge na spustanje.
Dvosmerni klip treba da se prikljuci na prikljucke 1 i 2 na sl.18 poluga spoljnog kruga tada ima 4 polozaja( sl .22):
-dizanje;upravljacka poluga je u krajnjem zadnjem polozaju,
-nezavisni;poluga je u srednjem polozaju,
-plivajuci polozaj;poluga je izmedju nezavisnog i krajnjeg polozaja,u tom polozaju poluga se zadrzava automatski,
-spustanje; poluga je u krajnjem prednjem polozaju. "

Prema uputstvu oni rade kontra jedan od drugog.Zato bih voleo da cujem iskustva iz prakse ako neko ima.

Mislim da bi to moglo da radi,sta moze da se desi ako jednosmerni klip stavis na izlaz za dvosmerni? ...jbg,ne mogu ti reci iz prakse jer ja na beracu imam razvodnik i radim samo sa jednom prikljuckom.

reci mi šošara da li utovarivač funkcioniše kad zamjeniš utikače hidraulike od utovarivača

Ja iskreno nisam ni znao za ovaj sistem preko ručice podizača poluga .Znači drugi jed. klip bi trebao da radi preko ručice hidraulika. Po meni se može uspešno raditi i sa dva jed. klipa na ručici za kipanje. Kada bereš npr. gurneš ručicu za kipanje napred i dižeš kljunove .U tom slučaju bunker se spušta i to ničemu nesmeta. Kada gurneš malo napred spuštaš kljunove ,bunkeru opet nesmeta.Kada kipaš povučeš ručicu u zadnji položaj i iskipaš ,stim što bi se u tom slučaju spustili kljunovi jer je otvoren povrat u prvo crevo. Kada povučeš malo nazad bunker se spusti.Ponovo gurneš napred podesiš kljunove i gas.Kod mene je doduše zetor ali isti je razvodnik.

Kad sam ga uzeo,pre 13 god,imao je samo jednu cev sa prikljuckom.medjutim nije mi trebala spoljna hidraulika i nisam je koristio sve dok nisam napravio utovarivac.Namestio sam jos jednu cev i prikacio dvosmerni klip i to radi odlicno.E sad bas nisam obracao paznju da li svaki put stavim u isti prikljucak uvek isto crevo ali klip radi.Rucica kipe ide dole klip izlazi-prazni kasiku,rucica gore klip se uvlaci-vraca kasiku.Radi nezavisno od toga da li su poluge podignute do kraja ili spustene do kraja,samo saceka da se poluge ili spuste ili dignu ako istovremneno zadam obe komande.Prvo digne polugama utovarivac u krajnji zadat polozaj a onda iskipuje kasiku.Prvom prilikom kad ga budem koristio probacu da zamenim creva,pa cu napisati kako se ponasa.
A ovo oko 2 jednosmerna cu morati da probam cim namestim 212-ku da kipuje(pri kraju sam radova).Prvo probati u dvoristu da li moze da radi i ako moze onda u njivu.A ako ne radi onda uzeti razvodnik.

Kad je na jednom izvodu pritisak ulja, drugi je otvoren u slobodan povrat, tj ako staviš dva jednosmerna cilindras, dok jedan klip "diže" drugi će da se spušta dejstvom gravitacije.... Ali uz malo mudrovanja može da se izvede, jer kad prazniš bunker nije ti bitna visina hedera, a dok bereš nije ti potrebno da dižeš bunker.... Samo ćeš morati da paziš da kad spuštaš bunker, ne pritisneš ručicu do kraja jer će onda krenuti bunker u vis...

Radit će to baš kao što sam rekao .Evo i kolega @mityoo@ ima zetora i potvrdjuje isto. Kod njih je dobro upravo to što ima te 4 pozicije .Kada povučeš malo on spušta a kad predješ sredinu on počne da diže.Kad se malo uferči to radi dobro.

dobro ciro hvala na odgovoru ali mislim da ti vozis ili c355 ili c360 jer c335 mislim da ima menjac dole a to pored volana mu je gas kao na 539 :)
Ursus 335 ima menjac izmedju nogu i na jednoj polugi su mu i spore i brze sa dva klipa i 35ks jede fergusona jer ima 1800kg,a i sto se delova tice jeftin i mali potrosac inace moj prvi traktor kojeg nikada necu prezaliti sto sam prodao!

Zdravo svima
imam problem sa mjenjacem na ursus 355, postao je veoma bucan u 4 i 5 brzini, ne snosljiva buka, najvise se cuje u 5 pod opterecenjem, dok u cetvrtoj nesto manje.
U radnim brzinama (1,2,3) ne cuje se nikakva buka nit krkljamje. Da li su ovo simptomi, da su losi zupcanici 4 i 5, ili su lezaji na jednim od snopova ?
Jos da napomen traktor je 79 godiste, i mjenjac nikad nije radjen, sad je vjerovatno doslo vrijeme:haha:.
Ako neko zna, sta bi moglo biti, bio bi mu zahvalan na svakoj informaciji.:ppozdrav:

Ja sumnjam na desni reduktor, al reko mozda je ima neko slicno iskustvo...
Tacno je da je ursus dosta bucan, al ovo je bas previse u poslednje vrijeme.

Da li na Ursus-u 360 moze da radi kipa ako je iskljucen kardan? Ili je isto kao na 355 mora da radi kardan da bi kipovao?

Ja ga nisam sreo ali ovde je bilo više rasprave o tome i zaključakje da postoje serije 360 kojima pumpa radi bez uključenog kardanskog vratila.

Može preko menjača, menjač u brzinu reduktor na ler a leva ručica ima položaj samo neznam gde tačno bi na kojoj crti, probaj pa ćeš videti.

Svi ursusi 355 i 360 mogu kipati, da kad im je kardan iskljucen.
Kao sto je vec napisano, reduktor u neutralan polozaj, mjenjac u jednu od brzina
a lijevu rucicu, kao sto rece branko, malo ispod gornjeg krajnjeg polozaja. Pokusajte i vidjecete, s tim da nije bas preporucljivo u 5 brzinu usaltati zbog prevelike brzine pumpe
optimum je 4. Baro se kod mene tako pokazao.

Nazad
Vrh