Upotreba Totala u obradi zemljišta u voćnjacima - da ili ne ?

@radan može li cilindar za vazduh raditi non-stop dok je traktor sa upaljenim kardanom u pokretu? Vjerovatno podrazumjevaš cilindar sa kojeg se duvaju gume? Pominješ sigurnosni ventil od bojlera.. možda bi se i bojler mogao staviti? :) Jesi li već pravio sličan sistem?
Nisam pravio ja ali sam isti video. Uzet je bojller od 80 litara, a vazduh je doveden sa kompresora za duvanje guma. Na otvoru za grejac, nalazi se isti sa manometrom, a na cevima za toplu i hladnu vodu nalaze se creva, tako da mogu dvojica prskati. U ovoj varijanti dodat je otvor sa čepm za sipanje vode i otrova, i dodata je cev na kojoj je prišrafljen sigurnosni ventil od bojlera. Nakon sipawa vode i hemije, pusta se kompresor da radi, a na manometru koji se takođe nalazi na buretu prati se pritisak, pa kada dostigne odgovarajuci pritisak, otvori se sigurnosni ventil i on propusti vazduh. Za veće voćnjake moće da se koristi bure od 200 litira sa tenka( ima ga na vojnim otpadima, izgleda kao da ima ojačanja u vidu obruča), to bure ima deblje zidove u odnosu na ostalu burad.

Znam kako je to sa tenka sa obrucima ima po mom selu po neko jos takvih burica jos iz vremena nemaca mislim da su od aluminiuma ili pocinkovana sa dosta debelim limom i 3 obruca .Mene interesuje sta se preporucuje za korov tipa trnak glog bagrem grab sipurak i tako taj drvenasti korov .Da li moze Total da resi problem jednim delom ili neki drugi preparat i kada se preporucuje prskanje za vreme pocetka listanja ili u punom listu posto obicno taj korov je tesko seci nalazi se na plotovima i stalno preti da ugusi zasade sljive ili jabuke . Garlon ili Casaron zanima me i to u granulama da li se baca seje kao obicno djubrivo ili se rastapa pa prska , da li postoje kolicine manje od 50 kg npr 5 kg ili 10 kg

Danas sam kupio 4 l totalnog herbicida, sutra imam u planu da popravim prskalicu pa da poprskam korov u voćnjaku, nema više čekanja, a javljaju i kišu za par dana što je dobro za dubinska prskanja...

@frenky9415 msm da sve što želiš da uništiš možeš da tretiraš sa nekim od totalnih herbicida samo čekaj da dobro olista, a korovi da narastu bar 30 cm, više zelene mase pa će samim tim i usvojiti više otrova....

Rezultat upotrebe Micron Herby prskalice na baterije, 20l vode+2,5l totala na 1,5 ha sa CDA tehnologijom.

e03o9d.jpg

Koliko uz samo stablo sme da se prska herbicid, konkretno kajsije stare 5 i više godina? jel sme takoreći i da okupa dno stabla, tu mi izbija zubača ko blesava?

Kolega @voćar da li ti je na slici, druga sadnica sa desne strane mladar koji ide iz korena ili neka visoka trava ?

Izgleda da je izbojak iz korena a ako jeste gotovo je !

:)
Ma nije opasno cak i da jeste. Naravno da nije dobro ako se prska po korenovim izbojcima jer tako herbicid ulazi u organizam gajene biljke ali premala je to kolicina da bi ozbiljno naudila vocki. Opasno bi bilo ako bi se prskalo a da izbojaka ima mnogo kao sto se to desava kod vuisnje koja foprmira dosta tih izdanaka ali ako ostane po neki nije strasno.

I da, vocar je naravno u pravu, totalni herbicidi na bazi glifosata deluju iskljucivo preko lista tako da se stablo slobodno moze kupati, tj slobodno pesticid moze pasti na koru i nista se nece dogoditi isto tako i na zemlju. Tu se vrlo brzo deaktivira.

