Upotreba Totala u obradi zemljišta u voćnjacima - da ili ne ?

Evo prerađenje prskalice koja služi samo za tretiranje voćnjaka totalom a kad promjenim granu koja se vidi zavezana za prskalicu onda prskam kanale ili neke druge površine jer može stajati i pod 90 stupnjeva.

Uploaded with ImageShack.us

Dobro ti ovo resenje.
Ja sam nesto nabudzio da mi stoji napred, tako lakse pratim i prskam samo jednu stranu reda, jeste tako duplo vise prohoda ali jbg, ne mogu da nisanim da na obe strane prolazi tik pored stabla.
A cemu ti sluze ovi tockovi na prskalici?

Da baš dobro rešenje ::svaka cast::, verovatno lakšem pomeranju prskalice kada nije zakačena za traktor...

Točkovi su za lakše parkiranje i manevriranje prskalicom. Za nas već malo onemoćale zlata vrijede.
I ja sam imao tako rješenje prije ovoga ali sam se uvjerio da je ovo puno brže i bolje jer ako slučajno malo zakačiš voćku opruga vrati diznu i samo tjeraj i nemaš potrebe za okretanjem. Raspon se može podešavati jer imam međuredni razmak od 5 i od 4 metra. I jedna dizna je blokirana odnosno na svakom kraju prska po jedna dizna 11004 i to je dovoljno.
Evo još detalj:

e03o9d.jpg

@Matkee nije izbojak, već stara trava od prošle jeseni.
Prije svakog tretmana totalom, prođe se kroz redove, pregleda i uklone svi izbojci pored i uz stabla.
Tako da svaki rizik od sušenja zbog totala se izbjegava. Način na koji uklanjam izbojke sam ranije
objasnio u ovom dijelu foruma.

@ironman, tako je, i ako se potkrade neki manji izbojak neće štetiti ali ne treba to dozvoliti.
Imam i ja nekih 40tak stabala višnje, domaće i kalemljene, sorte ne znam ali vrlo sam zadovoljan
i kvalitetom ploda i prinosom. Svake godine se pod njima pojavi prava mala šuma mladara
koje rješavam motikom.

@batad, svaka čast na izumu, za svaku pohvalu! Ovih dana i ja tražim konačno rješenje da montiram
prskalicu za total na kosilicu. Kad kosim međuredne pojaseve da u "jednom" trošku i popršćem totalom.
Ušteda vremena, goriva i novca. Ići ću na postizanje pritiska iz kompresora traktora direktno na
cilindar sa sredstvom ali još tražim najbolje rješenje za regulaciju pritiska.
Točkići ispod prskalice su isto dobra stvar, bez obzira koliko radnik imao godina koji se tim bavi. :)

hehe, onemocale....jel se to salis ? :)

Ma da, jedna dizna je sasvim dovoljna, i ja tako radim.

Ta dizna 11004, koju širinu pršće i sa koje visine. Je li mlaz trapezast ili kružni?

@ironman
Da niste ispisnici mozda:haha:
@vocar
Mislim da mogu da se nadju ventili koji otvaraju na 3,4 bara kao oni sigurnosni kada pritisak padne on zatvori bice oscilacija ali je za taj posao nebitno a sto mi se svidjaju ovi tvoji vocnjaci nemogu da ti ispricam okaci jos neku sliku ako ti nije sta:ppozdrav:

@ironman
Da niste ispisnici mozda
Ma kakvi, batad je za mene decak, video sam mu u profilu godine, folira se :)

E da, valjalo bi jos neki detalj iz tih vocnjaka, ja neke detalje trazim ali ne vide se jasno.

Hvala kicca!

@batad, još jedno pitanje, čemu služi ova ručica, kružni prsten sa strane?

Ma ne :)
A ima falinki, nije da ih nema al:)
Vocar, bez uvrede molim te.
A Kico pogledaj ovaj detalj uvecaj koliko se moze. Vide li se tu prednosti guste sadnje? :)

detalj.jpg

Ma malo preterujem naravno. I namerno :)
Lep je vocnjak zaista.
Meni se cini da je tretirana povrsina malo prevelika jer je istretirano cini mi se vise od pola povrsine.
A za ovaj detalj
Ne vidi se rod, a vi pobornici guste sadnje kazete da su tu sljive ko lubenice a rodiiiiii u pm :)

Ne vidim razlog zašto je problem u širini tretiranja? Jel trava i korov poželjan u voćnjaku, naročito u zoni korijena?

