Unutrašnjost štala

Pozdrav kolege forumasi,
ima li negde u literaturi duzina lezista za tovne bikove, naime, imam otvoreni tor gde sam do sada tovio u slobodnom sistemu, a sada bih da ga preuredim na vezani sistem i to da po sredini stavim kanal sa resetkama i u zavisnosti od dimenzija, mozda i dva reda, znaci da budu okrenuti zadnjicama, i po sredini da ide kanal...
Koliko biste preporucili duzinu lezista? Racunam da ce ostajati tu do 500-600 kg tm.
Netreba ti literatura imas sve u ovoj temi ,razlicita iskustva samo procityaj od pocetka pa ces videti sta ti konkretno odgovara,,:ppozdrav:

Hval na odgovoru steva44
temu da sam procitao od pocetka, to se podrazumeva, kao i velika vecina tema na ovom forumu, kada nesto trazim uglavnom krecem od pocetka, u ovoj temi se vecinom pominje duzina lezista za krave, ako to moze da se prenese i na bikove onda je sve jasno, racunam da sa blagim padom moze da se resi problem mokrace, ali sam razmisljao da napravim veci kanal sa resetkama.. pojma nemam.. za krave bih sigurno, po iskutsvu mnogih na ovom forumu pravio na 170, za bikove sam mislio 200? Moze li, ili je bespotrebno? Da li je i za njih dovoljno 170? Svakako nece imati stepenik za kanal vec ce biti betonska resetka?

Pa ti si svetsko čudo.
Ljudi prelaza sa vezanog na slobodno držanje, a ti baš kontra...

Pa ti si svetsko čudo.
Ljudi prelaza sa vezanog na slobodno držanje, a ti baš kontra...

Svetsko cudo ili ne, ostavljam tebi da procenis, ili mozda cak i predlozis nadleznoj ustanovi da ga uvrsti tamo gde mislis, a svakako to nije bas odgovor na postavljeno pitanje, no to cemo u ovom slucaju zanemariti.

Da postoji neko ko bi stvarno to platio, nije problem nikakav, u obzir uzmi da ti zivis, radis u zemlji koja je po standardima zivota, plata daleko ispred nase, ko zna, mozda je to tamo svetsko cudo..
Svakako sve pozitivnije stvari stoje na strani slobodnog drzanja, pocevsi od dobrobiti zivotinja pa nadalje, osim ekonomske, i naravno prirasta koje u ovom slucaju ne mozemo razdvojiti, a sve sto radimo na kraju gledamo kroz ekonomski ucinak, sto u ovom konkretnom slucaju stoje na strani vezanog sistema, bar ja na to gledam tako.

milan992, hvala na odgovoru, ja sam mislio do maksimalno 2m, imam na raspolaganju nekih 5,5m sirine, i tu bi trebalo sve da mi stane.

Nisam mislio da te vređam.

A po meni ne postoji racionalan uzrok, da se 'vratiš' sa slobodnog na vezani odgoj.

Pogotovo jer živiš u sredini gde imaš mogućnost da dobiješ potrebne količine slame, pa možeš junad stavit bilo kud pod krov i pod njih bacaš slamu..

Brzi prirast u vezanom sistemu a kod nas ne prave razliku u placanju izmedju vezanih i slobodnjaka pri otkupu.
I ako je ima ona je minimalna .

tine,
nisam se nasao uvredjenim, vec samo to nije bio odgovor na postavljeno pitanje.

Mozes pribaviti slamu, mozes je "denuti" ali to sve svakako kosta, primarni problem kod mog trenutnog tora je tezak pristup mehanizacije, pa za ciscenje istog je potrebno dosta angazovane ljudske snage, itd...
Kada se stavi na papir, baliranje slame, ne samo baliranje, vec i tovarenje, istovaranje, posle ciscenje, mada bi trebalo bar minimum tri puta u toku tova cistiti, to iz iskustva govorim itd.. dolazim do resenja da su to sve pare koje u vezanom sistemu ostaju meni, a pored svega jos imaju bolju konverziju hrane. Znaci resetke samo po sredini, jama, i samo cisterna. Eto, onako samo na brzinu pregled kljucnih razlika izmedju ova dva sistema.
Koliku duzinu lezista bi ti ostavio?

