Upotreba Totala u obradi zemljišta u voćnjacima - da ili ne ?

Vocaru, na slici iza se vidi prskalica od bojlera koja se snadbeva vazduhom iz kompresopra za pumpanje guma, na kome se nalazi sigurnosni ventil, a za svaki slucaj na boljleru se nalazi jos jedan, od bojlera naravno, koji se mogu nastelovati da otvaraju istovremeno 3 ili 5 bara. Kada kompresor nadruka 3 bara, sigurnosni ventil propusti, a u prskanju kompresor stalno radi. Bijler mizes staviti na svoju kosacicu

Biće ovo dobar šljivik
Nikad to nece biti dobar sljivik.
Jer nije sljiva
A lepotica jeste, prilicno lepa visnja :)

Kico, potrudio se ocito da nadje neki solidan detalj. Sad dal kod komsije ili se i njemu malo posrecilo ko ce ga znati :)

A za ono sto rece da me bog prosle godine kaznio :)
Pazi kad nisi jedini sto mi to kaze. Taj grad je bio neki nocni i zahvatio neverovatno uzak pojas, ma nekoliko stotina metara, a parcela gde mi je vocnjak bas tako postavlejna, dugacka a relativno uska i bas preko celog vosnjaka. Ma ko da je imao lasersko navodjenje :)
I nema sanse da ikoga, a posebno rodjenu sestru, razuverim da je bog gadjao bas moj vocnjak :)

Hvala na savjetima pa da evo malo objasnim
Nadam se da će to kad tad biti solidan voćnjak višnje Oblačinske koje su dadnice uvezene iz Srbije. Višnja je na vlastitom korijenu a poslije su to zabranili pa se moglo uvesti samo kalemljena. Sadni materijal je bio jako neujadnačen ali na 45000 sadnica nisam mogao sve kontrolirati i bilo je samo daj.
Prve godine poslije proljetnje sadnje je bila izrazita suša pa sam zalijevao cisternom da ih održim na životu a onda sam ih isforsiro dušikom tako da je porast druge godine bio veći nego prve pa je to razlog visine prvih grana uz namjeru strojnog branja.
Prošlog proljeća enormne poplave i vjetar. Prvi put ispravljano ručno i nabijano okolo nje nogama i batovima. Za sedam dana opet nevrijeme. Ovaj put smo se "modernizirali" pa smo ispravljali strojno. Rusu rašireni prednji točkovi i dodato još 100kg utega. Tako sam prošo s obe strane reda. Za sedam dana opet nevrijeme.........Više nisam imo snage a ni skim ispravlajti. Od onda nije čestito natopilo jer su kolci spremni i samo čekam dobru kišu. Od početak godine do sada palo 85 litara. Malo više od ništa.
Sad neznam hoće li biti kasno za ispravljanje u jesen/zimu.

Uploaded with ImageShack.us

Sad neznam hoće li biti kasno za ispravljanje u jesen/zimu.
Nece al malo je 1,5 preradjene Jane za taj posao :) 45 000 je zaista impozantna cifra (ako nisi greskom uneo nulu viska? )
Nema tu nekog pravila niti najboljeg nacina kako se to radi. Sam moras doneti odluku kako ces ih dovesti u priblizno vertikalan polozaj na osnovu onoga cime raspoalzes (radna snaga najpre)
Da je to moje ja bih samo one ekstremno nagnute ispravio na nacin slican onomkoji je opisao vocar. Ne znam zasto manji kolac, mozda zbog ustede na kolju ali moze i malo veci kolac, visina debla otprilike, vezati na dva mesta i ostaviti. Proveravati da vezivo ne uraste u deblo, malo ce to kolje da smeta dok se ne ukloni ali ne previse i to je to.
Ne znam zasto ne bi bio dobar visnjik? Obradjuj, stiti i bic enaravno. Mlad si jbt, mozes ti to :)
I sto vise Jane na kosulji.

E sad se setih ima Focus ultra taj je kao za vinograde i vocnjake u zasnivanju t.j. mladje od 3 godine

@kicca kojom koncentracijom si prskao, Glifosav sam koristoi u strljištu, a u voćnjaku 2 dl / 10 litara vode, to je ok ?

Matke setas me forumu ko majka sasavu cerku:haha:
ja sam koristio u vinogradu taj Focus Ultra casa od jogurta na obicnu ledjnu prskalicu inace vecina ide tu oko 2 do 5l/ha

Focus ultra može ići ali je za jednogodišnje i višegodišnje travne korove (Ciklosidim) a kompletno rješenje je Basta (Glufosinat) za voćnjake mlađe od 3 god.

@batad, koliko potrošiš emulzije (voda+total+okvašivač) sa onom traktorskom prskalicom po hektaru? I kojom brzinom (tj. brojem obrtaja) ideš kad pršćeš?

Da li mogu da prskam korov u vocnjaku herbicidom Roundup( aktivna materija glisofat).Koliko smem da prskam blizu stabla? KOLICINA primene 2-4 l/hektaru (20-40 ml/100m2) KOLIKO JE TO MILILILITRA NA 100 LITARA VODE.

Da li mogu da prskam korov u vocnjaku herbicidom Roundup( aktivna materija glisofat).Koliko smem da prskam blizu stabla? KOLICINA primene 2-4 l/hektaru (20-40 ml/100m2) KOLIKO JE TO MILILILITRA NA 100 LITARA VODE.

Mozes. Mozes da prskas i samo stablo ali ne i list vocke sto znaci da mozes da prskas korov uz stablo i da herbicid padne na koru stabla. Pazi da pre toga uklonis ako ih ima one korenove izbojke. Pisano je ovde o tome. Procitaj bas u ovoj temi.
Na sto litara vode sipaj 2 litra (1,5 minimalno, a koliko ces sipati zavisi sta imas od korova i koliki je trenutno) i prskaj slobodno.

nisam za upotrebu totala u vocnjaku ali nekad covek nema drugi izbor u dve parcele se pojavila pirevina i sve je vise hvatala maha pa je ove godine palo prskanje totalom . nesto drugo me interesuje , svake godine se javlja isti problem u vocnjaku sljiva, metilj ili mladjari koji rastu iz podloge tu smo vec razne tehnike upotrebljavali ali ni jedno resenje nije donelo neki napredak skoro sam citao na jednom austriskom site-u da moze da se prska pre berbe sa Kabuki (Pyraflufen-ethyl, samo da se vodi racuna da ne dokacis plod a posle berbe sa Basta (Glufosinate, WZ 14 t,) potrebno je da prodje 4- 8 nedelja izmedju prskanja. ovako kao laik bi zakljucio da je to neki blazi oblik totala pa me interesuje ima li ko iskustva sa time i sta je upotrebljavao

@krcinac
Prskao bi totalom po tim izdancima? Ne bih ti to preporučio. Pitanje izdanaka se ne može riješiti herbicidima, bar koliko ja znam. Svake godine se javljaju i moraju se uklanjati prije tretmana.

Nazad
Vrh