Ursus

Ako je u pitanju URSUS C-355, on može da kipuje a da mu nije uključen kardan. Ja sam kupioo URSUS C-355, novog 1975.g. Uz njega ide uputstvo koje malo ko procita, tako da mnogi misle da mora biti uključen kardan da bi radio hidraulik. U medjuvremenu uradio dve generalne na njemu. Prvu 1987.g. Tada sam delove za generalnu kupio u Poljskoj u Katovicama, a druga generalna ove proleci delove kupio u BG. Nisu uvek svuda delovi iste cene i kvaliteta. Za ovih 38 god. rada sa njim vrlo sam zadovoljan. Takodje sam koristio IMT 539, ZETOR 3511, i paralelno sa URSUSOM IMT-560. Svi su dobri, ali mislim da je URSUS, najekonomičniji (zbog jeftinih delova i male potrosnje goriva). Uz njega koristio plug Lemind-Leskovac dvobrazni (prilično težak), i znatno laksi, isto dvobrazni OLT Osijek (mislim da se zove Sremac ili Orač). Mislim da mu je primereniji ovaj drugi OLTOV ili IMT-756. Za manje povrsine URSUS može biti jedini traktor u domacinstvu. IMT-560 to ne može jer treba manji traktor sa uzim tockovima za medjuredno kultiviranje. IMT-539, takodje tesko da može biti jedini jer treba jači i teži traktor za oranje. Dok URSUS C-355 može biti jedini traktor. Može lepo da ore, a i da kultivira. Širina točkova i okretnost mu to omogućavaju.

covek nas pita o 335 a ne o 355.

nije istina ovo: "Ursuz ima jednu manu a to je potreba za radom kardana da bi mogao da kipuje..."

((1) traktor se naziva "Ursus" a ne "Ursuz", 2) ne treba raditi kardan dok kipuje (ili za dizanje hidr.))).

moze da ore sa 1 brazdnim plugom imt 752 (i slicni fop-ovoim ili olt-ovim plugovima lepo), kao i sa dvobrazdnim olt pto (i sl.).

malo trosi (2 cil, i to znaci da otpr. 30% manje trosi od fergusona), dosta je tezak, super je za transport (ima i nozni i rucni gas), zahvalan traktor, kardan mu je malo "sporiji" kao na fergusonu: kardan 540/ otpr. 2000 obr. motora.

imt 53X (ferguson) trosi vise, jaca mu je hidraulika, i kardan 540/ otpr. 1500 obr. motora.

to je to.

Dulkaarpad jel ti imas c335....sve se nesto pribojavam da je on slabasan i ta 2 klipa sve se mislim da je nezan,mada za 1500e bolje nemoze

jeste. kupljen (deda kupio) nov 1976 god. do 2007 je sam radio 20 ha zemlje od oranja sve do branja kukuruza.
pitaj, sta te interesuje (na pp, da tu ne nerviramo ostale :) ).

vise moze da odvuce od fergusona (jos ako ima tegove nazad, onda extra). ako su uslovi oranja idealni, onda ferguson moze i 1. brzom da ore, a ursus ne (bar mi nismo orali 1. nikad - ugarili jeste i sa 2 brazde 1. brzom, ali oranje ne radimo nikad 1.). eto jos jedna "mana", a kazem u odnosu na ferguson 30% manje trosi (koristili smo godinama pored ursusa imt 533, pa zato znam)!