Onda nzm šta je razlog sušenja jedne moje šljive :sta:, imala je mladare iz korena, tata je mislio da to ne smeta i prskao totalnim herbicidom dok sam bio u gradu, prvo je opalo lišće, a onda se kompletno osušila, mogu ovde da ubacim sliku ?

pa zavisi koliki su bili mladari i kolika je bila sljiva.
Da bi herbicid delovao mora da bude unesena dovoljna doza preparata koja ce uspeti da blokira rad korenovog sistema, to je princip delovanja ovih herbicida, i tako ce se biljka osusiti. Ako je bilo nekoliko bujnih izbojaka oko stabla i ako je ukupna povrsina lisca na njima dovoljna da preuzme kriticnu kolicinu preparata naravno da ce se sljiva osusiti.
O ovom vocarevom sluucaju se radi o jednom malom izbojku a on siguran sam nema ni teoretske sanse da to ucini.
Da se razumemo, svakako da se pre upotrebe totala moraju ukloniti ti izdanci (upravo to sam danas radio u visnji) ali ako neki ne primetimo i ostane nece se desiti nista strasno.

Postoje razna sredstva, budak, motika, asov, sekira :)

Ti izbojci su odlika pojedinih vrsta ili podloga pa se tako za visnju zna da ima mnogo tih izbojaka, za dzenariku kao podlogu takodje ipak manje nego kod visnje
Pojacana pojava njih narocito kod dzenarike se javlja ako se prilikom obrade povredjuje deblo, a nepravilno, nepotpuno uklanjanje postojecih inicira pojavu jos vise takvih.

Može li se divlje zelje i divlja kupina uništiti u jesen nekim herbicidom? Ne bi sad tretirao pokosio sam trimerom do crne zemlje.

Uh kupina je bas gadna treba je poprilicno poprskati da bi se unistila ali moze. Zelje moze lakse, tretiraj u avgustu septembru i resices problem. Sacekaj da to sto unistavas posle kosenja dobije dovoljno lisne povrsine i dobro je nakvasi rastvorom.
A za kupinu mozes i kasnije, oktobar pa mozda cak i novembar jer je ona aktivna dosta duboko u jesen.

Postoje razna sredstva, budak, motika, asov, sekira :)

Ti izbojci su odlika pojedinih vrsta ili podloga pa se tako za visnju zna da ima mnogo tih izbojaka, za dzenariku kao podlogu takodje ipak manje nego kod visnje
Pojacana pojava njih narocito kod dzenarike se javlja ako se prilikom obrade povredjuje deblo, a nepravilno, nepotpuno uklanjanje postojecih inicira pojavu jos vise takvih.

Znam da višnja (Oblačinska) ima mnogo tih izboja ali neznam jel to vrijedi za cijeli životni vijek višnje ili ne.
Ja između voćki u redu kosim trimerom i onda prođem škarama i skalpelom (kako mi je gdje lakše) nekoliko dana prije prskanja totalom. E sad dali je to pravilno ?

Moje iskustvo sa unistavanjem kupine,ospricao totalom/obicna doza/u leto,posle par meseci ona je jos bila ziva,ali sledeceg proleca nije ni krenula,bio sam zadovoljan unistavanjem ove opasne biljke.

Hvala
Pa kupinu sam povadio prilično prošle godine (nije to orato 30god),motika za nju je bog, ali se zelje posle frejziranja raširilo.Za kupinu mislim da ide Bonaca, sta je za zelje?

Ja to uradim trimerom u redu, tj u redu pre prskanja totalom te izbojke uklonim trimerom. Trudim se da ih sve vidim i uklonim ali uvek ostane po neki mali koji se ne vidi u travi i nikada nisam imao problema. Izmedju redova malciram i tu ih isecem malcerom.
Ima ih ceo zivotni vek visnje, to nam je tako.

Hvala
Pa kupinu sam povadio prilično prošle godine (nije to orato 30god),motika za nju je bog, ali se zelje posle frejziranja raširilo.Za kupinu mislim da ide Bonaca, sta je za zelje?

Ma zvekni ti to nekim totalnim, mani bonace i ostale secerne vodice.
Ovo sto panonac kaze i jeste sustina, da ne krene sledece godine, zato se i tretira u jesen. Svaka biljka na kraju vegetacije povlaci sokove u znacajnoj meri u koren. I u taj momenat se koristi da joj u koren posaljes nesto sto ce je unistiti.

Nazad
Vrh