Ne vidi se rod, a vi pobornici guste sadnje kazete da su tu sljive ko lubenice a rodiiiiii u pm

@kicca, valjda ti je sad jasno zašto što manje slika kačim :)

Ta dizna 11004, koju širinu pršće i sa koje visine. Je li mlaz trapezast ili kružni?

110 je kut prskanja a 04 lit/mn (1,51) i mlaz je trapezast. Primjetio si da naosaču grana na prskalici možeš mjenjhati visinu grana i plus na hidrauliku traktora visinu cijele prskalice pa time određujem širinu prskanja.

@batad, još jedno pitanje, čemu služi ova ručica, kružni prsten sa strane?

To je grana od ratarske prskalice i to je orginal prsten da dizna ne dira zemlju. Imam brzi proključak i tu granu stavim u polju kad prskam kanal ili neku šikaru jer može stajati i pod 90 stupnjeva.

@ironman-generacijo, hvala za životni optimizam.

Ne vidim razlog zašto je problem u širini tretiranja? Jel trava i korov poželjan u voćnjaku, naročito u zoni korijena?

@kicca, valjda ti je sad jasno zašto što manje slika kačim :)

Opet si se naljutio?

Ma nema veze, teraj ti po svome ja cu po svome pa dokle doguramo.

Isto kao sto ti ne vidis razlog zasto je problem kako rece, ja ne vidim razlog za toliko sirok pojas tretiranja. Ja, kada boih tretirao vise od pola ja bih bar istretirao celu povrsinu. I inace, bilo sta da radim u vocu pokusavam da sve dokucim vlastitom logikom a ne jer je neko tako rekao, jer se tako radi i sl. Tretiram u redu jer ne posedujem mehanizaciju za obradu u redu i tretiram samo onoloko koliko moram, tamo gde ne mogu da obradim.
Ima nekoliko razloga za to. Prvo jeftinije je da se to izmalcira pokosi ili sta ko vec radi nego da se tretira herbicidom. Drugo sigurno je bolje u zemljiste uneti organski materijal nego herbicid a malciranjem ili kosenjem se organski materijal unosi u zemljiste.

I sta je problem ako sam primetio da se ne vidi rod?
Pa eto ja ga stvarno ne vidim.
Cemu ta tolika sujeta?
Evo, ako ce ti biti lakse pokazacu ti stanje u svom vocnjaku, obrati paznju na plodove na zemlji, tako je po celoj povrsini.
picture128tj.jpg

Doduse, ostalo je i na granama a i klopka je tu :)

picture127g.jpg

Evo zaperaka , malo i previše, koji su prošle godine košeni trimerom i poprskani totalom u osmom mjesecu a ove godine sad prvi put košnja trimerom a total će opet kasnije.

A ovo je slika jučerašnjeg rada. Primjetićete kako se iz košulje cijedi 1,5 litra Jane prerađena u čisti ljudski znoj.
I da , nemojte pitai zašto su voćke krive jer je to već nekoliko puta ispričana priča i nikad nije prošlo bez suza. Može jedino komentar ako neko ima rješenje kako da ih trajnu vrtim u vertikalu.

@batad, za vrijeme kišnog perioda, kada je zemlja meka, otkopaj manju rupu sa one strane na koji bi
trebao vratiti stablo, udari kraći deblji kolac i lagano potegni i vrati stablo u vertikalni položaj pa ga priveži.
Onda vrati zemlju i dobro natabaj oko stabla. Sve se to da srediti i da budu u pravcu. Malo su ti povisoke
donje noseće grane i krošnja uopšte, ali ti sam znaš što je tako. Je li ovo Ljepotica?

Biće ovo dobar šljivik :ppozdrav:

Ja inace mislim da su ovo visnje ako gresim greh na moju dusu:sta:
Vocar ti je odlicno predlozio ovo za vracanje stabla mislim da ce funkcionisati 100%
Takodjemislim da kada su izbojci u pitanju rad sa trimerom ce samo povecavati njihov broj i to mnogo nazalost mislim da je najbolje resenje za izbojke budak e jes da je tesko a trimer nikako :ppozdrav:

Nazad
Vrh