Unutrašnjost štala

koliko ja znam pod na kojim su krave treba da bude niži za 10 do 15 cm u odnosu na dno jasala,zid između krava i jasala 30 do 40 cm mjereći od poda na kom su krave.Hodnik u visini tog zida ili malo niži a širina jasala oko 60 cm

A ovaj zid od jasli prema hranidbenom hodniku,da sada pravim stalu ne bih ni stavljao.Sve sto izguraju dalje da ga ne mogu dohvatiti gurnes samo lopatom ili metlom zavisno od hrane.Ovako mi bespotrebno oduzima odredjeni prostor,kada ulazim kolicima npr. i tera da sve podizem preko zida.I ono sto izbace vise nikako ne mogu da dohvate,dok bez zida kabastu hranu-seno,detelinu... bi jos i mogle da dohvate na istu daljinu.Plus sto sam imao problem sa jednom da mi usla bila u jasle,joj koje muke...A morali smo da je vezemo nesto duze,tesko je ustajala.Ovako preskoci 30 cm i kao na setalistu.

Taj zid ne treba da postoji i još taj deo bi trebalo dodatno uglačati beton ili zalepiti pločice da bi mogle fino da poližu hranu.

kod mene su jasle sada do zida, znaci ne ide se ispred, jasle sam radio ove godine, visoke su oko 30cm mereno od lezista krava, dno jasala je malo vise od lezista ali jasle nisam radio zaobljene vec vrlo malo zaoblio, tek da se poznaje, a hodnik bi radio u visini tog zida, zato pitam koliko visoko da ostavim posto ce hodnik biti ravan sa tim ja sam mislio ko 40cm

Ispred krava najbolje da je sve ravno.

Danas se radi tako, da sve 'visi' od krava.
Znači, ako nekim slučajem dođe voda u hranu, iscedi se van.
Prije se radilo prema kravama, pa je sva voda išla u hranu.

Pločice ispred krava nisu najbolje, pošto su brzo skliske i oopase, kad se nešto tamo radi.
Bolje je bogat fini beton, koji se izgladi.

Poslednja izmena:
pa ne znam sad, ovde to izgleda smesno da nekome kazem, meni je zid jasala visok oko 25 cm mereno od dna jasala, a lakse bi mi bilo da uradim sa zidom jer ako hocu ravno moram coklu da razbijam i da kopam iznad stale pa sad ne znam..

Evo par slika od letos

ne6eqe6a.jpg

hydegudy.jpg

Prvobitna namena objekta je bila za smeštaj mehanizacije ali je zbog povećanja broja krava kroz nekoliko adaptacija doveden u sadašnje stanje. Veoma sam zadovoljan funkcionalnošću, čim vreme dozvoli čišćenje i muža u papučama :) Otvoren je sa 2 strane, zimi se zatvara daskama. Ima još da se radi na njemu da bi se iskoristio 100% ali prvo što planiram da pravim na proleće je ispust gde će sve muzare biti puštene između muže.

Evo moje stale iz malo drugacijeg ugla... Za sad samo toliko krava plus jedno tele od 2 ipo meseca...

img2714.jpg

Imam dve ovakve stale samo ih zid deli i ukupno moze da stane 20 krava ali sa dosta guranja...

Iza stale imam ne iskorisceni prostor koji polako pocinjem da preuredjujem da to bude ispust za krave... Samo neznam dal tu da drzim samo junice i zasusene krave a kad se intenzivno muzu da ih ubacim u jednu od ovih stala???

Iza ovih stala u tom sad ne iskoriscenom prosturu drzao bi junice koje necu da ubacujem u stalu sve do pred teljenje i posle zavrsetka muze ponovo napolje..

Samo mi je malo problem kako da taj prostor najbolje iskoristim pa cu morati da se konsultujem sa vama.... ZA sad pocinjem da ogradjujem samo sa jedne strane sa drvenim stubovima i daskama izmedju.. A sa 3 strane mi je vec zatvoreno blokovima i betonskom ogradom... KAd zavrsim sa ogradjivanjem ove jedne preostale strane ostaje mi da sredim problem neke supe i jasle za krave... To mi je najveci izazov trenutno,neznam dal taj objekat da radim da moze traktor da udje ili ne... Plasim se da cu posle da se kajem ako ne uradim da moze neki traktor da udje i da cisti to...

Super sto si otkrio potencijal to neiskoriscenog prostora i sto ga upotrebljavao u svrha koja ce ti donositi prihode! Da li mozes da navedena dimenzije prostora i da li ce biti slobodan ili vezan sistem? Ako vezani gde ce da budu glave? Obavezno ostavi prostor za traktor, ako imaš fergusona onda ja mislim da je minimum 2.60, ali nisam siguran..

Prostor je oko 25m x 25m stim sto se sa jedne strane moze prosiriti za jos malo da bude recimo 30x25m... Tu nikad nista vise nemoze da se gradi jer je zatvoren objektima sa 2 strane sa sa ogradom do ulice sa 3 strane... Meni ostaje samo 4 stranu da zatvorim drvenim daskama... Neznam za koliko krava je to dovoljno bile bi pustene da slobodno setaju tud imale bi samo neku nastresnicu da ne kisnu a u sklopu te nastresnice i jaslju za hranjenje naravno... Mesto je ko stvoreno jer je vec 90% ogradjeno.. Sad ulazim u raspravku sa mojim caletom koji kaze da ako se krava nasloni za onu betonsku ogradu da ce da pukne tabla??? :sta: Ja neverujem u to i ne bi sebi stvarao posao da dodatno i oko te betonske ograde stavljam drvene stubove i daske!!!!