Milan977 razlika izmedju 2.2 i 2.15 izmedju vezanog i slobodnog tova znaci razliku od 25e na grlo od 500kg, sto svakako, pored i sadasnje cene mislim da je stvarno zanemarljiva da ne kazem nebitna. Slazem se sa tobom u potpunosti.

Što onda me staviš komplet boks sa rešetkama, ako ti je problem sa slamom?
Makar moraš i tu da priđeš traktorom, moraš da mešaš pre što puniš cisternu.

To mi onako deluje kao dosta veca investicija, nisam nista racunao ali sam skoro siguran da jeste. Kod jame moze da pridje traktor, e sad...
Nije problem sa slamom, vec sam napisao da ima dosta dodatnih troskova oko nje.
Nekako sam gledao najbrze, najjeftinije, jednom recju najekonomicnije prepravke da uradim da smanjim troskove. Tor je bio oko 60kv, tu sam drzao 5 komada, sada sam ga malo prosirio i imam na raspolaganju odprilike 13x5.5, na tu sirinu bih, pretpostavljam, morao tri temelja u zemlju da kopam, jer na sirinu od 5,5m ne mogu 1 red resetki da stavim. Ne znam, razmisljam jos kako bi najbolje bilo, svakako mi svaki predlog puno znaci. Voleo bih i ja da napravim po svim svetskim standardima, ali sta da se radi kad kod nas, bar za sada, nema nikakvog uticaja, svi gledamo da maksimalno smanjimo troskove, jer su oni direktni faktori nasoj zaradi. Kada bi se pravila znacajnija razlika, onda bi sve to bilo opravdano.. ovako...

Po meni bolje je vezani i zbog zdrastvenog stanja ,o cas posla stane burag ,napusi se ne ,mozes ode pratiti ,ode tele-june to je vec steta nego razlika po 5 centi da li je slobodnjak ili vezani.

Pre neki dan smo jedva spasili bika koji se zaglavio u lancima i počeo da se davi, negde oko 300kg, da nismo bili tu i slučajno da nisam pogledao jer je stala za jedno 40-tak komada i muzilice su radile ode on, već je pao u nesvest bio jedva smo ga povratili tako da može i tako nešto da se desi, gazda mi je rekao da mu se već jednom to desilo.

Pre neki dan smo jedva spasili bika koji se zaglavio u lancima i počeo da se davi, negde oko 300kg, da nismo bili tu i slučajno da nisam pogledao jer je stala za jedno 40-tak komada i muzilice su radile ode on, već je pao u nesvest bio jedva smo ga povratili tako da može i tako nešto da se desi, gazda mi je rekao da mu se već jednom to desilo.
ne razumem kako se to desilo, jesu li bili oni uspravni vezovi?

Aka mislim grabnerov ili kako se zove vez, ali mislim da je bilo lufta malo na onom lancu oko vrata štu mu ide pa je nekako rogove zavukao unutra.

Po meni bolje je vezani i zbog zdrastvenog stanja ,o cas posla stane burag ,napusi se ne ,mozes ode pratiti ,ode tele-june to je vec steta nego razlika po 5 centi da li je slobodnjak ili vezani.
Mogu ti garantovti da ima mnogo manje naduvljavanja kod slobodnog tova neg kad su vezani,a jedina prednost vezivanja je brzi tov.

Lepo sve to izgleda,ali sam ti postavio video da bi iskalkulisao sta ti treba za slobodan tov,a i da vidis sta mozes sam ili uz pomoc nekog strucnijeg da napravis.

Nazad
Vrh