Na C360,ima dvosmerna hidraulika,cetiri polozaja rucice:dizanje,spustanje,plivajuci polozaj i zakljucan...tj cetiri radne operacije.Imam dve cevi sa prikljucima i na zadnjem utovarivacu dvosmerni klip(to radi perfektno),ali me zanima da li se mogu dva jednosmerna klipa na beracu(od hedera i od bunkera) prikaciti svaki na po jednu cev sa prikljuckom ili mora ici neki razvodnik i prikaciti na jednu cev.

jel ti imas c355 kakav je orac gledao sam snimak kako ore sa imt 756.20 2x12coli i to jako lepo izgleda jako lepo se ponasa sa tim plugom...nasao sam jedan za 2200e mislim da taj traktor itekako vredi te pare

jel ti imas c355 kakav je orac gledao sam snimak kako ore sa imt 756.20 2x12coli i to jako lepo izgleda jako lepo se ponasa sa tim plugom...nasao sam jedan za 2200e mislim da taj traktor itekako vredi te pare

Imam c-360...pored starog rusa 82-jke nije mi on glavni orač ali priskoci u pomoc da se zavrsi na vreme. Nisam vozio mnogo traktora u oranju da bih mogao da dam neko poredjenje ili misljenje ali recimo da mi je lakse sa njim da orem nego sa rusom,e sad,jbg,rus je brzi pa imas veci ucinak...ali, ja sam sa tim traktorom zadovoljan jer skoro sve poslove radim sa njim i nema manu,k'o da je stvoren za sve.

Jel mozes samo da mi objasnis kako idu brzine na c355 ili c360,jbg nikad nisam koristio ursus pa se sad blamiram po forumu :udri:

huh,pa kako da ti objasnim,ne znam sta zelis da znas...imas 5 brzina napred i rikverc u dve varijante - sporohodno i brzohodno,znaci imas 10 napred i dve nazad. Palica od menjaca ide kao cirilicno slovo ,Ž', gore su: prva,treca,peta ,dole : rikverc,druga,cetvrta. Mozda bi trebalo da ti kazem da palica menjaca nije izmedju nogu,nego je gore,desno od volana,ispod rucnog gasa...ali nemas sta da se blamiras,cim pogledas nekog izbliza ili sednes na njega,shvatices kako i sta...ne brini.

imao sam ja ursus c 360 10 godina, ko mene je malo orao, najvise je vukao imt jednoosovinku, kada sam ga kupio uradio mu komplet generalnu i radio je 10 god bez ikakvih kvarova, prodao sam ga u maju ove god jer sam nabavio jedan veci i jedan manji traktor

Kao orac je odlican,ima opcije krute i plivajuce hidraulike,na rucici biras kako odgovara uslovima rada.Orem sa 360 i plug "Poljak" Agro an mach 2X14 coli.

Ja sam upario oranje sa C-355 i IMT 756.2 i Rus 82-ka sa poljakom 3x14 coli. Idealna kombinacija za oranje, Lepo slaože brazde pa se skoro i ne vidi koja je koja brazda.

druze ja poznajem nasu zemlju,ako ti rus 82 vuce 3x14 onda slobodno za c355 kaci 2x14 jer je za rusa 82 mnogo 3x14 bar kod nas,za 82ku je realan plug 2x16 ili max 3x12..izvinite za :off_topic:
inace taj c355 je kod nas taman taj plug 756.2

Na C360,ima dvosmerna hidraulika,cetiri polozaja rucice:dizanje,spustanje,plivajuci polozaj i zakljucan...tj cetiri radne operacije.Imam dve cevi sa prikljucima i na zadnjem utovarivacu dvosmerni klip(to radi perfektno),ali me zanima da li se mogu dva jednosmerna klipa na beracu(od hedera i od bunkera) prikaciti svaki na po jednu cev sa prikljuckom ili mora ici neki razvodnik i prikaciti na jednu cev.

Ima li neko iskustva sa ovim?

Koliko me sećanje služi na ursusu ručicu kada guraš dole kipa na jednu cev (zadnju, bliže poteznicama), a kada vučeš gore na prednju( bliža volanu). Znači ide ovako kada guraš ručicu dole, kipa dokle držiš ručicu, pa imaš neutralan položaj, malo povučeš gore( oseti se pod rukom) plivajući položaj, i kada povučeš skroz gore onda kipa na prednju cev( isto dok držiš ručicu dotle diže kada pustiš stane).

Nazad
Vrh