Sad neznam dal tu nastresnicu da uradim tako da moze traktor da udje unutar nje ili ne???? Tu ne bi drzao krave koje se muzu svaki dan,vec samo junice i zasusene krave tako da nema potrebe za vezivanjem zbog muze,posle kad se priblizava teljenje ja cu da je prebacim u jednu od stala,a neku zasusenu kravu prebacim ovamo...

Koliko krava bi moglo da se drzi u tom prostoru recimo 25x30m??? :sta:

cira92... Stala izgleda okej jedino je veliki minus sto je plafon nisko. Za krave je jako bitan svez vazduh i da ga zapreminski ima dosta. Znaci plafoni sto visi.

Ћиро јел ти избацују краве концентрат испред јасли кад једу...и код мене су такве јасле,идентична скоро штала ал височији плафон,и имам проблема са таквим јаслама,следећу кад почнем да правим,идем други систем..

BAs tako!! I moje izbacuju ispred jasli sve sto jedu!!! Ali posle to pokupim pa im vratim.. Sto se tice plafona jeste nizak ali tako su moji napravili ja se tad nista nisam pitao ali steta sto je nisko,a imam dve takve stale i obe niske!!!!
A sto se tice svezeg vazduha nepitajte me nista!!! Moja baba zatvara sva vrata i prozore nemoze d ase dise u stalu!!! JA otvaram uvek kad prodjem ona ustane rano i sve pozatvara isto tako i uvece!!! Nemogu da joj dokazem da im nije hladno i gotovo...!!!!

Zato cu sad da napravim iza stale da krave budu slobodne da im vise dokazem da ence nista da im fali!!! MA i cebice stavlja na prozore!!!! ::jako_besan::

Ma pusti me!!!!!! Kad idem da ocistim stalu prvo moram da je proluftiram 10min da se ne ugusim.. :haha: Nedokaza njoj niko (najveci strucnjak da dodje) ona ce da tvrdi da im ladno i gotovo...

Zato sad polako krecem da radim ispust pa kad kupim neke junice na leto tu cu da ih pustim pa jedino da ih pokrije cebetom kroz taj obor... Te ce da budu 101% pod mojom komandom... :osmeh:

Prostor je oko 25m x 25m stim sto se sa jedne strane moze prosiriti za jos malo da bude recimo 30x25m... Tu nikad nista vise nemoze da se gradi jer je zatvoren objektima sa 2 strane sa sa ogradom do ulice sa 3 strane... Meni ostaje samo 4 stranu da zatvorim drvenim daskama... Neznam za koliko krava je to dovoljno bile bi pustene da slobodno setaju tud imale bi samo neku nastresnicu da ne kisnu a u sklopu te nastresnice i jaslju za hranjenje naravno... Mesto je ko stvoreno jer je vec 90% ogradjeno.. Sad ulazim u raspravku sa mojim caletom koji kaze da ako se krava nasloni za onu betonsku ogradu da ce da pukne tabla??? :sta: Ja neverujem u to i ne bi sebi stvarao posao da dodatno i oko te betonske ograde stavljam drvene stubove i daske!!!!

Sad neznam dal tu nastresnicu da uradim tako da moze traktor da udje unutar nje ili ne???? Tu ne bi drzao krave koje se muzu svaki dan,vec samo junice i zasusene krave tako da nema potrebe za vezivanjem zbog muze,posle kad se priblizava teljenje ja cu da je prebacim u jednu od stala,a neku zasusenu kravu prebacim ovamo...

Koliko krava bi moglo da se drzi u tom prostoru recimo 25x30m??? :sta:

Ciro, to je oko 750 m2, to je dosta veliko. A posto si planirao slobodan sistem, onda tu ima jos dve mogucnosti:
1. Sa lezistima i lige boksevima gde se dimenzije u zavisnosti od rase krecu oko 220-250 x 115-125. Lezista uza zid su 10-20 cm duza. Tu su krave cistije, a nema toliko stajnjaka kao kod drugog sistema, a mora da imaju i prostor za kretanje koji treba da bude oko 3m2 po kravi.
2. Sa dubokom prostirkom, sto je i laksi i jeftiniji nacin, a i krave radije biraju njega.To je preporuceno, ako moZes da obezbedis dovoljnu kolicinu slame, jer treba oko 8-10 kg slame po kravi dnevno, to je fino ako imas gde da prodas stajnjak, jer se dobija velika kolicina. Prostirka se daje 2-3 puta nedeljno, a cisti se 2-3 puta godisnje i to utovarivacima, jer ako planiras rucno, bolje sklopi ugovor sa KP dom i neka salju robijase na sluzenje kazne.. Tu je potrebno 6-7m2 po kravi prostora, znaci ti bi na tvojih 750m2 mogao da cuvas oko 125 grla, ako sam lepo izracunao.
Tako sve pise u knjizi, ako su napravili neku gresku mogu na pp da ti posaljem podatke od njih, pa ih prijavi :haha:

Vidi sta ti odgovara, preracunaj se, podeli objekat, ako treba i u zdravlje da se koti i budu zdrave prinove!!! :ppozdrav:

Nazad
Vrh